Last news in Fakti

5 Август, 2020 08:50 5 083 18

Кой може да стои зад експлозията в Бейрут

  • бейрут-
  • ливан-
  • взрив

По последни данни взривът е убил 87 души и е ранил около 4000

Кой може да стои зад експлозията в Бейрут - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Много мощна експлозия в Бейрут разруши вчера района край пристанището на града, пише "Росийская газета" под заглавие "Ливанската Хирошима".

По последни данни взривът е убил 87 души и е ранил около 4000, посочват онлайн изданията в новинарските си ленти.

За местопроизшествието са заминали най-малко 30 екипа на Червения кръст, линейки, пожарникари и спасители, отбелязва московският официоз и цитира арабски телевизии, според които болниците в Бейрут са препълнени, а сред загиналите има местни политици, чуждестранни дипломати и членове на семействата им.

Появиха се куп версии за причините, пише "Росийская газета", изреждайки съобщения за избухнали резервоари с петрол, склад с пиротехника, съхранявана в пристанището селитра или кораб с фойерверки. А очевидци разказали за видяна в небето ракета.

Звукът от взрива е бил чут в Кипър, разположен на 250 км от епицентъра, а облакът с продукти от експлозията е стигнал до столицата на Сирия, отбелязва "Аргументи и факти".

"Бейрут плаче", извежда в заглавие "Комерсант", цитирайки ливанци, споделили впечатления в социалните мрежи. След заседание на ливанския Върховен съвет по отбраната в Бейрут е обявено бедствено, а в страната - извънредно положение; армията пое контрола над разрушените квартали. Говорейки за пострадалите, медиците в Ливан не намират думи. Щети са нанесени на половината сгради в Бейрут, пристанището е разрушено изцяло, пострадали са летището, президентският дворец, канцеларията на министър-председателя, няколко дипломатически мисии, добавя вестникът.

Изданията цитират съболезнователната телеграма на руския президент Владимир Путин до ливанския му колега Мишел Аун. Освен това руски сенатори заявиха, че Москва може да подпомогне Бейрут в разследването на инцидента. Междувременно самите ливанци проявяват невероятна солидарност, предлагайки на пострадалите подслон, допълва "Комерсант".

След експлозията петролът започна да поскъпва, пише "Московский комсомолец".

"Основен виновник" за инцидента най-вероятно е селитрата, складирана в пристанището, но тя не е могла да се взриви самостоятелно, коментира за "Комсомолская правда" военният експерт Игор Никулин, според когото за детонатор може да е послужило взривно устройство.

Ситуацията в Бейрут в момента се определя като хуманитарна катастрофа. Червеният кръст поиска помощ от международната общност и получи отклик от Франция и от други европейски страни, се казва в друг материал на "Комсомолская правда". Анкара бе сред първите, предложили помощ на Бейрут, информира "Лента".

Четвърт час след първия взрив отекна втори - в центъра на града край резиденцията на бившия премиер Саад Харири. Самият политик не е пострадал, пише "Известия" и цитира експерти, според които зад експлозиите може да стоят терористи, решили да премахнат Харири в навечерието на съдебния процес за убийството на баща му Рафик Харири, също бивш премиер, загинал при атентат през 2005 г. Аналитици свързват трагедията и с неотдавнашното напрежение по ливанско-израелската граница.

Веднага след взривовете заваляха обвинения срещу ливанското шиитско движение "Хизбула", за което може да е било изгодно да премахне Саад Харири, водел просаудитска политика в Ливан, пише "Известия". Представители на "Хизбула" обаче отхвърлиха и тази версия, и предположенията, че в случая е замесен Израел.

Руският ориенталист и политолог Роланд Биджамов предполага, че взривовете може да имат за цел да злепоставят "Хизбула" в интерес на вътрешни или на външни играчи - например на Саудитска Арабия, САЩ и Израел, настроени срещу проиранската групировка.

Ситуацията се развива на фона на дълбока политическа и икономическа криза в Ливан. Страната всъщност отново е на прага на гражданска война, както в средата на 70-те, казва експертът пред "Известия".

Източници от силовите структури в Ливан и от "Хизбула" заявили за "Новая газета", че в пристанищния хангар номер 12, който избухнал, било складирано оборудване за сглобяване на прецизни ракети с голям обсег.

Ракетните компоненти били доставени от Иран на "Хизбула", която фактически представлява иранските интереси в Ливан. Наши източници смятат, че движението Хизбула се е канело да използва тези ракети срещу Израел, пише "Новая газета".

Според една от медийните версии експлозията може да е предизвикана от ракетен удар на израелската авиация срещу пристанището на Бейрут, пише "Лента".

Телевизия "Ал Хадас" съобщи, че може да е бил атакуван склад на Хизбула. Властите на еврейската държава опровергаха това предположение и заявиха, че нямат нищо общо с експлозията. Групировката Хизбула съобщи, че не са пострадали нейни обекти, добавя онлайн изданието.

Ливан е в обтегнати отношения с Израел. И ако ливанските власти видят или пожелаят да видят в станалото ръката на Мосад, обстановката в региона ще се нажежи. Затова ще е добре да става дума за случайност и нечия небрежност, а не за зъл умисъл, изтъква наблюдател на "Независимая газета". 


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ЛесноЕДаСиПрост ЕООД

    10 13 Отговор
    Аз Бойче Борисов проведох моментално разследване като екс генералисимус от милицията и разбрах всичко: Израел и САЩ стоят за атентата, както и зад този с еврейските туристи преди години у нас.
  • 2 габровец от варна

    37 5 Отговор
    Абе те тия не си нагърмяха главите...Ливан беше красива държава.Чифутковците и разказаха играта.

    Коментиран от #8, #12

  • 3 Бейрут на Балканите

    11 18 Отговор
    Това ни чака и нас. Вова и Падишаха нема да ни простят.
  • 4 Експерт

    14 0 Отговор
    В,, инстаграм" се завъртя клип от който се вижда първо черено - сив дим с височина поне 100 метра и след това силен взрив последван непосредствено от огън с диаметър поне 200-300 метра!
  • 5 Грейс

    7 9 Отговор
    Ама не е ли виновна Русия и Путин? Ще разровят, ще замирише и те ще са виновни!

    Коментиран от #11

  • 6 банда сатаняги яздат света

    6 1 Отговор
    Това е по случай рожденния ден на Обонго.

    Коментиран от #10

  • 7 АМОН

    20 4 Отговор
    Ясен е кой е извършителят на тази диверсия.
    Той е един и е вечният заподозрян за всичко онова което се случва не само в този район, но и по света.

    ИЗРАЕЛ ВОДИ ВОЙНА НЕ САМО НА ТЕРИТОРИЯТА НА СИРИЯ НО И НА ЛИВАН.
    Не мога да бъда съдник но знам, че има сила стояща над нас СМЪРТНИТЕ. ТЯ не ни дели на богоизбрани и гой.

    Всеки получава рано или късно дължимото.
    Да не забравяме това, че КОЙТО СЕЕ ВЕТРОВЕ ЖЪНЕ БУРИ.

    МИСЛЯ, ЧЕ ДЕН ПРЕДИ НАЙ ВЕЛИКИЯТ ПРАЗНИК ПРЕОБРАЖЕНИЕ ГОСПОДНЕ , ДЕН В КОЙТО Е СЪЗДАДЕН ЦЕЛИЯТ ТОЗИ КРАСИВ НА ФОРМИ МАТЕРИАЛЕН СВЯТ НА КОЙТО СЕ РАДВА ВСЯКО ЖИВО СЪЩЕСТВО , да сееш смърт и убиваш значи да се превърнеш в БОГОБОРЕЦ.

    НЕКА СЕГА ТЕЗИ БОГОБОРЦИ СЕ РАДВАТ , НО ПОСЛЕ ЩЕ ВИДЯТ.
    НИЩО НЯМА ДА ОСТАНЕ НЕНАКАЗАНО.

    Коментиран от #15

  • 8 ХАМЕНЕЙ

    8 0 Отговор

    До коментар #2 от "габровец от варна":

    НЕКА СЕГА ТЕ СЕ РАДВАТ , ПЪК ПОСЛЕ ЩЕ ВИДЯТ.
  • 9 Амалек

    13 3 Отговор
    Избраният народ от сатаната седи зад това!!!!
  • 10 Иван

    8 3 Отговор

    До коментар #6 от "банда сатаняги яздат света":

    И в деня на американската демократична миролюбива атомна бомба над Нагаэаки.
  • 11 Русофоб

    4 4 Отговор

    До коментар #5 от "Грейс":

    Добре е, че си наясно.
    Джуджето не е ли приятел с аятоласите и Хизбула?!
  • 12 Казуар

    1 6 Отговор

    До коментар #2 от "габровец от варна":

    Иран и шиитите създадоха проблема в Ливан. Иначе Израел няма претенции към държавата Ливан.

    Коментиран от #16

  • 13 Боби-астронома!

    0 0 Отговор
    Нямам думи!дано е последното зло което политиците в цял свят мълчат.
  • 14 Бай Манчо

    3 1 Отговор
    Само чи....футите могат да сътворят такава гадост и да се опитат да натопят други .
  • 15 Ей АМОН

    1 1 Отговор

    До коментар #7 от "АМОН":

    ПРАВ СИ. Но Бог НЕ наказва. НИЕ САМИ СЕ НАКАЗВАМЕ ЧРЕЗ СОБСТВЕНАТА СИ, ЧОВЕШКА ГЛУПОСТ, ЗЛОБА И АЛЧНОСТ. МИР И СПРАВЕДЛИВОСТ НИКОГА НЕ МОЖЕ ДА СЕ ПОСТИГНЕ С ОТМЪСТИТЕЛНОСТ.
  • 16 Най - напред

    4 0 Отговор

    До коментар #12 от "Казуар":

    ...са избухнали ракетните части, внесени от ИРАН, НЕ ЗНАМ КЪДЕ ПРОИЗВЕДЕНИ, КОИТО СА ПОСЛУЖИЛИ КАТО ДЕТОНАТОР ЗА АМОНИЕВИЯ НИТРАТ. Може и да е от глупост близкото им разположение. Израел няма пръст в това - съобщи ХИЗБУЛА, най- големият им враг. ИСТИНАТА ЩЕ НИ НАПРАВИ СВОБОДНИ. САМО ИСТИНАТА!!!!
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Спаси Ливан

    1 0 Отговор
    Тея нещастни американци винаги мислят за война и смърт. Бейрут беше толкова красива столица. Сега ще излезнат и ще кажат че са го направили за да има мир, като каза Труман през 1945 за Нагасаки и Хирошима. Мисля си че атентата над кулите близнаци им беше малко