Last news in Fakti

12 Септември, 2020 18:08 3 554 23

Бежанци подадоха жалба срещу Кипър

  • кипър-
  • бежанци-
  • мигранти

Чужденците протестират срещу действията на властите в Никозия и нарушаването на правото им да кандидатстват за убежище в страната

Бежанци подадоха жалба срещу Кипър - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Репатрирани от Кипър сирийски бежанци са подали официална жалба в Европейския съд по правата на човека заради нарушаване на правата им. Миграционният натиск върху малката страна продължава и днес с нова група, влязла незаконно в нея.

12 мигранти (11 мъже и една жена) са преминали незаконно тази нощ в републиката от окупираните северни територии през буферната зона, съобщиха от полицията днес.

С тази група изминалата седмица регистрира рекорден миграционнен поток към малката страна. Само за 4 дни 6 лодки с бежанци акостираха или приближиха кипърския бряг, две групи преминаха пеша през демаркационната линия.

Кипърските власти върнаха обратно в Ливан през тази седмица 230 мигранти, дошли до острова с лодки от съседната страна.

Никозия и Бейрут са в постоянен контакт, като целта е да се ограничи потокът незаконни пристигания, заяви кипърският вътрешен министър Никос Нурис.

Репатрирани мигранти от Сирия внесоха официално жалба в Европейския съд по правата на човека срещу Република Кипър, съобщиха в петък от кипърската неправителствена правозащитна организация КИСА (KISA), която им е съдействала.

Бежанците протестират срещу действията на кипърските власти и нарушаването на правото им да кандидатстват за убежище в страната.

Кипър не може да приема повече икономически мигранти, тъй като бежанският център е препълнен, посочи министър Нурис. В карантинните му зони заради Covid-19, проектирани за 250 души, вече има над 400 бежанци, още 300 са настанени в останалата част на лагера.


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Запознат

    39 1 Отговор
    Бежанци са само в съседна на техната държава в 3та или следваща държава стават емигранти! Не знам Турция или Гърция да има катаклизми за да са бежанци в Кипър!
  • 2 амчи тя

    31 2 Отговор
    Войната в Сирия не свърши ли ва?Кви са тия?И ази искам у САЩ,ама нема зелена карта!
  • 3 габровец от варна

    33 2 Отговор
    Бе всичко това има цел бе! Тия искат да живуркат без да работят. Това е! Нищо друго. Само седят и пушат като комини по цял ден и все гладни. Чорапите да ми ядат накрая!!!
  • 4 Манфред Вебер тъпака

    42 3 Отговор
    Те са неграмотни и не могат да подадат жалба.

    Това го правят платени от Сорос адвокати.
  • 5 толерастият е вредна

    36 2 Отговор
    "кипърската неправителствена правозащитна организация КИСА (KISA), която им е съдействала." Какво да коментираме повече, шепа джендъри с НПО-та изтриват Европа от лицето на земята ! Къде бяха тези джендъри, когато години наред за същите тези държави на нас ни искаха визи и пиле не прехвръкваше! Представете си напр. някакви навлеци да се. настанят у вас, защото е чисто, подредено и хладилника пълен, подстрекавани и закрияни от съседа ви НПО, който решил, че така е "ценно" !?!?
  • 6 Да се връщат

    38 1 Отговор
    От където са дошли! Това не са бежанци! Те са платили на Каналджиите ( които правят оборот за милириарди) по 10 000 Долара да са дойдат в Европа и до получават социални помощи!!! Не се интегрират защото нямат образование те не научават езика мързеливи ка ни искат да работят! Те идват в Европа за да не работят!! Трябва са се правят разлики!! Кой има политически проблеми го взимат. С европейско посолство и му осигуряват незастрашени живот а другите които идват с лодките обогатяват мафията и нямат проблеми, това е нелегално настъпление срещу европейските граждани.
  • 7 И как така

    28 1 Отговор
    Ние пътуваме навсякъде с документи а те влизат в Кипър и не искат том да останат а искат да отидат в Германия заради повощите. Как тока те ли ще избират в коя държава до живеят без никакъв принос. Отиват и заповядай всичко е безплатно и ще ти ппенеждави месечно помощи а по късно без един ден трудов стаж получават пенсии??? Това ли е Европа майка за азиатците и Африканците??? А ние с документи навсякъде и се оправяй както можеш??? Че и безплатни адвокати са им дори с парите от нашия данък и чак пък отиват на съд без да знаят езика??? До кога ще ги търпиме да идват и до ни ограбват? До кога?

    Коментиран от #11

  • 8 Patriot

    26 2 Отговор
    Марш обратно в държавите от които идвате! Още и ще се оплакват, аман от нахалници! Да се оплачем и ние от тази паплач, която иска да засели Европа и да ги връщаме обратно!
  • 9 Хасан

    10 37 Отговор
    По време на немската окупация на Гърция хиляди гърци намират убежище в Ливан и Сирия ..посрещнати са добре от местното население ..а сега когато в Сирия има война и те търсят убежище в Гърция те са посрещани с куршуми и палки

    Коментиран от #13

  • 10 Грейс

    33 5 Отговор
    Адмирации за кипърските власти! Така се прави, обратно оттам откъдето са пристигнали. На никого не му трябват икономически мигранти, защото те са паразити, смучат социалната система на страната, в която са се впили.
  • 11 Хасан

    10 28 Отговор

    До коментар #7 от "И как така":

    Ами ако европейците ти опожарят селата у градовете ти ,нормално си е да дойдат в Европа

    Коментиран от #12

  • 12 габровец от варна

    25 7 Отговор

    До коментар #11 от "Хасан":

    На кой казваш гърци по-точно уважаеми Хасане?? На мюсюлманите който са отишли в Сирия и Ливан?
  • 13 Враца Баце

    15 4 Отговор

    До коментар #9 от "Хасан":

    Ливан от кого е окупиран? Бедна държава- да. Реални военни действия- не. Много станаха икономическите бежанци. Това е проблема. Гърците от война са търсили спасение.
  • 14 Бойко Борисов

    8 9 Отговор
    Нормално и логично е бежанците да бъдат приети от държавите които имат пръст във войната в Сирия /тези дето пращат войници и оръжие например - като България /

    Коментиран от #15

  • 15 Враца Баце

    9 0 Отговор

    До коментар #14 от "Бойко Борисов":

    Значи сите у САЩ и Израел. Проблема е в географското положение на Сирия, тоест в това кой ще контролира транспортните газови тръби минаващи оттам. Разбира се, сети се сам кой сака да има пръст във всяка сериозна далавера по свето.
  • 16 Някой

    12 2 Отговор
    Да ходят в Фащ ... тя главно е съставена от емигранти.Но се мислят за американци ... промити мозъци ... америка е нищо друго от сбирщина хора от различни нации и религии ... такова животно Американец няма
  • 17 Валентин

    11 3 Отговор
    Храни псе да те лае. Айде кой откъдето
  • 18 Gen Gurko

    11 0 Отговор
    По-нагло нещо човек трудно може да си представи. Но отзад съоят хората на евреина Сорос от НПО-тата. Те ги подкокоросват. Нужна е генерална промяна на цялата световна и в частност европейската политика и скъсване с либерастията веднъж-завинаги. ИНАЧЕ ТОВА НЯМА ДА ИМА НИКОГА КРАЙ!
  • 19 Do Българите

    13 5 Отговор
    Забелязват че тези с турските имена в тозин форум са готови да предадат страната и искат приемане на мигранти. Разбирате ли сега колко е важно държавата да е етно и верски еднородна. Такива Адолф Хитлер ги наричаше пета колона. И знаете ли защо. Защото военните колони навлизат от четирите страни в завладените държави, а вътре действа петата колона. Коплоната на предателите. Евреина Лазар е отворил на турците вратата в Търновград Царев.
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Хмм

    13 1 Отговор
    Сега единствените сирийски бежанци са джихадистите, които са загубили войната и се правят на жертви.
  • 22 Бачо Киро

    8 0 Отговор
    1. Сирия не граничи с Кипър, демек не са бежанци. 2. Няма как да съдят когото и да било, понеже след като си влязъл незаконно не можеш да имаш претенции. Ако бяха подали законно документи за статут работата щеше да е друга. Все едно да им ида в къщата незаконно и да ги съдя, че не ме приемат... Решението на ЕСъд така или иначе може да е примерно глоба за Кипър, но не могат да ги накарат да приемат бежанци. Това е суверенно решение на страната. Фалшивите бежанци могат да се оплачат на арменския поп.

    Коментиран от #23

  • 23 Прав си

    3 0 Отговор

    До коментар #22 от "Бачо Киро":

    Но от Брюксел мислят за толерантност и с истанбулската конвенция гърците ще бъдат принудени да ги приемат, да ги издържат финансово и да се съобразяват даже с техните култура, обичаи и религия. Надявам се в Гърция да не са подписали ИК но повечето европейски държави са я подписали.