Last news in Fakti

8 Януари, 2020 08:06 2 303 46

Путин и Ердоган откриват „Турски поток“

  • турски поток-
  • реджеп ердоган-
  • владимир путин

Българският премиер Бойко Борисов ще присъства на церемонията по покана на турския президент

Путин и Ердоган откриват „Турски поток“ - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Руският президент Владимир Путин пристигна вчера вечерта на истанбулското летище „Ататюрк“. Руският държавен глава долетя от Дамаск, където се срещна със сирийския си колега Башар Асад.

Реджеп Ердоган и Владимир Путин ще участват в тържествена церемония в Истанбул за откриването на „Турски поток“, а на нея ще присъства и българският премиер Бойко Борисов.

Златният рог или Халич - така се казва конгресния център в Истанбул, където ще се състои тържественото откриване. Церемонията започва в 15 часа с изказвания на лидерите на Турция и на Русия и на двамата енергийни министри Фатих Дьонмез и Александър Новак.

На церемонията ще се наблюдава по видеовръзка пускането на газ от помпената станция „Русская“ край Анапа в Краснодарска област и символичното получаване на количества от синьото гориво в турската компресорна станция „Къйъкьой“ на Черноморското крайбрежие в област Къркларели, на север от Истанбул. Край Анапа на руския черноморски бряг започва подводният участък от газопровода, а тръбите от подводната част отново излизат на сушата край Къйъкьой. След това Путин и Ердоган символично ще отворят крана на тръбата.

Първото трасе на газопровода, чиято лента се реже днес, е дълго 1100 километра и то доставя газ за турските потребители. Продължението на Турски поток - Балкански поток е дълго 474 километра в България, продължава към Сърбия, а оттам към Унгария и евентуално Централна Европа.

След церемонията Ердоган ще подари на Путин издание с над 100 хиляди документи от Османските архиви.

Българският премиер Борисов ще присъства на церемонията по откриването на “Турски поток“ по покана на турския президент. Предвидена е и среща между турския държавен глава и премиера Борисов.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Рошко

    76 5 Отговор
    Честито на комшиите, Тикво гледай отблизо как се отстоява нац интерес, де такъв лидер тука като ердо

    Коментиран от #8

  • 2 Kcaniba

    48 3 Отговор
    Ако имаше малко акъл и топки , компира, щеше за покани Ердо в София, на откритието на Българския поток..

    Коментиран от #10

  • 3 Анонимен

    48 2 Отговор
    Какъв е този турски поток, за пръв път го чувам, премиера слънце Бойко I великолепни и главен овчар ни казва, че това е Балкански поток, да не би да ни лъже?

    Коментиран от #6, #37

  • 4 555555

    31 0 Отговор
    И сто смътри на ББ и компания са им малко.... предатели. Дано си имат специално място в Ада!!!
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Рошко

    3 9 Отговор

    До коментар #3 от "Анонимен":

    Ами ако се образова малко, може и да разбереш
  • 7 СметкаджияЛиЕ

    29 0 Отговор
    Един батко се хвалеше, че "балканския поток" е по-евтин с 1 млрд. от "южния" ... но забрави да споредли, че "южния" беше с 4 пъти по-голям капацитет. Така че за големия успех и икономия, хвали го една циганка ...
  • 8 El chochone

    2 24 Отговор

    До коментар #1 от "Рошко":

    ДЖУДЖЕТО ДАЛИ Е ДУХАЛО НА РЕЗАКА.???

    Коментиран от #9, #26, #30, #36

  • 9 Хи хи

    19 1 Отговор

    До коментар #8 от "El chochone":

    Не бе Баш краваря издуха на джуджето.И кой викаш е джудже в случая?Санкции хи хи.
  • 10 куку руку ку

    35 1 Отговор

    До коментар #2 от "Kcaniba":

    Тежко е положението на нашичкият. Изпадна в ролята на кумът от песента "Канят ме мамо на тежка сватба".
    Изтърва либето "Южен поток", сега да кумува на "Турски поток".
  • 11 хахахааааааа

    1 6 Отговор
    Те откриха и общият креват
  • 12 БАШ БОЙКО

    15 1 Отговор
    СУРВА СУРВА Ердоган Ага пусни малко газчича и на нас в БГ. да ни е топличко макар че сме на дърва , въглища и гуми
  • 13 соросоид дебил

    22 1 Отговор
    Путин ще вкара тръбата Ердоган, а султана от своя страна ще я вкара в дебелия г-з на Боко главанака. Иначе нашият тиквар се похвали преди време пред американските си господари че "бил спрял всички руски проекти" заедно с изгодният за нас Ю. поток. Този предател трябва да бъде съден за измяна!
  • 14 Толкоз

    16 0 Отговор
    Нашето щеше да е поток, ама трябваше някой да има паток, а се оказа че има п.так.
  • 15 тиквун

    3 0 Отговор
    Днес ще гледаме филма “Двойника”???????
  • 16 Васил Филипов

    21 0 Отговор
    И кво беше сега ? Било блъф , нямали технологии , нямали газ ,нямали помпи , било дълбоко , прави конденз , водата била мокра?.
  • 17 ☀☀ ☀

    17 0 Отговор
    Радвайте се на новия дълг който взехме, иначе нямаше да изкараме зимата. Хубаво е, че зимата е мека и не боли много като влиза
  • 18 Дедо ви

    24 0 Отговор
    Ще го покани, разбира се. Благодарение на него го има Турски поток. Ако не беше такава тиква сега щеше да има Южен, а не Турски поток. Сигурно ще го покани и при откриването на атомната централа...а нашата още е гьол...
  • 19 боцмана

    19 0 Отговор
    Путин ще му каже на нашия , че и по друго трасе газта пак ще върви към Европа. Ердоган ще му каже , аферим за простотията и ще го оставят да гледа като бебе в лампа.

    Коментиран от #20

  • 20 ???

    6 0 Отговор

    До коментар #19 от "боцмана":

    А нашия освен да покаже на Путин снимките от сроенето с 5км.ч. друго май не може.Поне не се вижда скоростта и може да му повярват.
  • 21 Скит'ник

    15 0 Отговор
    Е можеше,Ние у Булгарско да сме домакините и да Откриваме "Южен поток"...ама Боки каза Крайй никви пАтоци неме минават през българията ...Така ми Заповяда моята Изгора -Жан клод ЮнКЯР (ишияса) И Аз Веднага Клекнах...Ко да Прайш Пооожаррр брате -Трябва го Гасим! Пък народа -го Ду*ха
    А Честито Комшии.
  • 22 някой си

    10 1 Отговор
    поканил го е Турчина не Путин ..........но на турска територия мойе и да сее въздърйал Путин .Закво лии го канят кво да гледа как хората печелят за кой ли път Борисов разочарова Българския народ със какво ли не и каде ли не ама тарпят го ако зависи от мен още днес е в оставка и пасе стадо овце по Смоленско........поне ще си похапне турска баклава да се подслади
  • 23 Милион милион альих розь

    0 9 Отговор
    Докато режат лентата , да са оглеждат за дронове.
  • 24 БАШ БОЙКО

    15 0 Отговор
    Ко искате ве.Малко ли Магистрали ви направих.що ленти резахме.Кауфланти Молове Казина Барове.За една тръба ли се сърдите
  • 25 Михаил Костов

    16 0 Отговор
    Я да каже сороснята с хрониките - нали нямаше да има Турски поток !
    Па даже и баце ще присъства - да види какво изпуснахме !!!

    Коментиран от #29

  • 26 Факт

    2 1 Отговор

    До коментар #8 от "El chochone":

    Ти 100%!!!
  • 27 Све

    15 5 Отговор
    Колко ли платиха на мутрите за да не направят Южен поток и да стане ТУРСКИ ПОТОК ????? Заради Турция нарязахме ракетите, подарихме си танковете, останахме без пристанища и самолети.... МИГ 23 и 25 са в класа на ф16. Централата "Белене" , първа с разрешение, от 4 станаха вече към 9 милиарда, а Турция направи 2 АЕЦ, Румъния с втора , където китайците изградиха вече 3ти и 4ти блок, Унгария, Словакия, Чехия построи "Темелин", въпреки протестите на Австрия, които блокираха границата месеци наред....... Заради Турция се дава на концесия летище "София", унищожиха селското стопанство.... Мутрите грабят, стадото блееее.... Скоро столицата на България ще се казва Столипиново

    Коментиран от #28

  • 28 българин

    16 3 Отговор

    До коментар #27 от "Све":

    И защо заради Турция сме си нарязали ракетите и сме подарили танковете си на македонците??? И защо пак заради тях сме отдали летището и сме си унищожили селското стопанство??? Господарите ни се смениха и не слушаме вече нашите освободители от турското робство, а вече слушаме нашите освободители от руското братство и покровителство. Турците ли ни изкараха по улиците да се радваме на демокрацията, те ли продаваха нашите работещи заводи по 1 долар на евреите , те ли продадоха Българската авиокомпания на евреите, те ли ограбиха лихвоточките на българите, те ли ограбиха спестяванията на българския народ с пирамиди и фалирали банки........., не сме в началото на ХХ век да вярваме на празни приказки. Всеки има Интернет може да провери всичко

    Коментиран от #31

  • 29 стоян георгиев

    2 8 Отговор

    До коментар #25 от "Михаил Костов":

    туски поток няма!има тръба между турция и русия,която е без икономическо значение.турция получава газ от русия по няколко канала ,а и може да получава такъв от азерите и централна азия колкото си ще.тръбата не е гарантирана с някакви доставки, но дори и пълна е в пъти по-малка от обявения преди време обем.реално турски поток стана възможен като се появи глупака тръмп и е една политическа партенка.жалкото е че и българия ще се включи в нея от което ще загубим много.виждам обаче че тва ви радва ,въпреки че вие сте основно тия дето ще бъдат прецакани наи-сериозно,хората с ниски доходи и в пенсионна възраст.та честито.турски поток няма ,но за българия специално ще има!

    Коментиран от #32, #33, #34, #41

  • 30 Рошко

    3 1 Отговор

    До коментар #8 от "El chochone":

    Не, заговс тиквата е поканен да им духа и на двамата
  • 31 Све

    2 3 Отговор

    До коментар #28 от "българин":

    Образовай се ! Без обида или критика към теб. Търси бенефициента ! Време е за ВЪЗРАЖДАНЕ
  • 32 прока

    9 0 Отговор

    До коментар #29 от "стоян георгиев":

    От доста време не съм чел по прост анализ като анализа на Георгиев,комшийте вървят напреде а ние десът пъте по бързо върмим но само че назаде,от такива смешници като тебе сме на това дередже.

    Коментиран от #42

  • 33 Футболиста

    9 1 Отговор

    До коментар #29 от "стоян георгиев":

    Аз на теб ли да вярвам или на Путин и Ердоган??? Путин казва, че има Турски поток, а наш цървул ни казва, че няма. Вдигай си гащите вече, хората свършиха, а наш стуянчу не разбрал. Болката е първият път, като свикнеш и не разбираш в теб ли са или не са

    Коментиран от #43

  • 34 Стояне бе

    9 1 Отговор

    До коментар #29 от "стоян георгиев":

    Да не си открил газ във задния си двор , че сме губели от къде ше получиш газ Тръмп ще ти го носи с менчета у вас ли

    Коментиран от #44

  • 35 гост

    4 0 Отговор
    Човек е такъв каквито са му приятелите,нашите какви са?
  • 36 Не е разбира се

    3 2 Отговор

    До коментар #8 от "El chochone":

    Но ти си не само духал а и г.лтал на Ердо и компания. Ти си тяхната Ел Коконе
  • 37 Бойко никога не лъже

    7 0 Отговор

    До коментар #3 от "Анонимен":

    балкански поток е само на територията на България.Иначе навсякъде е ,,Турски поток".Явно Баце пак хитрува с някакви заблуди на приматите.
  • 38 ДАУ

    7 0 Отговор
    Публикувано във факти.бг: Путин и Ердоган откриват „Турски поток“, а Баце ще присъства и ще гледа.

    Коментиран от #40

  • 39 БАШ БОЙКО

    6 0 Отговор
    Вместо да получим руски гъз сега ни подават Турски маркуч.Няма как отивам в Истанбул да поема маркуча и да барна кранчето
  • 40 веселяк

    4 0 Отговор

    До коментар #38 от "ДАУ":

    Иииих значииии, нека да му дадат да резне лентичката поне!
  • 41 Трол

    5 0 Отговор

    До коментар #29 от "стоян георгиев":

    Деско, рожбе златна още камътна, ще истудиш ли супата?
  • 42 стоян георгиев

    2 6 Отговор

    До коментар #32 от "прока":

    кои комшии вървят напреде?тия в турция ли?явно ходенето с г.з напред за теб е правилната посока?
  • 43 стоян георгиев

    2 7 Отговор

    До коментар #33 от "Футболиста":

    ника ти казва всичко другар.турски поток дето откриват е една тръба с капацитет под 4 ри пъти по-малък от южен поток и въпросната тръба няма да се пълни.сега искат да набутат българия сърбия и унгария в него та да заприлича на нещо,лошото е че ние се вързахме и сега батко ти боико ще ти изстреля едни нови три милиарда дето ще ги плащаш от пенсииката без да има за какво.та честито и гащите си ги вдигаи ти футболисте!
  • 44 стоян георгиев

    2 7 Отговор

    До коментар #34 от "Стояне бе":

    та по коментарите ви се вижда че съм абсолютно точен.селски тъпотии без никаква конкретика.та другари казано просто българия,унгария и сърбия няма да теглят повече газ от русия от колкото сме теглили до сега,по-скоро е възможно газа да намалее ,а до сега си имахме тръби които да ни захранват без проблеми.сега заради политиката на путин се направиха нови тръби да дублират тези дето ги имаше .помислете добре кои ще плати за тях?!освен това другари ако газовата ни инфраструктура е свързана само с един доставчик дали цената на газа ше е висока ,а другари?и не на последно място.кои ше го изяде другари наи- дебел от тва?вие, дето разчитате на социални помощи или пенсиики ,шотто уви те ще си останат ниски.та честито за турски поток или балкански или как го наричате там!

    Коментиран от #45

  • 45 ???

    6 0 Отговор

    До коментар #44 от "стоян георгиев":

    Аз не разчитам на помощи и пенсийки, но като ти видя правописен не знам ти на какво разчиташ? 📝📖

    Коментиран от #46

  • 46 ???

    4 0 Отговор

    До коментар #45 от "???":

    *правописа
Новини по държави: