Last news in Fakti

14 Декември, 2020 08:00 1 292 8

ООН: 1,8 милиарда души зависят от здравни институции, в които няма чиста вода

  • оон-
  • вода

Според доклада 3,6 милиарда долара ще бъдат необходими, за да се осигурят основни нужди в здравеопазването до 2030 година

ООН: 1,8 милиарда души зависят от здравни институции, в които няма чиста вода  - 1
Снимка: БНР

Около 1,8 милиарда души по света зависят от здравни институции, които не разполагат с чиста вода, което поставя пациентите и персонала в риск от различни болести, като COVID-19, предупредиха днес агенции на ООН, цитирани от ДПА и БТА.

В доклад, основаващ се на данни от 165 държави, Световната здравна организация (СЗО) в Женева и Детският фонд на ООН (УНИЦЕФ) в Ню Йорк изтъкнаха големите разлики в здравеопазването. Едно на четири здравни заведения няма достъп до чиста вода, едно на три не разполага с адекватни хигиенни услуги. Едно на десет здравни заведения не разполага с тоалетни.

Подобна инфраструктура "е от фундаментално значение за спирането на COVID-19", заяви генералният директор на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус.

"Изпращането на здравни работници и хора, нуждаещи се от лечение, в заведения, които не разполагат с чиста вода, безопасни тоалетни и дори сапун, поставя живота им в риск", каза изпълнителният директор на УНИЦЕФ Хенриета Форе.

Тези пропуски са особено големи в най-слабо развитите държави в света, които се намират предимно в Африка и Азия, отбелязва ДПА.

Според доклада 3,6 милиарда долара ще бъдат необходими, за да се осигурят основни нужди в здравеопазването до 2030 г.

Докато лидерите мислят за възстановяването на света след пандемията, по-добрата хигиена в здравеопазването не е просто избор, тя е абсолютна необходимост, заяви изпълнителният директор на УНИЦЕФ.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 1 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Реви Зоро

    1 0 Отговор
    Скоро и Бургас и Варна така.Водни бунтове.
  • 2 БРЦК

    3 0 Отговор
    ООН ОРГАНИЗАЦИЯ КОЯТО ТРЯБВА ДА СЕ ЗАКРИЕ . ОБСЛУЖВАЩА САМО ИЗВРАТЕНИТЕ ХОРА С ПАРИ - ХАРТИЙКИ .ДРУГИТЕ -ПРОСТОЛЮДИЕТО ДА МРЕ.
  • 3 Аре

    0 0 Отговор
    Сигурно е така. А някъде в Африка в туби от километри разстояние. Та затова човечеството взима мерки и търси вода на Марс. Налъ тъй?.

    Коментиран от #4

  • 4 Хо хо хо

    2 0 Отговор

    До коментар #3 от "Аре":

    Д кой е виновен че в Африка не са си направили още пречиствателни станции язовири и тн.

    Коментиран от #5

  • 5 Stéphanie 🎲

    1 0 Отговор

    До коментар #4 от "Хо хо хо":

    Защото са мързеливи 😉Инак много милеят за Африка обличат се с техни дрехи и модели .Европейската мода не им се нрави ,та се питам често защо не се върнат в прекрасната Африка сега са свободни има и доста богати по света черни.Видели са по света как е цивилизацията в Европа ,Америка що чакат ,там ще са в техни води и расизъм няма да има 😁

    Коментиран от #6

  • 6 Хо хо хо

    2 0 Отговор

    До коментар #5 от "Stéphanie 🎲":

    В интерес на истината Африка е прекрасен континент.И ако там са белите всичко върви по мед и масло.Ако африканците дойдат в Европа и тук ще заприлича на там.Хората създават разликата.

    Коментиран от #7

  • 7 Stéphanie 🎲

    0 0 Отговор

    До коментар #6 от "Хо хо хо":

    Мислила съм го и аз само за расизма се пошегувах .Как е възможно плюс там климата е хубав топло е поне парно не плащаш зимата .Да се пренаселва Европа ,Америка ... а там нищо не се прави .Технологията много напредна в кой век сме ,никой не иска да инвестира там плюс земята е доста по евтина къщи ,хотели ,фабрики не разбирам .Вместо тук да им се дават пари и да деградират там да се направи нещо хората да не бягат .Ами то акъл се иска не знам ....
  • 8 готвачка

    0 0 Отговор
    тея УниЦеф са като баба ми...едно си баба знае, едно си баба бае...