Last news in Fakti

4 Септември, 2020 20:19 4 985 15

Тръмп обяви: Сърбия и Косово постигнаха огромен пробив!

  • доналд тръмп-
  • косово-
  • сърбия

Европейският съюз е уведомен за преговорите във Вашингтон и ги счита за допълващи в рамките на диалога между Белград и Прищина с посредничеството на ЕС, обявиха по-рано от Брюксел

Тръмп обяви: Сърбия и Косово постигнаха огромен пробив! - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Сърбия и Косово са постигнали огромен пробив за икономическо сътрудничество.

Това заяви американският президент Доналд Тръмп в началото на церемония в Белия дом за подписване на споразумение между президента на Сърбия Алекандър Вучич и премиера на Косово Авдулах Хоти, цитиран от Ройтерс.

Документът се фокусира върху икономически въпроси и не включва клаузи за признаване на независимостта на Косово от Сърбия, нито пък размяна на територии между двете държави. Със засилването на икономическите връзки ще дойде и политическото решение на спора между двете държави, заяви съветникът на Тръмп по национална сигурност - Робърт О`Брайън.

След церемонията Доналд Тръмп има разговори с лидерите на Косово и на Сърбия, а после те имат среща и с държавния секретар Майк Помпео.

Европейският съюз е уведомен за преговорите във Вашингтон и ги счита за допълващи в рамките на диалога между Белград и Прищина с посредничеството на ЕС, обявиха по-рано от Брюксел.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ТаУмВзе

    21 12 Отговор
    Краварската перука не разбира кървавото творение на Клинтън.
  • 2 Оптимист

    5 7 Отговор
    Без варианта Крим е наш няма да има разрешаване на проблема!
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Начи, Колеги

    14 4 Отговор
    Четох точките от споразумението (снимките на оригиналния текст на английски)
    Една от точките гласи следното

    И Белград и Прищина се съгласяват да поставят въпроса и да се застъпват за декриминализиране на хомосексуалността пред 69-те страни по света, където хомосексуалността е криминализиране.

    Какво повече да се каже?
    Вие се досещате, сър!
    (Абсолютно сериозен пост вижте снимките от novosti rs)
  • 5 Пълен абсурд

    16 2 Отговор
    Трябваше най малкото да се дадат сръбските общини на Сърбия. Никога не е имало държава Косово, а българите сме измислили това име. Албанците си имат държава, дори и не се направи държава за население без собствена земя.
  • 6 Бай Кире

    6 3 Отговор

    До коментар #3 от "бай киро":

    Обсъждаш нещо за което и си нямаш на идея. Нито познаваш бившия Сръбски народ, нито сегашните нови страни. Нито пък си ходил в Сърбия или си разговарял поне с някой. Не бъди Толуп и мисли трезво.

    Коментиран от #7

  • 7 бай киро

    5 1 Отговор

    До коментар #6 от "Бай Кире":

    Пич,нещо се еваваш с мене.Как бивш сръбски народ?Надявам се нищо лошо не се е случило на комшийте?
  • 8 Бесен Язовец

    12 2 Отговор
    Нищо не е договори бълнува през деня сърбите никога няма да признаят собствената си провинция за държава на шиптерите!!!

    Коментиран от #9

  • 9 Никога

    7 2 Отговор

    До коментар #8 от "Бесен Язовец":

    не казвай никога! Ивайло Калфин, външен министър на тройната коалиция на серГей, Доган и СКГ, с мандата на Доган, пре$ба България като призна измислената държава Косово, в полза на САЩ. Утре турчеещите се цигани могат да поискат да си напрявят държава я в Пазарджик, я в Кърджалийско, я в Делиормана...в полза на Турция...също като в Северен Кипър...

    Коментиран от #10

  • 10 Бесен Язовец

    8 4 Отговор

    До коментар #9 от "Никога":

    Що бъркаш сърбите с българите? Май си забравил, че крал Милан сам освободи Сърбия от турците, а тука чакаха руснаците!
  • 11 Браво

    7 2 Отговор
    Баце перчема не знае Сърбия къде се намира, нито страните Майка Европа. Пак някаква поредна глупост, както всеки ден. Нашата - да не казвам коя, ни води все още за Народна Република България. Егати позора. От всякъде мазало и простотия до Шия
  • 12 Истината

    6 2 Отговор
    Никой не обича САЩ освен тези които управляват държавите защото са кукли на конци предварително за избрани още преди да управляват.
  • 13 4895326

    5 1 Отговор
    Само размяната на територии,може да има смисъл за решаване на спора.Остават малцинства и в двете страни като заложници.Проблема е, ,че за Косово се дърпа за размяна, защото има залежи в сръбската част или нещо друго беше което прави размяната икономически неизгодна за Косово.В Босна след войната след Дейтънското споразумение се случи етническото прочистване ,не с размяна на територии,а с преселване на етнически групи,така,че в република Сръбска останаха сърбите,а в Босна - бошниците с малки изключения като в Сребреница и Сараево.Може би така е правилно,защото след толкова жертви,а има и от двете страни близо 300 000 хиляди общо,,трудно се живее заедно,нищо не е същото.При всички положения войните не водят до нищо добро,особено гражданските.
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 История

    4 0 Отговор
    И сърби и гърци изпитват това което българите изпитаха 1913 и 1919 г. Това е отмъщението на историята защото не сме биле справедливи съседи.