Last news in Fakti

22 Октомври, 2020 19:50 1 831 10

НАТО одобри създаването на Космически център в Германия

  • нато-
  • космос-
  • йенс столтенберг

Йенс Столтенберг обяви още, че преговорите по механизма за решаване на конфликти, приет от Гърция и Турция, е развит на техническо военно ниво

НАТО одобри създаването на Космически център в Германия  - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Министрите на отбраната на НАТО се договориха за създаване на Космически център с команден щаб в германския град Рамщайн, съобщи генералният секретар на Пакта Йенс Столтенберг.

Столтенберг уточни, че центърът ще помогне на Алианса да координира свързаните с Космоса дейности, ще е в подкрепа на мисиите и действията му, в т.ч. чрез комуникации и сателитни снимки, както и ще защитава системата на съюзниците чрез споделяне на информация за потенциални заплахи. Той обаче подчерта, че целта на НАТО не е да "милитаризира" космоса.

Министрите са обсъдили състоянието на критичната инфраструктура, в т.ч. летища и пристанища, доставки на горива, храна и медицинско оборудване и на телекомуникациите, включително и 5G мрежите.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви след срещата:

"Все още обаче има уязвими точки. Например, чуждестранният контрол върху критичната инфраструктура, на която нашите общества и военни разчитат. Страни като Китай инвестират агресивно в пристанища и летища, а телекомуникациите ни остават уязвими за външни атаки, както и за компрометиране отвътре. Така че трябва да продължим да укрепваме нашата устойчивост".

Той каза още, че преговорите по механизма за решаване на конфликти, приет от Гърция и Турция, е развит на техническо военно ниво. Столтенберг определи това като важна стъпка, тъй като става дума за технически военен въпрос, където трябва да има гаранция за превенция на инциденти.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Папурковци

    19 2 Отговор
    Космически център ще правят пък няма кой да им свали астронавтите от МКС.
  • 2 Васал

    13 0 Отговор
    Чакам решение на НАТО за изграждане на “Звездата на смъртта” .
  • 3 Папурковци

    15 1 Отговор
    Ще направим пушки, от папура дръжки.
    - Леви-десни, леви-десни, ще вървим напред.

    - Имаме си кончета, от върбови клончета.
    - Леви-десни, леви-десни, ще вървим напред.
  • 4 А така

    4 14 Отговор
    И отгоре насочете дулата към Евразийската кочина, дето мъти водата и бърка л..ната по цял свят, от злоба. Шах,шах,шах,шах отвсякъде.
  • 5 Опулен

    9 0 Отговор
    Що е в германия не е в Люксембург или в Гърция примерно.

    Коментиран от #6

  • 6 no name no face no number

    12 3 Отговор

    До коментар #5 от "Опулен":

    Защото Германия всъщност е под ботуша на сащ,а Рамщайн една от най големите бази на сащ.Рано или късно и те ще се наиграят все някой ще им намери цаката на кравите

    Коментиран от #7

  • 7 Опулеф

    3 1 Отговор

    До коментар #6 от "no name no face no number":

    Странно разположението на Рамщайн не е стратегическо

    Коментиран от #8

  • 8 no name no face no number

    3 0 Отговор

    До коментар #7 от "Опулеф":

    Ааа хич изобщо не е, затова я ползват във всеки един конфликт.Рамщайн е малката америка в ЕС

    Коментиран от #9

  • 9 Хи хи

    2 1 Отговор

    До коментар #8 от "no name no face no number":

    Ползват я щото сащ са немски васал и се управляват от германски имигранти там.Иначе рамщайн е никъде и си е безполезна.сащ плаща данък Германия.
  • 10 Превод

    3 0 Отговор
    "Космически център" ще са помещения със сървъри , където се записват и организират данните ни събрани от мобилни устройства и прочие ,) Познайте кой ще плаща тока на това "чудо" ,)
Новини по държави: