Last news in Fakti

8 Октомври, 2019 08:46 1 107 11

Меркел обеща: Ще намалим още вредните емисии

  • германия-
  • климат-
  • ангела меркел-
  • глобално затопляне

Федералният канцлер планира целите за климата да залегнат в закон

Меркел обеща: Ще намалим още вредните емисии - 1
Снимки: БГНЕС/ЕРА

Германският канцлер Ангела Меркел обеща в град Зинсхайм целите за намаляване на вредните емисии да придобият законова сила. Това стана след съмнения, породени от публикация на списание "Шпигел", че те няма да намерят място в нов законопроект за опазване на климата, предаде ДПА.

На церемония по откриването на зала, посветена на опазването на климата, Меркел изтъкна значението на механизмите за контрол в новия законопроект, но същевременно отбеляза ширещото се безпокойство за изпълнението му.

"Този мониторинг, този надзор, ще залегне недвусмислено в закона за опазването на климата", каза канцлерът. Тя обеща, че в законопроекта, който в сряда ще бъде разгледан от кабинета за окончателно одобрение, ще бъдат включени надеждни механизми за мониторинг.

В публикацията на "Шпигел" се отбелязваше, че от законопроекта са отпаднали предвидените гаранции за намаляване на вредните емисии и че предвиденият в него експертен форум за наблюдение на изпълнението на закона на практика е беззъб.

Според списанието текстът на законопроекта съзнателно е бил разводнен по настояване на партиите в управляващата коалиция от консервативния блок. Министърът на околната Свеня Шулце отрече това.

Екоорганизации изразиха гнева си: "Националните цели за климата за 2040 и 2050 г., договорени от това правителство преди по-малко от две години, просто вече ги няма", написа БУНД. Кристоф Балс от "Джърмануоч" заяви, че според него новият закон за опазване на климата е кух.

В Зинсхайм Меркел добави във връзка с критиките, че правителството се придържа към договореното в Парижкото споразумение за климата от 2015 г. Целта по думите ѝ е до 2050 г. да бъде постигната климатична неутралност.

Меркел обеща: Ще намалим още вредните емисии

"Това е много амбициозна цел", заяви тя. "Но вярвам, че това е правилната цел", добави Меркел.
Германското правителство си поставя за цел до 2030 г. парниковите емисии да намалеят с 55 процента в сравнение с равнищата от 1990 г.

"Смятаме, че трябва да започнем малко по-бавно, за да накараме колкото се може повече хора да се присъединят към нас", каза Меркел. В същото време тя остави отворена вратата за промени, чрез които да бъде гарантирано, че годишните цели ще бъдат постигнати.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Анти милиционер

    4 4 Отговор
    Немският Путин - полу-животно с пола. Немски милиционер.
  • 2 Borislav Popov

    3 3 Отговор
    Путен обеща да вдигне заплатите на руснаците и си изпълни обещанието, Анчето пък обещава да намали вредните емисии, не се съмнявам, че и тя ще си удържи думата.

    Коментиран от #11

  • 3 боцмана

    5 1 Отговор
    Сигурно в Германия ще спрат да консумират боб.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Санкция

    12 0 Отговор
    Да засегнат темата с мигрантите. В момента съм във Франкфурт, и разрухата е пълна. Пълна цигания, сано турци и араби. Германци по улиците, в магазините и заведенията НЯМА. Пълно е с просяци и наркомани. А пък си мислех че в София е зле...
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Няма такава демагогия

    3 0 Отговор
    Къукуфелницата щяла да привлича повече хора! Не хората в своя бит, а предприятията замърсяват. Те искат да произвеждат стоки с кратък ресурс за да се купува повече. Но така създават боклуци и хабят ресурси. Почнете от пластмасовите бутилки. А тези еко организации виждат в създасената от тях мания просто една възможност да изкрънкат още пари, да си измислят някаква работа за да си живуркат.
  • 8 Бабо G klasse AMG много замърсява

    2 0 Отговор
    Дайте ми ги да ви е чист въздуха
  • 9 Хайл

    3 0 Отговор
    Не е лесно да се носи тежко...ами да изгони любимите си "мигранти" замърсяващи всичко
  • 10 Eine meine deine

    5 0 Отговор
    Добре ома меркел, ама и вредните паразити в обществото да намалиш сиреч бежанците у германско
  • 11 Нурльо.

    3 0 Отговор

    До коментар #2 от "Borislav Popov":

    Бореее Боре, пак счупи тъпомера.
Новини по държави: