Last news in Fakti

5 Август, 2020 15:24 6 463 17

След взрива! Щети за 3 до 5 милиарда долара е причинила експлозията в ливанската столица

  • ливан-
  • бейрут-
  • взрив

По последни данни са загинали над 100 души и около 4000 са ранени в Бейрут, като поне 60 са в критично състояние

След взрива! Щети за 3 до 5 милиарда долара е причинила експлозията в ливанската столица - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Щетите от вчерашната експлозия в пристанището на Бейрут достигат 3 до 5 милиарда долара, заяви днес по ливанската телевизия губернаторът на ливанската столица Маруан Абуд, цитиран от ТАСС.

Загинали са 10 пожарникари, изпратени на мястото на инцидента, добави той. Повече от 200 000 души са останали без дом и властите полагат усилия да им осигурят вода, храна и подслон, предава БТА.

По последни данни са загинали над 100 души и около 4000 са ранени, като поне 60 са в критично състояние.

В страната е обявен траур. Бейрут бе обявен за зона на бедствие и в града бе въведено извънредно положение за две седмици. 


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 1234

    2 25 Отговор
    Като гледам тия силузи щом са оцелели, значи вълната не е била толкова силна. Най много в радиус 2 км да сменят прозорците, а пристанището се е изпарило. Бейрут е голям град, след 6 м нищо няма да личи. Нищо му няма на града. Жалко за загиналите невинни

    Коментиран от #16

  • 2 Кой68

    11 0 Отговор
    Това е нещо по-силно и мощно от бомба.Не съм специалист-да са гръмнали едновременно няколко бомби!?Такива щети и с такъв диометър на поразяване !
  • 3 УЖАС

    4 0 Отговор
    Господ да им е на помощ
  • 4 Рошко

    6 0 Отговор
    Язък за хората
  • 5 Знам знам🙄

    4 3 Отговор
    Преди много години в Халифакс Тексас се взривява парахода Гранкан натоварен със амониева селитра и сезал. Корабът до него е с подобен товар и вследствие на първия взрив също избухва. Щетите са доста подобни но жертвите са много повече. Причина за онази катастрофа е немарливост на докерите товарещи чувалите селитра. Предполага се че някой е хвърлил неугасена цигара. Оттогава досега мерките за безопасност са претърпели доста развитие. Така че най вероятно става дума за саботаж.

    Коментиран от #10

  • 6 zliat

    0 1 Отговор
    Аз така и не разбрах какво точно е гръмнало и кога е станало това
  • 7 ИВАН

    3 0 Отговор
    Не давай на циганин работа, не го пускай в дома си, не го допускай в земите си - от черен човек, само лошо може да се очаква, сори, но такива са ми наблюденията
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 вЕрвайте ми, това въобще не е дело

    2 0 Отговор
    на "мирната" и "човеколюбива" израилтянска нация.
  • 10 кое ни пази от войни

    4 1 Отговор

    До коментар #5 от "Знам знам🙄":

    Всъщност от това което казваш е вярно само името Халифакс , и чудовищните поражения от взрива. През 1917 г френски кораб натоварен с 200 тона тротил , и 2300 тона Пикринова Киселина (експлозив за боеприпаси) се сблъсква в друг кораб , и се запалва , екипажа се евакуира. Взрива опустошава крайбрежният град , вдига 18 метрово цунами , преките жертви са повече от 2500 човека. В първите 1,5 километра от епицентъра сградният фонд се е превърнал в равна повърхност. Силата на взрива се равнява на 3 килотона тротолов еквивалент, и е най -голямата експлозия до атомната бомбандировка над Хирошима. За малко сравнение със сегашните оръжия . ПКР П-700 Гранит според класификацията на НАТО SS-N-19 (Shipwresk)- (Корабокрушение) е руска крилата противокорабна ракета за далечно действие , предназначена за борба с мощни надводни корабни групировки , авионосни групи. и брегови съоръжения.С тактически ядрен заряд от 500 Килотона или осколъчно фугасна бронирана част , маса на взривното вещество 750 килограма. Отделно за да гръмне амониева селитра с такава сила , трябва детонационно стъпало - или направо казано - детонатор , което значи умишлен съботаж.
  • 11 Унуфрий

    0 1 Отговор
    Мусад си показа муцуната,а после какво?
  • 12 Трудовакъ

    3 0 Отговор
    Не си прав! Катастрофата, предизвикана от френския товарен кораб "Гранкан" е през 1947 г. в Тексас сити, залива Галвестън (САЩ). Взривява се самият кораб, а после още два, също пълни с изкуствена тор и сяра. Експлозията е чудовищна, но е по-слаба от тази в Халифакс, Канада. Халифакската катастрофа от 1917 г. е най-мощният взрив, предизвикан от човек, преди началото на ядрената ера. Прочети "Тайните на морските катастрофи" от Лев Скрягин, там е описано всичко подробно.
  • 13 професор Зубов

    0 0 Отговор
    Товарът пристига в Ливан още през 2013 г. на борда на кораба "Ресус" - собственост на руския бизнесмен Игор Гречушкин, регистриран в Кипър и плаващ под молдовски флаг с курс от Грузия към Мозамбик.

    По неизвестни причини плавателният съд е задържан от властите в Бейрут. След близо година престой на пристанището, "Ресус" и товарът му са изоставени окончателно от собственика и екипажа. Впоследствие амониевият нитрат е разтоварен в хангар №12, който се използва от Хизбулла през годините.

    В следващите няколко години митническите служители изпращат поредица от писма адресиращи проблема с различни предложения, включващи реекспорт, предване на армията или продаване на местна частна фирма за производство на експлозиви.
  • 14 професор Зубов

    0 0 Отговор
    По неокончателни данни силата на по мощния взрив е била 1,8 килотона
  • 15 Знам знам🙄

    0 0 Отговор
    16 април 1947. Параход Грандкамп. 2100 т. амониев нитрат. При опита да се угаси възникналия пожар се използва вода. А след това се херметизира горящия отсек. Образувалата се пара повишава налягането до степен на детонационно стъпало. Абе изобщо много нескопосано и нещастно стечение на обстоятелства.
  • 16 Асикс

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "1234":

    Казано е - "Като гледаш - виждай!"
  • 17 волен сидеров

    1 0 Отговор
    ВИНОВНИКА Е КАБАЛА