Last news in Fakti

16 Декември, 2019 21:00 1 334 17

Изкуствен интелект ще следи за безопасността в руска АЕЦ

  • аец-
  • русия-
  • изкуствен интелект-
  • робот-
  • сигурност-
  • колска аец

Системата дори може да проследява детайли като закопчана каишка на каската

Изкуствен интелект ще следи за безопасността в руска АЕЦ - 1
Снимка: Shutterstock

Пилотен проект за въвеждане на автоматизиран контрол на задължителната употреба и правилното използване на лични предпазни средства от персонала бе въведен в Колската АЕЦ. Системата за „машинно виждане“, както я наричат създателите ѝ, включва 40 промишлени видеокамери с висока разделителна способност, изображението от които се анализира от системата за изкуствен интелект, за да се определи наличието и правилното използване на каски, защитни ръкавици, работно облекло и предпазни обувки от служителите.

Системата дори може да проследява детайли като закопчана каишка на каската. В случаи на нарушения на безопасността, визуалната и аудио информация се предава в реално време на мониторите на административно-техническия персонал, предаде "Комсомолска правда".

„За нас е особено важно, че на първо място изкуственият интелект навлиза в сферата на осигуряване на безопасността на персонала и спомага за защитата на живота и здравето на нашите служители“, обясни директорът на Колската АЕЦ Василий Омелчук.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Borislav Popov

    11 11 Отговор
    СЛАВА РОССИИ! ;)
  • 2 ГосТ

    11 5 Отговор
    А,ето и добри новини от Русия все пак. Защо ги представяте само като кръвожадни орки и възбуждате българските такива. Скоро и в българският парламент такъв !!!

    Коментиран от #3

  • 3 п.п

    7 10 Отговор

    До коментар #2 от "ГосТ":

    путя и неговата шайка орки може да са много, но не са единствените все пак.
  • 4 Borislav Popov

    11 12 Отговор
    Ми така е, като нямат естествен, ще бачкат с изкуствен, всичката и работа е такава, на тази изкуствено велика страна.
  • 5 hond

    12 11 Отговор
    Дистанционно измерване на промилите водка при персонала !!
  • 6 ГоСт

    9 10 Отговор
    Алеле мамалеее...добре че е на Колската АЕЦ (предполагам е на п-ов Кола) което си е бая далече от нас...Оххх..олекна ми. А сценаристите да почват с писането на сценария за аварията на Колската АЕЦ...Тия май искат тоя интелект да ги замества, когато са фиркани..
  • 7 4321

    10 8 Отговор
    Ако в Чернобил всички бяха със закопчани каски, нямаше да се стигне до най-голямата ядрена авария в света. Сега остава и да направят автоматично удържане от заплатите на всички с незакопчани каски и ще преминат в безаналоговото дигитално управление на ядрената безопасност.
  • 8 ханът

    10 2 Отговор
    ше трябва ли да се дава водка на изкуствения интелект?
  • 9 Хрониките на Евразия

    5 5 Отговор
    Intel купува израелски производител на чипове за изкуствен интелект за 2 милиарда долара.

    А сега ми кажете моля някоя руска компания , която произвежда компютърни чипове и да струва 2 милиарда долара .!
  • 10 Русуфил

    6 4 Отговор
    Изкуствен интелект, в смисъл правят се на умни, ама не са!
  • 11 Пияна рашка

    5 4 Отговор
    Той руския изкуствен интелект ако, като естествения им, нищо добро не ги чака!
  • 12 Инж Илич

    5 4 Отговор
    Опазил ни господ Руснак и интелект

    Коментиран от #13

  • 13 хамсал

    3 3 Отговор

    До коментар #12 от "Инж Илич":

    Твоя "ентелект" къв е?
  • 14 Я русский полюционер

    2 4 Отговор
    За да има изкуствен интелект, трябва създателят му да има интелект в черепната кутия. Откъде интелект у орките? На тях им се иска да правят компютри, телефони, коли, даже и оръжия, които за сега са на мултики и картинки, но с пълни с бояришник, антифриз и водка черепни кутии не става, интелект си трябва за всичко това.

    Коментиран от #15

  • 15 АБВВБА

    3 1 Отговор

    До коментар #14 от "Я русский полюционер":

    Ако не знаеш, руснаците имат доста учени, създали не едно умно решение на редица неща. Имат и разработки с изкуствен интелект и цивилни и военни. В случая въведението цели безопасността на поддръжка. Колко трябва да си пред убеден, щом отричат дори новината като факт. А знаеш ли какво е,, изкуствен интелект,, за да го анализират?

    Коментиран от #17

  • 16 Я русский полюционер

    2 2 Отговор
    От една страна хубавото е, че тоя изкуствен интелект ще е на 100% китайски, защото то не бяха потънали руски ядрени подводници и взривове на ракетни двигатели, то не беше чудо. От друга страна китайската техника е лабава и недостатъчно надеждна, та си има висок риск от такъв изкуствен интелект и дано да са измислили защита, ако тоя интелект превърти, че иначе мразим да мислим какво ще се случи с тая АЕЦ.
  • 17 Я русский полюционер

    2 2 Отговор

    До коментар #15 от "АБВВБА":

    Нищо нямат, защото всичко, което има що годе някакъв ум и интелект, отдавна е заминало на Запад и продължават да заминават, даже и такива, които ги нямат тия качества. Те ножче за бръснене и прост бойлер не могат до направят, изкуствен интелект били имали. Нали им видяхме робота от плочки LEGO? Видяхме им и другия робот, в който бяха напъхали човек и уж автономен робот било. Айде моля ти се!
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания