Last news in Fakti

28 Февруари, 2020 13:07 11 786 63

В съветския ГУЛАГ: трагичната съдба на 70 000 румънци

  • гулаг-
  • сталин-
  • румъния

В съветските трудови лагери тези хора преживяват невъобразими страдания

В съветския ГУЛАГ: трагичната съдба на 70 000 румънци - 1
Снимка: Shutterstock

През 1945 по искане на Сталин са депортирани 70 000 румънци от германски произход. В съветските трудови лагери тези хора преживяват невъобразими страдания.

"На гарата ни наблъскаха в един товарен вагон за добитък. На дървените скари, върху които лежахме, нямаше нищо, затова постилахме дрехите си отгоре". Тези думи съпровождат фотоизложбата „Заповед 7161. Свидетелства на очевидци за една депортация", показана в Румънския културен институт в Берлин. Около 70 000 етнически германци са депортирани от Румъния в СССР в началото на 1945 година. С принудителния си труд те е трябвало да допринесат за възстановяването на Съветския съюз. В периода 2012-2015 година люксембургският фотограф Марк Шрьодер среща и заснема 40 оцелели. Изложбата е елемент от визуалната памет за една почти непозната в Германия глава от следвоенната история на Европа.

Колективна памет

Януари 1945, четири месеца след като Румъния се отказва от съюза с Хитлер и застава на страната на Съюзниците, румънското правителство удовлетворява искането на Сталин да бъдат депортирани в СССР етническите германци. Обвинението срещу тях е, че са помагали на нацистите и носят вина за военни престъпления.

Искането за депортация засяга всички трудоспособни мъже на възраст между 17 и 45 години и всички жени между 18 и 30 години. Изселването им става по план, съгласуван между румънското правителство и съветските власти. Много от депортираните умират в СССР в резултат на тежките условия на труд, ниските температури и глада. Оцелелите са пуснати на свобода през 1949 година.

Изложбата в Берлин показва част от документалния проект на фотографа. Тя съдържа чернобели снимки и портрети, както и истории за травматичните преживявания в съветските трудове лагери. Снимките и спомените на оцелелите пресъздават историята на една голяма трагедия.

„Голямата част от хората навярно са ми разказали дори повече, отколкото на собствените си семейства. Мисля си, че подобни трагични преживявания рядко се обсъждат в семейството. Хората са преживели невероятни страдания, неизлечими травми, невъобразими неща", казва фотографът.

„Свекърва ми каза, че трябва да отида, защото иначе ще вземат нея": една от жертвите на депортацията, чиято история е разказана в изложбата, е била бременна, когато я откарват. В съветския лагер бебето ѝ умира. Там тя започва да се грижи за новороденото дете на друга жена, която не го искала. Така ѝ се открила възможност да се върне в Румъния, защото майки с кърмачета били пускани обратно. По пътя обаче умряло и второто бебе.

Паметта се пробужда

Разтърсващи истории, разказани чрез снимки и текст. Лагери за принудителен труд, смърт и глад. „Когато нямах нищо за ядене, вдишвах пушек. Дърпах езика си назад и започвах да дъвча. Ядях слюнка с пушек и си мислех за наденици", пише носителката на „Нобелова награда" за литература Херта Мюлер в романа „Разлюлян дъх", пресъздаващ историята на поета Оскар Пастьор.

Изложбата в Берлин е съпътствана и от четения на романа, който разказва за ужаса на сталинисткия ГУЛАГ. Майката на Херта Мюлер също е била сред депортираните етнически германци от Румъния. Дълго време историята на тези хора остава почти неизвестна, включително и в Германия. По времето на комунистическата диктатура в Румъния темата е била табу. Едва след падането на режима на Чаушеску тя е можела отново да бъде обсъждана.

През последните десетилетия споменът за тези трагични съдби отново се пробужда. Отварят се архиви, организират се мероприятия в памет на жертвите. Оцелелите от лагерите, както и историци, журналисти, политици и хора на изкуството искат обществото да знае за Сталиновата „Заповед 7161" и нейните последици. Според румънски медии, около 20% от депортираните в съветските трудови лагери така и никога повече не се завръщат. Около 180 жертви на депортацията и днес живеят в Румъния.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 22 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 00000014

    78 36 Отговор
    Алоо ... Факти .... Днес колко сребърника спечелихте от Дойчето .... Парите не миришат нали! Напишете нещо и за концлагерите, или за геноцида на араби в Газа. Смеете ли, а?
  • 2 Ххх

    86 33 Отговор
    Нищо чудно. При Сталинград са заловени огромен брой румънски войници.... Да ги пратят на почивка до края на войната ли ???

    Коментиран от #10, #11, #59

  • 3 Асан

    40 17 Отговор
    Много харесват политиката и начина на управление на бившия Руски президент Йосиф Сталин
  • 4 сггсгс

    47 39 Отговор
    Няма ли кой да отиде до дойче веле и да избие цялата му редакция ,смърт за соросоидите !

    Коментиран от #32

  • 5 Пародия

    74 28 Отговор
    А сега през 21век имаме американски ГУЛАГ,в Гуантанамо,хора отвлечени без съд ,присъда,изтезавани.За това защо не се пише?
  • 6 чистачът

    69 19 Отговор
    800 000 румънци са загинали на Източния фронт през ВСВ. Да ги калесат ли руснаците ,братя ли да ги правят.
  • 7 Комунист

    16 23 Отговор
    Да живеят всички БСП-та по света, без хамериканското БСП.
    Соросоидите и джендърите лъжат.

    Коментиран от #16

  • 8 пичо

    60 26 Отговор
    Съвсем загубихте приличие!
    На агресорите с какво да отвърнат? Ми да ги пратят в Сочи ли искате?
    Малко им е било ….

    Коментиран от #13

  • 9 Илиев

    46 53 Отговор
    Най-ужасното място на света е Архипелаг ГУЛАГ. Ако прочетат непредубедено документалната книга на Солженицин и най-големите фенове на Сталин и Русия, ще се отвратят от тази ненормална държава. Не случайно и до днес, както дословно ми каза един познат руснак, "в Россия человеческая жизнь не имеет никакое значение". Колкото по-далеч от тая варварска държава, толкова по-добре.

    Коментиран от #14, #28, #48

  • 10 Гочо Гочев

    71 15 Отговор

    До коментар #2 от "Ххх":

    Ха..че само там ли...Я прочети мемоарите на Манщайн за участието на румънските полкове при превземането на Крим...А за румънските зверства при превземането на Одеса...
  • 11 Хихи

    35 43 Отговор

    До коментар #2 от "Ххх":

    Какъв Сталинград бе, толуп? Първо се чете, после се коментира. Става въпрос за мирно население, депортирано през 1945 година. Оправдаваш мародерите?

    Коментиран от #27, #62

  • 12 ИМПЕРИАЛИСТ

    25 22 Отговор
    Публикувано във факти.бг: Мисля си, че подобни трагични преживявания рядко се обсъждат в семейството. .....
    Това обяснява и комунистическите лъжи за Българските лагери и хората в тях...
  • 13 гостгост

    20 30 Отговор

    До коментар #8 от "пичо":

    Ти как го каза Сочи все едно е някакви райско кътче,а то всъщност по-голяма мизерия и от Гулаг..
  • 14 жоро уудстока

    25 30 Отговор

    До коментар #9 от "Илиев":

    Две неща са безсмъртни:простотията и Слънцето.За съжаление първото е в изобилие по нашите географски ширини.Как иначе да си обяснсим,че има хора,харесващи изроди като Сталин,Пол Пот и други масови убийци.А и подобните им Хитлер,Наполеон,Юлий Цезар...И пак започва безкрайното българско противопоставяне-а всъщност и едните и другите са маскари.Кога ще го разбереш,неразумний българино??????????
  • 15 ИМПЕРИАЛИСТ

    16 6 Отговор
    "Съветските професори казаха, че може и да има" ........../от филма Кит, сценарист Радой Ралин/
  • 16 Справедлив

    17 18 Отговор

    До коментар #7 от "Комунист":

    Другарю комунист, соросоидите и комунист-болшевиките са замесени от едно и също тесто..те бяха и съюзници през ВСВ.

    Коментиран от #35

  • 17 той

    15 11 Отговор
    Как може да пишете такива клевети за рая
  • 18 Vor v Kremle

    9 12 Отговор
    Skochiha, kato popareni bolshevikite... s tazi informacia i mnogo drugi podobni, se potvarjdava, che ne e imalo na praktika nikakvo osvobojdenie ot fashizma, a po-skoro zamianata mu s kraino liav bolshevishki voenen komunizam... koito e bil sashto tolkova jestok i despotichen, kolkoto nacional socializma, t. e fashizma...
  • 19 висок

    15 39 Отговор
    Русия е проказата на планетата Земя!

    Коментиран от #21, #46

  • 20 Бай курти

    27 7 Отговор
    Само не мога да разбера защо само депортирането на немците от Румъния се пише
    А нищо не се споменава за изселването след войната от
    ПОЛША ЧЕХОСЛОВАКИЯ .УНГАРИЯ СКАНДИНАВСИТЕ страни на хората с немски корени .Това не е ли геноцид
    Всички тези хора са били депортирани в Германия
  • 21 00000014

    13 6 Отговор

    До коментар #19 от "висок":

    Не си висок, по-нисък си от тревата и дори когато си изправен никой не те забелязва зад говеждото го.но.
  • 22 Факт

    11 7 Отговор
    А трябваше и тия осъдени от натодния съд да са там!
  • 23 Устав на мъжкото движение (MGTOW)

    12 2 Отговор
    1.Реформи в семейното законодателство;
    2.Уравняване на мъжете и жените пред наказателна отговорност;
    3.Еднаква възраст за пенсиониране както за мъжете така и за жените;
    4.Информиране на обществото за сексизъм и харасмент от страна на женския пол;
    5.Да се създаде фактическо равноправие за двата родителя при развод, взимане на алименти и от двата пола;
    6.Да се разглежда веднъж в 3 години състоянието на жилището на опекуна;
    7.Да се увеличи количеството мъжки персонал в обществените заведения на РБ;
    8.Изкореняване на гиноцентризъма в медиите
  • 24 D-r Kurtev

    27 16 Отговор
    Поредна измишльотина на антируската истерия. Нулева стойност и плачевно-наивна лъжа. Не си струва дори да се чете. Всеки здравомислещ човек, с базово историческо понятие ще схване абсурда на цялата глупост в горните редове. Лъжа и толкова.
  • 25 ИМПЕРИАЛИСТ

    47 4 Отговор
    Не съм румънофоб, но поговорете в Добруджа със старите хора да чуете какво ще Ви разкажат. В мрежата може да се намерят доста неща, но не е всичко. Например, малко преди присъединяването към България на Южна Добруджа - 1940г., РУМЪНСКОТО правителство мобилизира местните Българи-мъже в румънската армия, но от тях никой не се връща след края на ВСВ. Официалното съобщение е, че са загинали във войната, а всъщност те веднага са избити. Част от труповете са хвърлени в понорите и затрупани , а други - в река Дунав. Спасяват се само тези, които вместо да отидат на мобилизационния пункт, преминават на Българска територия, подкупвайки корумпираните румънски граничари.

    За пореден път се убеждавам,колко малко се знае за Българската История, дори новата, пък какво остава за древната.
  • 26 Наблюдаващ

    20 11 Отговор
    DW е ферма за мисирки .
  • 27 Мирно население

    4 6 Отговор

    До коментар #11 от "Хихи":

    викаш от вражеска страна,е по-голяма глупост не бях чувал.
  • 28 Дух

    13 12 Отговор

    До коментар #9 от "Илиев":

    Ако не си бил фашистска"сволоч"-няма да в ГУЛАГ!
    Эти още ревни за Богдан Филов!

    Коментиран от #33

  • 29 Иван

    37 9 Отговор
    Това разбира се е трагедия за тези етнически германци живеещи в Румъния. Обаче. Трябва деликатно да се напомни, че Хитлер е избран съвсем демократично от германския народ. И германския народ никак не се е противил на разширението на Германия чрез агресивна война, и ми се струва , че никак не е съчувствал на съдбата на милионите избити руснаци по родните им места. После се наложило да поработят малко , за да възстановят поне частично щетите нанесени от тяхната "победоносна" армия. Ама поне после са се върнали за да реват колко им било трудно. Избитите от тяхната армия обаче , не могат да станат и да разкажат какво са изтърпели
  • 30 ⚡ Хрониките на Евразия

    22 4 Отговор
    Таврийските и бесарабските българи , имат същата съдба ..
    Но за тях срамежливо се забравя ..
  • 31 другарят

    27 10 Отговор
    Поредната гнусна статия на нео-нацистката медия Дойче веле, която е изпълнена с лъжи и манипулации.Никога в лагерите на Сталин, не са били пращани хора просто така, без да са обвинени в някакво престъпление! Иначе в лагерите заминават много румънски цигани /сред тях възможно и румънски германци/ за зверствата им по време на войната в Одеска област, която румънските цигани се надяват да получат за участието си във войната на страната на Хитлер.
  • 32 Смит енд Уесън

    5 9 Отговор

    До коментар #4 от "сггсгс":

    Прав си няма кой да им пус е през немската кратуна по един сочен.
  • 33 Хихи

    7 3 Отговор

    До коментар #28 от "Дух":

    Неграмотник.

    Коментиран от #34

  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Комуниста

    3 1 Отговор

    До коментар #16 от "Справедлив":

    Ти май ме вземаш на сериозно.
  • 36 оцелял от турското робство

    18 7 Отговор
    Дойчо Велев,разкажи ми от какво правехте сапун, абажури за лампи, мастилници, въжета и други, необходими за домакинството вещи. И с какво си палехте пещите в Германия. Ако си спомняш, не бяха само евреи.
  • 37 123

    20 7 Отговор
    Кога трепеха руснаците в сталинград беше добре после били жертви
  • 38 Истината

    21 9 Отговор
    България участвала ли на Източния фронт - НЕ, нанесла ли поражения на Съветска територия - НЕ, участвала ли е в битката за Сталинград - НЕ, Румъния участва ли - ДА, убива ли съветски жени и деца - ДА, участва ли в битката за Сталинград - ДА. Заключението: имало ли е българи в ГУЛАГ - НЕ, а румънци - ДА. Правете си изводите. Това е било война, ако Германия е била спечелила, дали румънците нямаше да ползват като роби съветските граждани - със сигурност. Румънците се показват като изключително неефективни и слаби войници, които убиват цивилно население и трябвало да си понесат последствията

    Коментиран от #41, #45

  • 39 Истината

    18 9 Отговор
    България участвала ли на Източния фронт - НЕ, нанесла ли поражения на Съветска територия - НЕ, участвала ли е в битката за Сталинград - НЕ, Румъния участва ли - ДА, убива ли съветски жени и деца - ДА, участва ли в битката за Сталинград - ДА. Заключението: имало ли е българи в ГУЛАГ - НЕ, а румънци - ДА. Правете си изводите. Това е било война, ако Германия е била спечелила, дали румънците нямаше да ползват като роби съветските граждани - със сигурност. Румънците се показват като изключително неефективни и слаби войници, които убиват цивилно население и трябвало да си понесат последствията
  • 40 Владолф Путлер

    5 8 Отговор
    Баш аз татаромонголското джудже съм по национал социалист от чичо Афолф.
  • 41 Страничен наблюдател

    10 7 Отговор

    До коментар #38 от "Истината":

    Ленин В.И. изби ли 10млн.руснаци ,за да им вземе парите-Да,Сталин ,направи ли същото с още толкова , а заедно с това,изби старата банда болшевики за да вземе ограбените от тях милиарди и изнесени в швейцарски банки.
    Лъжите на болшевишката банда и терора, в който са потопили Русия
    са били само и единствено с цел да се награбят.
    Знаете ли,колко от бившия ЦК на ВКПб,са умрели от естествена смърт? Трима.
    Единият е Будьони.С , Можеш ли да кажеш,кои са другите двама?
    Кой нормален политик избива съратниците си, и защо?
    Като почнеш от Троцки,Каменев,Зновиев,Ягода ,Фрунзе,Ежов,Каганович,,Свердлов,Менжински,Урицки,Киров,
    Да не пропусна и "фурията на червения терор" Розалия Землячка ,която през 1920 потопява Крим в кръв.
    Ако не бяха дошли на власт болшевиките ,то днес Русия щеше да е 300млн.
    И последно, напиши в търсачката " Беломор канал" и прочети


    На 5 септември 1918 г. Совнаркомът на РСФСР* приема постановлението за “червения терор”. В него се казва:

    “В дадената ситуация подсигуряването на тила чрез терор става пряка необходимост… Съветската република трябва да бъде защитена от класовите врагове чрез тяхното изолиране в концентрационни лагери… подлежат на разстрел всички лица, които имат допир до белогвардейски организации, заговори и метежи…
    По достоверни данни между 1918-1923 са избити без съд около 4млн.руснаци.




    .


    Kнeзинo знoят зo бългopcaия пpeизxeд нo cъпpyгoтo нo xeливyдcaoтo звĸздo Ceм Toнac – Πитo Уилcън, cъщe извĸcтнo oa

    Коментиран от #50

  • 42 Пройчо

    13 6 Отговор
    Ама да попитам. Съветските граждани депортирани в Германия, за да работят за Великия трети Райх, с екстра класа вагони ли да ги извозва ли?
  • 43 Страничен наблюдател

    7 7 Отговор
    И последно др.Съветофили,чувал ли е някой от вас за
    Беломорканал.
    Ако не бяха дошли на власт болшевиките,днес Русия би била 300млн. а не 140

    Коментиран от #52

  • 44 Ray

    15 1 Отговор
    Жалко, но някой знае ли за убитите и отвлечени от румънците в лагери българи от Добруджа през 1916г. Никой не се е върнал!
  • 45 Ogiig0

    11 10 Отговор

    До коментар #38 от "Истината":

    Съвсем вярно! На запад се започва една пропаганда с цел промяна на историческите факти от ВСВ! Явно и България се е включила в лъжите!
  • 46 Ogiigo

    3 3 Отговор

    До коментар #19 от "висок":

    Вие сте високо интелектуално недосче, с признаци на шизофрения!
  • 47 Каунь

    8 4 Отговор
    Одеса, Сталинград безчинствата на унгарския, румънския и италианския башибозук барабар с този на германския.
  • 48 БАГДАСАРОВ44

    9 7 Отговор

    До коментар #9 от "Илиев":

    а бе идиотино, твоят солженицин е бил политически офицер, капитан, и за да са скатае от преднаъа линия наоисал писмо на приятел в тила че другарят Сталин трябва да бъде сменен, и вместо да го застрелят го праъили СЧЕТОВОДИТЕЛ в Сибир... и ЛОПАТА НЕ Е ПИПНАЛ
  • 49 СССР

    7 4 Отговор
    Много жалко за хората който са преживели всички зверства на комунистите преди и след втората световна война.Всичко хубаво е свършило на 9май 1945г.
  • 50 Nemo

    9 3 Отговор

    До коментар #41 от "Страничен наблюдател":

    Точно така.
    Остава да се посочи от кой етнос са 99% от съветските комисари.
    Освен това не точно Сталин праща руснаци в ГУЛАГ , а братът на жена му Каганович.
    Каганович се е разпореждал със ГУЛАГ и съдбите на милиони руснаци.
    Когато Сталин решава да депортира към Казахстан и Сибир много революционери от един етнос, точно зет му и други от "бандата" се "разправят" със Сталин.
    Та като плюят някои: болшевики, та болшевики, нека да кажат кой (или кои) финансира революцията и от какъв етнос са организаторите и главните действащи лица.
    Унищожиха ли и ограбиха ли Русия и руския народ?
    Събаряха ли църквите им?
    Убиваха ли свещениците им?
  • 51 Бай Генчо

    4 4 Отговор
    Ами завалийките къв к.р са дирили там...,на такава пържола ...,такава вилица..
  • 52 Nemo

    5 1 Отговор

    До коментар #43 от "Страничен наблюдател":

    Много правилно казваш съветофили и болшевики, а не руснаци.
    Защото 99% от съветските комисари не са руснаци, а от друг етнос.
    И унищожават милиони руснаци.
    Ограбват златото и активите на Русия.
    Събарят и опожаряват много църкви и манастири.
    Избиват много свещеници.
    И т.п.

    Коментиран от #53

  • 53 жоро уудстока

    4 0 Отговор

    До коментар #52 от "Nemo":

    Да разбирам ли,че/според тебе/Сталин е света вода ненапита?!
  • 54 Става въпрос

    1 3 Отговор
    За мирно население. Румънски войници не се споменават. Ние Българите пак не разбрали пишем глупости и коментиране.Правите ли разлика между мирно население и военно пленници???Както се казва в един сериал-киминяги/ако,ако/.
  • 55 жоро уудстока

    1 2 Отговор
    СТАВА ваПРОСТ за човешки животи-не мисля,че има значение дали са цивилни,или Овенни.Значи не са виновни Сталин,Хитлер,Т.Живков,Чаушеску,а Берия,Айхман,М.Балев,секуритате?!Не познавам българин и жена да си признаят,че са виновни,или не са прави.Най-простият циганин казва:"не ми давай акъл,дай ми пари"...Ами ако имаш акъл ще имаш и пари .Та такива ми ти работи...
  • 56 Стефан Стоянов

    8 0 Отговор
    Кой да плаща за 26-те милиона убити,3-те хиляди разрушени предприятия, опустошената територия на Съветския съюз при германската инвазия? Етнически германци наистина са били пращани в СССР да работят по 2 години.
  • 57 жоро уудстока

    3 7 Отговор
    Войната е нещо ужасно-германците плащат репарации,но човешкият живот не се връща.Руснаците също са вършили ужасни неща с цивилни германци/германки/.Но нима повечето от нас нямаше да ги вършим?!За съжаление не се извличат поуки и в момента сме пред световна война заради болните амбиции на джуджето Путин и Ердоган...Няма енергията на антивоенните движения от 60-те г.на ххв.

    Коментиран от #60

  • 58 et.galen1

    5 3 Отговор
    Повечето са участвали във войната срещу Русия, дуги са помагали на нацистите. Жестокостта на същите е била невъобразима. Щом са се върнали повечето.да са благодарни. Не са ги изгаряли в кремоториум. А сега защо ровят в последствията от войната която натрапиха на целия свят, нова ли искат. Долни подстрекатели.
  • 59 Димитър

    3 3 Отговор

    До коментар #2 от "Ххх":

    В случая не става въпрос за ВОЙНИЦИ участвали в бойни действия срещу СССР.Това са ЦИВИЛНИ граждани депортирани ОТ Румъния.А до колкото знам едва 3-4 хиляди души от пленените около 50хиляди румънски войници през цялата ВСВ се завръщат от плен,при това едва след смъртта на Сталин!При германците нещата са още по-зле.От около 300хиляди пленени при Сталинград,се завръщат едва около 7000.
  • 60 Димитър

    6 1 Отговор

    До коментар #57 от "жоро уудстока":

    Прибързано гласувах ПОЛОЖИТЕЛНО за вашият коментар, защото в началото е обективен.В краят обаче обективността отива на кино.Амбициите на Ердоган и Путин действително са болни.Само дето "случайно" забравяте да споменете за едни ДРУГИ амбиции,които идват от едно ДРУГО място,което дори чисто географски няма нищо общо с конфликта в Сирия!При това Тръмп дори не крие,че ЕДИНСТВЕНАТА цел на САЩ в Сирия Е ПЕТРОЛЪТ!Сам си го каза човекът.Поне не е като ляляниците на Обама и онзи рептил Хилъри,за "демокрация","свобода",човешки права и тем подобни ПЪЛНИ ГЛУПОСТИ!

    Коментиран от #61

  • 61 жоро уудстока

    1 0 Отговор

    До коментар #60 от "Димитър":

    Ако четете внимателно,ще видите мнението ми,че едните и другите са маскари.За разлика от повечето пищещи,аз не започвам веднага да адвокатствам на САЩ,или Русия.Българи ли сме,или руснаци и американци?!Какво правят всички:САЩ,Русия,Турция там?!Поласкан съм,че мнението ми представлява интерес,но да не залитаме пак в противоборството САЩ-Русия.Това показва колко сме малки,в сравнение с другите народи.Нека си копаме нашата лехичка...
  • 62 ВАМ

    0 0 Отговор

    До коментар #11 от "Хихи":

    АА посмеи да коментираш хамирикански те лагери у Куба.
  • 63 Бий за да те уважават!

    1 1 Отговор
    Какво са търсили мамалигите 1941 в СССР? Да прецакат Бай Сталин старият и печен комуняга? Груба грешка, фатална. Оня с мустака бе много лют и не си поплюваше.