Last news in Fakti

25 Март, 2021 17:04 3 030 37

Парадоксът с месото: „Не бих заклал животно, но обичам да ям пържоли“

  • парадокс-
  • месо-
  • пържоли-
  • животни-
  • животновъдство-
  • европа-
  • консумация на месо-
  • екологичен проблем-
  • вегани

Повечето хора никога не биха заклали животно, но с удоволствие ядат свински пържоли

Парадоксът с месото: „Не бих заклал животно, но обичам да ям пържоли“ - 1
Снимка: Shutterstock

Един германец консумира средно по 60 килограма месо годишно. В САЩ и Австралия средната стойност е дори над 100 килограма на човек. „Сам никога не бих заклал животно, но иначе обичам да ям месо“, казват мнозина. И тяхното мнение е характерно. Повечето хора не убиват и не преработват закланите животни сами, а си купуват месо от магазина. Така много от консуматорите забравят, че пържолата някога е била част от живо същество. Това разграничаване помага да се разбере т.нар. парадокс на месото: желанието да ядеш месо, но без да си съучастник в убийството.

Как да си обясним този парадокс?

Бенджамин Бътлар е социален психолог в университета в Трир и изследва този въпрос. Той твърди, че основният морален принцип „Не убивай и не причинявай страдания на други живи същества!“ е универсален за всички хора и не зависи от културата среда. Но за да се откъсне поне частично от тези морални стандарти, човечеството е разработило множество стратегии за оправдание. Например - да се прави разграничение между добитък и домашни любимци. Много хора например казват „свинско обичам, но кучешко никога не бих ял“. „Съществуват и много специфични стратегии, които хората използват, за да отърсят от отговорността“, казва Бътлър. Психологът говори за трите “Н”: консумацията на месо се счита за нормална, необходима, натурална. Към тях се прибавя и удоволствието - месото е вкусна храна, а и относително евтина.

В Германия през 2019 година са заклани 763 милиона животни. В света - над 70 милиарда. По-голямата част от месото се произвежда и консумира в развитите индустриални държави. В Африка средната годишна консумация е от 17 килограма на човек или едва 1/6 от онова, което се консумира в Австралия и САЩ. Един сириец, който живее в Германия, разказва: “Месото у дома беше толкова скъпо, че не можехме да си го позволим. Чувствахме се много щастливи, ако изобщо успявахме да си го набавим”. “Яденето на месо е норма в повечето общества”, казва Бенджамин Бътлар. Ако човек е отраснал в семейство на вегетарианци и вегани, отказът от месото е много по-лесен и естествен. В повечето семейства обаче консумацията на месо е неотделима част от ежедневието.

Огромен екологичен проблем

Яденето на месо обаче е не само морален, но и екологичен проблем. Когато става дума за щетите, които се нанасят на околната среда и климата, неизбежно се стига и до темата за консумацията на месо. Според информации на германския Съюз за опазване на околната среда BUND и на данни в т.нар. Атлас на месото за 2021, 70% от всички селскостопански площи в света са пряко или косвено свързани с животновъдството. Върху 40% от тези площи се отглеждат фуражни култури, предимно соя. Тъй като глобалното потребление на месо расте, а съответно и нуждите от фуражи и пасища за животните, в световен мащаб се унищожават все повече гори и ливади. Това намалява биологичното разнообразие, както и броя на растенията, които са в състояние да складират въглероден двуокис. За да се произведе един килограм говеждо месо, са необходими повече от 15 000 литра вода. Масовото индустриално животновъдство потребява неимоверно големи количества вода и оставя след себе си опустошение: отровени почви, пресъхнали реки и влажни зони, понижено ниво на подпочвените води.

Консумацията на месо създава проблеми и за човешкото здраве

Списъкът на вредите обаче е значително по-дълъг. Повишената консумация на месо има отрицателни последици и за човешкото здраве. Масовото използване на антибиотици в животновъдството създава мултирезистентни микроорганизми, срещу които съвременната медицина все още няма отговор. А унищожаването на обширни екосистеми за целите на животновъдството създава условия за обмен на вируси между животните и човека. Именно прехвърлянето на опасен вирус от диви животните върху човека - т.нар. зооноза - е най-вероятната причина и за възникването на сегашната пандемия от коронавирус.

Автор: Юлия Вергин


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Весел пор

    26 15 Отговор
    Веган му кажи и повече не го обиждай

    Коментиран от #5

  • 2 Емил

    17 16 Отговор
    Не боледува човешкото тяло, а душата му! Яденето на месо внася в човешката душа животински страх и ужасът от смъртта! Така че - наблягайте на месото и не се чудете защо боледуват телата ви!

    Коментиран от #9, #17

  • 3 богат гербаджия

    11 6 Отговор
    шефа маа сланиа и аз маам.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Емил

    18 7 Отговор

    До коментар #1 от "Весел пор":

    Месоядството и веганството са двете крайности! Нормалното е вегетарианство - яж всичко, което няма душа (астрално-ментално тяло)!

    Коментиран от #36

  • 6 Rado

    18 7 Отговор
    Парадоксът: Мразя краварите, но всеки ден ползвам нещата, които са изобретили - интернет, GPS, компютри.....плащам онлайн и всяка транзакция е възможна благодарение на времето синхронизирано през GPS спътниците.
  • 7 ужас

    5 2 Отговор
    Големи зверове бе !!!!
  • 8 Бай ганю

    18 7 Отговор
    Досущ като вас дойче зеле обичате дьонер изпечен на руски газ, ама бълвате лъжи и клевети по Турция и Русия

    Коментиран от #14

  • 9 Behemoth

    14 4 Отговор

    До коментар #2 от "Емил":

    Дървесата също ги боли ХАХАХА.....житните зародиши пищят като заклани .... хахах..

    Коментиран от #12

  • 10 zeus

    25 4 Отговор
    Да, ама като си вземеш пържола от магазина тя е мъртва и няма да стане пак на прасе. А ако вземеш картоф и го посадиш ще израсне растение, понеже е жив. Шах и мат за веганите ;)
  • 11 Овчарник

    12 6 Отговор
    така сме възпитани от малки от лоши учители.... Да убиваме и изяждаме животни без мярка до преяждане..
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 шеВ Сукалчев

    9 3 Отговор
    Аз мога да ям вегани.
  • 14 Rado

    7 8 Отговор

    До коментар #8 от "Бай ганю":

    Газта не е руски. Да не го произвежда русия просто го извлича от недрата на Земята на готово. Късмет, че Русия е на тази територия, а не е на мястото на Япония или Южна Корея иначе щяха да са бедни като мишки, за разлика от тях, които са богати не от късмет.

    Коментиран от #18

  • 15 Зеле Дойче

    21 5 Отговор
    Погледнах заглавието и си викам "само от дойчевеле ще да е тая статия".
    Отварям статията и се оказах прав.
    Да аз ям месо! Да, съжалявам, че убиват животни, за моя храна. Да, аз също съм убивал някога, когато се е налагало. Да, аз няма да спра да ям месо, макар и да ми е жал за животните. Да, аз съм ЧОВЕК и ям каквото Бог ми е отредил. Да, аз искам да си остана човек, защото не мога да слушам манипулациите на ДВ, защото здравият ми инстинкт говори друго по темата. И най-важното, Бог е съгласен с моя инстинкт, инак не би ми го дал.
    ДВ да скимтят някъде другаде.
    п.п.
    И да си се локдаунват и боцкат както, където и с каквото и с който си поискат. Имат си достатъчно "арабски химици и лекари". да си правят опитите върху тях!
  • 16 Медуза

    19 2 Отговор
    Няма как да стане-българина да не яде месо. Знаете, че много хора гледат домашни животни и храната, която им дават, е лишена от ГМО. Едно е да си хапнеш свинско от домашното гуси, или пиле, или пък телешко. Но съвсем друго е да си купиш пиле, наблъскано с хормони и стимуланти за растеж, което след изяждане те кара да се чудиш защо на дъщеря ти, която е на 12 години, започват да й никнат мустаци. Същото е и с фуража за свинете, кравите и овцете. Затова-повече от домашното месо. Което обаче понякога трудно се намира. Родили сме се месоядни, такива и оставаме. Пък нека веганите зобят люцерна, щом им харесва.
  • 17 Елвис

    10 0 Отговор

    До коментар #2 от "Емил":

    Същевременно една чаша мляко (и млечни продукти изобщо) съдържа в пъти повече страдание, болка и мъка от една пържола. От здравословна гледна точка е почти толкова трагично, колкото от морална и етична.
  • 18 ГРУ

    14 5 Отговор

    До коментар #14 от "Rado":

    Големи доводи даде! Разби ни.
    Дай сега да помислим, как богатите са станали богати. Визирам "великите сили".
    Франция, Англия, от части Германия са колонзирали повече от половината свят. За повече от няколко века са изсмукали ресурсите на тия хора и са ги оставили буквално по гащи направени от палмови листа. И не стига това, ами са им се подигравали. Смятали са ги за добитък. Или не съм прав?! Обори ме, тогава!
    Животното го карат в кланницата и с един удар е мъртво. А тия хора, ограбените и обречени на вечна мизерия, те как?!?! Те са умирали бавно в продължение на столетия. Умирали са роби, в мизерия и най-вече без надежда, че някога ще са отново хора. Без надежда да си върнат ЧОВЕШКОТО достоинство. Найс, а ?!

    Коментиран от #20

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Rado

    3 2 Отговор

    До коментар #18 от "ГРУ":

    За това съм дал за пример Япония и Южна Корея, а не Франция, Англия...

    Коментиран от #23

  • 21 Бай Ганьо селското магаре

    5 0 Отговор
    Това е защото не са гладували, ако бяха и хора щяха да ядат.
  • 22 морал

    10 3 Отговор
    От как свят светува, човекът се храни с месо, или бъркам?
    От същото време, отклоненията от НОРМАТА (нормата е преобладаващото мнозинство хора) се считат за ОТКЛОНЕНИЯ и не се поущряват.Или пак бъркам?!
    Защо в последно време, всякакви изчанченяци с подкрепата на шепа хора с много пари се опитват да направят отклоненията ЗАДЪЛЖИТЕЛНА норма?!
    Я ми кажете, мили мои, "природозащитници", колко магарета виждате по селските пасища, когато самодовлно си карате колите покрай тях? НИКОЛКО, ще ви кажа аз.
    А знаете ли защо? Защото от както по селата отпадна необходимостта от "магарешки превоз", вече никой не гледа магарета.
    А какво мсилите ще стане когато хората спрат да ядат месо, мляко, яйца и пр. ? Ще ви кажа. ще стане така, че децата ви ще виждат животни само на снимки и филми, а след по-дълго време и това няма да има. Защото НЯМА да има животни.
    Я ми кажете сега, дали мислите, че за животинките така ще е по-добре ?!?!
  • 23 ГРУ

    4 5 Отговор

    До коментар #20 от "Rado":

    Пак куцаш с доводите.
    Япония и Южната Корея не са подходящ пример.
    Ако нямаше ВСВ и тия две държави не бяха окупирани от САЩ и там бяха наливани милиарди, до сега щяха да си останат в ерата на късния феодализъм. Същото се отнася и за Турция, макар тя да не влиза в твоите доводи.
    Знам, че не си съгласен, но това е факт.
    И да, Япония и Корея са богати именно на тоя късмет, наречен ВСВ и преразпределение на геополитическото влияние. Колкото и перверзно да звучи това с оглед на антихуманната, атомна бомбардировка над мирно спящите, япоснаки градове.

    Коментиран от #25, #31

  • 24 Алфа Вълкът

    1 3 Отговор
    Аз бих заклал човек, но бих го изял - освен, ако не съм много гладен!
  • 25 Бай Ганьо селското магаре

    3 2 Отговор

    До коментар #23 от "ГРУ":

    Точно така, обаче има и друго. След ВСВ в Япония много старинни квартали са били сринати до земята, примерно в Токио. Това е ползволило на правителството да започне, да изгражда модерни къщи, пътища, канализация и др. Ако не ги бяха сринали със зямата самолетите, държавата е трябвало да ги откупува бавно и това ще струва много пари и време.Япония е много на ти с роботиката, ама тя също е внесена от САЩ. Планът Маршал също е много важен за модерната икономика на западните държави. Без него, още щяха да се тътрят икономически.

    Коментиран от #30

  • 26 Българин

    4 1 Отговор
    Колим но не ядем а даваме на хора сестри гладни за чисто еко месо. За хаир и за здраве. Едно животинче, било то петел, кокошка си го гледал как би го изял след това. Имало е случаи режеш главата на кокошката стара и изхвърляш. А кое куче, животинче го намери. Разни хора разни идеали. Животът нямаше да е интересен, ако всички бяхме еднакви а има болести, които се нуждаят от червено месо, месо, свински черен дроб. Хематолозите могат да потвърдят. А се стягайте да работите, а не да гледате хорската чиния, от злоба, от завист. Кой се труди има. Кой го мързи
  • 27 Парадокса веганство

    3 3 Отговор
    Искам да съм модерен ляв да ям само плодове и зеленчуци но не искам да ода на село да копам градината
  • 28 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    2 0 Отговор
    Там месото им е много качественно,за разлика от зеленчуци и плодове!Включително и всякакви месни продукти,които тук не се и поглеждат,там може да се ядат!Едно време много обичах някакъв вурст,с горчица и черна ,или светла бира! Цветът на бирата зависи от сезона.
  • 29 Щирлиц

    5 2 Отговор
    А веганите с какво кърмят бебетата? Ненормално е да лишаваш организма си от месо, защото природата ни е създала да се храним с него. Бозайниците са хищници и тревопасни. Лесно се различават по кучешките зъби, разположението на очите и най вече по дължината на храносмилателния тракт. Ако трябваше да се храним само с растения, то очите ни щяха да са отстрани, коремите 3 пъти по големи и да сме без кучешки зъби.
  • 30 Rado

    1 0 Отговор

    До коментар #25 от "Бай Ганьо селското магаре":

    Как така нали САЩ е пускал бомби над София и това е най-лошото нещо на света и изведнъш за да защитите Раша, казвате, че задади това, че САЩ опустошава Япония и затова била богата.

    Коментиран от #32

  • 31 Rado

    1 0 Отговор

    До коментар #23 от "ГРУ":

    Значи понятието демократични бомби на САЩ пропагандирано от русофилите всъщност не е лошо, а тея бомби пръскат богатство. И тука виждам пропаганда по учебник на ГРУ и КГБ винаги извърташ нещата така, че да са в полза на Русия. Щом Япония и Южна Корея са богати без полезни изкопаеми, това не е от кадърния народ, а от бомбите на САЩ. А във всички други слугаи САЩ са кравари грабещи петрол.
  • 32 Бай Ганьо селското магаре

    2 1 Отговор

    До коментар #30 от "Rado":

    Слек като Американците бомбардират Япония, те влагат пари в изграждането на по-модерна инфраструктура, обменят технологии, примерно в индустрията и роботиката. СССР това направи с България, примерно космическата ни индустрия. Тя е вност от СССР. Още след ПСВ един икономист казва, че е най-добре победилеките да инвестират в победените. За да може икономиката им да е зависима една в друга и да няма война. Този икономист е "John Maynard Keynes".
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Бай Шиле

    0 1 Отговор
    Не яжте месо,вредно е.Щом DW го казва...
  • 35 😁😁😁😁😁

    1 1 Отговор
    .....но...а....хлебарки убиват пък не ги ядат,със скакалците пак така...еее...туй хора ли са.....убийци
  • 36 див сейанин

    2 1 Отговор

    До коментар #5 от "Емил":

    Ми то по твойта логика и камънйе не можем да ядем.В много култури и камъните са одушевени.
  • 37 див сейанин

    3 0 Отговор
    Ше ми ядете вие..койа ше ми ядете.Мързи ви да гледате, добре че са близо Турция и Гърция да ви хранят, че ви мързи два стръка домат да боднете.