Last news in Fakti

7 Август, 2020 21:00 3 407 9

Румъния обяви търг за важен ядрен проект

  • черна вода-
  • аец-
  • търг-
  • румъния

Проектът е на стойност 245 000 долара

Румъния обяви търг за важен ядрен проект - 1
Снимка: Shutterstock

Румъния обяви търг за предпроектно проучване за довършване на Трети и Четвърти енергоблок на АЕЦ „Черна вода“. Проектът е на стойност 1 милион леи (245 000 долара), съобщи Economica.Net.

Румъния планира да създаде Стратегически координационен комитет за проекта за построяване на енергоблоковете, съобщава правителственият вестник. Търгът за предпроектното проучване включва прогноза за търсенето на електроенергия и нейната стойност, актуализиран финансов модел, който да вземе предвид настоящата ситуация на енергийния и строителния пазар, актуална информация за инфраструктурата на румънската електропреносна мрежа и др.

АЕЦ „Черна вода“ е единствената атомна електроцентрала в Румъния и се състои от два реактора под налягане с тежка вода от 650 мегавата. Първи енергоблок започна работа през 1996 г., а Втори – през 2007 г. Операторът Nuclearelectrica планира да удължи живота на Първи енергоблок до 60 години, предаде World Nuclear News.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Докато

    22 3 Отговор
    нашите корумпирани политици бавно и сигурно унищожават ядрените ни мощности, Турция и Румъния строят нови и нови. Бог да прости България!

    Коментиран от #2, #4

  • 2 Бойко

    18 2 Отговор

    До коментар #1 от "Докато":

    Кво ме интересува, мен чекмеджетата са ми пълни, вие ще плащате масрафа.
  • 3 Горо

    16 4 Отговор
    Ако нашият "гениален" премиер Борисов ръководеше румънското правителство, той щеше да прекъсне първоначално обявения търг и да обяви, че "поради геостратегически интереси" избира от всички кандидатствали компании американската компания "Уестингхаус". Същия номер той изигра, когато бе обявен конкурс за доставка на самолети за българската армия.
  • 4 Пламен

    20 4 Отговор

    До коментар #1 от "Докато":

    Каква ядрена енергетика, каква Държава? Това беше при "гнилият" социалистически омразен строи. Родителите ми топлеха целият апартамент зимата, така отраснахме. Сега е ерата на Блатото ГЕРБ, индустриалната революция, простеритетът на ВЪГЛИЩНИТЕ централи. Сега три фамилии(родителите ми, аз и семейсството на сестра ми) топлим по една стая с печки на дърва, в три отделни града, като се пали след 17 часа. Там се яде, там се спи, там всичко. Иначе, всички сме висшисти с отлични дипломи! А аз съм и безработен инженер от три години...
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 ежко

    5 2 Отговор
    Като гледам сумата, няма да е толкова важен проекта...
  • 7 Пламен

    10 0 Отговор
    А и мен лично ме е страх ГЕРП строители на инфраструктура с чист живот между 3-6 месеца да се втурнат да строят атомна централа. Как да им се обясни на имбеците схемаджии, че не е да редиш плочки на конец върху пясъчна подложка в центъра на необластен град. Не, не е, различно е! Не и да обличаш със стиропор седеметажни блокове, и да се отлепя при първият вятър.
  • 8 факти

    13 0 Отговор
    Кунева-Пръмова унищожи нашата АЕЦ, конкуренция на АЕЦ Черна вода, финансирана от БНП Париба.

    Защо не се разследва госпожата?
  • 9 Радо

    4 0 Отговор
    КривоУстата Кунева трябва да бъде обесена на някой комин.
Новини по държави: