Last news in Fakti

15 Юли, 2020 07:33 1 671 15

Поискаха дознанието за отравянето с "Новичок" на Доун Стърджес да включва и руски държавни служители

  • новичок-
  • доун стърджес-
  • сергей скрипал

Доун Стърджес почина на 44 години, след като без да подозира нищо се напръска с "Новичок" в шишенце с парфюм, намерен от нейния партньор Чарли Роули

Поискаха дознанието за отравянето с "Новичок" на Доун Стърджес да включва и руски държавни служители - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Дъщерята на Доун Стърджес, която почина в болница в Солзбъри след отравяне с "Новичок" през юли 2018 г., поиска дознанието за майка ѝ да установи дали висши държавни служители на Русия са отговорни за смъртта ѝ. През март същата година бе изврършен опит за отравяне с "Новичок" на Сергей и Юлия Скрипал.

Адвокат на дъщерята на Доун Стърджес заяви, че решението на следователя Дейвид Ридли да ограничи разследването е погрешно. Днес се очаква двама съдии във Върховния съд да се произнесат по повдигнатия иск за разширяване на разследването.

Доун Стърджес почина на 44 години, след като без да подозира нищо се напръска с "Новичок" в шишенце с парфюм, намерен от нейния партньор Чарли Роули.

Следователят Ридли бе заявил, че докато дознанието може да проучва действията на двамата руски агенти, за които се смята, че са внесли нервнопаралитичното вещество във Великобритания, то не трябва да резглежда действията на други руснаци или на руската държава, нито произхода на веществото.

Една от причините е, че Доун Стърджес не е жертва на пряко нападение, какъвто бе първият случай на отравяне с веществото на бившия руски шпионин Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия през март 2018 г.

Адвокат Майкъл Мансфийлд обаче заяви, че използването на "Новичок" в Солзбъри е използване за първи път на нервнопаралитично вещество в Европа след Втората световна война и е изложило на риск живота на стотици британски граждани. Ето защо, според Мансфийлд, е напълно в интерес на цялото общество да бъде разследвана и отговорността на Кремъл за смъртта на Стърджес.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Чепатия чеп

    37 0 Отговор
    Ама продължавате да си вярвате, че руснаци са замесени...

    Коментиран от #8

  • 2 Диверсант

    29 0 Отговор
    А на какво разстояние в съседство със Солсбъри се намира английска лаборатория за производство точно на новичок кога ще започне да пише след всяка подобна статия

    Коментиран от #5

  • 3 Питам

    25 0 Отговор
    Пак ли бе?-дали останаха още балъци да им вярват на англетата????
  • 4 Kcaniba

    24 0 Отговор
    Опитаха да ни направят на дурачоци, тези британските джендари, с техни новичоци
  • 5 вирусолог

    21 0 Отговор

    До коментар #2 от "Диверсант":

    В тази лаборатория има съмнения, че е модифициран и новия вирус ковид19. Англичаните са многодолнаизмет така, че всичко е възможно

    Коментиран от #9

  • 6 СССРБарета

    22 0 Отговор
    А последно не разбрах брашното дето англетата поръсиха в Сирия хората да ги заснемат по СНН че уж били нападнати с хлор от сириици и руснаци ТИП 500 ли е???
  • 7 Левски

    18 0 Отговор
    Трябва да включат и англииски държавни служители щото все пак сценария е техен! Изфабрикуваха постановка за да обвинят Русия и не разбрах как котката умря а Скрипал оцеля !
  • 8 уфссс

    8 1 Отговор

    До коментар #1 от "Чепатия чеп":

    Аз, и covid19 го смятам за техен! Само с глупости се занимават. Ако света чака на тях, още да сме на ниво 18 век.
  • 9 чеченец

    1 6 Отговор

    До коментар #5 от "вирусолог":

    Не е ли Загорск 6, там с какво се занимават, цял град!!
  • 10 ****

    12 0 Отговор
    Ако наистина руснаците искаха да отровят Скрипал,щяха да го направят и да си тръгнат,а не да подхвърлят шишенца на ляво и дясно.Явно ингилизите се провалиха първия път с пропорциите,не ги оцелиха точно,и пробваха втори път с парфюма и сигурно това щеше да се повтаря още и още,докато докарат точната доза на съставките да са смъртоносни,но им се получи вече от втория път.
  • 11 Костова

    3 0 Отговор
    Как намазването брава с Новичок може да застраши живота на стотици хора? Или в Англия имат навика да се хващат за бравите на чужди къщи? Мислех, че този цирк е вече в историята, но не, отново медиите се захващат с него. А в същото време - нито звук за убития китайски учен, работил над Covid-19, който се е канил да озвучи интересна информация. Да припомня - някъде преди месец китайският учен бе убит от свой сънародник, който се,, застреля "няколко минути след като извърши убийството. Та лично мен тази история ме интересува повече от смъртта на двама клошари. Изумително е, че отровителите и мазачите на брава в Солзбъри ще изминат километри, за да се отърват от флакона далече от мястото на престъплението. И защо не са го изпръскали целия, за по - голяма сигурност, а са се носили с него, сговаряайки си на главата проблема как да губят време и енергия, за да се отърват от него?
  • 12 Максим

    3 0 Отговор
    Стайков, толкова ли нямаш нюх за нови, по-интересни теми ? По тази се изговори , скърбейки за стария руски предател, който англичаните не показват и не дават информация, жив ли е или не е. А биха могли да спретнат един спектакъл, ако е жив, как лично Путин го е преследвал 9 и повече години от както Скрипал няма никаква информация за продаване. На нас също ни омръзна да повтаряме мнението си по тази сапунена серия.
  • 13 Гост

    3 0 Отговор
    Живеем в интересни времена. Този свят здравата ще го тресе и май турболенциите ще почнат от Америка, а тука ни занимават години с някаква зле съшита от англичаните история, но добре пропагандирана в световните медии.
  • 14 П Славейков

    1 0 Отговор
    Гиди грозни , гадни пирати!
  • 15 ГДимитров

    1 0 Отговор
    Малко несериозно е това участие на руските специални служби.Знаем,че техните възможности са на много високо ниво и всичко това е като приказка за деца.
Новини по държави: