Last news in Fakti

12 Февруари, 2020 13:11 2 186 11

Италия е заплашена от демографска катастрофа

  • италия-
  • раждаемост-
  • демографска криза-
  • серджо матарела

През миналата година е имало 435 000 раждания, което е най-ниското ниво, регистрирано някога в страната

Италия е заплашена от демографска катастрофа - 1
Снимка: Shutterstock

Бъдещето на Италия е застрашено от намаляващата ѝ раждаемост, предупреди президентът Серджо Матарела, след като последните данни показаха, че населението отново се е свило през 2019 година, предаде Ройтерс.

Националната агенция за статистически данни ISTAT заяви, че през миналата година е имало 435 000 раждания, което е с 5 000 по-малко спрямо 2018 г. и най-ниското ниво, регистрирано някога в Италия.

Смъртните случаи са достигнали 647 000 през 2019 г., което е с 14 000 повече в сравнение с година по-рано.

"Това е проблем, който се отнася до самото съществуване на нашата страна", каза Матарела малко след публикуването на данните. "Трябва да се направи всичко, за да се противопостави на това явление. Като възрастен човек добре познавам намаляващата раждаемост", добави Матарела, който е на 78 години.

Общото население на Италия е намаляло с 116 000 души на 60,3 милиона, като постоянното нарастване на мигрантите помага да се компенсира намаляващата раждаемост в страната.

Много други европейски страни са изправени пред подобни предизвикателства, особено в бившата комунистическа Източна Европа, докато Германия също наблюдава спад в ражданията в дома, частично компенсиран от увеличеното раждане на мигранти.

Коефициентът на раждаемост се задържа по-добре във Франция и Великобритания.

Населението на Италия се увеличава почти всяка година след Първата световна война, достигайки връх през 2015 г. на 60,8 милиона, но оттогава започва да намалява.

Продължителността на живота в Италия продължава да нараства, достигайки 85,3 години за жените и 81 години за мъжете - един от най-високите проценти в Европа - докато средната възраст в Италия вече е 45,7 години.

Последните италиански правителства обещаха да направят повече за увеличаване на ражданията, но досега не успяха да разрешат проблема.

Сегашната администрация предлага на двойки с по-ниски доходи безвъзмездни средства до 160 евро (175 долара) на месец, за да подпомогне покриването на разходите през първата година от живота на бебето, а също така обещава на младите семейства до 3000 евро годишно за покриване на таксите за яслата.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 3 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 88888888

    4 6 Отговор
    ама че глупости
  • 2 Анти милиционер

    2 5 Отговор
    Пак нпо небивалици и злобна пропаганда срещу европейското население.
  • 3 Последния софиянец

    22 1 Отговор
    Имаме 500 000 роми за износ за Рим.
  • 4 Townboy

    12 1 Отговор
    Заложено е в ционистките протоколи бялото християнско население на Европа да бъде заменено с черна сган управлявана от еврейската измет.
  • 5 Игор Додон

    15 1 Отговор
    На първо време забранете педерастията
  • 6 Турк халва, локум и баклава

    6 0 Отговор
    За щастие в Турция нямаме такъв проблем. Кюрдите и сирийците раждат 5 и 10 деца. В противен случай ще трябва да внасяме черни от Нигерия.
  • 7 Някой

    2 3 Отговор
    Това е естествено .земята да стане 100 милиарда души ли ... човека ще се самоунищожи от своята алчност

    Коментиран от #8

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Аз съм на 42 чикижия

    2 3 Отговор
    И мисля за планетата затва карам на чакия
  • 10 миш

    6 0 Отговор
    Добре,че пишете за Италия.А,вижте си вашата държава и колко умират тука.Колко години трябват от 60млн да станат колко нас,ние до тогава ,ще бъдем в историята.
  • 11 браво

    0 0 Отговор
    Това е някакъв фейк. Италия е с най-бързо увеличаващо се население в ЕС за последните няколко години. Справка ЕС и статистиката.
Новини по държави: