Last news in Fakti

26 Ноември, 2019 07:38 5 233 19

Мощен трус разлюля Балканите! Усети се и в България (ВИДЕО)

  • земетресение-
  • албания-
  • трус

Земетресение с магнитуд 6,4 е регистрирано близо до албанския град Шияк

Мощен трус разлюля Балканите! Усети се и в България (ВИДЕО) - 1
Снимка: Shutterstock

Албанското министерство на отбраната съобщи за шест жертви на земетресението с магнитуд 6,4, разтърсило страната по-рано днес, предаде Асошиейтед прес.

Говорителката на министерството Албана Кехаяй съобщи, че две тела са били извадени от рухнала сграда в западния пристанищен град Дуръс, на 33 километра от столицата Тирана.

Жертвите в Дуръс са общо три, двама са загинали в северния град Тумана, а един - в Курбин.
Министърката на здравеопазването Огерта Манастирлиу съобщи, че около 300 пострадали са приети за лечение в Дуръс, Тирана и Тумана, като пристигат и нови.

Земетресение с магнитуд 6,4 бе регистрирано в ранните часове на деня и предизвика паника в столицата Тирана и крайбрежния град Дуръс, предадоха световните агенции, като се позоваха на американския Геофизичен институт и на Европейско-Средиземноморския сеизмологичен център.

Трусът е бил на 10 километра северозападно от град Шияк в Албания, посочва Ройтерс, като се позовава на американския институт. Той е станал на дълбочина 10 километра и е бил регистриран в 3,54 ч. местно време, допълва ДПА, като се позовава също на американския институт. Агенцията уточнява, че трусът е бил само на няколко километра от Дуръс, който се намира на около 25 километра западно от Тирана. Епицентърът на труса е бил в Адриатическо море, на 34 километра северозападно от Тирана, пък пише Франс прес, като се позовава на европейския център.

Според данните на американския институт за последните 20 години Албания само веднъж е била разтърсвана от трус с магнитуд по-голям от шест и това е било през 2003 г., като тогава магнитудът е бил 6,3.

Италианската агенция АНСА съобщава, че сегашното албанско земетресение е било усетено и в италианските области Пулия и Базиликата.

В Албания засега се говори за значителни щети, посочва Франс прес, като цитира Албана Каджахай, говорител на министерството на отбраната. Съобщава се за триетажен хотел в Дуръс, който е рухнал, както и за друга сграда в центъра на града, която е била силно повредена. АП съобщава за рухнал ресторант в същия град. Щети има и в Тумана, на около 30 километра северозападно от Тирана.

Засега няма данни за загинали, но има данни за около 50 леко ранени, които са отишли в спешните отделения в Тирана, предаде Франс прес, като се позова на говорителката на албанското министерство на здравеопазването Огерта Манастерлиу.

След първия трус са последвали няколко вторични, сред които и един с магнитуд 5,3, допълва Франс пред, като се позовава на Европейско-Средиземноморския сеизмологичен център.

Първият трус е бил усетен и из Балканите, в Сараево, на близо 400 километра от епицентъра, и в Нови Сад, на близо 700 километра от епицентъра, според данни в медиите и съобщения в социалните мрежи.

Същият район в Албания беше разтърсен през септември от трус с магнитуд 5,6, определен от властите тогава като най-силното земетресение за последните 20-30 години, допълва Франс прес. Тогава бяха повредени стотици сгради.

Балканите са силно сеизмична зона и земетресенията са чести.


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Иван

    20 4 Отговор
    Това е эаради посещението в Белия Дом.
  • 2 Алфа Вълкът

    3 8 Отговор
    Както казваше комшията лека му пръст - "Когато кучетата лаят аз спя най-сладко".
  • 3 нервен ( разбивача на тролове )

    7 21 Отговор
    Дано не ни фрасне и нас някое такова че....нещо ме съмнява соц-строителството да издържи ...

    Коментиран от #5, #7, #9

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Факт

    12 3 Отговор

    До коментар #3 от "нервен ( разбивача на тролове )":

    Щом издържа вранча!

    Коментиран от #14

  • 6 злобар

    17 1 Отговор
    Нас такова нещо не може да ни сполети защото сме дупе и гащи със САЩ . И земетресенията се боят от санкции.

    Коментиран от #12

  • 7 JEEP

    25 1 Отговор

    До коментар #3 от "нервен ( разбивача на тролове )":

    Точно то ще издържи, стига да не е преправяно по време на демокрацията, че тогава всеки тръгна да кърти и разширява. Много трегери и подпорни стени са заминали по това време. За някои от съвтременните сгради също не е много сигурно.

    Коментиран от #16

  • 8 Илия

    3 4 Отговор
    Има и доста стари сгради които са преди соца и повечето ще паднат ако ми удари над 7 степен.
  • 9 Рашка с чашка

    8 3 Отговор

    До коментар #3 от "нервен ( разбивача на тролове )":

    2012г земетресението с епицентър Перник беше с магнитут към 6 по Рихтер. Нямаше сериозни материални щети и най - важното нямаше пострадали хора.

    Коментиран от #17, #19

  • 10 456 до Факти

    7 0 Отговор
    Факти, защо ми изтрихте коментара? Кой ви е виновен, че спите нощно време и не отразявате новини? Последни отразявате земетресението. Факт.
  • 11 Behemoth

    6 1 Отговор
    Оня руския кораб дето изчезна от радарите на американците ...той нещо е бърникал на дъното на Адриатическо море(на ви НАТО!)
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 нервен ( разбивача на тролове )

    3 4 Отговор

    До коментар #5 от "Факт":

    И какво издържа на Вранча ? Рухнали са 350 жилищни сгради ! Като добавиш промишлени административни църкви училища болници цифрата прескача хиляда ..това ли ти е издържането ? Колко са загинали знаеш ли ?? И имай на предвид че от Вранча до Свищов са ти 280 километра по права линия
  • 15 :D:D:D:D

    4 2 Отговор
    Само не разбирам толкова ли сте прости и малоумни. Какво общо има земетресение (от което не е застрахован никой) и Бойко. Ами като нямате какво да кажете, не се чувствайте длъжни да казвате каквото и да било. Жалки тъпаци!
  • 16 нервен ( разбивача на тролове )

    2 3 Отговор

    До коментар #7 от "JEEP":

    Точно това имам предвид ...просто като знам колко хора има в моя блок дето са махали носещи стени за да си разширяват и преустройват жилищата.....да не говорим че и времето си е оказало влиянието ...да не мислиш че арматурата в железобетона за 50 година не се стана яка колкото клечка за зъби бъркаш се
  • 17 нервен ( разбивача на тролове )

    4 0 Отговор

    До коментар #9 от "Рашка с чашка":

    Само човек който не е наясно със скалата на Рихтер може да каже такава глупост !!! В Перник беше 5.6 по Рихтер до 6.8 разлика като сила е в десетки пъти ...образовай се
  • 18 проф. по геология

    5 1 Отговор
    Има панелки от 60-те години /Русе, Свищов/ , които са устояли на Вранча 1977. А трусът тогава е бил доста голям. Сегашното бързо строителство със итонг и разни х.йни не е много добро за такива трусове, защото при вертикален и хоризонтален трус ще се разхвърчат итонги и дограми, докато панелката е свързани бетонни панели на кутийки , взаимно крепящи се. Да не се случва в България все пак !
  • 19 бай Даньо

    0 0 Отговор

    До коментар #9 от "Рашка с чашка":

    Всъшност това земетресение беше един добър тест за българското строителство точно от демокрацията ( защото другото е виждало и други земетресение и също е добре) защото докато в България никой не пострада , жертви нямаше и сгради дори не се попукаха, освен няколко селски къщи то в "богата и уредена" Италия имаше само няколко месеца преди това земетресение със съвсем същия магнитут и имаше няколко стотин жертви и маса сгради се срутиха . И оправданието на италианците беше че били 700 годишни сгради. Ами ало защо ви живее населението в 700 годишни сгради!? .... Ама на нашенеца само един бръмбар му бръмчи в кратуната и все на катастрофа го докарва нищо че България дори не е в земетръсна зона. Земетръсната зона е разлома минава през Гърция и Турция . Затова там имаше едно земетресение през 70-те със 100 000 жертви в Истамбул , инак и великата туршия е вилика сравнена с горката България...
Новини по държави: