Last news in Fakti

4 Август, 2019 20:21 3 413 13

Мигранти! Кипър иска спешна помощ от ЕС

  • константинос петридис-
  • кипър-
  • бежанци-
  • мигранти-
  • средиземно море

Никозия настоява Брюксел да премести "значителен брой" кандидати за убежище

Мигранти! Кипър иска спешна помощ от ЕС - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Кипърският вътрешен министър Константинос Петридис ще изпрати официално писмо до колегите си от Европейския съюз и Европейската комисия с искане значителен брой бежанци да бъдат прехвърлени от Кипър в други страни членки, съобщава в. "Сайпръс мейл".

Говорейки за нарастващия поток кандидати за убежище, идващи от север, Петридис заяви: "Това е всъщност единствена по рода си аномалия заради окупацията. Ние сме страна от ЕС, която не може да контролира северната си граница, и Фронтекс не може да патрулира като в другите страни, затова не можем да предприемем мерките, предприети от останалите страни".

Министърът добави, че идната седмица ще бъде изпратено официално писмо "от мен до всички мои колеги, но и до Европейската комисия" с искане за преместване на значителен брой хора, които са получили закрила в Кипър. По думите му целта е да се намали непропорционалното бреме върху Кипър.

"С официален отговор от тези страни в писмена форма ние ще видим до каква степен съществува тази солидарност, която търсим и която самият ЕС твърди, че стои в основата му", посочи още Петридис.
Той отхвърли като "несправедливи" критиките, че Кипър не се справя добре с управлението на притока от мигранти, като изтъкна, че усилията на островната страна са предотвратили хуманитарна криза в други държави от ЕС.

Министърът отбеляза, че Кипър постоянно подобрява инфраструктурата и центровете за настаняване на бежанци, но местният пазар на труда и икономиката на всяка страна позволяват поемането само на определен брой хора.

Мигранти! Кипър иска спешна помощ от ЕС

Петридис обяви в сряда, че министерството ще създаде един или два нови центъра за прием на бежанци с капацитет 1000 души в отговор на растящия мигрантски поток. Той добави, че в момента има 15 000 кандидати за убежище, а други 15 000 души вече са получили временна закрила.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ние сме солидарни с кипър

    4 22 Отговор
    И затова можем да приемем от тях към 100 Хил.мигранта
  • 2 Кой68

    27 3 Отговор
    Тия от дето дошли там обратно......Да ги пращат на Германия която ги покани и най-вече при баба Шмъркел😉.
  • 3 Ivan4o

    9 8 Отговор
    Ердо ако путне 1млн. незнам ко ще стане.пххххахахахах

    Коментиран от #12

  • 4 Анти милиционер

    30 4 Отговор
    Израел колко мигранта прие?
  • 5 Ердоган

    16 7 Отговор
    Това са още хубавите ви дни. Почакайте малко да видите какво ще ви стоваря на главите
  • 6 Centurion

    19 3 Отговор
    Решение на проблема има,но с тези меки китки,и псевдо ценности,няма как да стане.
    Трябва да се потапя от брегова артилерия и патрулни катери всеки съд който нахлува неканен в акваторията на ЕС.За сухопътните граници безмилостен разстрел !Вишки
    и картечни гнезда и 24 ч наряд!А да ги пуска бай ти Ердо тогава да ги видя дали ще минават нелегално граници.
  • 7 Арестувайте ги бре

    14 1 Отговор
    Тия всичките са сондьори от турските сондажни кораби. Нали издадохте заповед за арест? Хахахахс
  • 8 Хайде да го видим сега ЕС

    20 2 Отговор
    Нали са много солидарни с кипър в спора им за газовите находища. Ха да видим сега след като искат кипър да споделя находищата с тях дали ще искат да споделят и мигрантите.
  • 9 СссереМ

    16 1 Отговор
    От ЕС, Кипър ще получи един гол йух и да се оправя, както може!
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Idiot

    7 4 Отговор
    Мачкай Ердо!!!
  • 12 Путин

    1 1 Отговор

    До коментар #3 от "Ivan4o":

    Не знам*
  • 13 какви мигранти бре

    9 3 Отговор
    тоя камък-кипър се намира на по малко то 75 морски мили от Ливан и над 50% от населението му е с призход харабистан1но се правят на уж гърци!