Last news in Fakti

26 Ноември, 2020 16:16 12 159 83

Заев: Стига омраза, македонската история не е против интересите на България

  • северна македония-
  • зоран заев-
  • бойко борисов-
  • история-
  • омраза-
  • ес-
  • преговори

Днес трябва да работим за премахване на последиците от „Желязната завеса“, каза Заев

Заев: Стига омраза, македонската история не е против интересите на България - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Съжалявам, че моето интервю за агенция БГНЕС предизвика негативни емоции в страната ни. Но в същото време искам да подтикна македонската общественост за помощ в приближаването до решение на въпроса с България. Това заяви македонският премиер Зоран Заев в обръщение към обществеността, съобщи БГНЕС.

„Двете страни трябва да се съгласуваме по историческите въпроси и да развием капацитет за разбирателство и прошка. Европейските народи се договориха да не забравят, но да си простят в името на бъдещето. Дълбоките разлики и исторически конфликти бяха оставени в миналото заради бъдещето на Европейския съюз. Това е и моето най-голямо желание и ще го следвам докато имам шанс за път към европейско бъдеще”, каза още премиерът.

В интервюто пред БГНЕС Заев заяви, че двата народа имат обща история. “Гоце Делчев е революционер и за българите, и за македонците, който се е борил за свободата на Македония и Одринско. Наследихме време, което не беше в полза на приятелството между нас. Югославия ни разделяше. Ако не признаем слабостите на историята, не можем да градим бъдещето. Трябва да създадем положителна атмосфера за младите хора, за да използват това минало като трамплин за по-добро бъдеще през периода, който предстои. България не е фашизъм, България е наш приятел. Новите поколения не знаят цялата тази действителност, а тя трябва да ни сплотява. И в Северна Македония, и в България това влияе на хората по един много погрешен начин. Ако някой си позволява да очерня България с ПР-публикации по света ще понесе отговорност. Това няма да го позволя. Държавата не участва в това”, каза още той.

„Нашата държавност се основава на делата на антифашизма. Нашата свобода е резултат от антифашизма”, каза още Заев. „Македонският народ постигна своя суверенитет в АСНОМ Югославия и своя вековен идеал за собствена държава с АСНОМ Македония. АСНОМ е историческо потвърждение на нашия македонски език и македонска идентичност. Но даването на етнически характеристики на фашизма е неприемливо. Било то в български или друг контекст. Тъмните страници в балканската и европейската история не трябва да са пречка за развитието на добросъседските отношения на Балканите и в Европа”.

Според Заев, въпреки че има затопляне на отношенията между Югославия и България след участието на българските армии в борбата срещу фашистите, след 1948 г. е факт, че между Югославия и България е имало „Желязна завеса“ и сериозни исторически и политически конфликти по „македонския въпрос“.

„Днес трябва да работим за премахване на последиците от „Желязната завеса“, които все още се усещат между Северна Македония и България. Историята трябва да ни научи, че можем да се справим по различен начин, че можем да се справим по-добре, че трябва да си сътрудничим, но също така да уважаваме различията помежду си. Само като зачитаме различията и общата борба срещу речта на омразата и нетолерантността сред македонското и българското общество, можем да изградим добросъседски отношения и общо бъдеще”, допълни Зоран Заев.

„България е първата страна, която призна правото ни на самоопределение. Македонските история и език не са против интересите на България”, заключи македонският премиер. „Нека живеем днес. Време е да създадем история, която осигурява бъдеще за младите хора и бъдещите поколения”.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 36 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 El boko

    63 4 Отговор
    На прав път са :)

    Коментиран от #57

  • 2 Бацо

    14 19 Отговор
    С шкаф затвор
  • 3 Гост

    27 22 Отговор
    Боцко май се разбра колко пари ще прибере с каракачанката и сега ще ги приемем до края на годината.
  • 4 Заеков

    15 19 Отговор
    И аз искам пълно чекмедже от Еврофондовете.
  • 5 Няма македонска история

    75 7 Отговор
    Има Българска история !
  • 6 Ивайло

    84 5 Отговор
    Тия няма ли да разберат, че такова животно като македонска история НЯМА и да мирясат веднъж завинаги?!?

    Коментиран от #78

  • 7 Щееее

    63 4 Отговор
    Признаят България и история. Подписан договор. Македония ще се моли на колене или признава историята или отива в Албания.

    Коментиран от #81

  • 8 Българка

    52 10 Отговор
    ВЕТО!
    Стига за Р.С.Македония! Това е отклоняване на вниманието от основний дневен ред-ГЕНОЦИДА НАД БЪЛГАРИТЕ от собственото им управление

    Коментиран от #70

  • 9 Аве Адолф Хайл

    62 4 Отговор
    Cръбcкитe мeкeрeтa в Cкoпиe oтнoвo ca в иcтeрия , нo кaквo ли другo мoжe дa oчaквaмe oт дoлнoпрoбни кoмуниcти и бoлшeвики пoд прикритиe нa измиcлeни мaкeнцa .....
  • 10 Капиталист

    15 30 Отговор
    Каракачанов е сeлcки тaрикaт, кoйтo c ''вeликитe cи иcтoричecки пoзнaния'' ви изкaрa oт жълтитe пaвeтa пo мнoгo хитър нaчин и ви изпрaти нa прoтecти прeд ''Мaкeдoния'' зaщoтo нe ce признaвaлa зa бългaрcкa, a Aлeкcaндър Мaкeдoнcки, кoйтo прeвзe пoлoвинaтa плaнeтa прeди хиляди гoдини нe ''иcкa дa гoвoри нa бългaрcки''! Глeдaт кaк зaтвaря Гeрмaния и кoпирaт eднo към eднo. Гeрмaния e нaй-бoгaтaтa cтрaнa нa плaнeтaтa и мoжe дa cи пoзвoли дa зaтвoрят вcичкo тaм, нo им дaвaт хубaви пaри нa хoрaтa кaтo ги зaтвaрят, зa рaзликa oт нaй-бeднaтa cтрaнa в Eврoпa, a мoжe би и нa плaнeтaтa! Тук у нac 99,99% от частния бизнес не е затворен, но ще бъдем солидарни със затворените! Спираме да плащаме данъци и осигуровки докато не отворите ресторантите и магазините в моловете на колегите! Неокомунистите протестират пред министерски съвет, като мислят, че заплатите могат да им ги вдигнат от там /това е поради липса на сиво вещество/, а трябва да протестират пред руското посолство и Кремъл да им вдигне хонорарите! Този вирус е в голяма услуга на нас частния бизнес, защото вдигнахме цените почти двойно в сравнение с миналата година и вие го забелязвате като отидете на пазар или каквото се сетите по двойните вече цени. Затвориха 15-20 магазина по моловете и фитнесите, но частният бизнес си е отворен и тепърва ще вдигаме още цените, съответно нашите заплати! Така че ние си вдигнахме заплатите вдигнете си ги и вие де? Протестирайте там където трябва ако искате повече пари!

    Коментиран от #33, #66

  • 11 джаич

    29 6 Отговор
    Бугарската и славомакедонската история са исти и паралелни , почти еднакви со разлика на некои нюанси , ама и това е без значение . Бугарскиот язик и македонскиот язик морат да се разгледуват како две дублетни форми на един ЕЗИК , както е в гръцкия език - катаревуса и димотики .

    Коментиран от #19, #77

  • 12 Тоа пак ша ЛЪЖИ

    10 0 Отговор
    .......

    Коментиран от #20

  • 13 Да вземат пример

    44 0 Отговор
    От държави с подобен казус, например Австрия, какво пише в уикипедия, език какъв...официален ..., да погледнат, да се научат
  • 14 Svetoslav

    51 0 Отговор
    Ако зависи от мен 10 години не бих ги пуснал, не стига че ни крадат историята, пък и със най голямото си нахалство ходят и правят интриги по европа говорейки срещу нас едва ли не ние сме седнали да ги окупираме, а ние бяхме от първите признавайки ги за независима държава след краха на югославия и за благодарност получаваме това... Няма ненаказано добро!
  • 15 Браво

    40 1 Отговор
    Признайте че сте българи и няма да има проблеми

    Коментиран от #17

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Да признаят геноцид

    33 1 Отговор

    До коментар #15 от "Браво":

    От юго-комунистите, че са писали етническите българи македонци, т.е.истината да признаят и да се приключва
  • 18 Никаква македонска армия НЕЕ имало!

    55 2 Отговор
    Бащами е участвал като танкиста от "Бронираната дружина" освободила днешна СМР, стигнали до Албания, Участвал е в сраженията с Германците при Страцин, Стражин, Крива Паланка, Куманово, Хиляди българи са загинали за свободата на тези, които ни плюха 70год.Никъде се са срещнали или чули да се сражават македонски партизани с Немци!!! Пълна Измислица!!! Командир на Бронираната дружина полк. НАЙДЕНОВ, ПОДЕЛЕНИЕТО СЕЕ НАМИРАЛО СЛЕД СЦЗ, ОТЛЯВО, СЛЕД ЩАБА НА 1АРМИЯ ПОД 44400 ПО ВРЕМЕ НА СОЦА! ИМАЛИ СА ЛЕКИ ТАНКОВЕ, ШКОДА, Рено, и няколко Майбах-тежки. Никаква Македонска армия Неса срещнали нито са чули да има!!!! Лъжат!!!

    Коментиран от #21

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 И аз тва се чудя,

    18 1 Отговор

    До коментар #12 от "Тоа пак ша ЛЪЖИ":

    Дали няма да лъже, дали го натискат просръбските комунисти и не може да се оправи с тях
  • 21 Ами, да изкарат документи

    33 0 Отговор

    До коментар #18 от "Никаква македонска армия НЕЕ имало!":

    И доказателства, не може да продължава с едното плямпане за спорт, всяко нещо, което твърдят, да покажат документ-хронисти, църковни,исторически, филмови ленти, надписи...
  • 22 СусБе

    11 2 Отговор
    Е само за това изказване го мразим тоя заю-баю...
  • 23 Луд

    26 4 Отговор
    Ние не знаем кво искаме и кво правим - особено седесарските правителства и президент. Защо всезнайкото И. Костоф подписа декларацията между двете държави от 1999 г. на български и македонски? Признавайки Македония признаваш всичко - история, език, етнос и пр. Значи седесарите много сбъркаха и трябва да понесат и тази политическа отговорностза поредната глупост.

    Коментиран от #25

  • 24 Да оправят нещата и да се мирясват,

    37 0 Отговор
    Например за Австрия в уикипедия пише-официален език-стандарт на немски език, идентичност-австрийци-в исторически план са етнически немци, това отнесено към Северна Македония-официален език е стандарт на български език, идентичност-македонци-в исторически план са етнически българи, какво ще загубят или нещо няма да е вярно, и проблема се решава
  • 25 Ей, най-накрая някой да се

    10 0 Отговор

    До коментар #23 от "Луд":

    Досети, от какво тръгва проблема
  • 26 име

    21 0 Отговор
    лъжливото зайче . никаква аванта. веднъж с менците за вода , втори път ..счупиха си .
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Историк

    23 0 Отговор
    Ами в личния архив на Гоце Делчев си пише човека.че си "имаме вътрешна болест".Поне са запазени и автентични.Та болестта е същата и сега СдС / БСП чакат какво ще се нареди отвън и следващите и те такива дебили.
    Ей това става и сега и в бъдеще пак.Даже някои и без пари го правят.Този Заев гледа да се докопа до един подпис и после по старо му,.За това, което говори се изискват десетилетия превъзпитание
  • 29 ПЕНКО

    0 16 Отговор
    КОЙ Е МЪЧИЛ И МАЧКАЛ "СЕВЕРО" МАКЕДОНЦИТЕ ПОВЕЧЕ : ТУРЦИТЕ ; СЪРБИТЕ ИЛИ БЪЛГАРИТЕ / ЗА ГЕРМАНЦИТЕ Е ЯСНО / ????? КАК СЕ ПРАВИ "МАКЕДОНСКА ФАЛАНГА " ... ВСЕКИ БОЕЦ СЛАГА КОПИЕТО СИ НА РАМОТО НА ПРЕДНИЯ ... -САМО БЪЛГАРСКОТО КОПИЕ Е НА РАМОТО НА СКОПИЕ НИ ЯНИТЕ ,"А МА НИЕ СМЕ ГИ РОБИЛИ ПРИ ХИТЛЕР" !?!?!?!?
  • 30 Тоше

    45 0 Отговор
    У главите им е титова Югославия и си мислят,че ЕС е по-големата нова Югославия. Това за "бугарските фашистички окупатори" им е набито на сръбски от Тито преди поколения. Същите работи говореха по радио Скопие и преди 40 години. Не са мръднали и милиметър от тогава. Никой не им иска ни името нито измисления език нито измислената държава а да спрат да плюят най-сетне.
  • 31 ИСТИНАТА

    28 1 Отговор
    Историята на една държава започва да тече от създаването й. За нас е от 675-681г , за други от 1946г. Това е истината.
  • 32 Перо

    25 0 Отговор
    Северномакедонски театри! БГ не може да приеме лъжи и манипулации и 5 пари не трябва да дава за измислени червени линии,на една измислена държава,нация и език.Или да изпълнят условията или да се оплакват на арменския поп и да чакат 40 г.,ако до тогава не граничим с Източна Македония
  • 33 IYI

    2 1 Отговор

    До коментар #10 от "Капиталист":

    Пич, ти си 'лиснал лигена'.Поздрави!
  • 34 стоян георгиев

    31 0 Отговор
    както викаше един българин от скопие ,сега ми е наи-кеф,да гледам как отцепредателите се гънат и си признават една по една лъжите!гоце делчев се оказа за другаря зоран изведнъж и български революционер борил се и за одринско!!!!що обаче академиците по история на македония все още не са открили тоя факт?та споко ще го открият,особено след като на албанците в македония им писна да са заложници на македонските лъжи!
  • 35 ОбединенЕС

    11 17 Отговор
    Едно нормално изказване от македонският премиер Зоран Заев с поглед в бъдещето..!!! Историята винаги е била майка на национализма и баща на омразата и войните и няма място в ЕС, така че било,каквото било, затова да си остане завинаги погребана в миналото..!!! Днешна Северна Македония е независима и самостоятелна, призната от България съседна държава със свой език световно признат от ООН още през 1977г и оттук нататък без никакви романтични братски сантименталности, А следва да се развиват бъдещи ПРАГМАТИЧНИ европейски и междудържавнически отношения, както с всички останали държави в ЕС...!!!
  • 36 Ха ха

    32 1 Отговор
    Тоя уби рибата ...вековен идеал за самостоятелна държава... И от кой век и кой се е борил за държава Македония ? Всички революционери са смятали Македония и народа и за част от България и българския народ

    Коментиран от #44

  • 37 Макетата са лай на ри

    26 0 Отговор
    Абе що не кажат нещо на Германия че са фашисти а скачат на България? Как до разпадането на Югославия са избити 35 хиляди българи? Това не е ли геноцид? Нали албанския Ви е втори език, говорете на него?Накрая ще стане че ЕС ще трябва да избира между област Македония и България.
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Мъ вий ква история имате бре..........

    16 0 Отговор
    Държава от 70 години.

    Коментиран от #42

  • 40 Ахахахахаххахахаххахаха

    15 0 Отговор
    Ахахахаха Македонска история няма няма и да има ахахахахахахахахахахахахаххаа
  • 41 Баш Бащицата

    27 0 Отговор
    Не крадете историята. Нашата! Вие сте държава на 30години. ДЪРЖАВА!!! Не народ. Ние сме държава на 1300-1400години. И народ също на поне толкова.... И държава, и народ сме ние! Вие сте само държава! Ясно?
  • 42 Кочо

    14 0 Отговор

    До коментар #39 от "Мъ вий ква история имате бре..........":

    От 30 години. 1991година. Бъркаш за 70 години.
  • 43 ББ тиквун

    10 4 Отговор
    най обичам македонска наденица
  • 44 Ххх

    16 0 Отговор

    До коментар #36 от "Ха ха":

    Явно има предвид Александрос Мегалос, от онези векове, но не знае, че този Александрос е чист грък. Древен елин и древен грък. Колко общо имат древните гърци и днешните е друга дълга тема. От 23 века са се борили значи. Така излиза в болния мозък
  • 45 Задача.тА

    4 1 Отговор
    Ние ги обичаме =?
    Те, не ни обичат =?
    ................................
    Те ни обичат =?
    Ние не....?
    Две сестри не се разделят....
  • 46 Тиква

    22 0 Отговор
    Каква македонска история го гони Заев? Защо света не знае за тази история? Къде е тя да прочетем? Болни мозъци за клептомания на чужда история. Никаква Европа за вас, стойте си в трънките като зайци.
  • 47 cornholio

    23 0 Отговор
    Бъдете си македонци, говорете на "македонски език", ама признайте че до преди 44-та година сте били българи и никой няма да ви прави проблеми.
  • 48 4rp;rl3

    19 2 Отговор
    Заев ли си, Заяков ли си, ама понятието "македонска история" го има в историята на света след 49-та година.
    Вие сте същите като САЩ, Израел и Украйна. Нямате история, защото държавите ви са създадени изкуствено, но за това пък имате претенции и то огромни.
    Заев, сложи си ръка на сърцето и са закълни, че ще говориш истината! И аз ще ти задам един въпрос.
    -Зайко, ти вЕрно сЪ мислиш за македонец?!
  • 49 Съдията Дред

    11 4 Отговор
    Ясно, нашите пак ще се наведат и ще разтворят бузи
  • 50 KRETENOID

    14 0 Отговор
    ЗАЕВ КЪСНО Е ЛИБЕ ЗА КИТКА
  • 51 Човек

    19 0 Отговор
    Къде са танковете които Ви подарихме преди години? И тях ги претопихте в историята нали? Срам и позор сте!
  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 айдук

    6 0 Отговор
    Ей, индианецо, какво ти каза свещенната зурна на твоите прадеди? Индианец си ти, индианец.
  • 54 феса

    14 0 Отговор
    Няма такава "държава" ,северна македония ! Точка !
  • 55 Ужас

    22 0 Отговор
    Заев пак изръси нещо необикновено....каква македонска армия бе,бедните български момчета от Майка България доброволно отидаха да умрат за поробените българи от област Македония...не ви е срам
  • 56 Ужас

    19 0 Отговор
    Заев пак изръси нещо необикновено....каква македонска армия бе,бедните български момчета от Майка България доброволно отидаха да умрат за поробените българи от област Македония...не ви е срам

    Коментиран от #58

  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 58 ФАКТ Е

    16 3 Отговор

    До коментар #56 от "Ужас":

    Кремъл пороби не само българите от Македония, но и цяла източна Европа!
    И до падането на Берлинската стена, я превърна на социалистически концлагер!
    ФАКТ!
  • 59 Гросмайстор

    14 0 Отговор
    Зайоооо.....Зайев. Още си на трета дупка, до девета докат'стигнеш,ще признаеш всичко. Лека-полека.Ние не бързаме. Хъх!!!!
  • 60 Гошо

    23 0 Отговор
    Чудя се как двата народа ще станат приятели като в учебниците по история за 6-ти клас на РСМ 76 набора, тези хора, родени от 1939, 1940, 1941, ..., 2013 и 2014 година, всичките са възпиравани със следните думи за България и българите: "Българите са тюркско-татарско племе, което иска да завладее Македония. Те са фашисти, срещу които сме се борили за освобождението на Македония".
    Това, а и още по-грозни определения, насадени от Титова Югославия, и които за жалост не са премахнати и досега, са промили мозъците на всички граждани от съвременна СРМ.
    Ако някой македонец прочете моя коментар, нека да знае, че в нито един български учебник по история, българските деца не се възпитават в такава неистова омраза към съседен народ.
    Излиза парадокс. Вековният ни поробител, Турция, ни е по-добър приятел в момента. Това важи и за Гърция, и за Румъния, та дори и за Сърбия (пряка виновница за това положение).
    А с хората, които ние ги наричаме братя, сипят обиди само и само да си запазят измислената и изкуствена идентичност и откраднатата история!
  • 61 Булаир

    10 2 Отговор
    Ааа, пре*бал си се, Зоране. Нали среден пръст искаше да ни показваш. На ти сега оругиналнио. В Македония има група, която поощрява насилието над български туристи. Добре сте ни дошли и вие, макета.
  • 62 Не ми харесва

    11 0 Отговор
    Не ми харесва,че всички се нахвърлят на Заев,защото той е от малцината в Македония които се опитват все пак да кажат нещо по-реалистично. Деятели с намерения за формиране на македонска държава има още от началото на 20-ти век. Нещата не се свеждат само до Коминтерна. Има хора като Кръстьо Мисирков,Димитър Чуповски,Стефан Дедов,Петър Драганов...които още в началото на 20-ти век проповядвят македонизъм. Повечето от тях са учили в сръбски,гръцки и руски учебни заведения и са сответно проксита на тия държави. Хора като Кръстьо Мисирков имат противоречиви изяви по Македонския въпрос - от едната до другата крайност. Голяма част от дейците на ВМРО са със социалистически убеждения и ненавиждат царете и кралете и затова искат автономна републиканска Македония. Става така,че сръбските и руските проксита от предсоциалистическия период яхват социалистическите и антимонархическите идеи и така дооформят македонизма. В ранния си етап македонизмът още не се е присетил за Античката история на Филип и Александър Македонски.
  • 63 Абе аланко

    14 1 Отговор
    Абе баш виновниците са Австро-Унгария,Германия и Русия. Точно Австро-Унгария окупира Босна,затвори Адриатика за сърбите и ги тласна към Македония.Русия не имА волята да се противопостави на Австро-Унгария навреме и да подкрепи сърбите за излаз на Адриатика. Когато Русия подкрепи сърбите вече беше късно,защото си беше развалила отношенията с България и по никакъв начин не беше в състояние да ги убеди да отстъпят Македония,като им се даде Босна и излаз на Адриатика.. тоест руската политика се оказа непоследователна,глупава и по този начин разедини южните славяни. Германия на два пъти ни подавА моркова Македония и днес с цялото си швабско безочие се прави,че не ни разбира претенциите. Абе аланкоолувци,нали заради тия пусти камъняци в Макединия два пъти ви воювАхме в две световни мойни?!
  • 64 миролюб тиквоеб

    11 0 Отговор
    каква история бе?? за македонска история ще говориш след 1945 година. за езика също,
  • 65 Браво

    13 0 Отговор
    Докато в учебниците Ви сме номадско племе, татари и турци, баш ще видите Европа.
  • 66 СМЕРШ

    1 0 Отговор

    До коментар #10 от "Капиталист":

    Изпий си валериана преди лягане!
  • 67 Превод

    5 1 Отговор
    Двете страни трябва да се съгласуваме по историческите въпроси и да развием капацитет за разбирателство и прошка - Ние си присвояваме вашата история и вие няма да се противопоставяте... нали ще ни простите, така както винаги сте правили и много ни се иска и сега да отстъпите ... нали си мислите че сме братя?!

    Коментиран от #82

  • 68 Историка

    7 0 Отговор
    Винаги ми е било чудно дори и да се вземе предвид "македонската" история следното- от саше велики до 20 век защо през междинните епохи няма средновековна македония, ренесансова македония?

    Коментиран от #73

  • 69 Call of Duty

    8 0 Отговор
    Кой го каза този който му си искало да покаже среден на всички българи, кого ли заблуждава лисицата само да се докопа до интересите си
  • 70 Шамара

    3 0 Отговор

    До коментар #8 от "Българка":

    Ти друго знаеш ли? Спри с тъпните си!
  • 71 Шамара

    7 0 Отговор
    Тоя ни показваше средни пръсти, горяха ни знамето , ами хайде да ги наказва да видим! От години само храчи по нас!
  • 72 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    0 10 Отговор
    Од когато окупирахме Пиринска Македония бял ден не видяхме! трябва да им върнем земята назад и да ни простят за геноцида на комунист Тодор Живков врху етническите Македонци от Пиринска Македония!След това помирение на двата братски народа!

    Коментиран от #75, #79

  • 73 Македон

    0 4 Отговор

    До коментар #68 от "Историка":

    В българските учебници няма да намериш
    Затова имаш на интернета на пример
    Френско Македонски Лексикон от 16век
  • 74 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 75 Шамара

    3 0 Отговор

    До коментар #72 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    Какви глупости плещиш? Не си бил в много часове по история май а може би и не само по история!
  • 76 незнайко

    3 1 Отговор
    Каква исторя и какъв език имат те ? Този език е някакъв диалект, говорещ от почти всеки който се бие в гърдите, че е МАКЕДОНЕЦ !!! 2 милиона смесено население иска да си приписва БЪЛГАРСКА ИСТОРИЯ !!! Това БЪЛГАРИЯ не трябва да позволява !!! Заев да коленичи и да иска официално прошка от Борисав само тогава ще се разберем !!!
  • 77 незнайко

    4 0 Отговор

    До коментар #11 от "джаич":

    БЪЛГАРСКИЯТ ЕЗИК не е дублетна форма на никой !!! Македонския е дублетна форма и Вие си го знаете !!!
  • 78 Маке

    6 0 Отговор

    До коментар #6 от "Ивайло":

    Абе, наши са си, ама от една страна новичок,
    от друга сръбски комунисти и те така... ама
    ония с новичок и сърбогъзлетата требе
    да знаят, че ще хапнат македонската наденица...
    да живей Македония, неразделна част от
    България!

    Коментиран от #83

  • 79 .....

    5 1 Отговор

    До коментар #72 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    Да бе! Как не аз не помня мойта баба някога да е казвала че е македонка НЕ винаги е била Българка! А другата ми баба е иселник от Одринска Тракия, айде сега Държава да си направим и език! ....
  • 80 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 81 Бечо

    0 0 Отговор

    До коментар #7 от "Щееее":

    Точно и вярно казано! Така мисля и аз, но важното е да го разберат
    западните ни съседи - не ги ща за братя.
  • 82 Бечо

    1 0 Отговор

    До коментар #67 от "Превод":

    Малко сложно и витиевато написано, но вярно и за това ми позволи да допълня - щом толкова е маловажно да
    отстояваш националната си идентичност и история, то западните ни съседи да се откажат от претенциите си за
    национална принадлежност и "македонски" език - да го направят те - ще е много по-лесно, те са република от
    1948 г., а "държава" от началото на разпада на Титова Югославия през 90-те години на 20 век. НИЕ не искаме чуждото и за това България първа призна Македония за държава. Сега вече вече западните ни съседи вече дори
    не са и македонци, а са северомакедонци и щом са толкова големи патриоти, в паспортите им да се вписва като националност северомакедонец или македонец-северняк - ще бъде по-точно. Но всичко това трябва да се обясни
    и на някои германци, които са такива, само защото са разбрали и приели, че само така могат да създадат силна държава /макар и федеративна/ и нация, всяваща респект и достойна за уважение, а не "лендери" като Бавария,
    Саксония, Саар, Хесен и др. да не ги изброявам.
  • 83 Бечо

    1 0 Отговор

    До коментар #78 от "Маке":

    Само така - на шега, на майтап и задължително с дължимата ирония и сарказъм по въпроса. Но не им се сърдете!
    Поведението на някои от тях направо ги издава, че са българи и показва типичния български манталитет - инат, завист, тепегьозлък - като имат за решаване проблем с няколко варианта, винаги започват с невъзможния и накрая се съгласяват да си платят и да приемат разумния и приемлив изход.
Новини по държави: