Last news in Fakti

1 Февруари, 2020 09:51 2 082 10

Тръмп премахна ограниченията за противопехотните мини

  • доналд тръмп-
  • сащ-
  • мина-
  • противопехотна мина

Обама забрани използването на тези мини, с изключение на Корейския полуостров, където американската армия си запазва правото да ги поставя

Тръмп премахна ограниченията за противопехотните мини - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Президентът на САЩ Доналд Тръмп разхлаби ограниченията върху използването на противопехотните мини, наложени по времето на Барак Обама предаде Франс прес. Тези ограничения бяха наложени през 2014 г. на американската армия.

"Тази нова политика ще позволи на военното командване да използва, при изключителни обстоятелства, модерни и непостоянни противопехотни мини, специално проектирани, за да намалят нараняванията на цивилни и на партньорски сили", се казва в изявление на Белия дом относно решението на Тръмп.

Така Тръмп променя решението на предшественика си Барак Обама за частично придържане към договора за забрана на противопехотните мини, ратифициран от 164 страни по света и забраняващ използването, съхранението, производството или транспортирането на противопехотни мини.

САЩ не са подписали договора, но не използват от 1991 г. този род мини, с едно единствено изключение - Афганистан през 2002 г.

Обама забрани използването на противопехотни мини, с изключение на Корейския полуостров, където американската армия си запазва правото да поставя такива.

По-рано американският министър на отбраната Марк Еспър приветства новата политика на администрацията на Тръмп. Той каза, че "противопехотните мини са важно средство, което нашите сили трябва да имат на свое разположение, за да гарантират успеха на своята мисия".

"С тези мини, оборудвани с нови технологии, мисля, че вие ще бъдете убедени, че ние сме обърнали много внимание на начина, по който те ще бъдат използвани и на това какво ще стане с тях след края на даден конфликт, което често пъти е обект на дискусии", допълни Еспър.

Новите мини, които американската армия ще може от сега нататък да използва, ще могат да се самоунищожават, ако не са активирани след определен срок.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 боцмана

    19 2 Отговор
    Дано като ги слагате където и да е било се взривят и ви скъсат крадливите ръчички.
  • 2 Лекар БГ

    16 2 Отговор
    Вреден за Човечеството ненормалник.
    Нямало глобално затопляне и промяна в климата-да бе,да,нали гледам,каква"зима"се е заформила....
    Мините са едно от най-нехуманните военни "постижения".Стотици хиляди жертви и по 5 пъти отгоре,вечни инвалиди от тях.Никога се не знае,кой ще настъпи бутончето-дете,жена,старец.
    Не мога да го дишам този олигут.
  • 3 Перуката е

    11 2 Отговор
    Фашист
  • 4 Ventura

    8 2 Отговор
    Този ненормалник, може да ги използва и по граница с Мексико, за да възпира мигрантите!
  • 5 Някой си

    8 1 Отговор
    Тези мини заедно с касетъчните бомби са едни от най-нехуманните оръжия, то не че има хуманни оръжия но все пак.
  • 6 Мойше

    4 6 Отговор
    Браво на Тръмп.Велик!Смърт на грухтящите нацистки прасета.Израел над всичко.
  • 7 Дядя Ваня

    7 1 Отговор
    Доньо е психопат,особено опасен за всички ,вкючително и за сащ. Ну,пока.
  • 8 Guest

    1 0 Отговор
    Абе нови, модерни, самоунищожаеми. Па', ако са и мукавяни, като трабанта - ашколсун Джендър Баба! Бе я ровете по Mexico border area от старите, изпитани скачащи - само една половин село народ може да скълца...
  • 9 ПЕНКО

    0 0 Отговор
    ПРЕДСТАВЕТЕ СИ ЕФЕКТА ОТ ЙОД НА КРИСТАЛИ- ПО ТРОТОАРИТЕ В САЩ -МАНХАТЪН ????!!!!! СТЪПВАШ "БУМ"...СТЪПВАШ "БУМ " И САМО СЪРЦЕТО ТИ С ЕФЕКТ !?!?!? ПРАВИХМЕ ГО КАТО УЧЕНИЦИ : ХВЪРЛЯ УЧИТЕЛКАТА ДНЕВНИКА И "БУУМ" ...ЙОД НА КРИСТАЛИ КАТО "ПЕХОТНА МИНА " !!!!!!!!!
  • 10 Шаран БГ

    0 0 Отговор
    Да премахне ограничението и върху ядреното оръжие и да се "приключва комедията"! Нали въпросният "Армагед0он" трябва все някога да се случи.........