Last news in Fakti

29 Юли, 2020 17:52 4 461 19

Гърция връща 1,4 милиарда евро на пенсионерите

  • гърция-
  • пенсии-
  • финансова криза-
  • дълг

Върховният съд в страната постанови, че някои съкращения на пенсии, наложени през 2015-2016 г., са незаконни

Гърция връща 1,4 милиарда евро на пенсионерите - 1
Снимка: Shutterstock

Тази година Гърция ще върне 1,4 милиарда евро на пенсионерите, чиито пенсии са били намалени по време на финансовата криза през последното десетилетие, заяви премиерът на страната в сряда. Това предаде Reuters.

Консервативното правителство на премиера Кириакос Мицотакис взе това решение, след като върховният съд постанови, че някои съкращения на пенсии, наложени през 2015-2016 г., са незаконни.

Мицотакис каза, че еднократното плащане се отнася само за основните пенсии. Парите ще бъдат разпределени на около 2 милиона пенсионери от частния и публичния сектор, заяви правителствен служител.

Очаква се решението да натовари бюджета тази година, когато гръцката икономика ще се свие с до 10 процента заради карантината, която бе въведена с цел ограничаване на разпространението на коронавируса.  

„Този конкретен разход докосва границите на фискалния потенциал на страната", заяви Мицотакис пред депутатите. 

Гърция, която се нуждаеше от три международни спасителни плана между 2010 и 2015 г., намали държавните пенсии няколко пъти през последните години, за да редуцира разходите и да направи системата жизнеспособна.

Страната все още има най-високото съотношение на дълг към БВП в еврозоната, а коронавирусната пандемия разби надеждите ѝ за силен растеж през тази година.

Финансовата ситуация в Гърция се следи изкъсо от международните кредитори на страната, Европейския съюз и МВФ.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Респект

    53 2 Отговор
    към достойното гръцко правителство ! Браво !

    Коментиран от #10

  • 2 Бою

    33 2 Отговор
    Нищо не връща всичко в шкафбанк
  • 3 КОТарАК

    32 2 Отговор
    че и армия си имат да го...виж как подплашиха турците...абе гърците не можем да стигнем но поне румънците ако може ще е добре

    Коментиран от #5, #14

  • 4 Толут 1

    30 3 Отговор
    В България им дават 3 х 50 .А им взимат остатъка живота-предсрочно!
  • 5 Баш Батка

    2 15 Отговор

    До коментар #3 от "КОТарАК":

    Не забравяай ,че са в шенген. Ако не бяха Турците ще ги завладеят за ден.

    Коментиран от #6, #11

  • 6 КОТарАК

    20 2 Отговор

    До коментар #5 от "Баш Батка":

    не-не могат да ги завладеят за ден. с турците в момента военните техники са приблизително равни а във боен дух гърците са над тях , повечето турци мразят султана.а и както гледам историята , мюсюлманска армия винаги е побеждавала християнска с абсолютно надмощие , което в случая го няма

    Коментиран от #18

  • 7 Коко

    25 1 Отговор
    Преди години един възрастен кипърец ми каза,че според него България и Гърция трябва да бъдат в съюз,което ще ликвидира българската мафия и туризма ще стане номер 1 в Европа.Години по-късно разбрах,че е бил прав макар и вероятно да не е между живите.Гърците са странно племе,което не се поддава на опитомяване.Ние българите сме същите,но лесно допускаме гавра от своите
  • 8 👁️👍🌡️🧐

    13 1 Отговор
    Богат народ богата държава 👍 . То това е идеята на парите 🧐
  • 9 РАСПУТИН

    4 6 Отговор
    Малакити винаги са били под крилото на европа
  • 10 Бачо Киро

    1 1 Отговор

    До коментар #1 от "Респект":

    Кво браво... Това са по 700 евра на пенсионер. Те им окрадоха пенсиите, за да ги дадат на МВФ и компания... Всеки месец крадат горе долу толкова от пенсионерите... Ципрас беше бастун, но Митсотакис още с идването почна да пълни джобовете на богатите... Смятай, преди да излязат в коледна почивка набързо намали примерно данъците на професионалните спортисти, че те горките нали едва свързват двата края...
  • 11 Бачо Киро

    10 1 Отговор

    До коментар #5 от "Баш Батка":

    Няма как да стане не само за ден, а въобще. При всички стълкновения гърците са показвали превъзходство, включително и това от май месец тази година. Отделно гърците нямат много по-малко техника, като нас примерно с 5 самолета на кръст. На края, Турция не може да фокусира цялата си армия срещу Гърция, не може и половината дори, защото има и други фронтове, докато гърците нямат други съседи от които да се пазят. Реално гърците могат да хвърлят почти всичко срещу Турция в случай на конфликт, което е много повече от това, което може да хвърли Турция без да оголи другите фронтове. Въобще не смятам и неизбежната намеса на ЕС, за да пази южната си граница, дори НАТО да не реагира въобще. Та с 3 думи - няма да стане.

    Коментиран от #12

  • 12 Ясно

    8 2 Отговор

    До коментар #11 от "Бачо Киро":

    Невежеството и арогантността се заплащат скъпо. Обикновените турци нямат представа какво ще се случи с тях, ако допуснат фаталната грешка да атакуват Гърция. Тяхното ръководство я избягва от 50 години. И правилно. Отговорът ще промени хода на историята за Турция. Революция ще има след унизителното поражение. На всеки 100 години гърците променят турската история. С тях започна свалянето на османската империя и те ще сложат край на илюзорните мечти за възстановяване..
  • 13 Б.Б.

    2 0 Отговор
    Тия, да не видят нещо. И как ще им ги връщат? По педесеттачка на месец?
  • 14 Бръм

    0 1 Отговор

    До коментар #3 от "КОТарАК":

    Не е баш тъй - поне за една битка знам, в която турците са значително по-малобройни, но печелят - при Черномен. Сигурно има и други такива примери, но наистина не са много.
  • 15 Българин

    1 0 Отговор
    А Тиквата се тупа по просташките гърди, че дава по 50 лева на пенсионерите. Недодялан кютюк!
  • 16 Българин

    2 0 Отговор
    А Тиквата се тупа по просташките гърди, че дава по 50 лева на пенсионерите. Оставка! Ковид вреден!
  • 17 Българин

    2 0 Отговор
    А Тиквата се тупа по просташките гърди, че дава по 50 лева на пенсионерите. Оставка! Ковид вреден!
  • 18 Jack Bauer

    2 0 Отговор

    До коментар #6 от "КОТарАК":

    Мюсюлманската армия печели благодарение на еничерите. Историята сочи че те са били острието на атаката когато Османската империя стига до Виена и до Венеция. Но сега еничери няма и турците ще ядат бой ако скачат много.
  • 19 vasik atanasova

    2 0 Отговор
    е нашия по 50 лв дава да го оставят на мира
Новини по държави: