Last news in Fakti

15 Април, 2020 22:00 2 441 14

Беларуската АЕЦ извърши мащабни изпитания

  • аец-
  • изпитание-
  • росатом-
  • беларус

Изпитанията са завършили успешно

Беларуската АЕЦ извърши мащабни изпитания - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

На Първи енергоблок на Беларуската АЕЦ успешно завърши един от най-важните и мащабни етапи от програмата за подготовка на съоръжението за въвеждане в експлоатация - горещата обкатка на реакторната инсталация. Главен проектант и изпълнител на проекта е инженерното подразделение на руската държавна корпорация „Росатом” – групата „АСЕ”.

Най-сложният технологичен процес на горещата обкатка започна на 11 декември 2019 г., като през целия период са направени 242 различни изпитания. Основната цел е преди енергийното пускане на енергоблока да бъде потвърдено съответствието на системите и оборудването на ядрения остров с проектните характеристики при номинални параметри, както и по време на подгряване и охлаждане на реакторната инсталация.

По време на горещата обкатка при експлоатационни параметри - налягане в първи контур от 160 килограма на квадратен сантиметър и температура +2800 С, е проверена експлоатационната годност и на четирите главни циркулационни помпи, продухването на главните паропроводи със собствена пара, изпитана е експлоатационната годност на системите за управление и защита на реакторната инсталация и електрозахранването за собствени нужди. Тествани са главните предпазни клапани на парогенераторите, компенсаторът на налягането и са проведени много други операции.

„Успешно завършихме етапа на горещата обкатка и всички необходими изпитания при номинални параметри на реакторната инсталация, както и по време на нейното подгряване и охлаждане. Изпитанията показаха, че цялото оборудване и технологични системи на енергоблока, участващи в програмата на изпитанията, отговарят на проектните характеристики”, заяви вицепрезидентът на „АСЕ” и директор на проекта за изграждане на Беларуската АЕЦ Виталий Полянин. Той съобщи още, че се предвиждат редица изпитания във фазата на енергийното пускане на енергоблока.

„Следващият етап от изграждането, в съответствие с плана за подготовка на енергоблока за физическо пускане в експлоатация, е ревизирането на основното и спомагателното оборудване на първи и втори контур, което се планира да приключи в средата на юни”, уточни Полянин. Беларуската АЕЦ с два реактора ВВЕР-1200 с обща мощност 2400 мегавата се изгражда в град Островец. За първата АЕЦ в Беларус бе избран руският проект от поколение „3+”, който напълно отговаря на стандартите и препоръките за безопасност на Международната агенция за атомна енергия.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 психупатилистик

    5 5 Отговор
    А, да пиеме ли йод?

    Коментиран от #10

  • 3 Geo

    10 2 Отговор
    Публикувано във факти.бг: 160 килограма на квадратен сантиметър и температура +2800 С

    Денисчо налягането се дава в атмосфери и малко си прекалил с нулите на температурата - махни една. 2800С си е множко - реактора ще свети като слънце при тази температура но по лошото е че ще се изпари.

    Коментиран от #7, #11, #13

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 РЕАЛИСТ

    2 0 Отговор

    До коментар #3 от "Geo":

    Хайде преди да коментираш провери в какво се измерва налягането в международната СИ система. Това не да ти гумите на колата.

    Коментиран от #8

  • 8 Geo

    5 0 Отговор

    До коментар #7 от "РЕАЛИСТ":

    Според система SI налягането се мери в Паскали - вземи се ограмоти. Когато съм я учил система SI сигурно не си бил роден. Та налягането в атмосфери също присъства в система SI но не е част от нея. 160 килограма на квадратен сантиметър както е написано в статията съответстват на 160 атмосфери или на 16.2 мегапаскала. 1 бар е равен на 100000 раскала и приблизително равно на 1 атмосфера.

    Коментиран от #12

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 сикиш

    0 2 Отговор

    До коментар #3 от "Geo":

    Налягането се мери в атмосфери, ако ти надуя дирника с една помпа. И като стане 10 атмосфери ще цъфнеш като майска роза.
  • 12 РЕАЛИСТ

    0 0 Отговор

    До коментар #8 от "Geo":

    Добре, че си написа домашното и разбра , че не се мери в атмосфери отдавна. И не ми давай съвети. Инженер съм по образование и означава, че доста съм се запознал с материята.
  • 13 Специалист

    1 0 Отговор

    До коментар #3 от "Geo":

    Да, така е. Температурата е не +2800 градуса Целзий, а 280. На 5-ти и 6-ти блокове на АЕЦ Козлодуй работната температура на първи контур е от 290 до 320 градуса по Целзий.
  • 14 РАШКО ПУТКИН

    2 0 Отговор
    ПО-КРОТКО С ТИЯ ИЗПИТАНИЯ ДА НЕ РЕШИ НЕКОЙ ПИЯН РУСКИ ИНДЖИНЕР ДА ПОКАЖЕ КОЛКО Е ЗДРАВ ТОЯ РЕАКТОР И ДА СТАНЕ КАТО В ЧЕРНОБИЛ!
Новини по държави: