Last news in Fakti

7 Декември, 2020 20:26 2 178 4

Пълен цайтнот! ЕС и Великобритания в блокаж на преговорите по търговската сделка

  • великобритания-
  • борис джонсън-
  • брекзит

Ако до края на годината не бъде ратифицирано търговско споразумение, на стоките между Острова и ЕС ще бъдат налагани мита и ще бъдат извършвани гранични проверки

Пълен цайтнот! ЕС и Великобритания в блокаж на преговорите по търговската сделка  - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Само 24 дни остават до края на "преходния период" за постигане на споразумение за търговските отношения между Обединеното кралство и Европейския съюз.

Прекъснатите в петък преговори в Лондон бяха подновени снощи в Брюксел по настояване на политическите лидери - председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и британският премиер Борис Джонсън.

Въпреки подновяването на преговорите за пробив не може да се говори. Споровете около риболовните права и бизнес правилата продължават. Единствената разлика е, че тази сутрин британците звучаха по-оптимистично с изявление, че сделка все още е възможна, макар и малкото оставащо време, докато главният европейски преговарящ Мишел Барние заяви, че настроението е „мрачно“.

При това положение с интерес се очаква резултата от втория разговор между Урсула фон дер Лайен и Борис Джонсън за последните 48 часа.

Според предварително обявения час те би трябвало вече да разговарят.

Ако до края на годината не бъде ратифицирано търговско споразумение, на стоките между Острова и ЕС ще бъдат налагани мита и ще бъдат извършвани гранични проверки.

Говорител на Борис Джонсън съобщи, че премиерът ще отговаря по-късно в парламента на спешен въпрос на лейбъристите как вървят преговорите, като британската позиция е, че сделката е възможна, но и без сделка страната ще просперира.

Говорител на Европейската комисия не се ангажира с конкретна дата за сделка, като изтъкна, че за Европа съдържанието винаги е било по-важно от сроковете.

Междувременно тази вечер в Камарата на общините се завръща спорният проектозакон за вътрешния пазар, което може да доведе до допълнително напрежение около водените преговори.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бесен Язовец

    3 3 Отговор
    Ти не знаеш какво е цайтнот бее, ще им правят дамски гамбит на бритите!
  • 2 PSG FR

    4 1 Отговор
    Хайде към твърдия Брекзит. Сами си го направиха, а явно това и целяха.
  • 3 българин

    10 2 Отговор
    Албиона се измъкна от гейският съюз , и с право !
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: