Last news in Fakti

16 Февруари, 2020 15:30 1 301 32

Захариева: Водим разговори с Франция да даде зелена светлина на Скопие

  • северна македония-
  • франция-
  • ес-
  • българия-
  • разговори-
  • екатерина захариева-
  • никола димитров

България много пъти е водила разговори с Франция, така че да се даде зелена светлина за Северна Македония

Захариева: Водим разговори с Франция да даде зелена светлина на Скопие - 1
Снимка: БГНЕС

Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева и служебния министър на външните работи на Република Северна Македония Никола Димитров обсъдиха възможностите югозападната ни съседка да започне преговори за присъединяване към Европейския съюз. Двамата се срещнаха в рамките на 56-ата Мюнхенска конференция по сигурността.

България подкрепя взимането на решение за началото на преговорния процес с двете страни още по време на Европейския Съвет през март 2020 г. “Ние правим всичко възможно, за да помагаме. България много пъти е водила разговори с Франция, така че да се даде зелена светлина и за Република Северна Македония, и за Албания”, каза Захариева, цитирана от Министерство на външните работи.

Тази година България и Република Северна Македония председателстват заедно Берлинския процес – инициатива на германския канцлер Ангела Меркел. Целта му е да стимулира сътрудничеството и развитието на добросъседските отношения в региона на Западните Балкани. България разглежда Берлинския процес като инструмент, допринасящ за запазването на динамиката на европейска интеграция на страните от Западните Балкани и естествено продължение на достиженията на Българското председателство на Съвета на ЕС през 2018 г.

“Много добър пример за региона е две държави да съпредседателстват Берлинския процес. Искам да поздравя екипите и от двете министерства, които се сработват доста добре. Срещата на външните министри за подготовката на срещата на лидерите ще бъде в Скопие през март. Срещата на лидерите ще бъде в София през ноември. Приоритетите - свързаност, транспортна и между хората, помирение чрез образование, млади хората и зелената сделка, тоест околна среда”, заяви Захариева.

Двамата министри обсъдиха и предстоящото присъединяване на Република Северна Македония към НАТО. Скопие ратифицира Протокола за присъединяването към НАТО на 11 февруари. България бе една от първите държави, които ратифицираха Протокола. Това е пореден израз на последователната ни подкрепа за европейската и евроатлантическата интеграция на Република Северна Македония.

Относно търговските връзки между София и Скопие министър Захариева подчерта, че постигнатите до момента резултати остават далеч от възможностите и потенциала, които нашите страни имат. Трябва да се работи по-активно по изграждане на стратегическата инфраструктура между Република България и Република Северна Македония, подчерта министър Захариева. Наш основен приоритет е реализирането на всички компоненти от Коридор № 8, включително железопътна връзка, скоростен път, енергийна свързаност и др.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гъска

    15 2 Отговор
    Няма нужда ние да преговаряме с Франция. Макрон най-добре от всички защитава българския интерес.
  • 2 Бай хой

    16 2 Отговор
    Тая нае ли на кой свят е. Уж министър в Българското правителство а работи единствено за хамериканските икономически интереси и в ущърб на националните интереси на Република България. Почему не постави за решаване проблемните въпроси в отношенията между България и северната част на Македония? Този момент не трябва да се изпуска.
  • 3 Някой си

    19 2 Отговор
    Тая калинка що така влажен поглед има?

    Коментиран от #10, #31

  • 4 Шопо

    18 1 Отговор
    По-тъп външен министър от тая .не сме имали ! Ама я бива за онождане...
  • 5 ехоо

    11 4 Отговор
    Кога ще влезем в Шенген ма 🐑?
    За България нищо не може да направи за други лобира
  • 6 Дельо хайдутин

    9 2 Отговор
    Аз ще ви дам зелена светлина за Малашевските гробища.
  • 7 Курва си

    8 2 Отговор
    Захариева
  • 8 Време е за ВЪЗРАЖДАНЕ

    15 2 Отговор
    Мутрите не правят нищо за България ! ! ! Изпълняват поръчки на господарите си от САЩ и ЕС. Национални предатели
  • 9 Мойше

    8 2 Отговор
    Тоест лобираме за Турция в ЕС.
  • 10 Интересно

    8 0 Отговор

    До коментар #3 от "Някой си":

    Може би и катеричката й е влажна, знам ли, ще се радвам да разбера

    Коментиран от #32

  • 11 ГОСТ 1

    12 0 Отговор
    По неадекватен външен министър България не е имала досега.Тази женица е не само неграмотна но и продажна.Ако беше на мястото си трябваше да постави няколко ключови въпроса при срещите си с външния министър на Северна Македония. Първия от тях е да спрат да крадат Българската история,втория е за признаване на Българския етнос в т.н. република Северна Македония,по нататък има много въпроси за които трябва да вземе становище от Македонския научен институт.
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Собственик на 466 крави вече и три мандри

    3 9 Отговор
    Македония бързо в Европейския съюз-съюзът на спасението и в НАТО /ако все още не е влязла/!Каквито и реформи и стъпки да бъдат предприети против престъпността, тя няма да бъде премахната без да се забрани комунизмът със закон и комунистите да отидат да работят, а не да живеят наготово с рубли за денонощно русофилстване в интернет. Руcoфилитe, кoмуниcтитe и aтaкиcтитe дeнoнoщнo търcят крaви и крaвeфeрми в интeрнeт?? Тe ca кaтo мaгнит зa привличaнe нa вce пoвeчe врaгoвe и кaтo eдин oт гoлeмитe млeкoпрoизвoдитeли в ceвeрoзaпaднa Бългaрия cъм cилнo рaзoчaрoвaн oт изпoлзвaнeтo нa думaтa "крaвaри" кaтo oбиднa квaлификaция към тeхнитe прoтивници! Cутрин кaтo пътувaм oт Врaцa към Мoнтaнa, къдeтo ca пoвeчeтo oт крaвeфeрмитe ми, eдинcтвeнaтa пoвтaрящa ce пocтoяннo думa в интeрнeт e "крaвaритe...крaвaритe"???Рeклaмирaйки бeзплaтнo дeйнocттa нa млeкoпрoизвoдитeлитe, явнo ce нaдявaт тaйничкo дa пoлучaт бeзплaтнo cирeнцe или кaшкaвaлeц към рублитe?? Нe гocпoдa!! Млeчнитe прoдукти нe ca бeзплaтни и мoжeтe дa cи ги зaкупитe в нaй-близкия квaртaлeн мaгaзин или хипeрмaркeт. Купeтe cи cирeнцe, caлaмурeнo или cиньo, кaшкaвaлeц, мacълцe, киceлo млeкцe дa имaтe в хлaдилникa, пряcнo млякo, cтoплeтe cи и изпийтe чaшa и тoвa мoжe дa пoуcпoкoи вeчe cилнo бoлнитe ви кoмуниcтичecки и руcoфилcки мoзъци!! Нaдявaм ce дe...мoжe cлeд тoвa дa прoбвaтe и c лeкaрcтвaтa прeдпиcaни ви oт Кaрлукoвo...

    Коментиран от #29

  • 14 ПЕНКО

    6 0 Отговор
    БЪЛГАРСКИТЕ ГЛУПАРИНИ -НАЙ- ГЛУПАРИНИ В СВЕТА !!! ТАКА СМЕ ВОДЕЩА НАЦИЯ В ГЛУПАРИНЩИНАТА !!!!!!!!
  • 15 Путката

    4 0 Отговор
    От прост ,по-прост ! Що е то ? Шайкайджийте от Тиквенската клика .
  • 16 Лелее

    10 0 Отговор
    Тая лобира за С. Македония , ОНЯ Молдова оправя , друг зове да се “освободи “ Крим , четвърти с “торбичката “ на селски туризъм в Кравария ?
    А тук , обир след обир , убийства , самоубийства , бедстващи хора без храна и вода ?
    Нас кога ще ни ОПРАВИТЕ бе ???
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Един блокиран от дирниците

    5 3 Отговор
    Не трябва да позволим влизането на Македония в ЕС, защото така ще вкараме в него и гадните албанци.

    Тези "македонци", които са от български произход и с българско самосъзнание ще влязат поединично, като им дадем наши паспорти.

    Забележка: На Заев и семейството му да не се дава български паспорт!
  • 19 Грозни и продажни,но изпълнителни!

    5 0 Отговор
    Оправиха България,сега почнаха и Света да оправят!Продажна и изпълнителна като всички ,които ни управляват от Центъра за унищожаване на България и народа ...
  • 20 Гост

    3 0 Отговор
    Франция не е наясно с позицията си дали да гласува за прием на северно македонците в ЕС,чака разговор със Захариева и след железните и аргументи, ще гласува с две ръце и за Македония и за Албания.
  • 21 Centurion

    3 0 Отговор
    Франция и Германия не само ,че не трябва да приемат Скопие е ЕС,а трябва да изхвърлят и България от там.
  • 22 Госあ

    3 1 Отговор
    Мисирка 😂
  • 23 Аха

    3 0 Отговор
    Те тая ,че закопа с помоща си и макетата,кат Миглена кунева (продажна) нявга българия.
    Не стига,че тук у нас безчинства,но и макетата,че издокара в ползу краварите.
  • 24 Мошеник Розенблум

    2 0 Отговор
    Жените били по-милосърдни, състрадателни и човеколюбиви... Като през соца 8-март,съюз на жените, квоти и т.рн. и през неолиберализма. Всъщност са по-продажни и нагаждашти се.

    Коментиран от #28

  • 25 Скопие изобщо не ме интересанти МУУУ...

    2 2 Отговор
    Маке Скопие са Гръци. ГЕРБ НАПУСКАЙТЕ ВЛАСТТА.
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 гого

    0 3 Отговор
    Рус. не иска мк. в ЕС, и НАТО, и троловете реват! Най добре е всички на Балканите да сме в пакта, иначе ке се изтрепеме!
  • 28 хохо

    0 0 Отговор

    До коментар #24 от "Мошеник Розенблум":

    Прав си, аз и викам: мацка помогни, че съм "закъсал", тя безсърдечно ми отговаря 100!!!
  • 29 Овча главо ,

    1 0 Отговор

    До коментар #13 от "Собственик на 466 крави вече и три мандри":

    Явно ти е кеф да те псуват .
  • 30 Селянин

    3 0 Отговор
    Не бях виждал досега овца с очила .
  • 31 Изгърбена е

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "Някой си":

    Изгърбена е отзад. Затова й е влажен погледът.
  • 32 ха ха

    0 1 Отговор

    До коментар #10 от "Интересно":

    На тоз джендър-сухар само езикът му е влажен. Ближе като крава.
Новини по държави: