Last news in Fakti

21 Декември, 2020 13:15 3 883 21

15,50 евро за доза! ЕС е договорил ценa на ваксината на Пфайзер

  • коронавирус-
  • ваксина

Очаква се днес Европейската агенция по лекарствата да реши дали да одобри ваксината на Пфайзер, след като няколко страни вече дадоха зелена светлина на препарата, включително Великобритания и САЩ

15,50 евро за доза! ЕС е договорил ценa на ваксината на Пфайзер - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Европейският съюз се е договорил да плаща 15,50 евро (18,90 долара) за една доза от ваксината срещу коронавирус, разработена от Пфайзер (Pfizer) и Бионтех (BioNTech).

Това сочи вътрешен документ, до който Ройтерс е получил достъп. Цената, която е поверителна и е била договорена за общо 300 милиона дози, е малко по-ниска от тази, която САЩ плащат - 19,50 долара за доза от първата партида от 100 милиона дози на същата ваксина, предаде БТА.

Документът на ЕС е с дата 18 ноември и е бил разпространен сред европейските служби, след като Брюксел обяви сделката с двете компании на 11 ноември.

Очаква се днес Европейската агенция по лекарствата да реши дали да одобри ваксината на Пфайзер, след като няколко страни вече дадоха зелена светлина на препарата, включително Великобритания и САЩ.


Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 11 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Парите

    41 5 Отговор
    погубиха този свят ,дано изгорите в ада алчни капиталисти.
  • 2 БАЙ Х@Й

    18 1 Отговор
    От хероин ли или от ваксината⁉️ ама то май все китните на едно място отиват ‼
  • 3 СметкаГрешна

    32 1 Отговор
    Накрая пак ще се окаже, че това е цената на ваксината, но не са включени хладилници, камиони, разнасяне ... типично по ЕС модел ... внася стока от Китай за 1 долар и после в магазина тя е 15 евро, защото всички тези неща са се случили и всеки иска да е на 100% печалба от тях.
  • 4 Гошо

    9 3 Отговор
    Евала някой ще направи добри пари
  • 5 Заю Баю

    33 1 Отговор
    Е, стана ли ви ясно вече за какво е борбата? За едни милиарди долари които ще приберат фирмите произвеждащи ваксини. Никой не може да ме убеди, че това не е изкуствено създаден вирус и нарочно пуснат. Така хем ще намалят населението, хем ще приберат няколко десетки милиарда долара.
  • 6 Аз40

    26 1 Отговор
    Когато парите говорят - овцете се ваксинират!
  • 7 А сега смятайте

    25 1 Отговор
    300 милиона по 18.90 долара за брой на първи тур. Ако раята откаже масовата ваксинация ще наложат и ограничения за които вече се говори. Ако не се ваксинираш няма да пътуваш или да работиш в обществени заведения са първите обсъждани мерки, за които има контролирано изпускане на информация по медиите. Тестваха реакцията на хората с няма да пътуваш без ПСР тест и благодарение на добрите резултати може да се ограничат и пътуванията без поставена ваксина. Правото на свободно придвижване вече е в миналото. Вероятно ако отказваш ваксината на едната компания и искаш на друга например, няма да ти дават този избор и ще те ограничават да не пътуваш докато не се съгласиш на тази за която са сключили договор, като това ще е едно от първите нарушения на правата, обслужващо определени финансови интереси.

    Коментиран от #11

  • 8 Отлична цена за 2- 3 милилитра

    15 2 Отговор
    Бои и химикали за които при поставянето им ОТГОВОРНСТТА СИ Я НОСИШ САМ С ПОДПИСА СИ.....
  • 9 Мнение

    17 0 Отговор
    Айде, айде, като знаем директивите на ЕС за лекарствените средства, как ли пък от днеска за утре няма да одобрят ваксините точно на Пфайцер!!!
    На всички ни е ясно, че освен пренареждане на подначалниците, както и нов световен ред, необходимо е също и външният дълг на САЩ да бъде понамален от 30 трилиона, поне наполовина, защото иначе гладът и мизерията от една силна икономическа криза ще бъдат много по-пагубени от доста видове вируси и грипове!!!
    Ето това е "легалният" начин да се върнат едни огромни средства при първоизточника им!
    И тъй като всички сме в кюпа (вкл и ЕС) да търгуваме стоки срещу псевдо доларова валута (необвързана с нищо конкретно), точно затова всички лидери (с малки изключения) си траят и играят на хорото!
    А България отново ще е на дъното, ако раята не се събуди и не измете стануквото!!!
  • 10 Един

    6 0 Отговор
    Ура! ПАРИТЕ ИДАТ ИДАТ!!!
  • 11 Ха ха

    6 0 Отговор

    До коментар #7 от "А сега смятайте":

    Добави към сметките Азия,Африка ,Америките и т.н.Мисля,че малко ще увеличим сумичката.

    Коментиран от #18

  • 12 пророк Исай

    7 0 Отговор
    ............ след като няколко страни вече дадоха зелена светлина на препарата..............ПРЕПАРАТА , все едно става дума за почистващ препарат , а може би е наистина „почистващ“ препарат ?
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Биби Кинг

    1 1 Отговор
    Вакцините против ковит са противопоказни за пембени гагамуги, превраштали се от пембени во стодени гагамунги! Язе до последно че омуваме дали да се вакценираме!
  • 15 big

    7 0 Отговор
    За качеството, цената е без значение, но дали тази ваксина отговаря на изискванията и каква е реалната и ефективност е друг въпрос! В ЕС се разработват и има вече готови ваксини, защо се закупуват американските при това на доста по-високи цени? Ваксината на Модерна по една изтекла информация дори е по-скъпа, но и тя ще се закупува, а ваксината на Астра Зенека - няма инфо, може би защото е близо 10 пъти по-евтина или е от Великобритания или понеже се работи с руския Гималей за комбинирана ваксина. Странно, уж се говори за човешкото здраве, а всичко се завърта в политика и икономика! Има китайска, тайванска и т.н. ваксини.

    Коментиран от #17

  • 16 Шано

    1 0 Отговор
    Тази цена включва ли екстрите включени в пакета странични ефекти като окосмяване,забавен растеж и олигофрения?
  • 17 Четник

    3 0 Отговор

    До коментар #15 от "big":

    Все едно да питаш Комунето Борисов защо шари 2.5 милиарда народна пара за несъществуващи АМЕРИКАНСКИ ф16. Американски вирус се лекува с американска ваксина.
  • 18 К.К.

    1 0 Отговор

    До коментар #11 от "Ха ха":

    Азия си имат китайска ваксина.
  • 19 Благой

    4 0 Отговор
    Предпочитам ваксина на руснак отколкото на турчин .

    Коментиран от #20

  • 20 Юууууух

    2 0 Отговор

    До коментар #19 от "Благой":

    Аз също няма да се ваксинерам с ваксина на турчина .
  • 21 ДОЛАРА

    0 0 Отговор
    400 МИЛИОНА ДОЗИ ПО 15.5 ЕВРО -----БИЛ СТАВО МУЛТИ МИЛИОНЕР БРАВО А СЛЕД 21 ДЕН КОГАТО СИ РЕИМОНИЗИРАТ УРАААА ЧИЧО БИЛ ГЕЙТС СТАВА НАЙ БОГАТИЯ ЧОВЕК НА ВСЕЛЕНАТА