Last news in Fakti

28 Септември, 2019 20:20 27 886 28

"Догодина ще е още по-зле": Гърция след фалита на "Томас Кук"

  • томас кук-
  • туризъм-
  • гърция

Британските туристи в южната ни съседка са сигурни, че все някак ще се върнат у дома

Британските туристи в Гърция са сигурни, че все някак ще се върнат у дома. За гърците, които се издържат от туризма, след фалита на "Томас Кук" става още по-несигурно. Ударът е масивен, а догодина може да е още по-зле.

Сряда следобед, на второто по големина летище в Гърция - Ираклион. Обикновено тук ще видите огромни опашки пред гишетата и множество хора, които чакат за регистрация и за проверка. Сравнително спокойно е. Нещо ново във фоайетата за регистрация са цивилните служители с жълти жилетки - те са специално изпратени от британското правителство в помощ на пътниците, които трябва да летят за Великобритания. Служители на летището също им оказват помощ.

Британска невъзмутимост

Хората, чакащи на опашките, изглеждат удивително спокойни и на въпроса как приемат съобщението за фалита на туроператора "Томас Кук", реагират с британска невъзмутимост. "Каква полза да се тревожим, това няма да ни помогне. Все някак ще се приберем у дома, сигурни сме", споделя една дама от Бърмингам. Тя и нейните спътници непрекъснато проверяват на смартфоните си дали имат връзка с интернет, защото в такава ситуация е много важно да си в течение на нещата.

Пред екип на ДВ две британски дами, заклещени на летището в Ираклион, споделят възторга си от това, че германското правителство отпуска на "Кондор" - дъщерната фирма на "Томас Кук" в Германия - мостов кредит в размер на 375 милиона евро. Същевременно се оплакват, че британското правителство не е направило същото за фалиралия туроператор. Британският премиер Борис Джонсън е заявил, че неговото правителство няма да измъква "Томас Кук" от трудностите; това щяло да представлява, според него, "морален риск", защото в бъдеще и други фирми щели да очакват подобна помощ. Двете дами, които споделят с екипа на ДВ всичко това, подчертават, че не са привърженички на Брекзита. Според тях, тъкмо Брекзитът е най-същественият фактор за фалита на "Томас Кук".

Надежди за догодина?

На остров Крит най-вече хотелите понасят трудностите, произтичащи от фалита на "Томас Кук". Според оценка на Никос Халкиадакис, който е председател на Сдружението на хотелиерите на остров Крит, в следващите дни 26 хотела на остров Крит и 48 хотела в Гърция ще бъдат закрити. Всички до един са луксозни хотели, обслужващи главно клиенти на "Томас Кук". "Това е страхотен удар - също като финансовата криза преди години", посочва той.

Надеждата, че катастрофата може да се предотврати, не се е оправдала. От 15 юни насам британският туроператор не плаща за нито един от хотелите, в които по договор настанява свои клиенти. Дори хотелите все пак да успеят да запълнят незаетите стаи, като ги предоставят за продажба на друг туроператор, загубите все пак ще са огромни.

54-годишният Халкиадакис държи пет хотела в курортното селище Сталида, разположено на северното крайбрежие на остров Крит, на около 25 км от Ираклион. "Последиците за моята фирма ще са значителни, защото "Томас Кук" ми дължи близо 650 000 евро. Боя се, че никога няма да видя тези пари", споделя той.

Надеждата на хотелиерите сега е в гръцкото правителство. За да им помогне в създалата се кризисна ситуация, то би могло да ги разтовари от някои данъци и социални услуги - и по този начин да спаси работни места.

Щастие в нещастието: сезонът приключва

Недалеч от хотела на Халкиадакис е плажът. На пръв поглед тук всичко е както преди, хората се радват на почивката си. В малкото си магазинче Стефанос предлага излети с корабче и оферти за параглайдинг. Оборотът засега не е пострадал: "За щастие сезонът приключва, печалбата ми не е лоша. Догодина може да е по-зле, ако няма много туристи." Кризата ще се усети другаде по-скоро. "Ако трябва хотелите да се закрият, цялата инфраструктура ще пострада. Производителите на хранителни продукти, фермите, пералните и службите по чистотата - навсякъде ще се наложи да се съкращават работници", изтъква Халкиадакис.

Поразходи ли се в Сталида, човек веднага забелязва, че малкото курортно селище се издържа от туризма. Баровете и ресторантите по крайбрежната алея очакват клиенти. Те обслужват главно германски и британски курортисти. Например Rober's Return Pub - британският пъб, чиито съдържатели са Костас и жена му. "Британските туристи явно оредяват. Догодина май ще трябва да помисля за нещо друго", казва замислено Костас.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 32 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Оптимистична прогноза

    67 10 Отговор
    Като виден представител на юридическото образование и обучението по български език и литература и култура и изкуство, корифей в областта на точните науки и екология и опазване на околната среда и водите мога смело да заявя че положението в България ще става все по-трудно и все по-зле.

    Коментиран от #12, #24

  • 2 Ал та фанах Атаопънах

    48 4 Отговор
    Уж са много развита държава, но май още не знаят за съществуването на автобусите.
  • 3 Последния софиянец

    68 4 Отговор
    Споко кириос. Англичаните в Гърция намаляват, ама българите се увеличават.
  • 4 Аф Ац

    52 2 Отговор
    организиран и замислен фалит поради брексит
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 среднощен

    29 7 Отговор
    Брекзит е тежък трус в икономиката на ЕС. В тази ситуация ще има размествания във всички свери на икономиката. Инвестициите в Европа от Китай и източна Азия ще бъдат значителни и до голяма степен ще насочат партньорствата към задълбочаващи се контакти по плоскостта Евразия...
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Гърците сега ще приберат руските туристи

    18 12 Отговор
    Догодина турците ще си усетят фалирането на Томас Кук!

    Коментиран от #22

  • 11 JPower

    76 4 Отговор
    ""Версията,враг на търговията""". Бизнеса не търпи вакуум, на мястото на фалиралите ще се настаняват други!!! Ако българските""хотелиери"" се ориентират към българските граждани, НИКОГА НЯМА ДА ЗАГУБЯТ!!! НО, къде толкова акъл в простите им мутрински чутури... Всички големи хотели са собственост на престъпници!! Изтърваха питомното да гонят дивото....
  • 12 Емил

    8 6 Отговор

    До коментар #1 от "Оптимистична прогноза":

    Какъв си личи по правописа!
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Ventura

    55 4 Отговор
    Гърците не трябва да ги мислим, а за нашето бетономорие да се тревожиме. Защото повечето българи почиват на гръцките плажове, и не им трябва туроператор.
  • 15 Гледач

    35 5 Отговор
    Спокойни да са гърците. БЪЛГАРОУБИЕЦ ще изпрати български туристи в Гърция
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Мошеници!

    40 5 Отговор
    Хотелиерите да не се опитват да мамят гражданите да им плащат сметките!!! Всеки малко запознат знае, че хотелиерството е масово в ръцете на статуквото. Специално в БГ масово хотелите са в ръцете на доносници на ДС, политици, чиновници, бандити от СИК, ВИС и Мулти Груп. В другите държави е подобно положението със собственоста на хотелите. Лошото при фалита на Томас Кук е дали ще има друга компания, която да поеме транспорта на туристите, а не дали ще фалират хотелиерите. Ако хотелиерите в БГ фалират е най-добре, защото хотелите ще бъдат закупени от германци, англичани, австрийци, шведи, белгийци, сърби, чехи и прочие, КОЕТО ОЗНАЧАВА ПОВЕЧЕ ТУРИСТИ И ПОВЕЧЕ ПАРИ ЗА МАЛКИЯ БИЗНЕС. Затова аз съм ЗА фалита на хотелиерите, но не за фалита на превозвачите
  • 18 Пишман Туроператор

    13 1 Отговор
    Аз съм спокоен, в икономиката празно няма. Ако не е Томас Кук, друг ще е.
  • 19 Ердоан

    2 6 Отговор
    Споко бре комшии...аз ще им изпращам "туристи" на гърчулята...
  • 20 Халдейски пророк

    14 0 Отговор
    Виждам, виждааааам ................. и с Томас Кук и без него България е една фалирала държава. Трябват промени, големи промени ..... много управляващи да отидат в затвора ( поради липса на смъртно наказание) , много конфискации на имоти и предприятия и рестарт на държавата ............... иначе в един момент виждам, че България я няма........
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Сандо

    9 5 Отговор
    54 годишния Халкидикис държи 5 хотела.......... Мри бе да.ба твойта мама алчна!
  • 24 не ти бяха нужни

    4 1 Отговор

    До коментар #1 от "Оптимистична прогноза":

    толкова образования и дипломи за да стигнеш до това заключенир
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 агент08

    0 0 Отговор
    Боли ме чапарагата!
  • 27 Онзий

    4 0 Отговор
    Няма да фалира алкохолният туризъм КУХИ англичани колкото искаш
  • 28 Крал Мас

    3 0 Отговор
    Обикновен капитализъм.
Новини по държави: