Last news in Fakti

12 Ноември, 2020 07:22 5 607 3

Испания ще започне да изисква отрицателен PCR тест

  • испания-
  • тест-
  • коронавирус-
  • пандемия-
  • рискови райони

PCR тестът ще се изисква не само на летищата, а и на пристанищата и сухопътните граници

Испания ще започне да изисква отрицателен PCR тест  - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

От 23 ноември Испания ще изисква отрицателни PCR тестове за пътници, пристигащи от рискови страни. Те трябва да бъдат направени най-много 72 часа преди пътуването, а документът да бъде преведен на английски или испански език. Това изискване за желаещите да влязат на испанска територия ще бъде включено към вече съществуващите - QR код, измерване на температурата и визуален контрол, предаде БНР.

PCR тестът ще се изисква не само на летищата, а и на пристанищата и сухопътните граници, обяви министърът на здравеопазването Салвадор Ила. Той трябва да бъде направен в акредитирана лаборатория, а ако не е, пътникът може да бъде наказан. Съществува и вариант да се подложи на тест за антиген на летището, но ако е положителен, няма да има право да влезе в страната.

Според испанските власти за рискови страни се считат тези, които в Европа надхвърлят праговете, установени от страните членки на Европейския съюз преди месец, а именно повече от 150 случая на 100 000 жители и степен на положителност над 4%.

Всяка седмица Европейският център за профилактика и контрол на заболяванията публикува карта на която разделя европейските държави на три цвята: зелен, оранжев и червен, в зависимост от това дали тези прагове са надвишени. Както обясни Ила, PCR тестът ще бъде необходим за пътници от страни в червено. В последната публикувана карта всички страни в Европа са в червено с изключение на Норвегия и Финландия и някои гръцки региони.


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Росица

    14 0 Отговор
    Хайде някой специалист да ми докаже, че този тест умее да разпознава различните вируси. За мен това не е гаранция, че си с Ковид! Тестът просто улавя вирус и той естествено е представян за Ковид.
  • 2 Прозореца на овертон

    12 1 Отговор
    Скоро и ваксина и чип ще започнат да изискват.
  • 3 Ариел

    11 0 Отговор
    Започна се... доста ще ни изтормозят сатанистите.