Last news in Fakti

6 Август, 2020 07:16 49 664 72

Руската космическа агенция разкри колко страшен е бил взривът в Бейрут (СНИМКА)

  • бейрут-
  • роскосмос-
  • русия-
  • снимка-
  • взрив-
  • ливан-
  • експлозия

Експлозията е била усетена дори в Кипър

Руската космическа агенция разкри колко страшен е бил взривът в Бейрут (СНИМКА) - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Федералната космическа агенция на Русия разпространи снимки на пристанището в Бейрут преди и след силната експлозия, която отне живота на мнозина и рани хиляди.

Във вторник вечерта 2750 тона амониев нитрат, съхранявани неправилно в склад, буквално разтърсиха столицата на Ливан. Най-малко 135 души загубиха живота си, докато ранените са над четири хиляди. Няма информация за пострадали българи. „Роскосмос” показа реалните мащаби на трагедията. Кратерът, създаден след взрива, се вижда отчетливо от Космоса и показва колко мощна е била експлозията.

Въведено бе извънредно положение, докато тече разследването по случая. Световните агенции съобщиха, че служители на пристанището в Бейрут са поставени под домашен арест в очакване на разследването. Амониевият нитрат се използва като тор в селското стопанство, както и като взривно вещество.

Болниците в Бейрут са препълнени и не могат да се справят с огромния наплив на пациенти. Много хора още са в неизвестност. Взривната вълна е била толкова мощна, че е била чута и усетена и в Кипър, намиращ се на над 200 километра разстояние. Пристанищната зона на Бейрут бе унищожена, а прозорците на сгради на километри от епицентъра – изпочупени.

Руската космическа агенция разкри колко страшен е бил взривът в Бейрут (СНИМКА)
Снимка: БГНЕС/ EPA


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 137 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 свидетел

    94 27 Отговор
    арабите са за спазване на мерки само , ако могат да "кундят" някой приходящ с глоба. на това у нас му викат "рекет".

    Коментиран от #3, #49

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 E,каква е разликата

    91 4 Отговор

    До коментар #1 от "свидетел":

    Между у тях и у нас!?

    Коментиран от #36

  • 4 Трудовакъ

    163 6 Отговор
    Пораженията са големи и жалко за загиналите невинни граждани и огромните разрушения. Но митническите и пристанищните власти в Бейрут да не се правят на ударени. Те са длъжни да знаят, че подобни катастрофи са се случвали в пристанищата неведнъж и то с още по-големи щети. Пред 1944 година пристанището на Бомбай и голяма част от града са буквално изтрити от лицето на земята от огромна експлозия. Причината-груба небрежност от страна на английските колониални и военни власти при разтоварване на кораб, натъпкан с взривни вещества и муниции. В Бомбай и досега имат за отправна точка тази трагедия-"Преди да гръмне кораба" и "След като експлодира кораба". Подобен случай става и през 1947 г. в САЩ, пристанището на Тексас Сити в залива Галвестън. При гасене на пожар избухва катастрофален взрив на френския товарен кораб "Гранкан", на който се товари амониева селитра за Европа, който от своя страна предизвиква пожар и детониране на още два кораба, единия от тях натоварен със сяра. Последиците са умопомрачителни- пристанището е унищожено, градът (един от центровете на индустриалната химия) гори като петролен кладенец. Пожарищата бушуват няколко дни. Последиците са ужасни, а делата за установяване на виновните и за обезщетения се точат до 1955 г...

    Коментиран от #6, #20, #65

  • 5 Аеца

    12 33 Отговор

    До коментар #2 от "В бегето требва да гръмне аеца":

    Ако е с графитни пръти, лесна работа
  • 6 Логически, а не граматически

    96 14 Отговор

    До коментар #4 от "Трудовакъ":

    Хубаво е когато има изчерпателни и точни фактологически коментари, но щом го знаеш ти , приятел, знаят го и ционистите!!! Те умеят да прикриват диверсията зад паравана на историята!!!

    Коментиран от #7

  • 7 Трудовакъ

    83 6 Отговор

    До коментар #6 от "Логически, а не граматически":

    Разбира се, изобретателността на жидовете е всеизвестна и диверсия не може да бъде изключена по презумпция, но все пак амониевата селитра е стояла в пристанището на склад около 6 години, за което няма разумно обяснение. Всеки средношколец, присъствал редовно в часовете по химия отлично знае какво може да се случи с изкуствената тор при определени условия...
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Бай Дърт Чапаец

    37 4 Отговор
    На заседание на Висшия съвет по отбрана бе съобщена информация за скорошна проверка на кея, която установила , че в склада може да се влезе безпрепятствено през някаква дупка която и се опитали да премахнат чрез заваряване. По предварителна информация експлозията е станала по време на заваряването: искри запалват пиратки , съхранявани в склада, след което хранилището се взривява. Пристанищната инфраструктура бива почти напълно унищожена

    Коментиран от #43, #62

  • 10 Фотограф

    16 71 Отговор
    Ма много мътна втората снимчица....Рашките да тръкнат окуляро с едно парцалче,щото иначе хептем ша съ размаже положението :))))))

    Коментиран от #16, #53, #55

  • 11 никой

    14 13 Отговор
    Хиз-Була или Хамаз са били собственници на селитрата . Амониевият нитрат , при Темп. 400 С експлодира.
  • 12 admin

    5 7 Отговор
    ахххх е34-та, горката! че и 525 бензин
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Отново

    40 4 Отговор
    Това не е първия случай с амониев нитран.През 60-те при гасене на пожар в пристанице в Гърция гръмна кораб с 50 тона. Дано сегашния взрив е последен а не пореден!
  • 15 АМОН

    33 9 Отговор
    Истината е казана от Тръмп и неговите военни специалисти.

    ИДВА РЕЧ ЗА ДИВЕРСИЯ !!

    ЗАПОЧВА ВОЙНА.
  • 16 Обяснявам като на дете идиотче

    64 4 Отговор

    До коментар #10 от "Фотограф":

    Ми мътна е. Разликата между първата и втората снимка са стотиците хиляди тонове материали - бетон , тухли, почва , прахоляк , разсипали се от взрива, върху остатъците от разрушените сгради. И те разсипват контраста на снимката. А цели складови бази направо ги е хванала липсата .
  • 17 Krali Marko

    30 3 Отговор
    ТОВА СЕ Е СЛУЧВАЛО И ПРЕДИ. ПОМНИМ ГРАДЪТ ХАЛИФАКС. ИСКАЛО СЕ Е ПРЕДВИДЛИВОСТ И ТОРОВЕТЕ ДА СЕ РАЗКАРАТ ОТ ПРИСТАНИЩЕТО.
  • 18 Казуар

    7 25 Отговор
    Хизбула е окупирала Ливан, и докато е там няма оправяне. Иран тежко се намесва в Ливан, но нещо не се чува.

    Коментиран от #21

  • 19 Велко

    41 7 Отговор
    Това неможе да гръмне от неправилно съхранение.Някой го е взривил.

    Коментиран от #24, #63

  • 20 Антон

    29 2 Отговор

    До коментар #4 от "Трудовакъ":

    Обстоятелствата са различни, но да добавим и катастрофата с кораба "Монблан"в пристанището на Халифакс (Канада) през 1917 г.
    До Хирошима това е най - мощният взрив в историята.

    Коментиран от #28, #56

  • 21 Балдур

    37 19 Отговор

    До коментар #18 от "Казуар":

    Има клип в който се вижда как лети ракета към склада.... Израел седи зад това!

    Коментиран от #22

  • 22 Казуар

    8 3 Отговор

    До коментар #21 от "Балдур":

    Сигурен ли си че е така, или подценяваш четящите. А за тези които не могат да преценяват, избухналият пожар преди експлозията е нагрял амониевият нитрат.
  • 23 Николай

    28 2 Отговор
    Матов случайно взривен защо само след по малко и от минута има втори взрив но за него не се говори.всичко е умишлено направено.На амонитите е нужен взрив със сила по-голяма от три конски сили за да се активира.Те имат по голямо разрушително действие от динамита.

    Коментиран от #29

  • 24 съгласен

    6 4 Отговор

    До коментар #19 от "Велко":

    Именно.
  • 25 Бачо Киро

    34 4 Отговор
    Значи. Амониева селитра съхранявана неправилно? Да бе, а един мармот завива шоколад.... Амониевата селитра не е взривно вещество сама по себе си и не може да се възпламени от "горещото време". Тя е оксидант. Може да се запали, но за това е нужна взрив. Не става лесно. Отделно в Бейрут има наличие на взривна вълна, нещо което липсва в Китай 2015, а там са 800 тона амониева селитра - със сигурност не малко количество. За да има взривна вълна, HE (high-grade explosive) трябва да бъде използвано, а амониевата селитра сама по себе си е LE (low-grade explosive). ANFO от друга страна (ammonium nitrate fuel oil) е НЕ вещество и първото от списъка с най малка скорост на детонация (малка, малка 3850м/с),в сравнение с Ц4 и тн. Как точно 2750 тона амониева селитра, демек 115 контейнера, ще бъдат преобразувани? За 2750 тона се искат 180 тона нафта. И тея контейнери избухнаха абсолютно едновременно? Без никаква верижна реакция? Това звучи като приказка от 1001 нощи... Абсолютно си личи големия взрив на забавен кадър, който възпламенява каквото и да е използвано. Огънят бива изсмукан и тогава следва детонацията с вълната. Да са 115 контейнера амониева селитра, залят, или поне част от тях с нафта е малко несериозно, поне за случайност. Както и да гръмнат абсолютно едновременно... Смъртта на оня генсек също добавя към невероятностите...

    Коментиран от #31, #37

  • 26 ЦвЦв

    12 46 Отговор
    Искам оставка само че на Радев, ей сега ще си докарам палатката пред дома му. Чакайте ме.

    Коментиран от #27, #33

  • 27 С асансьор

    28 3 Отговор

    До коментар #26 от "ЦвЦв":

    ли е палатката, Цвъки? ХА ХА ХА ХА ХА
  • 28 ХХХХ

    25 5 Отговор

    До коментар #20 от "Антон":

    И от там идва лафа "Системата Халихакс".
    Всички мерки за безопасност са били променени така, че нейзбежно е щяло да стане някаква беля.
    И тея си ги бива да заварят в склад със амониева селитра.
    Турското и арабскотото "Алах ни закриля" в действие.
    Има места където вярата изобщо не помага.
  • 29 Фред Флинстоун

    24 1 Отговор

    До коментар #23 от "Николай":

    Точно така . Амониевият Нитрат се разбърква с дизелово гориво , в обикновено корито с гумените ботуши , на гъста субстанция . С нея се запълват скални пукнатини , земни отвори . Слага се вътре и една пръчка динамит , за да се получи детонация , и това кърти скалите . По същество това е най-евтиният и достъпен взрив , за това се ползва и по този начин.
  • 30 Ynd

    58 4 Отговор
    Гледам брега преди и след. Виждам правилното действие за нашето Бетономорие.
  • 31 Луд

    17 5 Отговор

    До коментар #25 от "Бачо Киро":

    Много добро изказване,но не забравяй ,че нафтата ти трябва при малки количества вещество.При 2750 тона ти трябва само инициращо ВВ.Въпроса е то от къде е дошло.Отговора е Русия ,САЩ(Израел) или извънземни.Последните отпадат и така.

    Коментиран от #68

  • 32 Българинъ

    33 12 Отговор
    САМО ЕДНО ПЛЕМЕ, МОЖЕ ДА СЕДИ ЗАД ТОВА ЗВЕРСТВО.
    ЧЕТЕТЕ БИБЛИЯТА ИМ 🤔
    ИМА БОГ И ТОЙ ЗАБАВЯ, НО НЕ ЗАБРАВЯ. ВЪН ЦИОНИСТИТЕ И ТЕХНИТЕ,, ШАБАТ ГОИ"!
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 В.В.П.

    24 13 Отговор
    ЕВРЕИТЕ ВЛИЗАТ ВЪВ ВЪЗДУШНОТО ПРОСТРАНСТВО,КОГАТО СИ ИСКАТ....НИКОЙ НЕ ГИ ПРИТЕСНЯВА...И ЕЙ ГО ДЕ РЕЗУЛТАТА....ЕДНА ГНУСНА ПРОВОКАЦИЯ...ХЕЗБОЛА НЕ БОМБИ АРАБИ...ТЯХНАТА ЦЕЛ Е ДА СДЪРЖА ЦИОНИЗМА....НА ВСЕКИ УДАР ,ИМА КОНТРА УДАР...
  • 35 В.В.П.

    27 9 Отговор
    ТОВА ДЯВОЛСКО ПЛЕМЕ ,,,Е МРАЗЕНО ОТ ХИЛЯДОЛЕТИЯ....ОТ СЪСЕДИТЕ СИ...НИШО НЕ СЕ Е ПРОМЕНИЛО....

    Коментиран от #38

  • 36 свидетел

    4 0 Отговор

    До коментар #3 от "E,каква е разликата":

    няма такава
  • 37 Дедо Ванчо

    11 0 Отговор

    До коментар #25 от "Бачо Киро":

    Така е, но капсул детонатор от 3 КС на тротилова шашка, може да взриви чувал със селитра. Правно е. Това са стандартни военни детонатор.
  • 38 Казуар

    14 6 Отговор

    До коментар #35 от "В.В.П.":

    Това дяволско племе беше изгонено от местообитанието му от арабите, и се наложи с международно споразумение да му бъде върната територия.
  • 39 МУ-СА-ИБЕ-АЛ-ЗАХИР

    19 1 Отговор
    Спокойно хора, това беше само репетиция!!!
  • 40 Абе що никой нищо не казва за корабчето

    17 8 Отговор
    Българската компания е собственик на кораба, превозвал амониевия нитрат, който преди дни избухна на пристанището в Бейрут. Това твърди председателят на един от руските моряшки синдикати Николай Суханов, съобщава Lenta.ru. Та се чудя дали един мазен гелосан господин няма нещо общо?

    Коментиран от #42, #44, #46

  • 41 Тия от Мосад и ЦРУ

    19 10 Отговор
    не спреха да взривяват... то не беха небостъргачи, газопроводи а сега и пристанище
  • 42 Дръвовичевски

    17 1 Отговор

    До коментар #40 от "Абе що никой нищо не казва за корабчето":

    Гръмнал е склад, а не кораб - за това.
  • 43 ABCD

    20 2 Отговор

    До коментар #9 от "Бай Дърт Чапаец":

    "искри запалват пиратки , съхранявани в склада" - брей, че и пиратки съхранявали съвсем случайно. Хем селитра хем и малко пиратки, ей така, че дотрябват.
  • 44 ХOhlins

    25 2 Отговор

    До коментар #40 от "Абе що никой нищо не казва за корабчето":

    НЕ ВИ ПРАВИ ЧЕСТ ДА ПОСТВАТЕ ТАКИВА СЪОБЩЕНИЯ ПОД СТАТИЯТА!!! ЗВУЧИ ПОДВЕЖДАЩО И МАНИПУЛАТИВНО ,ВСЕ ЕДНО БЪЛГАРСКА КОМПАНИЯ Е ПРЕКИЯТ ВИНОВНИК ЗА ТАЗИ ТРАГЕДИЯ!!!!!!!!!!

    Коментиран от #45

  • 45 Текумзе

    23 2 Отговор

    До коментар #44 от "ХOhlins":

    И си прав, и не си прав. Американците се гордеят с бомбите над Хирошима, представят го като единствения начин да спрат войната.
    А тук става въпрос явно за подставено лице. Както клошари се оказват собственици на фирми, така и тук..
  • 46 па/о/ла/о/в орган

    9 7 Отговор

    До коментар #40 от "Абе що никой нищо не казва за корабчето":

    няма начин да има някаква тъмна история и да няма замесен българин, можем си и това е
  • 47 Руски

    7 7 Отговор
    Защо на руската снимка има надписи на китайски? Струва ми се, това е поредният epic fail.
  • 48 Руски

    9 3 Отговор
    Два дебила - это сила. И тук много повече дебили се събраха на едно място.
  • 49 Руски

    2 1 Отговор

    До коментар #1 от "свидетел":

    Корабът е отведен, но те не знаят какво да правят с него.
  • 50 бай фермер

    14 4 Отговор
    Какъв е тоя тор бе ? То толкова динамит да бяха сложили , пак нямаше да има такива поражения ! Туй земеделците да внимаван ей !
  • 51 СусБе

    12 7 Отговор
    А що се мълчи че отработеното ядрено на АЕЦ се съхранява така че чака само едно земетресение и от Стара планина до Карпатите ще стане чернобилска зона за 1000 години?!
  • 52 ЗАД ВСИЧКО ТОВА

    28 9 Отговор
    СТОЯТ ЕВРЕИТЕ МОСАД И ЦРУ. ...ТЕ ПРОВЕЖДАТ ГЕНОЦИД СРЕЩУ ПАЛЕСТИНА ЗА ПОСЛЕДНИТЕ 70 ГОДИНИ. .ДЪРЖАТ ГИ ГЛАДНИ. .И ИМ ЗАВЗЕМАТ МАЛКО ПО МАЛКО ТЕРИТОРИЯТА. ...ТОВА СА ВОЕННИ ПРЕСТЪПЛЕНИЯ. ..НО ПОНЕЖЕ СА ЕВРЕИ НЯМА ДА ГИ СЪДЯТ. ..И БИБЛИЯТА ИМ Е ФАЛШИВА И РЕЛИГИЯТА ИМ Е ФАЛШИВА. ..ПОДАВА РЪКА ЗА ПОЗДРАВ А В ДРУГАТА РЪКА ДЪРЖИ НОЖА
  • 53 Всъщност

    16 2 Отговор

    До коментар #10 от "Фотограф":

    е мътна вторта снимка, защото сградите са разрушени. До където е мътна, до там са разрушенията.
  • 54 гуньо

    8 1 Отговор
    На времето и варна щеше да даде фира когато се запали един танкер.Запалва се машинното отделение започват експлозии едвам са успели да загасят пожара и да несе взриви целият танкер и складовата петролна база.
  • 55 Коменто

    6 0 Отговор

    До коментар #10 от "Фотограф":

    А бе да те ....отворения ! Ако нема кво да кажете недейте хитря по тиа форуми да дразните хората !
  • 56 1000

    6 3 Отговор

    До коментар #20 от "Антон":

    Случаят в Халифакс не е от амониева селитра.

    Коментиран от #72

  • 57 Кико

    13 2 Отговор
    Кой каквото търси, това намира! Аз пък помислих че са складира ли брашно за гладните! Глупак съм!
  • 58 мое мнение

    9 3 Отговор
    Мисля че това е първичен сигнал,за ядрен конфликт
  • 59 Наблюдател

    6 1 Отговор
    Този взрив е подобен на взрива от миналия век в Халифакс Канада. Той е бил определен тогава за най-силния неядрен взрив в историята. Причините тогава са пак от амониев нитрат натоварен на кораб.

    Коментиран от #67

  • 60 Дядо Йоцо

    15 2 Отговор
    Като гледам американците и Израел са убъркали руската база в Тартус, с пристанището Бейрут
  • 61 1111111111111222222222

    14 1 Отговор
    Пълни глупости за лаици са че амониевата силитра може да се взриви при заваръчни работи.
  • 62 111111111112222222222222

    5 2 Отговор

    До коментар #9 от "Бай Дърт Чапаец":

    Само детонатора ( пиратки) не стига доа се взриви селитрата.
  • 63 Бай По

    15 1 Отговор

    До коментар #19 от "Велко":

    Точно така! Нали взривяваме скалите по кариерите с амониева. Без детонация само гори и вони ужасно! Ясно е че е атентат но кой и защо?

    Коментиран от #71

  • 64 Хауърд Лъвкрафт

    4 12 Отговор
    2500 тона селитра за минута , превърнаха пристанището на Бейрут и околностите му в Русия ..
  • 65 Симо

    7 1 Отговор

    До коментар #4 от "Трудовакъ":

    Много по известен е случая в канадското пристанище Халифакс. Там френски кораб натоварен с боеприпаси и гориво започва да гори на излизане от пристанището. Френския капитан вместо да гаси пожара заповядва на екипажа да напусне кораба и да залегне на брега . Той също тръгва с тях като не предупреждава бреговите служби за това. На борда има бензин ,нитроглицерин, корист и около 15 000 т. Артилерийски снаряди. Вятъра избутва кораба към пристанището и въпреки опитите да бъде изведен извън пристъна където се отваряли други кораби, той гори ш бавно се удря п кея и избухва. Взрива унищожава целия град Халифакс , а корави с това по 10000 т са изхвърлени на 200м. от пристанището на сушата. Това става в 1917 год.
  • 66 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 67 Няма къща в Барцелона

    11 0 Отговор

    До коментар #59 от "Наблюдател":

    В Халифакс избухва Монблан, натоварен с военни взривни вещества, основно пикринова киселина и тротил, а не с амониева селитра. С 10 000 тона амониева селитра е бил натоварен Гранкан, който избухва в американско простанище.
    Жалко за загиналите, дано живите успеят да превърнат този многострадален град отново в перлата на Близкия Изток, какъвто е бил едно време.
  • 68 Ленин

    2 0 Отговор

    До коментар #31 от "Луд":

    Първо са се запалили пиратки складирани в същия склад.
  • 69 Тъпани

    5 1 Отговор
    Вижте туитър ,ракета е причината за взрива има клип и ясно се вижда от няколко ъгъла ...кой кого стреля нз
  • 70 Амониева Селитра

    1 0 Отговор
    Реагирам, според ситуацията! Химко Враца, беше фаворит!
  • 71 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 72 ХХХХ

    0 0 Отговор

    До коментар #56 от "1000":

    В пролива на залива на пристанището на град Халифакс се сблъскват два кораба(преди войната е позволено през него да минава само един кораб).
    Единият е натоварен с взривни материали за бойните кораби. Като кораба превозващ взривните вещества е натоварен в разрез на всички правила за превоз на такива(претоварен). На палубата си на всичкото отгоре има варели бензин(принципно е забранено), които при сблъсъка се запалват. И в последствие се взривява.
    Инцидента в град Халифакс е христоматиен пример, на това как безотговорноста и грубото нарушаване на правилата за безопасност водят ди трагедия.
    И тук имаме същото безотговорност и пренебрегване на правилата за безопасност.