Last news in Fakti

6 Ноември, 2020 23:10 2 756 13

Политолог за изборите в САЩ: Не изключвам да се стигне и до Върховния съд

  • сащ-
  • избори-
  • огнян минчев

Демокрацията съществува най-добре, когато между различните лагери има централен терен, на който съществуват частични компромиси'', заяви Огнян Минчев

Политолог за изборите в САЩ: Не изключвам да се стигне и до Върховния съд - 1
Снимка: БГНЕС

''Очевидно е, че вятърът духа в платната на Джо Байдън, но докато не бъдат преброени всички бюлетини, няма да може да се каже категорично кой е президент на САЩ''. Така политологът Огнян Минчев коментира изборната сага в САЩ. Той бе гост в предаването ''Панорама'', излъчващо се по БНТ.

''Екипът на Тръмп ще оспорва резултата. Tе твърдят, че има легитимни и нелегитимни бюлетини. Всъщност, очаква се оспорване на резултата, независимо от това кой ще получи правото да се нарече президент на САЩ. Не изключвам да се стигне и до Върховния съд. Струва ми се обаче, че оспорването на изборните резултати ще бъде толерирано до определена степен - докато и Върховният съд, и политическите елити разберат, че оспорвайки резултата, рискуват делегитимиране на институциите. Това има негативно въздействие не само върху престижността на институциите, но и върху стабилността на демократичната система'', изрази мнението си той.

''Демокрацията съществува най-добре, когато между различните лагери има централен терен, на който съществуват частични компромиси. Проблемът в Америка е, че има нарастваща поляризация. Това не е здравословно за демократичната система'', заяви още Минчев.

''За България няма да има кой знае какво значение кой ще спечели президентските избори в САЩ, но все пак това кой ще спечели, ще се отрази на страната ни, както ще се отрази и на целия свят. България е направила свои избори и трябва да ги следва, независимо от това кой ще бъде в Белия дом'', категоричен бе политологът.


Поставете оценка:
Оценка 1.6 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 хахахахахаха

    26 2 Отговор
    Прасок, кой те пита тебе бе? Хахахахахахахаха!
    Ганьо Дебелански тръгнал да си дава непоисканото мнение наляво-надясно. Игнорамус пос.ран.
  • 4 Оги Свинчев

    21 0 Отговор
    Ям всичко най обичам на аванта!
  • 5 Бесен Язовец

    15 1 Отговор
    Тоя ги тропа лай ** като мечи! Лата по 2 дюнера XXL и разправя още съм гладен.
  • 6 Ego

    16 1 Отговор
    То плащанакта от герб е сигурна, за да ляляш глупости. Пътник...
  • 7 СМЕРШ

    9 2 Отговор
    Който и да дойде на власт, ние в България още дълго,ще гледаме Ф- 16 +++++++ на картинка! За да има просперитет в България, трябва да имадългогодишна стратегия! Просто казано- производство И пласмент на продукцията ! За тези пазари цар Симеон и цар Калоян са водели битки! А от кухи бръщолевенета, народа в БГ няма нужда!
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Шмрък

    6 2 Отговор
    Минчев,от цялата дъндания печелят соросоидите от ДАЙ България ,които ще бъдат назначени за новите патерици на ГЕРБ.Нова булка-нов късмет.
  • 10 Някой

    4 1 Отговор
    Направила била България избор!? .Държавата ни няма субективност. При това положение не може да става и дума за някакъв избор.Него го направиха едни хора,на които Соломон Паси и други подобни бяха само говорители.
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Огнян Минчев празна е "Хранилката"?

    2 1 Отговор
    Почвай по Протестите, колкото до "Демокрацията" е видя целия Свят в какво състояние Е!!! Няма кой дати "долива", клепнаха ни ушите от Празнодумци!!!
  • 13 не може да бъде

    1 0 Отговор
    Щом и г-н Минчев казва,че се е стигнало до нелегитимност на изборите ,значи положението е сериозно!Първо Мария Захарова в предпазлива дипломатичска декларация съобщи на американците,че руснаците може да изразят съмнение в легитимността на избрания президент,след това и Хайко Маас също така предпазливо ПРЕДУПРЕДИ американците ,че на Запад са много разочаровани и четова е една делегитимация на президентската институция!Струва ми се че никакъв съд няма да може да даде тази легитимност -единственият изход са нови избори с всички произтичащи от това обстоятелства!