Last news in Fakti

11 Юни, 2020 08:04 6 235 40

В Ливърпул вдигнаха мерника на големия приятел на България Уилям Гладстон

  • уилям гладстон-
  • ливърпул-
  • робство-
  • сграда-
  • университет-
  • приятел на българия

Ще преименуват сграда, носеща неговото име

В Ливърпул вдигнаха мерника на големия приятел на България Уилям Гладстон - 1
Снимка: Shutterstock

Университетът в Ливърпул се съгласи да преименува сграда, носеща името на бившия премиер Уилям Гладстон, заради връзките му с търговията на роби. Уилям Гладстон, който четири пъти е бил министър-председател на Великобритания и е известен като голям приятел на българите за оказаната от него подкрепа при потушаването на Априлското въстание, е държал реч в парламента против премахването на робството, защото семейството му е имало роби на плантациите в Карибския басейн.

Студенти от университета в Ливърпул поискаха в открито писмо преименуването на сградата, защото, според тях, „така ще бъде проявена солидарност с отхвърлянето на подтисничеството на чернокожите“. Ръководството на университета отговори, че ще работи със студентите и персонала за избиране на друго приемливо име на сградата, предаде БНР. Студентите водят кампания по въпроса от години с аргумента, че университетът не може да почита хора, които са имали полза от робството.

Всичко това става след антирасистките протести в града по повод смъртта на Джордж Флойд в Америка и повалянето и хвърлянето в пристанището на Бристол на статуята на бившия търговец на роби Едуард Колстън.   Същевременно американският президент Доналд Тръмп се противопостави на преименуването на военни бази, кръстени на генерали от Конфедерацията. Призивите се появиха, тъй като пълководците на южните американски щати са защитавали робското положение на чернокожите по време на гражданската война в САЩ. В Джорджия съществува база, кръстена на Хенри Бенинг - генерал, пледирал за установяване на цитирам  -"робокрация" в южните щати. Според Тръмп базите са част от американското наследство и запазването на имената им е въпрос на уважение към армията.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бай ганю

    30 3 Отговор
    Един тука дет пишеше паметник за великия фюрер къде ли е, като са толкова димократични англетата що не си пазят историята
  • 2 Лудия касапин

    76 4 Отговор
    Давайте, одисвайте им за всичко на тея примати, скоро така ще ви скачат по главата...гък няма да може им кажете.
  • 3 До посланика на UK в БГ

    72 7 Отговор
    Ваше превъзходителство, желаем да приемем в София всички паметници, бюстове, барелефи свързани с името на Уйлям Гладстон. Ще ви бъдем изключително благодарни за всяко ваше съдействие. Лозенец, София.

    Коментиран от #5

  • 4 нашия

    23 18 Отговор
    като всяко англосаксче той си добър за тях-на нас какъв ни е че да ме вълнува неговия паметник-по английски маниер за априлското въстание вика'ма не ги бийте и избивайте хорицата' а си праща въоръжение на турската армия и то най-модерното-що като е толкова голям приятел не прати армията си

    Коментиран от #12, #13, #16

  • 5 нашия

    15 13 Отговор

    До коментар #3 от "До посланика на UK в БГ":

    желаем да приемем в София всички паметници, бюстове, барелефи -за претопяване-изглеждат с високо съдържание на метал
  • 6 Черно кож

    28 0 Отговор
    Хомо ще бъде следващия носител на Нобел за мир.
  • 7 нашия

    12 2 Отговор
    но аглетата са свикнали някой друг да мре вместо тях-те за други не мрът
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 куку руку ку

    35 1 Отговор
    Сградата ще се именува ДЖЕНДЪРОФИС.
    В момента най-големите расисти са негрите!
  • 10 нашия

    11 0 Отговор

    До коментар #8 от "chicho iv":

    труден е избора трябва да е мъж с меки китки-жена с твърди и по възможност многоцветна личност
  • 11 Кръговрат

    29 1 Отговор
    Най-добре е всички бели да емигрират на Марс. Мъск ще се справи за няколко години. Да оставят Америка на новите мургави американци. Бас хващам, че след две-три години ще са опоскали всичко и ще потеглят към Азия. След като превземат и Китай, ще се върнат в Африка. Там, където могат да си лежат и да чакат е що за ядене да падне от дърветата.
  • 12 ВМОРО

    40 1 Отговор

    До коментар #4 от "нашия":

    Защото по време на Априлското въстание Гладстон е в опозиция, премиер е Дизраели. По-късно Гладстон громи Берлинския договор и подкрепя Съединението. Но ти откъде да знаеш?
  • 13 ВМОРО

    25 1 Отговор

    До коментар #4 от "нашия":

    Защото по време на Априлското въстание Гладстон е в опозиция, премиер е Дизраели. По-късно Гладстон громи Берлинския договор и подкрепя Съединението. Но ти откъде да знаеш?

    Коментиран от #14

  • 14 нашия

    5 19 Отговор

    До коментар #13 от "ВМОРО":

    громи го на думи -резултатите куде са -всеки може да говори и да си кюта след това ти много им вярваш на приказките на англосакса -и аз бях така-но се осъзнах и сега вече знам от къде да чакам злото

    Коментиран от #15

  • 15 ВМОРО

    29 2 Отговор

    До коментар #14 от "нашия":

    Гладстон не е англосакс, а шотландец. Четете, другари!

    Коментиран от #18, #19, #21

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Няма къща в Барцелона

    42 0 Отговор
    Робство е имало винаги и навсякъде, включително и насред Африка. И се е приемало от всички за нормално и естествено. В началото на 19 век някакви английски щураци за първи път се позамислят, че робството не е чак толкова нормално и естествено и налагат мнението си отначало в Британската Империя, а после и в останалата част от света. Да се търсят причини за лошото положение на негрите в щатите в робството отпреди 200 години е нелепо. Половината население на планетата биха дали единия си бъбрек само за да стъпят в щатите и да имат малка част от възможностите, които имат американските негри. И биха успели да подредят живота си несравнимо по-добре от тези съвременни лентяи, дето все друг им е виновен, че не ги назначават за директори с милионни заплати. Очевидно доказателство за това е и успехът на много от негрите, дето не ги мързи да работят. Посегателствата срещу велики личности като Марк Твен, Вашингтон, Джеферсън, Гладстон и още много други, дето имат огромна роля в създаването на днешния свят са гнусни и са дело на хора, които не са прочели и една книга през живота си.

    Коментиран от #28

  • 18 нашия

    1 7 Отговор

    До коментар #15 от "ВМОРО":

    един дол дренки-тях ги изпозваш ако можеш и ги изхвърляш ама много далече ги изхвърляш приятелю
  • 19 нашия

    1 4 Отговор

    До коментар #15 от "ВМОРО":

    щом е от отвъд панония не го броя за жив
  • 20 chicho iv

    7 0 Отговор
    Що ми изтрихте коментара?Кое ви подразни -че предложих имената на светли исторически личности като Робърт Мугабе,Мобуту Сесе Секу и Уини Мандела ли?Или защото не споменах Хафизула Амин?

    Коментиран от #29

  • 21 нашия

    2 6 Отговор

    До коментар #15 от "ВМОРО":

    малко тояги си ял в живия живот от тях за това -по учебничетата изглеждат прилични хорица ,но само по книжките
  • 22 Копейкин

    10 15 Отговор
    А кога ще съборим паметниците на окупатора, който ни държа в робство 45 г. Оградени като животни с бодлива ограда ?

    Коментиран от #30, #39

  • 23 Ха , тези съвсем прекалиха

    8 0 Отговор
    Те трябва англичаните да се самобичуват и отрекат като нация ,заради колониалното си минало . Преекспонирана темата . Интересна ще е позицията на испаноговорящи я свят за вандализма със статуите на Колумб
  • 24 357

    10 2 Отговор
    Имам въпрос. В момента ние българите какви сме в собствената си Роодина???

    Коментиран от #25

  • 25 Знаеш отговора

    5 1 Отговор

    До коментар #24 от "357":

    РОБИ,РОБИ и пак РОБИ.
  • 26 Тотален фарс !

    4 0 Отговор
    НЕМОГА да повярвам,че след зверствата и убийства в световен мащаб от дж.буш,ясните очеизваждащи индикации за нов световен ред,педофилията на църквите,
    фармацевтичния геноцид в световен мащаб,
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Лупи

    7 1 Отговор

    До коментар #17 от "Няма къща в Барцелона":

    Е нали точно тоя "велик" свят дето е създаден в САЩ и Западна Европа ги е произвел тия хора дето сега си преименуват университети, събарят статуи в името на неграмотни чернокожи престъпници. Тия бяха усквернили паметника на една чернокожа рота от гражданската война на ФАЩ, без дори да знаят какво са надраскали, защото за плитките им мозъци веки паметник е расистки... Та тук се пита, ако всичко е толкова велико там защо се стигна до тук? Защо в другите мултикултурни държави в Южна Америка ги няма тия неща?
    Аз да ви кажа, ще пасувам ходенето до ФАЩ и не мисля да си давам дори порасналия нокът за там, предпочитам тукашната помия и съжителство с примати, като вас отколкото с примати, като тях. Приматите ми са много по-добри от приматите ТИ!

    Коментиран от #36

  • 29 chicho iv

    3 0 Отговор

    До коментар #20 от "chicho iv":

    Имах предвид Иди Амин
  • 30 Лупи

    22 6 Отговор

    До коментар #22 от "Копейкин":

    "Окупатора" дето те държал в "робство" мемоно, ти даде наука, изкуство и технологии, дето в момента можеш само да сънуваш. Ама ти от къде да знаеш бас държа, че математиката и физиката са ти били голямо бреме в училище едвам си дочакал 8-ми клас да се оттървеш от тях. Тоя "окупатор" е замесен във всяко едно нещо изградено и произведено в България през последните 70 години. Тоя окупатор ти подаряваше петрол на стойност над 2 МИЛИАРДА долара годишно защото тоя "окупатор" си ценеше съюзниците, а не като сегашния. Тоя "окупатор" ти изгради армията от нулата до топ ниво за времето си, тоя "окупатор" ти изгради енергетиката за да може в момента частни дружества да генерират само печалба без да си мърдат пръста в изграждане на инфраструктура, тоя "окупатор" изведе българин в космоса и даде поле за изява на българска космическа промишленост, тоя "окупатор" ти подаряваше данни от разузнаването си в твоя полза и когато ФАЩ решиха да правят революционни турски организации при помаците и турците у нас всичко се разбра на момента. Тоя "окупатор" щеше да те защити от турска агресия по всяко едно време до 2 часа след атаката, тоя "окупатор" те снабдяваше с метали, въглища и дървесина за да може твоите да стоят в резерв... искаха от тебе само да им изнасяш компоти и консерви.
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Тотален фарс !

    13 2 Отговор
    НЕМОГА да повярвам,че след зверствата и убийства в световен мащаб от дж.буш,ясните очеизваждащи индикации за нов световен ред,педофилията на църквите, фармацевтичния геноцид отново в световен мащаб,империализма на фащ и намесата им в суверенитета на ВСЯКА една държава по света....и след всичко това,а то има и още МНОГО света подпали от какво ❓ От убийството на един продукт на маймунската рап ,,култура" ! Асоциален негър с куп дребни престъпления на гърба си. И сега тая маймуна ще влезе в учебниците като какво,спасителя на света ? Едисон и Дарвин също са били откровенни расисти както и 80% от гениите на света благодарение на които сме се измъкнали от извращенията на църквата и средновековните порядки. Расист НЕ Е лоша дума !!! Превърната е в такава както и много други думи от правителството на фащ промиващо мозъците на хората. Всички ние ИМАМЕ ПРАВО да НЕ харесваме дадена група или народ или етнос. Това е НАШЕ рожденно право. Да избираш и решаваш кой ти харесва и кой не. Аз СЪМ РАСИСТ,МРАЗЯ НЕГРИ,ГОРДЕЯ СЕ С ТОВА и мога да се аргументирам защо ги мразя !

    Коментиран от #37, #38

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Боби

    1 0 Отговор

    До коментар #35 от "Тотален фарс !":

    Изключително точен коментар!
  • 39 ГЕРБ = МАФИЯ

    0 0 Отговор

    До коментар #22 от "Копейкин":

    Сега като няма ограда, бягай бе, не стой тук! Ама навън трябва да се работи..., а у нас може само да акаш пред компа и после беж на Козяк за заплатата.
  • 40 дядо ви от бг

    0 0 Отговор
    уйлям гладстон за неуките, никога е нямал връзка с колониалистите от англия!!! той е бил толкова велик и лейди странгфорд , и преди фр. поет ламартин!те са били на много висока интелигентно ниво като дарвин , като един учен, който откри ДНК и на който името не се споменава!!!!!
Новини по държави: