Last news in Fakti

15 Февруари, 2020 00:49 2 661 32

Борисов на кръглата маса в Мюнхен: Не можем да си позволим стратегически грешки

  • бойко борисов-
  • мюнхен-
  • кръгла маса

Българският министър-председател говори със загриженост за бъдещето на Западните Балкани

Борисов на кръглата маса в Мюнхен: Не можем да си позволим стратегически грешки - 1
Снимка: Facebook/Бойко Борисов

Стратегическият избор на поколения бе направен за европейското им бъдеще. Трябва да продължим да работим заедно, за да сме сигурни, че регионът няма да попадне обратно в несигурността от миналото. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов по време на кръглата маса „Балканска сигурност“, „Координация, сътрудничество, консолидация? Придвижване на Западните Балкани напред“, която се провежда в рамките на Мюнхенската конференция по сигурността, цитиран от БНТ.

Премиерът Борисов подчерта положителната трансформираща сила на евроатлантическата и европейска интеграция и ключовата ѝ роля за сигурността, стабилността и бъдещето на Западните Балкани. „През последните години станахме свидетели на много позитивни развития в региона“, отбеляза министър-председателят, като добави, че също така остават предизвикателства, които трябва да бъдат преодолени. Борисов изтъкна, че разширяването е двустранен процес и двете страни – ЕС и страните от Западните Балкани трябва да изпълнят своите ангажименти.

Министър-председателят Бойко Борисов определи като осезаемо разочарованието от липсата на зелена светлина за стартиране на преговорите за членство с Република Северна Македония и Албания през миналия октомври. Премиерът изрази надежда, че Европейският Съвет ще достигне до консенсус за започване на преговори за членство по време на срещата през март. Според Борисов последващо забавяне рискува да повиши националистическите настроения в региона и може да изостри напрежението със съседните страни. „Не можем да си позволим да направим стратегически грешки в толкова стратегически важен регион“, категоричен беше българският министър-председател.

„Очакваме срещата на върха в Загреб през май тази година с надеждата, че тя ще даде нова динамика в процеса по разширяване“, добави премиерът Борисов. Той акцентира върху синергията между приоритетите на Хърватското председателство на Съвета на ЕС и тези на България и Република Северна Македония като съпредседатели на Берлинския процес по отношение на свързаността на Западните Балкани във всичките им аспекти – образование, нови технологии и различни форми за регионално сътрудничество. Премиерът Борисов посочи още, че запазването на фокуса на европейската интеграция върху страните от Западните Балкани остава един от основните приоритети за българската външна политика.

Министър-председателят Бойко Борисов подчерта, че развитието на добросъседски отношения и всеобхватното регионално сътрудничество имат жизненоважна роля за устойчивото развитие в целия регион. Премиерът специално акцентира върху значението на транспортната и дигиталната свързаност и сътрудничеството в енергийната сфера. „Подобряването на свързаността през цялата Югоизточна Европа е от изключителна важност за стимулиране на икономическия растеж и кохезията на нашите страни“, каза в заключение българският министър-председател.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 3 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гунчо

    33 3 Отговор
    Ето това е - Стратега от Банкя!
  • 2 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    26 4 Отговор
    герб са мафия
  • 3 Усмивкат.

    4 22 Отговор
    Е как нема да са загрижени,. Нали всички крадци на там бегат. И от там в братска Русия.
  • 4 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    27 5 Отговор
    РУМЕН РАДЕВ е най достойния ПРЕЗИДЕНТ на БЪЛГРИЯ
  • 5 Бойко Борисов

    19 3 Отговор
    Аз съм държавата. Ще слушате че ще ви късам ушенцата. Аз съм хванал Божков за топките. Той не може да ме нарани. Защото той е мой слуга. Сега го потулвам и правя всичко да не се върне в държавата. Защото ще го чака вечен съд като другите криминални герои като кметицата на Младост , Баневи , Арабаджиеви , Стайковци и тн. Божков ще бъде спасен.

    Коментиран от #7

  • 6 Munich

    23 1 Отговор
    Дървените философии на Еднокнижника.
  • 7 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    21 5 Отговор

    До коментар #5 от "Бойко Борисов":

    БОЙКО БОРИСОВ първия ПРЕМИЕР на БЪЛГАРИЯ използвал сълзотворен газ срещу народа на БЪЛГАРИЯ
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 В е л и к и я

    22 1 Отговор
    Нашия Балкански стратег може ли да гарантира на ЕС че ако приемат Албания и Македония Европа няма да се напълни с албански престъпни мафиотски групи от всякакъв калибър .. ! Нас са ни приели без да искат или просто сме имали късмет а вече даваме акъл ..де засрами се и спри да плямпаш че ставаш досаден и смешен .. смешен ... !
  • 10 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    9 4 Отговор
    РУСИЯ няма да позволи да има война
  • 11 бомбата

    13 1 Отговор
    какви питащи очи...направо поезия за село банкя...
  • 12 Ловец на боклуци

    16 1 Отговор
    Голямата грешка говори за грешки!
  • 13 четири четири две

    13 1 Отговор
    Стратегии нямаме , на стратегически грешки не моем да допускаме. За нас стратегията не е квото кажат началниците , само властта и кражбите да държим.
  • 14 Зайко Байко многознайко

    18 1 Отговор
    Нашата тиква е добра, но полуидиот е тя, по главата да го погалят и гащите му свалят! За похвала от чуждо управляващо лице сестра си е готов да продаде! Сега в Мюнхен го гъбаркат и разхождат като мечка на панаир , последствията за жалост ще усетиме ние! На Тиквоций Едно най-лесно му е да отправя обещания към суверена си, които не изпълнява, на баба Меркел и на бабо#ба Макарон е подконтролен само чака наострил уши да чуе заветното "conratulation"!
  • 15 Б.Борисов

    14 2 Отговор
    Моля цитирайте ме правилно—Казах,трЕбва
    да продължиМе да работиМЕ..

    Коментиран от #17

  • 16 Джулия

    18 1 Отговор
    Празни приказки изречени от един прост и духовно беден индивид, чието некадърно управление е най-голямата грешка в съвременната история на България. Грешка, заради която бъдещите поколения ще плащат скъпо и пре-скъпо, защото държавност няма. Защото всичко ценно е ограбено и нищо стойностно не е построено. Те, бъдещите поколения няма да имат с какво да плащат заемите, с които ги заробва този чутовен "стратег"! Мъчно ми е за тях!

    Коментиран от #29

  • 17 Лекар БГ

    14 1 Отговор

    До коментар #15 от "Б.Борисов":

    Абсолютно.Аз винаги така Го цитирам.Добре,че там словата Му минават през превод.Та калашите и мисирките от Кръглата маса,не чуват в прав такст,какви ги говори и как."Синергията в процесите....",хайде стига бе,това Той ли го е казал?!
  • 18 Ебач на армейски курвета

    1 16 Отговор
    Давай боко мачкай
  • 19 котопакси

    13 0 Отговор
    Когато миналата година Испания отказа да признае Косово като държава във Брюксел нашата Тиква -министър председател се изказ че интересите на ЕС бил по важни от интересите на националната държава .Аз това му викам държавно изменничество .Да предадеш интересите на своята родина за сметка на един полусрутен съюз се наказва със много строго като за национално предателство А за гьола във Белене дето му казваш той и го спря по заповед на своите господари от САЩ и ЕС също трябва да си плати със възмездие .Борисов си мисли че ние Българският народ сме забравили за тези предателства и ще му постим ,да ама не .За престъпления прошка няма и давност също така .
  • 20 Позитано 20

    0 15 Отговор
    До всички от коминтерна: ХОНОРАРИТЕ СЛЕД 18,00.
    Браво,другари!
  • 21 снимката

    8 0 Отговор
    сама говори`суека`....
  • 22 Лелее

    15 0 Отговор
    След речта му ,един немски ( не на Пеевски) журналист попита : Извинявай , кой беше ти ?
  • 23 Чавка им изпила мозъка

    8 0 Отговор
    Тази атлантическа , и европейска интеграция, ни докара до 30-те години с още по критични темпове на заличаване на населението . Това важи за целият източен блок , а западният се крепи на миграцията, и прираста на " мукумбите" . И след като атлантическата организация е създадена срещу Русия (СССР) , то аз не знам , какъв по-голям подарък от това , за Русия е , просто да изчезваме , и да се самообезлюдяваме , и променяме генотипа, като при европейската Бубонна Чума , обезлюдила Европа , и отворила пътя за Османските Нашествия. При една мащабна война , с кого , и с какво ще се воюва? , при това изчезване в проценти , а тези които идват и заменят , историята не се изказва ласкаво , и се разбягват при първите изстрели.
  • 24 ПеткоМо

    6 0 Отговор
    Нашия велик премиер е човек за пример,разпределя милиарди а не пипа лев,грижи се за хората,неговите министри,управители,депутати и др.,решава бързо всички проблеми,абе човека си е за тая работа и ако искат САЩ И ГЕРМАНИЯ да го вземат на заем без връщане с целия опг гроб,хахаха какво помислихте че съм тиквун,лошото е чрез писане и клетви нищо не става
  • 25 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    9 1 Отговор
    намаляват наполовината РУСКИ ГАЗ ВНОСА ще внасят втечненгаз от САЩ АКТУАЛНО КОМ

    Коментиран от #27

  • 26 Кура ми яж

    4 0 Отговор
    Бокеееее
  • 27 Някой

    6 2 Отговор

    До коментар #25 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    Искаш да кажеш , ще внасят руски втечнен газ с американски етикет .
  • 28 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    8 0 Отговор
    БОЙКО се хвалеше щото хапвал филия с мас а колко хора си лягат гладни болни гладни нещастни унижени то сит на гладен не вярва
  • 29 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    6 1 Отговор

    До коментар #16 от "Джулия":

    ДЖУЛИЯ тоя БОЙКО Е МУТРА мутра не дава а взема бие рекетира изнасилва убива граби реже пръст ухо мутра кръв повръща кръв не връща
  • 30 празводумец храбър

    2 0 Отговор
    А как ще определиш кое е грешка , като си зависим до ушите и тъп над тях ?
  • 31 СИК на екскурзия на чужда издръжка

    7 1 Отговор
    Голямо пръскане на народна пара за единия сикаджийски кеф.
  • 32 Сливи за смет

    6 0 Отговор
    За предтъпленията на архиидиота и шайка няма давност.
Новини по държави: