Last news in Fakti

17 Август, 2020 13:11 1 493 5

Цялата система в Ливан трябва да си отиде

  • ливан-
  • бейрут-
  • система-
  • взрив-
  • експлозия

Оставката на правителството със сигурност бе повратен момент

Цялата система в Ливан трябва да си отиде - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Дни след огромната експлозия, която опустоши Бейрут и отне живота на най-малко 170 души, правителството на Ливан подаде оставка. По този начин бе затворена една тъжна глава от историята на страната, пише в редакционен материал британският в. "Гардиън".

Демонстрации има от миналия октомври, участващите в тях изразяват недоволството си от корупцията, лошото управление и инфлацията. Оставката на правителството със сигурност бе повратен момент. За съжаление, може да се окаже, че за Ливан предстоят още много тъжни глави, пише Новини.бг.

Трагедията на Ливан днес се състои от една страна в това, че е по средата между Иран и САЩ. Иран подкрепя ливанското шиитско движение Хизбула, което САЩ разглеждат като терористична организация и което е един от стълбовете на ливанската държава. Хизбула е част от ливанските коалиционни правителства от повече от десетилетие. Движението е и най-могъщият противник на Израел. От друга страна, основна причина за неефективното управление е мултирелигиозната политическа система на страната. Тя се базира на споразумение за подялба на властта, постигнато още през периода на френското колониално управление и потвърдено отново през 1991 г. с договореностите от Таиф, които слагат край на 15-годишната гражданска война.

По силата на това споразумение местата в парламента се разпределят пропорционално между 18-те ливански религиозни общности. Държавните постове са разпределени между представителите на различните изповедания и религиозни течения. Предвидено бе тази система да престане да действа през мандата на първия парламент след края на гражданската война.

Ливанските политически партии обаче нямаха интерес от премахването ѝ - те използват министерствата, за да раздават постове на своите последователи. Ливанците, които приютиха 1,5 милиона сирийски бежанци, трябва да вземат решение за правителството си. Те са недоволни: редовните спирания на тока, недостигът на хранителни продукти и постоянното покачване на цените затрудняват всекидневния им живот. Нужна е помощ за справянето с COVID-19. Нови избори могат да помогнат за решаване на ситуацията. Гласуване при условия на запазване на действащата система обаче ще облагодетелства нейните представители. Едно от исканията на демонстрантите е преди произвеждането на каквито и да било избори, да има промяна на изборното законодателство и то вече да не е обвързано с принципа на религиозната принадлежност, отбелязва "Гардиън".


Поставете оценка:
Оценка 4 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Мадрид

    2 0 Отговор
    Тази статия за България е писана!
  • 2 Премиер-милиардер от държавна заплата

    1 1 Отговор
    А тук ке остане. Сега я подготвям за внучето. След 20 год всяка втора болница, училище и булевард ще носят моето име.
  • 3 PAX OTTOMANICA

    2 0 Отговор
    A беше време преди френските колониалисти да се включат когато целият близък изток се управляваше мирно само от един валия. Мирът и търговията процъфтяваха
  • 4 👍👍👍

    1 0 Отговор
    И при нас в България така!!!
  • 5 Съсипаха я тая държава

    1 0 Отговор
    от Швейцария на Близкия Изток, я превърнаха в клоака .. кои всички знаят ... сега май е ред на Беларус, щото Украина я оправиха