Last news in Fakti

9 Септември, 2012 00:09 1 634 2

Меркел иска решение за Гърция

  • меркел-
  • гърция-
  • решение
Меркел иска решение за Гърция - 1
Снимка: ЕПА / БГНЕС

Канцлерът на Германия Ангела Меркел призова да се намери решение, за да се попречи Гърция да излезе от еврозоната през есента, пише седмичникът "Шпигел" в броя си, който излиза в понеделник, предаде БГНЕС.

Според изданието, което не цитира източник, Меркел казала пред приближените си, че трябва да се намери решение за Гърция. Тя и съветниците й се опасявали, че излизането на Атина от валутния съюз може да доведе до ефект на доминото, подобен на фалита на банката Леман-Брадърс през 2008 г.

Цената на подобен сценарий за Германия се изчислява на 62 милиарда евро, припомня "Шпигел", като добавя, че Меркел, която винаги е заявявала, че е против Гърция да напусне еврото и смята, че това крие сериозни политически последствия.

Според седмичника съветниците на канцлерката се опасяват, че в такъв случай германското правителство ще бъде принудено да вземе мерки за стабилизиране на Италия и на Испания, по-специално чрез създаване на съюз на дълга.

От началото на кризата винаги ясно съм заявявала, че Гърция е част от еврозоната и че искам тя да остане в нея, посочи Меркел пред гръцкия премиер Самарас, посрещайки го в Берлин.

Канцлерката приветства условията, които Европейската централна банка (ЕЦБ) постави в своята нова програма за изкупуване на облигации с цел да помогне за решаване на дълговата криза в зоната на еврото


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 --------

    1 0 Отговор
    Вероятно кака няма да устиска да тупка топката,както правеше последните 2-3 год. Пазеше си ,,решението,, за Гърция за лято 2013..за изборите в Германия...Сега обаче се вижда,че ,,спасителните,,пакети за гърците наистина са били спасителни,но за немците....Взеха си парите от Гърция,но сега трябва да ,,помогнат,, на Испания и Италия,които вероятно ще работят за тази помощ 20-30 год. Мисля,че на Меркел няма да и стигне времето...ще бъде пометена от банкерите...
  • 2 руснака

    0 0 Отговор
    излезели гърция от еврозоната - ще стане домино ефект и това ще е началото на края на ЕС
Новини по държави: