Last news in Fakti

6 Октомври, 2020 05:57 5 121 30

Пентагонът залага на израелския "Железен купол"

  • железен купол-
  • пентагон-
  • сащ-
  • израел-
  • rafael

Две батареи ще се използват от американската армия

Пентагонът залага на израелския "Железен купол" - 1

Израелското министерство на отбраната достави първата от двете батерии за ПВО отбрана "Железен купол" за американската армия.
Това съобщиха от пресслужбата на компанията - производител Rafael.

На символичната церемония по предаването на първата батарея присъства министърът на отбраната Бени Ганц, икономическият министър Амир Перец, изпълнителният директор на Rafael Йоав Хар-Евен и други.
„Системата„ Железен купол “, като част от многопластовата система за противоракетна отбрана на Израел, отразява силата на израелската отбранителна индустрия, посочи Бени Ганц. Той припомни, че ефективността на тази система предотврати много смъртни случаи в Южен Израел и това има значително влияние върху бойното поле.

Горд съм, че тази усъвършенствана система ще защити и войниците от американската армия. Това е изключително постижение както за Министерството на отбраната, така и за отличната отбранителна индустрия на Израел", отбеляза Бени Ганц.

"Миналата седмица посетих САЩ и се срещнах с висши служители в Министерството на отбраната на САЩ и военните. Наред с други неща, обсъдихме доставките и споделянето на информация в областта на технологиите. Приключването на това споразумение служи като допълнително доказателство, че отбранителният съюз между САЩ и Израел се основава на общи ценности и интереси, които са по-силни от всякога “, посочи израелският военен министър.

От Rafael отбелязаха, че първата батарея вече е преминала три успешни изпитания на американска земя. При тях тя е прихванала и унищожила всички изстреляни цели и заплахи.

ПВО системата "Железен купол" функционира в Израел от 2011 г. Тя демонстрира изключителните си възможности с над 2400 успешни прихващания на различни заплахи.
"Железният купол" е неразделна част от многопластовия отбранителен комплекс на Израел, разработен от Rafael. Другата част е системата "Прашката на Давид".


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 11 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Е нали американците си имат техен ЗРК

    19 8 Отговор
    Толко е е мал та купуват от израелците.

    Коментиран от #2

  • 2 Сигурно искат

    14 4 Отговор

    До коментар #1 от "Е нали американците си имат техен ЗРК":

    да откраднат технологията.
  • 3 БГ ЕС НАТО

    18 10 Отговор
    И ние трябва да закупим от тях

    Коментиран от #6

  • 4 Бич Може

    27 6 Отговор
    Какво стана с краварския чадър , че опряха до израелците ?
  • 5 котграчулейшън

    28 15 Отговор
    Палестинците тоя купол го пробиват с дърти ракети тип "Катюша" . И това им било върха на технологиите. Представям си тогава на говедарите колко са ефективни. Стават да ги продават на такива като нас за много пари. Видяхме как защитиха рафинериите в СА.
  • 6 ЦРУ, ФБР и Херо Мусака рекетират Бойко

    27 5 Отговор

    До коментар #3 от "БГ ЕС НАТО":

    И ние ше купим споко, само след като купим още 8 Ф-16, 3Д радари и 150 бронирани машини.
    Така се купува чадър над мафиотските организации.

    Коментиран от #10

  • 7 Ххх

    11 5 Отговор
    Покупката според мен е логична. По мое мнение тя е признание, че развитието и концепциите за ПВО системите на САЩ през последните десетилетия са били погрешни. Изглежда, че САЩ в много голяма степен са подценили значението на ПВО комплексите с малък радиус на действие, от рода на руските Панцир и ТОР, предназначени за защита на обекти и войскови подразделения, както на фронта, така и като войскови колони, придвижващи се в тила, от дронове, крилати ракети, самолети и други ниско летящи и маневриращи цели. Подобен тип комплекси са крайно необходими и за непосредствена защита и на ПВО комплексите с по - голям обхват като Пейтриът, С 300 и С 400, в противен случай те лесно могат да бъдат унищожени. Развитието но бойните действия в Армения от последните дни потвърждава посочената констатация, където, доколкото знам са унищожени арменски комплекси С 300. Може би САЩ са изградили погрешно концепцията си на база изводите от войните в Югославия и Ирак. Може би са смятали, че винаги ще воюват само срещу слаби и беззащитни държави с нискотенологични армии. Но, пребиваването на американски контингенти в Сирия и Ирак, както и обстрелите, на които бяха подложени американските бази от ирански балистични ракети, както и от шиитски милиции в Ирак изглежда са заставили военното ръководство на САЩ да преосмисли потребностите относно ПВО комплекси с малък радиус на действие. И да пристъпи към закупуване на израелските Железен купол. Поне на първо време. Докато техният военопр
  • 8 Америка има 3 свалени Ф-117 от Ц-125

    13 6 Отговор
    в Сърбия, след това го изтеглят и пускат ново поколение стелт Ф-22.

    Коментиран от #19

  • 9 оня с коня

    18 4 Отговор
    Бат Бойко със сигурност ще купи един "Железен купол" за Сградата на Правителството,но НЕ и за Президентството.
  • 10 БГ ЕС НАТО

    13 24 Отговор

    До коментар #6 от "ЦРУ, ФБР и Херо Мусака рекетират Бойко":

    Сигурно щеше да се радваш много да вземем руски допотопни ментета или да свалим гащите и вазелина в ръце

    Коментиран от #12, #15

  • 11 мали мали

    17 5 Отговор
    Турция купи с 400 на символична цена ,а ние ф 16 ?

    Коментиран от #13

  • 12 Ххх

    21 5 Отговор

    До коментар #10 от "БГ ЕС НАТО":

    Като не искаш руски "допотопни ментета", купете си Пейтриът, ти и такива като тебе. По примера на поляците. Те май вече внесоха няколко милиарда на Щатите за тези системи. Лошото е, че милиардите ще излезнат от джобовете на всички ни. Макар че, саудитците се вече убедиха във възможностите на американските "върхови" технологии в тази сфера, след като хусите и иранците разпердушиниха рафинерията на Арамко. Лошото е, че дървените глави, които много "разбират" от качеството на руските "ментета", са на принципа "едно си баба знае, едно си бае". Въпросът е трябва ли тези с бабешките акъли и бетонните евроатлантически глави задължително да определят бъдещето на страната ни ?
  • 13 КАСАПИНА

    3 7 Отговор

    До коментар #11 от "мали мали":

    Да прав си едни символични 2 милиарда
  • 14 Джоко

    9 2 Отговор
    Трилогията "Междузвездни войни" свърши, публиката чак до Москва и Пекин е впечатлена. Сега обаче трябва реално да се помисли за отбранителните способности на САЩ, че камикадзета има от 44 та на миналия век.
  • 15 Америка “за” България

    15 10 Отговор

    До коментар #10 от "БГ ЕС НАТО":

    Руските ПВО ЗРК са се доказали не веднъж два, има свалени и американски стелт Ф-117, сега гръцките Ф-16 и Ф-35 светят като светулки на турските Ц-400, ти чакай от краварите върхови технологии които никога не са имали.

    Коментиран от #16, #21, #25

  • 16 Брей...

    4 12 Отговор

    До коментар #15 от "Америка “за” България":

    Много е добра тая система бе, гръцките ф-35 дето още не са произведени сверят като светулки?
  • 17 Шкембе Воевода

    12 2 Отговор
    Каквото ми наредят, това ще купим. Аз и Мутрата сме натовци.
  • 18 НОРМАЛНА КОЧИНА

    6 1 Отговор
    Ние сме дупе лизци и добри плащачи на Демокрацията.Нищо ,че ни ограбиха ние пак се натискаме.Нищо лично просто комисиони за джобата на Мафията.Кои му пука за пенсионерите.Нация която не уважава възрастните не заслужава да съществува.
  • 19 Честитутка

    6 6 Отговор

    До коментар #8 от "Америка има 3 свалени Ф-117 от Ц-125":

    Я кажи над Багдат колко свалиха ? Най наситената ПВО среда в света беше - колко самолета свалиха , колко ракети Томахоук свалиха . Геврек кръгъл -абсолютна нула .

    Коментиран от #28

  • 20 НОРМАЛНА КОЧИНАл

    6 2 Отговор
    Демократите още разпродават построеното от пенсионерите.Нищо , че не са го построили по лесно се разваля .Като не е добро западните Лешояди защо го копуват.Те така хубаво управляват капиталите към технине банки.Ние стоиме бедни викаме Демокрация.Накрая виждаме, че целта е била да ограбят поредната Държава.Шепа хора да напълнят шкавчета.
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 МРГ

    7 7 Отговор

    До коментар #15 от "Америка “за” България":

    Руските ЗРК са се доказали единствено като скрап която не става за абсолютно нищо ! Всичко хвърчи на парчета и то един боен дрон като Байрактар с няколко кг бойна глава...
  • 26 2020

    7 5 Отговор
    Пак потвърждение ,че сащ се управлява от Израел.Федерален резерв,производство на оръжие, икономика и селско стопанство-всичо се управлява от еврейските компании.Сащ заслужават това.Много грехове има тази сбор , от престъпници,секти, неработещи негри и бели,педофилия ,джендър идеология и др.Сащ разрушиха светските държави -Сирия, Ливан, Либия, Иран,да не говорим за Корейската ,Виетнамската войни.Колко са добри ПВО "Железен Купол"предстои да видим.Истината е ,че сащ се управляват от евреи.

    Коментиран от #30

  • 27 jforfk

    4 2 Отговор
    Чета коментариите и се чудя ... Ами нали САЩ са най-високотехнологични?! ЗАщо не си направят сами ракетни установки за ПВО?! Значи когато някой не купи американско му се обявяват санкции. А сега защо никой не ги обявява? Ами веднага най-жестоките санкции за Израел - конкурира американското производство ...
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Бах

    3 1 Отговор
    Върховата американска индустрия се наака турците като купиха "допотопни руски тенекии"
    Върховата американска индустрия сега внася от други.....нали американските са най-добри?!))
    .....после всички крадели технологии от тях.........измикяри !)))
  • 30 Nnn

    1 0 Отговор

    До коментар #26 от "2020":

    Пропусна Югославия в разрушените от американците:)
    А иначе не ги мисли при цялата си оръжейна индустрия на тях им е нил живота на войниците защото мъртвите американци се отразяват зле на политиците, печалбите също са им важни, но и конгррса и сенатът им постоянно се занимават с въоръжението, някой запознат може да напише книга за това как берета спечелиха конкурса за армейски пистолет пред глок и армейския колт! А оръдията на всичките им танкове са немски, а специалните им части си бяха поръчали някакви много особени ножове при наш оръжеен майстор.
    Ама това е обяснимо техния военен министър от прозореца на кабинета си има изглед към военното гробище арлингтън и резултатите от грешките ги вижда всеки ден!