Last news in Fakti

10 Юни, 2020 07:27 2 874 23

Демонтират паметници, свързвани с робството във Великобритания

  • великобритания-
  • паметник-
  • робство-
  • джордж флойд-
  • едуард колстън

Властите порицаха протестиращите в Бристол за „позорната“ им разправа със статуята на Едуард Колстън

Демонтират паметници, свързвани с робството във Великобритания  - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Във Великобритания бяха демонтирани два паметника, свързвани с робството. Причината - съображения за сигурност след инцидента в Бристол със статуята на търговеца на роби Едуард Колстън по време на антираситските протести, която беше повалена и хвърлена в пристанището на града.

Статуята на търговеца на роби от 18 век Робърт Мълиган беше свалена от постамента пред музей в лондонския квартал „Докландс“. Общински служители заявиха, че са взели мярката по искане на местната общност. Мълиган е построил прочутите за времето си докове West India в Лондон, но името му е силно свързано с търговия на роби.

Скулптура-карикатура на глава на чернокож мъж с надпис „Спасете ме“ бе премахната от исторически пъб от 18 век в Ашбърн, Дарбишър, след подписка от 28 000 души, които смятат скулптурата за расистка. В Оксфорд се събраха над хиляда демонстранти с искане да бъде премахната статуята на Сесил Роудс, - основател на Британската Южноафриканска компания.

Всичко това става след като кметът на Лондон Садик Хан разпореди преразглеждане на историческите забележителности в столицата. Хан заяви за „Скай нюз“, че иска да има град, който по-добре отразява духа на жителите му.

Петиции за премахване на паметници, свързвани с расизма и колониализма са пуснати в много други градове, сред които Манчестър, Единбург, Кардиф, Оксфорд и Шрюзбъри. Властите порицаха протестиращите в Бристол за „позорната“ им разправа със статуята на Колстън.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Киро

    40 4 Отговор
    Ако някой знае по смотана западна държава то ще помоля нека да каже коя е.
  • 3 Рошко

    29 6 Отговор
    Ейтва е англичанина, и това се случва в 21 век, паметници на търговци на роби, по пътя на логиката трябва да във всеки немски град и село паметник на Хитлер, в Русия на Сталин, в Америка пък бял коленичил над мъртъв индианец, и тия хора ще ни учат на димокрация
  • 4 Обективен

    15 26 Отговор
    Само статуите на най-големите убийци в истирия та на човечеството - Ленин, Сталин и Мао продължават да замърсяват земята.

    Коментиран от #8

  • 5 Груйо

    21 33 Отговор
    Мен като българин ме интересува кога от България ще бъдат премахнати унизителните паметници на окупаторската Червена армия.

    Коментиран от #19

  • 6 Киро

    35 5 Отговор

    До коментар #1 от "Алиш":

    Живков не позволи в България да има турска автономия и да станем Косово. Това направи Живков. Не одобрявам да загиват български граждани независимо дали са турци цигани евреи и всякакви. Живков тогава спаси България . Смяна на имена и репресии от едната страна а от другата бомби и взривове. Ако не беше всичко това то България днес нямаше да е същата. Нека тази страница от историята е затворим и да не се връщаме повече към нея. Бог да пази България .

    Коментиран от #17

  • 7 Гост

    17 4 Отговор
    Да си махнат и смешната кралица.
  • 8 Kcaniba

    17 3 Отговор

    До коментар #4 от "Обективен":

    Доколкото се сещам , най големите убийци са семейството на кралицата майка и клановете в белият дом у фащ, например Хирошима/Нагасаки, Корея, Виетнам... По мвсови убийци от ьези рептили неса!!! Сталин е доста под въпрос колко е избил....

    Коментиран от #16

  • 9 Въпрос

    8 7 Отговор
    А МОЧА, Братската могила кога, това не са ли робски паметници?
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 555

    23 3 Отговор
    Не съм привърженик на никоя политическа сила, но мога да кажа браво за възродителния процес на Живков! Дори турските управляващи тогава казват, че в България турци-НЯМА! Има българи с мюсюлманска вяра в чийто храмове се пропагандира, че са турци. Днес с нарастващото напрежение и все повечето роми, които се представят също за турци има нужда от още един възродителен процес!

    Коментиран от #12

  • 12 Гост

    12 0 Отговор

    До коментар #11 от "555":

    Много си прав но дали ще те разбере някой вече е друг въпрос
  • 13 Радко

    4 0 Отговор
    Най - голямата демокрация!
  • 14 Яверт

    10 2 Отговор
    Прах в очите! Ако искат да демонстрират съпричастност то нека върнат истинският суверенитет на народите и поне част от заграбеното. С мили думи и показност продължават да ни бъркат в джоба и да ни ползват за слуги.
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Обективен

    8 8 Отговор

    До коментар #8 от "Kcaniba":

    Сталин е избил повече руснаци, отколкото Хитлер по време на ВСВ.
  • 17 Груйо

    7 5 Отговор

    До коментар #6 от "Киро":

    Пич, стига дрънка глупости рано сутрин. Не мога да повярвам кой ти е сложил + на тези глупости. Каква автономия, какво Косово. По Живково време турците не можеха да гъкнат. Както и всяка друга независима партия, движение, личност и т.н
    Възродителният процес беше много закъснял, (да оставим настрана че е варварски акт, с който се връщаме във времената на османското владичество) и само влоши ситуацията в България и роди съпротива сред българските турци, която по късно ДС използва за основа на своето отроче ДПС

    Коментиран от #22

  • 18 радев

    18 3 Отговор
    Това са паметници.Защо трябва да се махат? Ако на чернокожите не им харесва да си ходят в Африка! Все с тях ли ще се съобразяваме!Идват ти в държавата и се опитват да ти налагат техните правила!
  • 19 Гошо

    3 2 Отговор

    До коментар #5 от "Груйо":

    Смени също като българин ме интересува ,кога ще се постоят нови
  • 20 Българин

    4 0 Отговор
    А мен ме интересува кога ще махнат статуите които са свързвани със турското робство 😡🤬
  • 21 Уыт

    4 1 Отговор
    Само им чуйте кмета как се казва и всичко е ясно!
  • 22 Дедо Грую

    7 0 Отговор

    До коментар #17 от "Груйо":

    Не пиши глупости. Смяната на имената е в следствие на терористичните действия на някои представители на населението с турско самосъзнание, подклаждани и организирани от Турция. Ще дам само 1 пример : Атентатът на гара Буново във вагона за майки с деца. Това видоко цивилизован, хуманен акт ли е? След така наречената демокрация терористичното движение се превърна в движение за права исвободи - дпс, неговият шеф е виден политик днес и предаде списъка с агентите под прикритие на съседна на юг нам държава. Терористите бяха амнистирани и реабилитирани (някои посмъртно) и се включиха в тази антибългарска партия. Не цитирам имена и подробности за да не ми изтрият коментара.
  • 23 ХРИЗАНТЕМА

    4 0 Отговор
    Ние всички трябва да изритаме ДПС. НЕ СА НИ НУЖНИ. И НЕ САМО ТЕ
Новини по държави: