Last news in Fakti

8 Октомври, 2021 07:33 5 152 38

Пържоли от месо, за което не се убиват животни

  • пържоли-
  • месо-
  • животни-
  • синтетично месо-
  • вегетарианци-
  • бил гейтс-
  • леонардо ди каприо

За тези пържоли няма нужда да се убиват животни: синтетичното месо от лабораторията навлиза на пазара

Пържоли от месо, за което не се убиват животни - 1
Снимка: Shutterstock

Какво е общото между Бил Гейтс, Ричард Брансън и Леонардо ди Каприо? И тримата проявяват интерес към изкуственото месо. Те са инвестирали в стартъпи, които разработват технологии за синтетични месни продукти. Тримата ВИП-инвеститори смятат, че "месото от епруветка" ще даде решаващ принос за опазване на климата и за редуциране на промишленото животновъдство. Така смятат и учени от университетите в Оксфорд и в Амстердам, според които за производството на т.нар. "ин витро месо" се използват 96% по-малко вода, 99% по-малко селскостопански площи, а технологията снижава емисиите на вредни за атмосферата газове със 78-96 на сто - всичко това в сравнение с производството на животинско месо. Да не забравяме и моралния аспект: при тази технология не се убиват никакви животни.

В основата е именно "ин витро" технологията на базата на клетки от животинско месо: взимат се клетки от свине, пилета или говеда, които после се култивират в лабораторни условия. Новите продукти ще помогнат да се задоволи растящият световен глад за месо, защото според Световната организация по прехраната до 2050 година търсенето на месо по света ще се увеличи с цели 70%.

В Сингапур и Израел вече сервират синтетично месо

Изкуственото месо вече влезе в менюто на ресторантите в няколко държави по света. В изискания сингапурски "Клуб 1880" гостите вече могат да си поръчат за 15 евро порция хрупкаво пилешко със сусамова панада и тестени кнедли. Синтетично месо се предлага и другаде в Сингапур, а вече и в Израел. Калифорнийският стартъп Eat Just получи през 2020 година първия в света лиценз за синтезиране на месо от животински мускулни клетки. Но пазара вече излязоха поне 80 фирми за лабораторно месо, които привличат сериозни инвеститори. Но и традиционните концерни за хранителни продукти също проявяват бизнес-интерес към новите разработки. Така "ин витро месото" скоро може да влезе в сериозно промишлено производство. Eat Just планира строежа на голяма фабрика в Катар. Ако тамошните власти лицензират продажбата на синтетично месо, в скоро време калифорнийската фирма може да започне доставки по цял свят.

Но "месото от епруветка" се натъква и на съпротива. Звездната готвачка Сара Винер например смята, че това е опасна задънена улица. Според нея производството на синтетичното месо ще изразходва много повече енергия и други ресурси. Факт е, че за масовото производство на изкуствено месо ще трябват огромни биореактори, които потребяват изключително много електроенергия, признава Силвия Волф от Технологическия институт в Карлсруе. Освен това за отглеждането на стволовите клетки ще се използва хранителен бульон от телешки зародиши, тоест - ще трябва да се умъртвяват милиони телета. Учените търсят решение на този проблем, като се опитват за заменят телешкия серум с растителни компоненти, например от водорасли.

Все още е твърде скъпо

Но най-голямата пречка пред новата технология възниква - както се случва често - заради цената. През 2013 година едно лабораторно кюфте все още струваше цели 250 000 евро. Да, днес можете да го изядете "само" срещу 45 евро, но една истинска конкурентна пазарна цена ще бъде достигната едва през 2030 година, смятат специалистите. Въпреки това вече се налага мнението, че в дългосрочна перспектива лабораторното месо ще стане по-евтино от естественото. Една голяма консултантска фирма прогнозира дори, че през 2040 година само 40% от месните изделия ще се произвеждат от месото на заклани животни. В Германия не очакват синтетичното месо да се появи още утре в супермаркетите. За разлика от Сингапур и Израел, германските санитарни служби все още не са издали съответния лиценз. А и интересът на германските потребители сякаш все още не е толкова голям.

Автор: Ноткер Блехнер


Поставете оценка:
Оценка 1.7 от 23 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Тттт

    58 2 Отговор
    Има филм от преди години - казва се Крилце или кълка, с Луи Дьо Фюнес. Това от филма се случва днес...

    Коментиран от #7, #19

  • 3 Добра

    17 3 Отговор
    Новина за всички ония, пишещи по социалните мрежи, като видят утрепана котка или куче от кола “ Оле котенцето, оле кученцето” . Сега сядайки на масата с пържоли, ще имат основание!
  • 4 Ами не

    33 6 Отговор
    Ма яжте си ги вие...По вашата логика,ако не ядем истинско месо ще цъфнем и вържем? Ами то след едно десетилетие животинският свят така ще се разрастне-че тогава хората ще са храна на животните...Ай стига с изкуствено надути проблеми-няма реални проблеми-седнали с тъпотии да се занимават.
  • 5 Абе

    55 1 Отговор
    Бил Гейтс и другите алчни експлоататори едва ли ще ядат синтетично месо......ще си муат подбрани филета, а за простолюдието боклуците, както досега!
  • 6 ????

    48 2 Отговор
    Следващата кампания за промиване на мозъци започва! Как не им омръзва и не трябва ли тези с психични отклонения да бъдат на място където да получат помощ.

    Коментиран от #24

  • 7 Boxer EZ 3.0

    26 0 Отговор

    До коментар #2 от "Тттт":

    И още един филм :"1984"...
  • 8 БОРУНА ЛОМ

    40 1 Отговор
    ИЗКУСТВЕНО МЕСО, ВИБРАТОРИ, ПЛАСТМАСА ВАГИНА, СЕКС КУКЛА! А БЕ СПРЕТЕ СЕ! ЗАГИВАМЕ! САМО РАКИЯТА ИСТИНСКА ОТ КАЗАНА!
  • 9 Гочо

    20 0 Отговор
    И що така ще се увеличава консумацията на месо на не на моркови и гъби.Въпрос към веганите...хората не са луди...е отговора..
  • 10 Справедлив

    41 1 Отговор
    Дошло е времето да се взимат лопатите-то не бяха частливи кокошки и прасета,прави краставици,мулти-култи,дженди идеологии,гей права и превилегии,птичи грип,луда крава,свински грип,ковид падемия с безкрай вълни и мерки и куп още идиотииии....Докато принцита на лопатата не заработи в пълни обороти-все ще има желаещи да на лашкат...
  • 11 Ти си

    30 3 Отговор
    Вие си яжте ин витро месо - много е здравословно . А аз Декември ще тръшна прасето и после ще нагъвам нездравословни пръчки!

    Коментиран от #12

  • 12 Ти си

    11 0 Отговор

    До коментар #11 от "Ти си":

    .... пръжки .....
  • 13 Госあ

    25 0 Отговор
    За простолюдието - фураж ! И това месо му е много. За какво да храниш простолюдие ?
  • 14 Затова

    35 1 Отговор
    преди 2 години изтрепаха прасетата. Сега на прицел са християните .
  • 15 Pam

    16 3 Отговор
    Нашите месокомбинати отдавна са го измислили.
  • 16 Най обичам

    17 1 Отговор
    курабийки от кайма -))
  • 17 Костова

    33 1 Отговор
    Месото от пластмаса няма да го яде Бил Гейтс или онези които го разработват. Според плана на Римският клуб и останалите клубове на богатите маниаци, средната класа трябва да се унищожи. Ще се задълбочи разликата между тях, свръх човеците, които ще живеят по 130 години и останалата човешка маса. Едните ще ядат истинско месо, плодове и зеленчуци, култивирани в специални ферми. А останалите пластмаса и ГМО. Като допълнение втората категория ще бъде подлагана на медицински експерименти, както правят сега с принудителното ваксиниране. Едва ли е тайна за някого, че истински богатите не се ваксинират. И ако се разболеят има специална медицина.
  • 18 Ирена

    17 0 Отговор
    И тримата да си дворът тъпите " стартъпи" някъде по на дълбоко.
    Бълват само простотии и заливат света с тях.
  • 19 ПЛАНЪТ

    36 2 Отговор

    До коментар #2 от "Тттт":

    АГЕНДА 2030 Е ВЕЧЕ В СИЛА ,ЩЕ ИЗТРЕБЯТ ЖИВОТНИТЕ ,ЗАЩОТО УЖ ЗАМЪРСЯВАЛИ КЛИМАТА НЯКОЛКО КОРПОРАЦИИ ЩЕ КОНТРОЛИРАТ ХРАНАТА ВИ ЩЕ ЯДЕТЕ МРЪСОТИИ ,А ТЕ ЩЕ ЯДЪТ ЧИСТО МЕСО,ВСИЧКО СИ ВЪРВИ ПО ПЛАН РОБИ ЦИФРОВИЯ КОНЦЛАГЕР Е В СИЛА СЪБУДЕТЕ СЕ НАЙ-НАКРАЯ МАСКИТЕ ЛЪЖАТА КОРОНА СА ЧАСТ ОТ ПЛАНА ЗА ПОРОБВАНЕ!
  • 20 Фаро

    6 4 Отговор
    Като си пръжна 15 едри скакалеца и 5 лаври на майски бръмбар все едно съм изял пържола 300гр по протеинно съдържание.Вие си яще силиконовите простотии от магазините

    Коментиран от #22

  • 21 Погнуса

    21 0 Отговор
    В САЩ глупостта е стигнала всички нива, ври и кипи. Естествено най-отгоре е пяната.
  • 22 Хахахаха

    3 0 Отговор

    До коментар #20 от "Фаро":

    Лаврите на майския бръмбар:):)
  • 23 Адвокат

    9 0 Отговор
    Месо ще има, не се притеснявайте. Вие си се ваксинирайте!
  • 24 куку руку ку

    8 0 Отговор

    До коментар #6 от "????":

    След надуваемите кукли стигнахме и до фалшиво месо...
  • 25 въпросче

    7 0 Отговор
    А може ли "месото от епруветка" да бъде месо от човешки зародиш в епруветка? Или вместо пилешко изкуственно месо да ядем месо от циветка? Човешкото месо и без това е скъпо. Питайте в Централна Африка!
  • 26 Механик

    16 0 Отговор
    По-възрастните от вас и особено тия, които са прекарвали ваканциите си на село, сигурно си спомнят колко много магарета имаха хората.
    А сега няма къде да видиш магаре (животното),. за да го покажеш на някое дете.
    Изчезнаха магаретата, защото отпадна нуждата от тях.
    Като спрем да ядем месо, ще изчезнат и животните, защото няма да имаме нужда от тях.
    Ционистите са се заели яко да изтребват всичко дето шава, за да не яде и да има повече за тях.
    Тия са като паразитите. Изсмукват вичко от гостоприемника и после умират с него.
  • 27 Weyland

    11 0 Отговор
    Какво е общото ли? И тримата са уникални болни бок луци
  • 28 гост

    10 1 Отговор
    НЕКА ПОЗНАЯ-СИНТИТИЧНО МЕСО С ТОКСИЧНИЯ ГРАФЕН ОКСИД ВЪТРЕ В НЕГО !

    Коментиран от #29, #32, #33

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Марко

    11 0 Отговор
    Ще дойде време така наречените
    ,, богоизбрани " , живи ще ги дерът
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Грета Тунберг

    3 0 Отговор
    Скъпи,защо ми триеш коментарите?Пробвал ли си от това месо?Обихам те норвежецо.
  • 35 The Future

    7 0 Отговор
    Това с веганството за хората си е стара цел на глобалистите и на "Новия световен ред"!
    Така както до преди 20-30 години никой не вярваше в бъдещата глобална победа на комунизма и че един ковид вирус може да обхване и завладее цялата планета, така и днес никой не вярва, а някои се и съмняват че до има няма 20-30 години на хората задължително ще започнат да имплантират микрочипове в телата- както на животните, уж за тяхно улеснение и за да няма задължителни здравни карти,паспорти и сертификати за ваксини , а всъщност за да се премахне апетитът им към храна от месо и всичките им остарели етично нравствени недостатъци от миналите векове и необходимостта от ПАРИ в брой и за да може тотално да се контролира и знае , на кой колко и какви са му "пoтрeбнocтитe"според способностите ,като ще се сбъднат прогнозите за победата на комунизма навсякъде по света и че настъпването на световния глобален комунизъм е неизбежен за човечеството...!!!
  • 36 Анонимен

    6 0 Отговор
    Не се притеснявайте за цената . Зелените човекомразци имат решение на този проблем . Когато не могат да свалят цената на фантасмагориите си просто въвеждат регулации с които да вдигнат цената на традиционната алтернатива и воала - измишльотината ни вече е по-евтина . За справка - електрически коли , производство на електроенергия и много други . Вече започнаха да наддават вой за метана който животните отделяли и застрашавал безценния им климат .
  • 37 Желяз каменноff

    4 0 Отговор
    И кво е тва ся някакви химикали торове пясък стърготини пресовано в боклук наречено месо
  • 38 Баца Гелуша

    1 0 Отговор
    О на баба дяцата тук месото требе да е тичало на дворо в гората и да се угоява за да ни нахрани назе хората