Last news in Fakti

31 Март, 2020 13:00 7 334 28

ЕС отваря коридор за сезонните работници

  • ес-
  • земеделие-
  • работници

Няколко страни настояват за тяхното пропускане

ЕС отваря коридор за сезонните работници - 1
Снимка: БГНЕС/EPA

Страните от ЕС трябва да позволят на сезонни работници, работещи в селското стопанство, да преминават държавните граници. Това призоваха представители на ЕК, цитирани от EU Observer.

Франция и Германия отварят по 500 000 работни места в сферата всяка година. Представители на европейските фермери признават, че трудно местни работници ще могат да бъдат наети в кратък срок от време и да отговарят на необходимите условия.

От ЕК обявиха подкрепа за граничните ограничения. От там обаче смятат, че трябва да се направи изключение за работниците от критично значение за всяка страна.

Еврокомисарят по социалните права Никола Шмит обяви, че е важно да се намери решение за движението на тези работници, осигурявайки се тяхната безопасност. Предстои разглеждане на въпроса.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Мехмед

    31 21 Отговор
    Тоалетна хартия купиха ама най-хубаво е друг да те бърше. Българите даже облизват

    Коментиран от #4, #23

  • 2 Рапон

    40 5 Отговор
    При този "опасен" вирус ... !? ЕС , що не се самозакриете.
  • 3 Гост

    74 1 Отговор
    Публикувано във факти.бг: "..трудно местни работници ще могат да бъдат наети в кратък срок от време и да отговарят на необходимите условия."
    Разбирай, да са съгласни да работят при нечовешки условия и за без пари /спрямо техните стандарти, разбира се/! Заслужават да останат без работници, за да видят дали могат да се справят без "втора ръка" хора!
  • 4 8864

    36 11 Отговор

    До коментар #1 от "Мехмед":

    Meхмеде, Сребреница помниш ли я?

    Коментиран от #16, #17, #22

  • 5 Мерзавци

    50 2 Отговор
    Населението на ЕС е толкова мързеливо,че дори хората загубили работните си места не желаят да свършат работа в селското стопанство и други отрасли където има по тежък физически труд.Сега ще чакат помощ от правителствата но те да помогнат и дума не може да става.
  • 6 Гостенин

    39 5 Отговор
    Видя се, че короната си е един цирк. Наглоджендърите огладняха и сега някой трябва да им набере домати да се наядат.... Скоро всичко си се връща по старому и шоуто приключва....
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Георги

    50 1 Отговор
    Лошо е, когато ти казват в прав текст, че народа ти е трета ръка хора. Техните граждани не стават за такава работа, сериозно ли?! Малко плащат, условията са кофти. А пък от източния блок са будали и мога да работят. Докато има кой да ходи да им работи на такива условия, ще има и такива предложения и заплащане. Ей сега, ако имаше работещи и истински синдикати, нямаше да стоят така нещата. Ама за съжаление и те са на хранилка при работодателите.

    Коментиран от #15

  • 9 да де

    42 0 Отговор
    Ало евролентяите лозето сака мотика, а не молитва. Запретвайте ръкави иначе глад ви чака ние сме свикнали оцеляваме вече години наред.
  • 10 Цеко сифоня

    39 1 Отговор
    Чудесна идея на ЕС. Така няма да бъдат нарушени правата на безработните негри, араби и местни мързеливи пияници и те ще могат спокойно да си лежът, пърдът и да си вземат социалните помощи. Но нищо на тоя свят не е вечно. И еврогейщината има край.
  • 11 Българина

    31 2 Отговор
    Герб като национални предатели ще оставят пак младите да избягат да бачкат! Защо подяволите тук не се отглежда нищо което нашите сезонни работници да могат да берат? И защо пак изключения? Ами да накарат техните безработни да им оберат чушките!
  • 12 123377

    24 0 Отговор
    Следващото изключение искано от ЕК, същите тези сезонни плодове и зеленчуци да се се продават с предимство на нашия пазар, защото са европейски, а не национални, а ние няма да можем да изнасяме нищо заради к19, щото тука имало по голяма пандемия. Каквото и да правим, големите си правят каквото искат и за тях ограничения няма, ни в печатането на пари ни в др правила
  • 13 Логично

    25 1 Отговор
    И кой местен ще живее във фургон за прасета с още 10 човека ,срещу минимална заплата за къртовски труд ?
  • 14 Гого

    13 0 Отговор
    Мутафчийски питаха ли?
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Гост

    8 11 Отговор

    До коментар #4 от "8864":

    И от къде си сигурен, че е Мехмед, а не някой Митьо или Манчо? Не смей в тези времена да споменаваш този нечовешки акт,защото ако ти се спомене за друг подобен, който е бил в България ще оревеш света! Мълчи и се моли, защото в България само молитвата отсана и тонот вкъщи!

    Коментиран от #18

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 8864

    9 3 Отговор

    До коментар #16 от "Гост":

    Така си е написал името, значи за такъв се определя.Молитвтата не пречи на националното самосъзнание,напротив! Само,че има една поговорка "Преклонена глава сабя не я сече" ти май си от тези,а ?

    Коментиран от #19, #21

  • 19 Пич май имаш сърбеж от седене на дивана

    2 3 Отговор

    До коментар #18 от "8864":

    ако си търсиш някой да те почеши бягай на друго място не се прави на мъж пред клавиатурата,че другата поговорка е който си го търси го намират

    Коментиран от #20

  • 20 Антон

    1 0 Отговор

    До коментар #19 от "Пич май имаш сърбеж от седене на дивана":

    хахахаха, то на тебе някой може да ти каже по тази логика- не се прави на либерал пред клавиатурата.Има си мнение,пише си човека, какво толко.
  • 21 Гост

    0 2 Отговор

    До коментар #18 от "8864":

    А ти не си ли преклонена глава? Ако почна да изреждам няма да ми стигне мястото. Бъди човек преди всичко, а не...
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 баща ти

    4 1 Отговор

    До коментар #1 от "Мехмед":

    е българин. Правен си от войниче през 1985г.
  • 24 Ай стига бе

    0 0 Отговор
    Нали не даят повече от двама да се яхат.
    На парче ли шъ ги карат или че ги остаят на естествения подбор.
  • 25 Чумата

    0 0 Отговор
    И като се разболеят,ще ни ги връщат короновани! Бойко пази ни! Покажи,че има кой да мисли поне малко!
  • 26 Съдията Дред

    0 0 Отговор
    Еврокомисарят по социалните права не отчита ли , че основно задължение на длъжността му е да следи именно за социалните права на работниците, като заплата, осигуровки, безплатна храна и транспорт, предпазни средства, вместо да се чуди как да осигури евтина работна ръка на западните фермери ?
  • 27 гост

    0 0 Отговор
    Че вие за какво мислите ,че ни приеха нас и румънците в европейския съюз . Първо ни разграбиха и съсипаха икономиката , вкараха си големите вериги магазини парите си ги изнасят , за тях не сме хора а роби , евтина работна ръка.
  • 28 соросоидни кърлежи

    0 0 Отговор
    Това вече извратено..Прeдcтaвитeли нa eврoпeйcкитe фeрмeри признaвaт, чe труднo мecтни рaбoтници щe мoгaт дa бъдaт нaeти в крaтък cрoк oт врeмe и дa oтгoвaрят нa нeoбхoдимитe уcлoвия...КАКВИ условия ..да имат две ръце и да бачкат, а къде са афро-мюслимански тълпи,арабски талибани,те какво бачкат..ИДИОТИ мръсни,сега българи да ви събират реколта..,затова африканци бъзикат европа, ще работим вашите жени.. и ще ни плащате..така и стана..Спешно трява да приемат Истабулска лайняна конвенция за защита на деца и жени от афро -маймуни.