Last news in Fakti

15 Октомври, 2020 21:14 2 358 3

Сделка или не: Джонсън чака срещата на ЕС в Брюксел, за да реши

  • великобритания-
  • брекзит-
  • борис джонсън

Кореспондентите на британски медии в белгийската столица смятат, че шансовете за пробив през следващите 48 часа са повече от минимални

Сделка или не: Джонсън чака срещата на ЕС в Брюксел, за да реши  - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Европейските лидери започват ключова среща, докато Борис Джонсън флиртува със заплахата за Брекзит без сделка, така „Индипендът“ определи състоянието на преговорите за бъдещите търговски отношения между Лондон и Брюксел. Крайният срок, който Борис Джонсън бе определил за постигане на сделка на практика изтича днес, но новините от "Даунинг стрийт" са, че британският премиер ще изчака резултата от срещата на високо равнище в Брюксел преди да решава какви ще бъдат следващите му ходове.

Екипът на главния британски преговарящ Дейвид Фрост се завърна тази сутрин от Брюксел. Фрост ще разговаря с Джонсън за перспективите за пробив в преговорите и, според циркулираща задкулисна информация, ще го посъветва да не бърза с Брекзит без сделка с надеждата, че договореност ще бъде постигната преди края на „преходния период“ на 31 декември.

Между другото заместник-министърът на икономиката Надим Захауи заяви тази сутрин, че преговорите по Брекзит не могат да продължават до последния час, защото на бизнеса трябва да бъде дадено време да се подготви за сценария без сделка.

Кореспондентите на британски медии в Брюксел смятат, че шансовете за пробив през следващите 48 часа са минимални. И двете страни твърдят, че желаят споразумение и при положение, че от Лондон още не са заявили, че излизат без сделка и ще изчакат резултатите от срещата на високо равнище, има някакъв повод за оптимизъм, че поне преговорите могат да бъдат продължени.

Ирландският премиер Михол Мартин заяви днес в Брюксел, че със задълбочаването на пандемията с Covid-19 едва ли ще има европейски лидер, който ще си позволи „шока от Брекзит без сделка за страдащите и без това хора“. Според него преговорите ще станат по-интензивни през следващите дни и седмици.

Холандският премиер Марк Рюте пък заяви, че очаква „неговият приятел“ Борис Джонсън, както се изрази, да зачита договорената миналата година „сделка по развода“. За по-интензивни преговори обаче не се споменава нищо в проектоизявлението на ЕС, което вестник „Гардиън“ твърди, че е видял.

Новини от Лондон могат да се очакват утре, тъй като от "Даунинг стрийт" обявиха, че Борис Джонсън ще вземе решение след приключване на срещата в Брюксел.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 розово

    2 1 Отговор
    Очертава се разместване между великите сили.Някои ще паднат зад борда а някои от тях може ида се удавят.
  • 2 Фактически

    1 4 Отговор
    Тия които ще се удавят са псевдовеликата сила франция
  • 3 глен

    0 0 Отговор
    Британският премиер не е в позиция да поставя условия , вчера обяви че напуска поста следващият март .Неговата роля в Брекзит сериала свършва ,както на Тони Блеяр ,Найджал Фарадж .
Новини по държави: