Last news in Fakti

7 Ноември, 2020 04:16 8 092 81

7 ноември 1917 г. Октомврийската революция в царска Русия

  • 7 октомври-
  • 1917-
  • революция

Русия била изтощена от загубите, от постоянните поражения в Първата световна война

7 ноември 1917 г. Октомврийската революция в царска Русия - 1
Снимка: Shutterstock

На 7 ноември 1917 г. започва Октомврийската революция в Русия. В Петербург болшевиките на Владимир Ленин и Лев Троцки свалят правителството на Александър Керенски.

Революцията довежда до създаването на Съветския съюз - първата комунистическа държава в света, както и първата от класическите тоталитарни системи на ХХ в.

На 16 март 1917 г. абдикира последният руски император Николай II. Властта в Русия е поета от временното правителство на Керенски. Малко след това в Петроград пристига Ленин. Той констатира, че има великолепна възможност малобройната, но дисциплинирана комунистическа партия да вземе властта.

Първият опит за въстание през юли 1917 г. се проваля

и вождът на революцията е принуден да се укрива. Но вторият опит през октомври 1917 г. вече е успешен. Начало на въоръжената акция дава залпът на крайцера „Аврора”. С щурм, въпреки липсата на съпротива, е превзет Зимният дворец и са арестувани членовете на Временното правителство. Начало на въоръжената акция дава залпът на крайцера „Аврора”. Ключова роля в болшевишкия преврат изиграва Лев Троцки, чието истинско име е Лейба Давидович Бронщейн.

В качеството си на председател на Петроградския съвет на работническите и войнишките депутати той е на практика военен ръководител на преврата. Именно по негови указания първо са атакувани ключови обекти като Централната поща, Държавната банката, гарите и др. Болшевиките бързат да сложат ръка и върху всички търговски и частни банки, бижутерийните магазини, сейфовете на големите търговски предприятия, частните взаимоспомагателни каси, банковите филиали в заводите.

Установена е „диктатура на пролетариата”, създадено е първото съветско правителство - Съвет на народните комисари начело с Ленин.

По негова заповед на 6 януари 1918 г. е разпуснато законно избраното чрез свободни и демократични избори Учредително събрание. Последица от октомврийския преврат е разрушителната гражданската война в Русия.

Създадената през октомври 1918 г. от Ленин първа в света Социалистическа държава на работниците и селяните всъщност представлява германски протекторат чак до разгрома на Германия, през ноември 1918 г. Немците осигуряват на новия режим военна и материална помощ. Финансовата подкрепа за болшевиките започва още от края на 1914 г. Според германските официални документи болшевиките са получили 72 млн. златни марки, като по-голямата част от сумата е връчена след 7 ноември 1917 година. Финансирането е прекратено през юли 1918 г., когато е убит германският посланик в Москва граф Мирбах.

Идеята, че революцията била организирана от световното еврейство, се появила малко по-късно, около 1918 г., когато Троцки поел военното министерство на новосъздадената Съветска държава. Сред комисарите и началниците на различни политически управления действително имало много евреи. Но този факт не бил свързан с митичния “световен заговор”, а с факта, че евреите в царска Русия били една от дискриминираните и преследвани нации. Протестните настроения в еврейските кръгове били по-популярни отколкото в руското общество. Но имало недоволни и сред другите малцинства в Русия – фини, латиши, литовци, естонци.

Историците в цял свят смятат тезата за “еврейската революция” в Русия

за нищо повече от мит. Според тях Великата октомврийска социалистическа революция е чисто руски феномен. На Запад дори не обособяват двете революции – Февруарската и Октомврийската, а обсъждат само една революция – от 1917 г. Историците посочват като причини за нея: социалните, класовите и икономическите проблеми в самата Русия. Обясняват природата на революцията с положението на работниците, с не докрай разрешените въпроси за собствеността на земята, с националните проблеми в отделните райони, плюс огромното натоварване на руското общество, свързано с участието на страната в Първата световна война. Русия била изтощена от загубите, от постоянните поражения; настроенията сред армейските части били крайно лоши; след три и повече години война Русия не искала повече да воюва.


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ЧРЕЗВИЧАЙНАЯ

    18 5 Отговор
    КОМИСИЯ Вся власть СОВЕТАМ.....!!!!

    Коментиран от #31

  • 2 бай Киро

    38 27 Отговор
    Нека ви коригирам...Започва еврейско-болшевишкия геноцид срещу републиките в състава на Руската Империя.В този еврейски пъклен план се избиват милиони руснаци,украйнци и прочее.Никакква руска революция не е това по простата причина,че 95% от болшевишкия комисарият се състой от еврей.Противопоставят се на пъкления еврейски план руския народ с патриотите белогвардейци.

    Коментиран от #69

  • 3 бай Киро

    32 19 Отговор
    Престъпно е как се фалшифицира историята и жертвата на геноцида(Руския Народ) се обявява за организатор на въпросния-организиран от еврей геноцид.

    Коментиран от #9

  • 4 Bai nudals

    16 9 Отговор
    Цялата власт на съветите.
  • 5 Bai nudals

    8 5 Отговор
    Май Каренин,беше...
  • 6 Каренин от Санкт Петербург

    16 13 Отговор
    И изгря свободата !!!
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 ИНФЛАЦИЯ

    5 12 Отговор
    Октомврийска през Ноември.
  • 9 еврей

    18 7 Отговор

    До коментар #3 от "бай Киро":

    Само Ленин го спрягат за евреин, но не е такъв. Немският Кайзер връща Ленин в Русия от Швейцария, за да затвори източния фронт. Смятал е по-късно да се разправи с него, но нещата излизат извън контрол.

    Коментиран от #14

  • 10 пучисти

    22 12 Отговор
    В резултат на пуча, Ленин складира злато в Швейцарски банки за 5 млн. $. Това са били резервни средства, ако пак бъде свален от власт. Сталин държал по-късно 21 млн $. Това са официални данни. А руският народ си е останал гладен още дълго време след пуча. Пуч = преврат.
  • 11 Шумци

    24 11 Отговор
    След години Хитлер се бори с “юдеобилшевизма”, но Америка застава срещу него.

    Коментиран от #46

  • 12 ДКМС ☭

    24 13 Отговор
    Да се знае ПРОЛЕТАРИ ИЛИ ПРОЛЕТАРЯТ Е :РАБОНИЧЕСКАТА КЛАСА ОТРУДЕНИЯ И ПРЕНЕБРЕГНАТ ЧОВЕК КОЙТО Е ОГРАБВАН ОТ АЛЧНИТЕ КАПИТАЛИСТИ!!!!

    Коментиран от #18

  • 13 Генрих Ягода

    26 23 Отговор
    Тази революция е най смисленото нещо сътворено от човечеството някога!
  • 14 Не е така

    19 20 Отговор

    До коментар #9 от "еврей":

    ... Ленин преминава през Германия с пломбиран ешелон. Или транзит. Никакви инструкции и пари не е получавал от немците. Това са измислици на съвременната пропаганда целяща да ни омаловажи Великия Октомври. Всичко станало тогава е резултат от натрупаните противоречия в руското общество (зверската експлоатация на населението), войната която Русия не била подготвена да води и организацията на болшевишката партия - организирала народа за осъществяване на заветната цел- започване изграждане на ново, комунистическо общество.

    Коментиран от #33, #38

  • 15 Философа

    21 17 Отговор
    Идеите на,, ОКТОМВРИЙСКАТА РЕВОЛЮЦИЯ" не се провалиха, провали се човека който по душа е роб и иска да бъде експоатиран от империялистите!!!

    Коментиран от #16, #20

  • 16 Нагли сте

    23 21 Отговор

    До коментар #15 от "Философа":

    Провалиха се, защото комунистите са крадци и престъпници. Защото не може простолюдието да е водещо.

    Коментиран от #19

  • 17 Обективен

    26 11 Отговор
    Всъщност революцията е преврат на шайка главорези, които след това почват взаимно да се избиват.... Троцки, Каменев, после Берия и мн. Други биват поръчани от своите "братя" революционери
  • 18 Престъпници

    16 14 Отговор

    До коментар #12 от "ДКМС ☭":

    Никой не те кара да работиш за “алчния капиталист”. Стани земеделци, но нали сте прогресивни и искате да работите във фабрики...
    Я се вижте сега: градски пролетарист, живеещ в панелна кочина, но ви харесва. Били работническа интелигенция, хахаха
  • 19 Д'мин

    23 3 Отговор

    До коментар #16 от "Нагли сте":

    Публикувано във факти.бг: "Защото не може простолюдието да е водещо". Ти аристократ ли си? Защото българската такава изчезна след 1396 г.
  • 20 РЕАЛИСТ

    30 4 Отговор

    До коментар #15 от "Философа":

    Провали се поради природата на човека. Вземайки власта той я използва за себе си и забравя идеите за които се е борил. Забравих кой го каза" Всяка революция умира от шампанско и черен хайвер" На власт революционерите се превръщат в буржоа.

    Коментиран от #21

  • 21 Забрана

    24 15 Отговор

    До коментар #20 от "РЕАЛИСТ":

    Комунистите никога не са се борили за идеите, те само са предтекст да вземат властта. Това е една схема на шайка престъпници. После си живеят царски, а народът е много повече експлоатиран.

    Коментиран от #25

  • 22 Експлоатиран

    14 23 Отговор
    Много хора са пострадали от комунизма и редно комуностическите паметници да бъдат преместени на необществено места, иначе излиза, че и сега ни управляват комунисти.
  • 23 Хаджиментов

    18 15 Отговор
    Болшевишкият социализъм трябва да бъде осъден и забранен като фашизма, а всички партии, които са го насаждали - забранени.
    Независимо под какво име са подвизават днес.

    Коментиран от #41

  • 24 Сандо

    16 7 Отговор
    Според авторите и техните възгледи са и писанията,много от които са определено фалшиви.Такова е твърдението за германските пари,за което няма нито едно пряко доказателство.Манипулации са множеството действия на Керенски,довели до пропастта Русия и които се приписват на болшевиките.Мълчаливо се пренебрегва факта,че Интервенцията след 1918 г.,явяваща се естествено продължение на ПСВ,цели унищожението на Русия и че именно болшевиките успяват с цената на огромни жертви,материални,финансови и човешки,да спасят държавата си.А относно значението и за световната история политкоректното взе връх и се пишат само за негативните страни.
  • 25 РЕАЛИСТ

    21 11 Отговор

    До коментар #21 от "Забрана":

    Революция се прави от хора, които няма какво да губят. Животът е бил ад в Русия. Война, която народа не е искал., Цар , който живее на гърба на народа, дворяни- кръвопийци. Комунизма е една добра идея за бъдещето, която не е умряла. Капитализмът е античовешки строй. И най малкият капиталист е експлоататор, който търси печалба. Пет процента от населението притежават 95 процента от планетата. Справедливо ли е? Планетата е на всички.
  • 26 РЕАЛИСТ

    14 3 Отговор
    Разпутин съветва царя да не влиза във войната. Англичаните организират убийството му и резултата е разруха и революция организирана от Германия и световното еврейство.
  • 27 Сандо

    26 8 Отговор
    Защо ми триете коментара?Защото написах,че болшевиките спасяват държавата си от войната срещу Русия след 18-та г. и в която участват 14 държави,коя по-демократична,начело със САЩ ли?Или затова,че няма пряко доказателство за германските пари?Или че се изливат потоци фалшификации и манипулации за едно от най-важните исторически събития?А в същото време оставяте коментарии,някои от които могат да се квалифицират като "език на омразата"?Сранни критерии.
  • 28 Страничен

    13 18 Отговор
    Срамна дата в световната история!
  • 29 Ленин

    9 9 Отговор
    Да ви е Честита таварищи Ще падне голям гърч
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Свободни

    17 1 Отговор

    До коментар #1 от "ЧРЕЗВИЧАЙНАЯ":

    и демократични избори в царска Русия? Автора, нещо, а?

    Коментиран от #35

  • 32 Развеселен

    13 4 Отговор
    В крайна сметка се разбра, че насила хубост не става. Сега поне по-глупавите си мислят, че са свободни!
  • 33 Това си е твое мнение

    11 2 Отговор

    До коментар #14 от "Не е така":

    Е сега не е ли същото. Има противоречие, няма революция. Ако има кинти от вън, кухата тиква е пътник.Така стана през 89г. с планчето Ран Ът
  • 34 Ленин съм

    5 9 Отговор
    Таварищи Умиране има отърване няма Болшевизма победи в Русия Китай е вашия голям брат
  • 35 Другия с коня

    9 7 Отговор

    До коментар #31 от "Свободни":

    Автора нещо развява Червени байраци.Що не написа,че товар Буржоазната революция в Русия,с която искат да премахнат Монархията....Комунистическата посока на тази Буржоазна революция идва по-късно след разстрела на Царя и Цялото му семейство и децата му....После,след като милиони са заточени в Сибир или Избити от Упор.....Много После,другарю Михайлов.....Идва Кимунизма....Тогава е Въоражен Метеж срещу Монархията...

    Коментиран от #39

  • 36 Честит празник другари!

    6 5 Отговор
    Тихо, че ако събудите Ленин лошо ви се пише. Така ще ви спаси подгони с голямата тояга, че няма да си намерите място по света!
  • 37 бай Киро

    8 10 Отговор
    Тези същите с преврат превземат властта в България. Убиват българската интелигенция, убиват кадърни генерали, офицери, учени..., ограбват всичко от търговски обекти, земите, животните на българите, измислят нова история на България, препачатват в учебниците, поставят кукли и им дърпат конците и до днес. Чакай да се оправи България

    Коментиран от #43

  • 38 дезинформация

    6 8 Отговор

    До коментар #14 от "Не е така":

    Що, после нямало ли е експлоатация и глад над руския народ? Нямали са обувки и храна 20-те, 30-те. Точно немците го казаха в документален филм за Първата световна война. Ленин, заедно с дезертьорите от фронта сваля и убива царя. В Русия е нямало войска. Всички са били на фронта. Научи чужди езици и гледай Welt и N24. В руските сайтове има само пропаганда. Истина няма.
  • 39 Будалкаш Всички нарочно

    0 3 Отговор

    До коментар #35 от "Другия с коня":

    Буржоазна революция. Може да се нарече преди това в стани ето на стрелците или офецерското вьстание защото имоти се бият срещу по имоти а Колко имоти в октомври ската са вьв властта тогава. Само трудови и селски хора са в Основата на октомври водени от няколко идейно политически лица.

    Коментиран от #61

  • 40 герап

    4 3 Отговор
    Та Русия и сега не иска да воюва. Смысела никакого нету.
  • 41 Може би

    9 3 Отговор

    До коментар #23 от "Хаджиментов":

    Болшевишкият социализъм трябва да бъде осъден , но това може да се случи само и единствено когато поне 80 процента от хората заживеят по -добре от колкото са живели през комунизма , а не както сега обратното , 80процента да живеят по лошо през мутро-демокрацията , от колкото са живели през комунизма , така ще отпадне от самосебе си желанието да се обръщат хората. назад. Щото само с мантри , и кражби. не става трябва да се работи целенасочено , и хората да го почувстват и разберат , иначе всичко е обречено.

    Коментиран от #45, #58

  • 42 До авторчето

    9 7 Отговор
    Доста объркана мисъл и разбъркани исторически факти. Величието на Великия Октомври ще пребъде, въпреки невежеството и омаловажаване от политици и писерушки.
  • 43 Сандо

    4 1 Отговор

    До коментар #37 от "бай Киро":

    Имаш предвид периода до 1944-та ли?
  • 44 КГБ

    2 4 Отговор
    УЖЕ 103 ЛЕТ ЖУТКО СВИНЬЯЧИМ !!!
  • 45 До 41 може би

    4 2 Отговор

    До коментар #41 от "Може би":

    Никой не е живял през комунизма, това е етап от развитие на обществото. Но откъде да знаеш, нивото на образование е под кота 0, простено е на невежите.( затова ви образоват необразователно, трябвате им такива).

    Коментиран от #59

  • 46 Консервативен

    2 4 Отговор

    До коментар #11 от "Шумци":

    Бори се, казваш... Не е много ясно дали Хитлер е имал еврейска жилка или не, но е факт, че цялото му правителство са евреин до евреина - с изключение на Гьоринг може би. Чиста юдейска маша си е бил Шикългрубер, сложен там да изпълнява плановете на ционистите. Да поизтрепе по-калпавите европейски евреи, та чрез този "холокост" са създаде на юдеомасонството повод десетилетия след това да държи в политическа и финансова зависимост Германия (най-силната европейска държава) и косвено чрез нея - цяла Европа. Не случайно има един политически фотоколаж, на който Хитлер вдига ръка за нацистки поздрав, а зад него щатският юдейски банкер слага в ръката му тлъста пачка долари.
  • 47 Педант

    6 0 Отговор
    "...болшевиките на Владимир Ленин и Лев Троцки..."

    По-добре назовете така наречения "Троцки" с истинското му име - Лейба Бронщайн, та да е ясно за какво става дума...
  • 48 !!!?

    5 8 Отговор
    Ленин е жив !!!?

  • 49 Тюрлю

    5 2 Отговор
    Статията е тюрлюгювеч от истини манипулации. В Русия наистина тогава има голяма мизерия,нооо....,всички дотогавашни революции не са избухвали в държави с мизерия, а в най-развитите държави - Холандия,Британия,Франция.. Когато избухва Френската революция от 1789г.,Якобинската диктатура,Парижката комуна,Франция,заедно с Британия са най-развитите държави и животът на населенията им е бил много по-добър от навсякъде другаде по света. Всички революции се извършват от яростни,крещящи и врещящи малцинства,платени от банкерските пари на наднационалния капитал. На наднационалния капитал му пречи националната държава,пречи му националният капитал,пречи му християнството и въобще религията,пречи му моногамното семейство. На наднационалния,глобалистки капитал основният противник винаги е била средната класа и националният капитал. Затова глобалният капитал винаги се съюзява и дава пари на маргиналите,точно защото маргиналите са лесни за лъжене, манипулиране и водене за носа. Точно затова банкери като Вартбург,Ротшилдовците,Шахт,Шифт навремето наляха огромни пари за революция в Русия - от там да тръгне имплозията на империите и държавите. Немските пари са само троха и подробност. Преди малко повече от 100 години беше първият опит,т.е. загрявката. Сега в САЩ се реализира продължението. Проблемът е,че типичният промишлен пролетариат в САЩ в по-голямата си част е за Тръмп и затова глобалният капитал избута пак напред с пари троцкистите и културните марксисти. Те пък си
  • 50 Тюрлю 2

    2 0 Отговор
    Тe пък cи нaмeрихa нoвитe "рeвoлюциoнни cили" в лицeтo нa вcички видoвe мaлцинcтвa,чeрнoкoжитe,лaтинocитe,ceкcуaлнитe дeвиaнти,мнoгoпoлoвцитe и шoу бизнeca. Вcъщнocт CAЩ пoтвържaвaт мaркcизмa,кaктo и иcтиричecкaтa прaктикa - пoбeдa нa рeвoлУциятя в нaй-рaзвитaтa и бoгaтa държaвa.
  • 51 Бесен Язовец

    6 6 Отговор
    Робите си обичат капиталистическия камшик искат да са длъжници на банките до живот!
  • 52 Бесен Язовец

    3 3 Отговор
    Империялистите и техните евтини гниди!
  • 53 грес

    7 5 Отговор
    Това е най-голямото зло което е сътворено от човешката цивилизация! Поголовен мор, поголовно прочистване на огромни площи от неудобни на властта хора! Поголовно изселване и поголовно убиване на фронтована линия! между другото висшите офицери в съветската армия са убили много повече руски войници отколкото германците са убили руски войници! Това е истинското лице на социалистическият фашизъм! Да видим модерната му форма до къде ще стигне!!!
  • 54 Да живее комунизма

    5 8 Отговор
    Да живее комунизма !!!! Долу капитализма !!!!
  • 55 Да живее комунизма

    4 8 Отговор
    Да живее комунизма !!!! Долу капитализма !!!! Капитализма умира в агония !!!!
  • 56 Ленин

    5 6 Отговор
    извади руските мужици от калта. Това, че руснаците не проумяха вличието на Революцията е и техен, и наш проблем. Да ни е честит днешния капиталистически живот, да живее олигархията. Болшинството сме си пак в калта.

    Коментиран от #57

  • 57 чичо

    3 3 Отговор

    До коментар #56 от "Ленин":

    Власт кадетов ,земля советов, деньги нам большевикам,хUй в джопа мужикам!Ей това е постигнала революцията в Русия! Че и ние го отнесохме край руснаците така, че още не можем да се оправим!!
  • 58 Хаджиментов

    1 1 Отговор

    До коментар #41 от "Може би":

    Докажи с достоверни цифри това, което казваш.
  • 59 Хаджиментов

    2 2 Отговор

    До коментар #45 от "До 41 може би":

    Става въпрос за измишльотината наречена комунизъм от болшевиките и затова наричана "болшевишки комунизъм".
  • 60 Ураааа Урааааа

    2 0 Отговор
    Жените ще бъдат общи
  • 61 Другия с коня

    3 1 Отговор

    До коментар #39 от "Будалкаш Всички нарочно":

    Русия още е във Феодализъм.Крепостните селяни са във армията на фронта и се връщат от Първата световна.Точно тях използва Ленин след Преврата
    ноември ,катоо избива Есерите ,Офицерите ,Аристократите и цялата Висша класа в Русия....Между другото,подобните Буржоазни революции във Франция и Испания много преди Руската първи се отклоняват към Комунизъм,но са успешно потушени ...Русия няма шанс обаче....
  • 62 Емо

    3 2 Отговор
    Чист еврейски преврат.Нека да не се крие истината.Ако погледнете спикъците на комисарите ще видите колко са еврейските палачи на руския народ.Да не говорим за посланниците ...там е 99% само евреи.Тия човешки гниди унищожиха православна Рус.Има доста факти които жидовете няма как да скрият.
  • 63 Емо

    2 2 Отговор
    Чист еврейски преврат.Нека да не се крие истината.Ако погледнете спикъците на комисарите ще видите колко са еврейските палачи на руския народ.Да не говорим за посланниците ...там е 99% само евреи.Тия човешки гниди унищожиха православна Рус.Има доста факти които жидовете няма как да скрият.
  • 64 Емо

    2 1 Отговор
    Чист еврейски преврат.Нека да не се крие истината.Ако погледнете спикъците на комисарите ще видите колко са еврейските палачи на руския народ.Да не говорим за посланниците ...там е 99% само евреи.Тия човешки гниди унищожиха православна Рус.Има доста факти които жидовете няма как да скрият.
  • 65 Готиния

    5 0 Отговор
    Статията е абсурдна от самото си заглавие. Каква царска Русия русия бе? Царят е бил свален още през Февруари, Когато е и Руската капиталистическа революция. А Октомврийската е плод на бездарието на временното правителство. Каква комунистическа държава бе? Там и социализъм като хората не успяха да построят. Най-добре е да се върнете в първи клас, че бесплатното ви образование явно е отишло зян.
  • 66 Инфо

    5 2 Отговор
    Революцията 17 година е осъществена от патриоти - военните,възмутени от пораженията във войните 1905 и 1914 подкрепени от индустриалци и банкери противници на заробването от чуждестранния капитал. Селяните са били твърдо за Ленин, защото им дава земя за първи път от 300 години, но те не са военна сила, както и работниците. Работниците са били организирани, но са нямали добра воена подготовка.А митовете за германско злато са пълна измишльотина. След три години война, Германия 1917 е затънала в дългове, докато руският цар е бил най-богатият човек на планетата, владеел е цялата земя в Русия, само злато е имал над 2 000 тона /което Колчак се опитва по-късно да изнесе в Япония/

    Коментиран от #68

  • 67 Рико

    2 2 Отговор
    Ленин отива да превзема Смолни ...с трамвая. Ако ватманите тогава стачкуваха нямаше да има ВОСР. Това за трамвая е факт, но освен като любопитна подробност е показателен. Успехът е резултат в голяма степен на случаиности и на независещи от Ленин събития.

    Коментиран от #74

  • 68 Рико

    3 3 Отговор

    До коментар #66 от "Инфо":

    Поне три тежки грешки имаш в поста. Първо: войната Ленин я спира! С цената на колосални отстъпки; второ-никаква зема не получават селяните! В комунистическа държава НЯМА частна собственост; трето - за влака- по време на война световна да прекараш цял влак през толкова граници,каква логистика трябва и колко пари струва?

    Коментиран от #76

  • 69 Рико

    1 1 Отговор

    До коментар #2 от "бай Киро":

    Бай Киро, отровно биле расте там където почвата го позволява.
  • 70 Шулер

    2 1 Отговор
    Майор Шулер – три мандата американски генерален консул в Русия, в телеграма от 1- ви март 1919 г. пише:
    „Може би не трябва да се казва в САЩ открито, но болшевишкото движение, от самото начало се контролира от евреи, от най-гнусен тип“.
    В друга телеграма Шулер също пише:

    “От 384 болшевишки комисари, двама са негри, 13 руснаци, 15 китайци, 22 арменци, и повече от 300 евреи. 264 евреи пристигнаха от Америка след падането на царското правителство“.

    Коментиран от #72

  • 71 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 72 Рико

    3 0 Отговор

    До коментар #70 от "Шулер":

    Какво е днес съотношението при милиардерите в страната им? Има ли си крушката опашка?
  • 73 хахаха

    0 0 Отговор
    Публикувано във факти.бг: На Запад дори не обособяват двете революции – Февруарската и Октомврийската, а обсъждат само една революция – от 1917 г.

    списуватилю неграмотен, и двете революции са през 1917 година. СССР не е създаден през 1918, а чак през 1922...надхвърлил си с много нивото си на некомпетентност, драги...
  • 74 Н2О

    2 0 Отговор

    До коментар #67 от "Рико":

    Там помагат 360 специално обучени главорези на Троцки , нещо като спец-части.
  • 75 Болшевик е моя татко

    2 0 Отговор
    Ленин е бил също като Радка Дълбоката ама по тарикат
  • 76 Инфо

    1 1 Отговор

    До коментар #68 от "Рико":

    Ленин обявява мир с Германия, селяните получават земя/която сега им заграбват или изкупуват както в България/, а цената на жлплбилет едва ли би затруднила например Сталин. Сталин /стоманеният/ просто ще бие телеграма на болшевики в Европа и ще носят композицията на рамене.

    Коментиран от #80

  • 77 Нещо повече

    1 0 Отговор
    Най-наситените държави от това племе и тогава,и сега са си Русия и САЩ. В Русия към началото на Първата световна война са били 5 милиона. 5 милиона и внос на ръководители от Европа и САЩ са предостатъчни и за Февруарската,и за Октомврийската революции. Не са били само при болшевиките,а диверсифицирани и при анархистите,меншевиките и есерите. Нещо повече - цялото европейско социалистическо движение са ръководи от такива - Карл Кауцки,Роза Люксембург, Карл Либхнет,Александър Парвус....
  • 78 Умен по цялата глава

    1 0 Отговор
    Всъщност Комунистическия строй по своята същност е Феодализъм ,отговаряйки на въпроса Чии са средствата за Производство.Те са собственост на Феодал(държавата),Народа Няма право да ги прите жава,нито Право на Собственост.,Закрепостен където се е Родил - няма право дори да живее на друго место без разрешение на Феодала.Няма право да напуска територията на Феодала свободно без разрешение,Репресивен Апарат за наказания на Непокорните....Висш Феодализъм като строй, прикрит зад Едно Партийна система за избор на Феодал....Партия- Феодал.

    Коментиран от #79

  • 79 Рико

    2 1 Отговор

    До коментар #78 от "Умен по цялата глава":

    По-лошо е ! При разпокъсания феодализъм,можеш да напуснеш този феодал и при другия да отидеш-то пак същото, но имаш избор. При абсолютната монархия пак е подобно - минаваш границата и предлагаш меча си на съседа. При комунистическото робство/феодализъм/абсолютизъм, мърдане няма! Бодлива тел и стрелят. Такава робия на собствения ти народ историята не познава!
  • 80 Рико

    1 2 Отговор

    До коментар #76 от "Инфо":

    Каква земя получават, какви ги говориш! Първо под ножа минават едрите собственици("кулаци"); средните се ослушват - хайде и те под ножа; бедните? Бедните и те не искат да си дават земята. Бягат по горите и се крият в землянки (борсуци). Никой селянин не я иска болшевишката подредба,никой не иска да му вземат земята. Това че "давали" е грозна демагогия,която веднага рухва. Целта с наглата лъжа за "даването" е да привлекат селячеството. Стъпват във властта и гледай какво става. Тук след 9.9 е така - грозната лъжа,че щели да "дават", укрепиха властта и всичко прибраха.
  • 81 Сдр8ггфх

    1 1 Отговор
    Когато в кабинета на Ленин изсъхнали цветята в саксиите от студ. Го попитали какво да направят. Ленин казал изхвърлете ги. А земята какво да я правиме?
    Ленин казал: Земята я дайте на селяните. Така тръгнал слуха че ще дадат земя на селяните
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания