Last news in Fakti

2 Септември, 2020 15:35 7 528 33

"Българите бяха измамени": Чужди медии за Борисов и протестите

  • бойко борисов-
  • герб-
  • дпс-
  • цветан цветанов

Предложението на българския премиер за нова Конституция е само печелене на време

"Българите бяха измамени": Чужди медии за Борисов и протестите - 1
Снимка: БГНЕС

"България беше приета в ЕС с ясни обещания, а сега се оказва, че българските граждани са били измамени. Тези неща са неприемливи", казва германски депутат. Ето какво още пишат чуждите медии за Борисов и протестите.

В обширен анализ на авторитетното списание „Политико“ между другото се казва: „В продължение на години България избягва строгостта, с която ЕС се отнася към Полша и Унгария - благодарение на това, че Борисов не води идеологически войни срещу Брюксел и на европейска сцена винаги е готов да демонстрира лоялност към Меркел и към Европейската народна партия. Но умението му да избягва международна критика вече чезне. А кризата в България дори започва да предизвиква тревога в редовете на християндемократите на Меркел, които дълго се смятаха сред поддръжниците и основателите на Борисовата партия ГЕРБ.“

"Тези неща са неприемливи"

Тук изданието цитира Гюнтер Крихбаум от ХДС, председател на Комисията по европейските въпроси в Бундестага: „За мен е ясно, че трябва да говорим сериозно с правителството на Бойко Борисов, без никакви „обаче“ и „ако“. (…) Тези неща са неприемливи. България беше приета в ЕС въз основа на ясни обещания и очаквания, а сега се оказва, че българските граждани са били измамени за плодовете, които могат да очакват от членството в ЕС.“

Авторите на статията в „Политико“ подробно се спират на причините за недоволството на хората, излезли по улиците в България: олигархичната мафия, превзела съдебната система, медиите и тайните служби. Спират се и на обвиненията в корупция, както и на опитите на правителството да успокои протестиращите чрез проекта за нова конституция.

За същото става дума и в дълъг репортаж за германските обществено-правни радиостанции в системата на ARD. Репортажът на Андреа Беер е озаглавен: „Силно его, воля за власт и параноични теории. Българският правителствен ръководител Бойко Борисов“. В началото му тя представя звукова картина от обиколките на премиера с джипката по строящите се магистрали и разговорите му с хората. „Посланието е ясно: този мъж управлява не само едно моторно превозно средство, а цялата държава: Мигранти, пандемия, финансова криза, икономическа криза, всичко е под контрол – така поучава хората Борисов,“ коментира журналистката.

В репортажа ѝ става дума за сегашните протести в страната и за исканията на демонстрантите за оставки. Ето какво четем там: „Те критикуват корупцията и прекалено безгрижното отношение на прокуратурата към нея. Прокуратурата се смята за благонадежден съюзник на корумпирани политици и бизнесмени.“

Кой е Бойко Борисов

Андреа Беер коментира личността на премиера, но допуска и някои фактически грешки: „61-годишният Борисов може да изглежда малко смешен, но този як мъж, изкачил се догоре, има изключителна воля за власт. По професия пожарникар, още по времето на комунизма той заема различни постове в МВР и между другото охранява бившия държавен глава Тодор Живков. След промените Борисов основава охранителна фирма, а през 2005 година става кмет на София. През 2006 година основава сегашната правителствена партия ГЕРБ и през 2009 година за пръв път е избран за премиер.“

Авторката обяснява, че тогава целта му е била да възстанови доверието на Брюксел и да се пребори с корупцията, защото по този показател България е най-зле в ЕС. Слушателите научават още, че България е последна и по медийна свобода сред страните в ЕС, а българите - както работещите, така и пенсионерите – имат скромни доходи.

Ролята на Цветан Цветанов

Андреа Беер дава думата и на Цветан Цветанов, който разказва за Борисов: „Егото му е толкова силно изразено, че освен него никой друг не може да бъде начело. Това всички го усещат и признават. Но от страх никой не смее да каже истината за това, което се случва.“ Пред ARD Цветанов казва, че от 2014 година насам Борисов се бори единствено за едно: да остане на власт.

Според бившия вицепремиер, предложението на Борисов за нова Конституция е само печелене на време, а противниците на правителството, излезли на улицата, са млади, добре образовани и с демократична нагласа, казва Цветанов и изразява подкрепата си за тях: „В момента обществото иска съдебна реформа, медийна прозрачност и борба срещу корупцията. Аз смятам, че в обществото се увеличиха несправедливостите.“

Тук германската журналистка прави и един ироничен коментар: „Тъкмо Цветанов да критикува корупцията – това звучи леко комично.“ И обяснява причините за оставките на Цветанов, който, според нея, е човек със закалка в скандалите и сега се опитва да спечели разочаровани избиратели на ГЕРБ за своята нова партия.

"Шокиращи изяви"

„Колкото до Бойко Борисов, противниците на правителството отдавна недоволстват от неговите шокиращи изяви,“ отбелязва авторката и разказва накратко за изтеклите записи и фотографии. В края на репортажа ѝ отново става дума за протестите срещу Борисов: „На своите плакати демонстрантите го наричат „тиква“.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 65 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 БЛОКИРАЙТЕ ВХОДОВЕТЕ НА СОФИЯ

    61 9 Отговор
    ПРАЩАТ ОЩЕ ПОЛИЦАИ ОТ ЦЯЛАТА СТРАНА

    Коментиран от #6

  • 2 честен ционист

    39 9 Отговор
    Глупакът не можеш да го измамиш, той сам си слага примката.

    Коментиран от #12

  • 3 Последния Софиянец

    36 14 Отговор
    Освен моите телефони одеве блокираха и телефона на приятел от който пиша.Сега взех от друг приятел.Кога да чакам арест?Сигурно чакат да се излекувам от Газа.

    Коментиран от #5, #14, #33

  • 4 ГОСТ

    22 28 Отговор
    Трябва да погледнем тези демокрации как разкараха незаконните протести по техните държави. Бойко да пита Макрон!

    Коментиран от #18, #19

  • 5 Активист на ЛГБТ🌈

    16 9 Отговор

    До коментар #3 от "Последния Софиянец":

    Абе ти си като развалена плоча.Кой те пита?
  • 6 Последния Софиянец

    30 14 Отговор

    До коментар #1 от "БЛОКИРАЙТЕ ВХОДОВЕТЕ НА СОФИЯ":

    Щом всички полицаи са в София вие от страната се дигайте.

    Коментиран от #8, #21, #26

  • 7 Next

    43 11 Отговор
    Тиквата в затвора!
  • 8 Активист на ЛГБТ🌈

    10 15 Отговор

    До коментар #6 от "Последния Софиянец":

    Ми те всички чобани са у София,щом и ти си там.Вдигат дедовия
  • 9 Будалата

    32 12 Отговор
    ОСТАВКА!!!!!!
  • 10 36819

    47 18 Отговор
    Борисов днес премина всички граници на търпимост и вече всички видяха кръвожадния диктатор впил ръце във властта! Сбогом на Борисов и ГЕРБ отивате си завинаги! ОСТАВКА!
  • 11 Да да

    13 39 Отговор
    А, бе добре, че е Бойко. Няма кой да изведе България, само той.
  • 12 Перо

    10 4 Отговор

    До коментар #2 от "честен ционист":

    За това ти си с вечна примка!
  • 13 обективен

    10 5 Отговор
    Тиквата.
  • 14 Бойку Борисофф

    9 13 Отговор

    До коментар #3 от "Последния Софиянец":

    Чакам та в Банкя, ела да те разблокирам под магнолиите...💗
  • 15 Жорж

    14 5 Отговор
    Още 40 г. Лъжи измами и далавери.
  • 16 ГОРСКИ

    17 7 Отговор
    Излъгани от един шампион на лъжите за това му се иска оставката!!
  • 17 Дънди

    32 11 Отговор
    Позор за нашия министър председател. Не посмя да се яви в парламента. Ако имаше чест и достойнство щеше дори да погледне в очите протестиращите млади хора. Но той е гузен, жаден за власт човек и може да управлява само от джипа или от Банкя сред своите внуци. Не ни трябва такъв премиер! Оставка!!!

    Коментиран от #23, #27

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Наташа Винокурова

    5 0 Отговор

    До коментар #4 от "ГОСТ":

    Оня е по-тъп и от него. Меркел добре ги разиграва😁и 2-та
  • 20 Станишев, забравили как те наричаше

    9 4 Отговор
    В Парламента Борисов"оня където прилича на някакъв МИШ" "не само Борисов е на това мнение!!!! А. цял Народ!!!
  • 21 Ангел стефанов

    7 6 Отговор

    До коментар #6 от "Последния Софиянец":

    Не остана нищо за крадене!
  • 22 Пука се

    6 5 Отговор
    Фасадата
  • 23 Така е но,

    10 6 Отговор

    До коментар #17 от "Дънди":

    не му позволяват приятелю, Простака няма да си отиде докато не му разрешат.........
    В момента,в света се работи в/у нещо много
    по-важно от проблемите на страната ни!!!!!!!!
    така че, докато не се приключи със “ смъртоносния” Covid- незнам си колко ,този
    няма да си отиде......остава да гадем-кой ще го
    отстреля,руснаци(заради газта)или американци
    (защото знае много) но,и в двата случая удоволствието ще е наше,затова трябва да
    потърпим още известно време и да се молим
    дано да ни го дадат,и защо не както Кадафи......

    Коментиран от #30

  • 24 Меркел и макрон да дойдат

    14 7 Отговор
    Шофьорчето призова хвърляйте жълтите павета по полицията. Това ще се види по целия свят. Банда картаджии правят въстание. Поздравления за полицията.
  • 25 възпитаник

    16 6 Отговор
    ЕС да изприти Лаура Кьовеши,че боко краде от европарите затвор за мутрите
  • 26 Хахаха хаха

    8 11 Отговор

    До коментар #6 от "Последния Софиянец":

    Гледа ме ви сеира.Всички селяндури станахте софиянци.Столичани в повече сте.хахахаГледаме ви ниската култура ежедневно,по улици,магистрали,най-вече по аварийната лента.Да ви сложат едни КПП-та сега и дави отцепят да си починем към края на сезона от простащина.
  • 27 Жалък

    7 19 Отговор

    До коментар #17 от "Дънди":

    Какво да прави в Парламента?Защо на предишния я протест Ореха не само в Парламента ами никъде не се показваше.Какви млади хора.Гледа ли снимките?Ако на мястото на Бойко очакваме тези "млади" да седнат,то по-добре ще е КимЧенУн да си вземем.Болницата пострадали протестиращи без здравни осигуровки.Хора не работещи,без трудов стаж ще определят бъдещето на държавата и ще ми говорят за избягалите в чужбина.Ами да избягали да издържат мързеливите си деца.Младите,които работят не са на протеста.
  • 28 Нема лабааво

    16 0 Отговор
    Пожарникар -професионалист ! Знае как да поддържа социалния огън, но за съжаление вече не знае как се гаси...
    Жалко за похабената енергия...
  • 29 Гошо

    14 1 Отговор
    Ама то от Цецо Крадецо ли взели акъл Ббрюкселските олигофрени Браво на тях
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 1122

    1 0 Отговор
    Към №6.При нас оставиха само горските стражари.
  • 32 ФИДЕЛ КАСТРО

    8 0 Отговор
    РАДЕВ ЩЕ СМАЧКА ЧУТУРАТА НА МУТРАТА САМО С ВДИГАНЕТО НА ЮМРУКА СИ
  • 33 Пипи дългото чорапче

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "Последния Софиянец":

    Освен блокиране,подслушват.Блокираха приятели ,започнаха усилено преди втори.После липсваше ток(профилактика ЧЕЗ),после интернета нередовен.И ударено самочувствие заради събитията от 2и трети сутринта.Боли ме много за един прекрасен приятел,който за последно ми помести Септември.Тогава забранен,забранен и сега.З,мъчно ми е за теб!