Last news in Fakti

19 Януари, 2021 12:05 2 431 25

Китай: Расизмът се превръща в катализатор на разкъсването на американското общество

  • китай-
  • сащ-
  • расизъм

По данни на Американските центрове за превенция и контрол на заболяванията смъртността сред афроамериканците от новия коронавирус е 2,8 пъти повече от тази на белите

Китай: Расизмът се превръща в катализатор на разкъсването на американското общество - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

„Американската ‘демокрация‘ не се отнася за чернокожите“, думите на пенсионираната баскетболна звезда Карим Абдул-Джабар най-живо описват истината в САЩ, продължаваща 400 години, което разобличава лицемерието на принципа „всички са равни“ в американската демокрация, предаде Радио Китай.

Скорошното насилие в Капитолия е най-новият пример за думите на Джабар. Както CNN посочи, расизмът и превъзходството на белите, които дълго време съществуват в САЩ, са коренната причина за отношението на американската полиция към чернокожите.

От масовото убийство на индийанци до продажбата на африканци за роби, през цялата история на Съединените щати, расизмът е бил важно средство за трупане на състояние. Дори и днес малцинствата в страната не получават статута, който им се полага.

По данни на Американските центрове за превенция и контрол на заболяванията смъртността сред афроамериканците от новия коронавирус е 2,8 пъти повече от тази на белите.

В края на миналата година смъртта на афроамериканската лекарка Сюзън Мол заради небрежно лечение бе силен шамар за американската демокрация.

„Ако бях бяла, нямаше да изтърпя това“, каза тя още приживе, цитирана от в. „Вашингтон Поуст“. „Опитът ѝ за пореден път жестоко доказва, че в САЩ винаги е съществувала системата за създаване на възможности и разпределение на благата на базата на цвета на кожата."


Поставете оценка:
Оценка 3 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 бай онзи

    30 0 Отговор
    африка ги зове :)
  • 2 Шекел

    32 1 Отговор
    Е кво сега па искат тия оризари да мрът повече бели от черни ли?Гнусни расисти!
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 сила

    39 1 Отговор
    ГЛЕДАХ ИНТЕРВЮ С ЧЕРНОКОЖ ШЕРИФ,ТОЙ КАЗА ЧЕ НАЙ ГОЛЯМАТА ЗАПЛАХА ЗА ЧЕРНИТЕ СА ДРУГИ ЧЕРНИ С ОРЪЖИЕ В РЪЦЕ.....
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 АПАРТЕЙД

    10 11 Отговор
    В САЩ има расизъм колко и да се опитват да го прикриват расизма е на лице!

    Коментиран от #9

  • 8 обява

    2 5 Отговор

    До коментар #4 от "САМО ФАКТИ":

    на лавката в СЦЗ.Бай Ставри продава евтино пури с дадури ХХХЛ.Справка Южно крило 2 етаж.
  • 9 Махмуд

    24 1 Отговор

    До коментар #7 от "АПАРТЕЙД":

    А ти кво искаш да няма ли.Расизъм няма където има еднородно наделение като в Китай и дори и там има расиьъм към уигурите от страна на кан китайците.
  • 10 Да не си бял в САЩ днес

    23 0 Отговор
    Що не се уточнява черният расизъм е отвратителен
  • 11 Anon

    15 3 Отговор
    Китай да говори за расизъм и дискриминация??? :)
    Държат мюслитата в лагери, а черните ги махат от плакатите на Американски филм...
  • 12 Бaро Вкаров

    18 0 Отговор
    Анатоли,ти правиш ли разлика между индийци и индианци?🐵
  • 13 Павел Пенев

    19 0 Отговор
    А голямата престъпност на чернокожите отнася ли се към американската демокрация?
  • 14 ким чен ун

    7 0 Отговор
    абе факти яко режете бе!ще дойда при вас за обмяня на опит.
  • 15 pbdan

    22 0 Отговор
    Корона вирусът и той расист - 2,8 пъти по-смъртоносен за цветнокожите. А дали стоенето на социални помощи и пред телевизора денонощно и съответно наднорменото тегло не е причината? Не, че няма и бели такива, но цветните с такива параметри са май мнозинство.
  • 16 куку руку ку

    17 0 Отговор
    Всъщност крадецът вика, "дръжте крадеца". Най-големите расисти са тези, които са се капсуловали помежду си и не пускат други раси при себе си.
    Еди Мърфи чак филм направи без нито един бял актьор.
  • 17 Шайба

    24 0 Отговор
    Че негрите са най-големите расисти на планетата,ако расизмът изчезне напълно не виждам от какво ще се препитават,също както евреите с холокоста,превърнаха го в дойна крава и от нея се хранят вече повече от 70 години.
  • 18 pbdan

    21 0 Отговор
    Ние как се отнасяме към бившите си поробители (турци и гърци) в момента? Караме ли ги да ни се извиняват на всяка дума за 5 или 2 века робство? Да смятаме ли, че негрите са страдали повече за 150г. отколкото ние за 700г.? Сега сме 5млн. българи и 1млн. турци и сме им дали права като нашите, че и повече. Имат си и ДПС, а даже чрез почетният им председател ни управляват. Ние не сме робовладелска нация, може би защото сме били роби и знаем колко е лошо. Никого не сме довели насила в България - турците са ни владяли, а циганите са дошли сами. По толерантен народ от българския няма. Когато турците са клали и гонили българите от Беломорска Тракия, ние да не би да сме си го върнали на турците в Делиормана и кърджалийско? Били сме и във война с тях и пак не сме посягали на турското малцинство.Къде повече толерантност?

    Коментиран от #19

  • 19 Шайба

    0 11 Отговор

    До коментар #18 от "pbdan":

    Забравяш "Възродителния процес" Червените кратуни решиха да заличат турското малцинство,да ги правят българи като им сменят насилствено имената за начало.По голяма глупост надали можеха да измислят,но просто си бяха повярвали прекалено,че е в тяхна власт да кривят душите на хората.

    Коментиран от #20

  • 20 pbdan

    15 0 Отговор

    До коментар #19 от "Шайба":

    Да,това беше голяма глупост, но нека сравним възродителния процес само с Батак. Да не говорим за Стара Загора, кръвния данък и то почти 500г.,а не някаква кампания за година-две. Върнахме им имената, извинявахме се няколко пъти, техния тогава лидер и сега си е такъв и му търпим капризите. Я някой в Турция да направи пробългарска партия и е балансьор в Меджелиса.

    Коментиран от #21, #22

  • 21 Шайба

    2 0 Отговор

    До коментар #20 от "pbdan":

    С две думи,каквато ни държавата,такъв ни и расизмът.Мижав,ама е там и крета.
  • 22 Шайба

    6 0 Отговор

    До коментар #20 от "pbdan":

    "Беше време турско-дойде време мижитурско." - Радой Ралин
  • 23 провинциалист

    5 0 Отговор
    Доколкото знам, британската империя въвежда робството на територията на континента Америка, където впоследствие се образуват САЩ при отхвърлянето на въпросната империя и едно от основните неща, залегнало в идеологията на САЩ и примахване на робството. Иначе уважаемите "афроамериканци" ще им зауважавам антирасистките настроения, когато започнат да правят нещо за индианците.
  • 24 Шамара

    2 1 Отговор
    Мале, мале виж кой говори за расизъм? Който не се е зблъсквал с жълтурите той не знае за какво става става въпрос!
  • 25 Ангел

    0 0 Отговор
    Глупости на търкалета, престъпника си е престъпник независимо от цвета на кожата, сигурно хора като Джордан, Леброн , Обама, Кондолиза Райз,и куп още чернокожи направили кариера и пари не са зачитани и уважавани за своите постижения, хиляди шефове на полицията са чернокожи, за каква демокрация говори точно пък Китай, да отидат в Русия и Китай и там да правят грабежи, насилие или да убиват, системата в САЩ ще им се стори рай, и това ЧЕРНИЯ ЖИВОТ ИМА СМИСЪЛ ли , как беше, не съм сигурен, НИМА САМО ТЕХНИЯ ЖИВОТ ИМА СМИСЪЛ, ами на азиатци, червенокожи, араби или белите няма значение, ЛИЦЕМЕРИЕ от класа, един или два случая и с превишаване на полицейската сила и веднага врява до небето, все едно не познаваме нашите цигани, десет века са им казвали цигани, сега било обидно и били роми, пълни дегенерати, не искат да работят, крадат и убиват за два лева, не плащат сметките си за ток и вода, секат горите безразборно, КОЙ НОРМАЛЕН ЧОВЕК от каквато и раса и цвят на кожата ще иска да се интегрира с тези примати, нима гетото не е измислено за такива хора, и най плодородното парче земя да им дадеш, да им го засееш и покажеш как да го правят ПАК ЩЕ ГО НАПУСНАТ защото трябва да се работи, а те най добре могат да паразитират на гърба на хората дето се трудят, гледах как в САЩ едни такъв се хвалеше че е трето поколение на социални помощи, така че сори, или всички сме равни пред закона или да ви няма от тук.
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания