Last news in Fakti

1 Януари, 2020 14:32 1 481 18

България и Северна Македония председателстват Берлинския процес

  • северна македония-
  • берлински процес-
  • българия

Двете страни за първи път оглавяват инициативата

България и Северна Македония председателстват Берлинския процес - 1
Снимка: БГНЕС/EPA

През 2020-та година България заедно със Северна Македония за първи път председателства Берлинския процес за сътрудничество със страните от Западните Балкани. Съвместното председателство е резултат от усилията на София и Скопие за решаване на двустранните спорове, раздиращи Балканите от десетилетия, заяви премиерът Бойко Борисов на срещата на върха на Берлинския процес в Познан. За първи път начело на инициативата застава и страна-кандидат за членство, съобщи БНР.

Кулминацията на съвместното председателство ще бъде среща на върха през юли, организирана съвместно от Скопие и София.

Берлинският процес е създаден през 2014-та по инициатива на Германия във време на умора от разширяването както в Европейския съюз, така и в страните от Западните Балкани. В региона се появиха нови играчи като Русия и Китай, а целта на инициативата е да пази европейската переспектива жива с развиване на регионалното сътрудничество. Министърът на външните работи Екатерина Захариева:

„Същественото в Берлинския процес е да надгражда механизмите, които има по разширяване - с включване на гражданското общество, на младите хора, на бизнеса, на учените, с много силни декларации за помиряване“.

През юли страната ни стана постоянен член на Берлинския процес, редом с Австрия, Хърватия, Франция, Германия, Италия, Словения и Великобритания, а само година по-късно ние заставаме начело на инициативата заедно със Северна Македония. Зоран Заев заяви:

„Искрено се радвам, че с моя приятел и колега Бойко Борисов заедно ще ги причакаме всички лидери на Берлинския процес и ще въведем нова практика на съвместно председателстване“.

Мирът, религиозната толерантност, борбата срещу организираната престъпност - това посочи като приоритети за региона Бойко Борисов и предложи за съвместното председателство:

“Да вкараме и екологията и всичко, което може да опази природата на Западните Балкани“.

И както в Триест през 2017-та на България отново се отрежда ролята да съживява европейската мечта за страните от Западните Балкани, след като Северна Македония и Албания бяха попарени от Франция и не получиха през октомври дата за начало на преговори за членство.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Огнян

    4 17 Отговор
    Бог да пази Борисов и Герб винаги

    Коментиран от #14

  • 2 Огнян

    5 10 Отговор
    Без Герб и Бойко ще лапнем банана!
  • 3 Огнян

    4 12 Отговор
    До последен дъх само Бойко и Герб!
  • 4 🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬

    13 4 Отговор
    Македония е Българска територия и ще си я върнем
  • 5 🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬

    13 3 Отговор
    Българска Македония 🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬
  • 6 Гост

    12 3 Отговор
    Не се казва Северна Македония бе , казва се западна България.
  • 7 Ванга съм

    11 0 Отговор
    Тази изкуствено създадена държавица на 20 години скоро ще бъде разпокъсана.........
  • 8 Ванга съм

    12 3 Отговор
    До 2030 изкуствената граница между България и Западна България ще изчезне .........
  • 9 Све

    11 1 Отговор
    Двама крадци ще играят театър заедно. Пародично порнографски сценарий
  • 10 Цветан Цветанов

    10 2 Отговор
    Защо мякедонците искат да са в ЕС ? Те са българи а българия е в EC ! тоест те също са в ЕС ! Просто трябва да го признаят и да спрат да отричат истината !
  • 11 България ♥️

    10 1 Отговор
    България е номер 1
  • 12 Borislav Popov

    3 7 Отговор
    Баце е Царя на Бвлканите ! Велик !
  • 13 Иван

    2 0 Отговор
    Пак ли Берлински процес? Пак ли европейските колониалистки демокрации?
  • 14 Иван

    1 1 Отговор

    До коментар #1 от "Огнян":

    Германската фондация да паэи Бойко.
  • 15 Петро

    3 2 Отговор
    Явно някои хора живеят в някакво информационно затъмнение. 40% от жителите на югозападната ни съседка се определят за албанци. В страната има един куп малцинства. Дори словенци и румънци са повече по численост от българите
  • 16 ЧНГ

    2 1 Отговор
    Абе защо никой не казва има ли българи в Македония Северна?
    Все говорим за територия, история,език, а никой не казва,че голямата част от хората там са българи!Те са наши братя и това трябва да се каже ясно и високо от политиците и историците. Що албанците да правят държава с тях и да са им по-близки от нас?

    Коментиран от #17

  • 17 копи пейст

    0 2 Отговор

    До коментар #16 от "ЧНГ":

    ВЕСТНИК “РАБОТНИЧЕСКО ДЕЛО” №78 от 04.12.1933г.

    “ЗА НАЦИОНАЛНИЯ ВЪПРОС”

    В брой 23 на в. “Работничка” в уводната статия за Ньойския договор е казано, че с този договор били отрязани живи части от снагата на България, Тракия, Македония, Добруджа и Западните покрайнини. Македония, Тракия, Добруджа - живи части от снагата на България? Как е могла редакцията на пролетарския вестник “Работничка” да допусне в своите колони подобна дива националистическа мисъл, за радост на българските империалисти? Или за редакцията на в.”Работничка” не е още ясно, че Тракия, Македония и Добруджа, не са български земи отрязани от снагата на България, а земи чужди, които националистическа България иска да завладее за да ги подложи на зверска колониална експлоатация? Нима не е ясно на редакцията на в.”Работничка” че фашистка, империалистическа България в съгласие с империалистите победители получи живи части от снагата на Македония и Тракия, които като завладени и чужди земи тя подложи на двойна колониална експлоатация и гнет? Как е могла редакцията на в. “Работничка” да допусне тази дива националистическа лъжа за българския характер на Тракия, Македония, също и Добруджа и по такъв начин да стане проводник на великодържавния български шовинизъм и да му даде право върху Македония, Тракия и Добруджа? Случайно ли е допусната от пролетарския вестник “Работничка” тази недопустима грешка или тук има нещо повече? Ако тук има недоглеждане от страна на редакцията - това е една недоп
  • 18 чиче

    1 1 Отговор
    голема любов що не вземат да си легнат двамцата па да видим после ще се обичат ли