Last news in Fakti

11 Август, 2020 15:15 2 101 16

Беларус може да попадне под нови санкции на ЕС

  • беларус-
  • минск-
  • ес-
  • санкции-
  • протести-
  • избори

Събитията в страната са неприемливи, защото са свързани с употребата на неоправдано насилие

Беларус може да попадне под нови санкции на ЕС - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Европейският съюз не изключва възможността за налагане на нови санкции срещу Беларус заради обстановката, свързана с президентските избори в страната. Това посочи днес говорител на Европейската комисия.

Той отбеляза, че държавите от ЕС подготвят общо становище, чието съдържание ще зависи от оценката на данните от изборите. По неговите думи събитията до днес са неприемливи, особено защото са свързани с употребата на неоправдано насилие и натиск над кандидати, журналисти, наблюдатели и протестиращи, предаде БТА. Говорителят посочи, че изборите са били следени само от местни наблюдатели и по техните оценки има основания за съмнение в резултатите, обявени от централната избирателна комисия. Осъждаме насилието и призоваваме за въздържане от насилие, заяви той.

ЕС преоценява отношенията с Беларус в светлината на последните събития. Никой не бърза да говори за санкции, но всякакви възможности остават открити. Не изключвам налагането на санкции, но не мога да кажа какво решение ще вземат държавите от ЕС, заяви говорителят. Той добави, че от 2016 г. е имало подобрение в отношенията на ЕС с Минск и някои от санкциите са били отменени.

През февруари тази година Съветът на ЕС удължи действието на санкциите срещу Беларус с 12 месеца. Санкциите включват оръжейно ембарго; забрана за износ на стоки, които може да се използват за вътрешни репресии; запор на имущество; забрана за пътуване на граждани, свързани с неразкритите случаи на изчезване на двама опозиционери, един бизнесмен и един журналист през 1999 г. и 2000 година. Действащите санкции срещу Беларус бяха въведени за пръв път през 2004 г. в отговор на изчезването на посочените хора преди две десетилетия.

След това Съветът на ЕС прие допълнителни санкции срещу участниците в нарушенията на международните избирателни правила и на международното право в областта на правата на човека, както и в репресиите срещу гражданското общество и демократичната опозиция. Оръжейното ембарго беше въведено през 2011 година. През февруари 2016 г. Съветът на ЕС отмени санкциите срещу 170 граждани и три дружества от Беларус, като запази оръжейното ембарго и санкциите срещу четирима граждани. Съветът уточни тогава, че решението е взето при отчитане на предприетите от Минск стъпки за подобряване на отношенията с ЕС.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 възпитател в ЦДГ

    11 5 Отговор
    Няма незаслужен бой.
  • 2 Обективен

    3 26 Отговор
    Лукашенко е пътник, да се готви Путин.
  • 3 Хаха

    3 24 Отговор
    Времето на Лукашенковци и Путиновци изтича.
  • 4 Сандо

    28 1 Отговор
    Така наречения колективен Запад стана отвратителен.Никакъв морал,никакви закони,никакви стандарти.Само лъжи,лицемерие,алчност и наглост.Светът определено върви на зле и като че липсва каквато и да е мисъл и желание нещо да се поправи.Какво ли чака поколенията след нашето?

    Коментиран от #5, #6

  • 5 COVID1984

    15 0 Отговор

    До коментар #4 от "Сандо":

    "Ако искате картина на бъдещето, представете си ботуш, който стъпва върху човешкото лице и остава там завинаги."
  • 6 Ехаа

    2 12 Отговор

    До коментар #4 от "Сандо":

    Сандьо ти да не живееш в 15ти век.
  • 7 Европа

    5 15 Отговор
    Най-после и Беларус се събуди.
  • 8 Ххх

    3 18 Отговор
    Правилно ! Сложете му санкции на този диктатор ! Да си знае мястото. И да не се прави на много велик и уважаван на Изток и на Запад. Той май си въобрази, че ще се заиграва и с едните, и с другите, извличали максимална изгода за себе си. Само че сега, кото му подреждат крилцата ще види кон боб яде ли ?
  • 9 Европа пропада

    2 9 Отговор
    Този славянски народ преживява нещо ужасно. Жандармерията не се ли интересува от народа си? Да го свалят те , какво пребиват момичета и момчета. Ако не бяхме в ЕС , наш Бою щеше да избие всички.

    Коментиран от #10

  • 10 А стига бе

    12 1 Отговор

    До коментар #9 от "Европа пропада":

    Еми по твойта логика да свалят и Макрон-все пак френските полицаи убиха 11 човека от протестиращите Жълти Жилетки...Ми да свалят и испанският премиер-при протестите в Каталуния полицаите убиха 6 човека...А за САЩ да споменавам ли...???? Или едните убиват не демократично-а Запада убива демократично..-и жертвите даже когато умират се радват бе пич-умират демократично....
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 В 21ВИ ВЕК ДИКТАТОРИ

    0 7 Отговор
    НЕ ВИРЕЯТ
  • 13 Путин

    14 0 Отговор
    Хуманно е да те бият на запад във Франция,САЩ,ГЕРМАНИЯ,Испания Англия и тн.Но когато те бият в Русия или Китай Беларус Това не е хуманно.

    Коментиран от #14

  • 14 ЕС е в криза

    2 0 Отговор

    До коментар #13 от "Путин":

    и вместо да реши собствените си проблеми се занимава с глупости по внушение от Говедария. Разпада му е почти неизбежен.
  • 15 амиии

    1 0 Отговор
    Във Франция с пасти ли ги черпеха жълтите жилетки?
  • 16 амиии

    0 0 Отговор
    И най-после и България се събуди...
Новини по държави: