Last news in Fakti

28 Март, 2021 20:13 2 630 8

Кувейт си върна 8 тона архиви

  • кувейт-
  • ирак-
  • архиви

Те са били иззети по време на иракската инвазия през 1990 година

Кувейт си върна 8 тона архиви - 1
Снимка: ЕРА/БГНЕС

Кувейт получи 8 тона документи и архиви, иззети по време на инвазията на Ирак през 1990 г., водена от Саддам Хюсеин, обявиха официални представители. Това е трета доставка за Кувейт от 2019 г., според представители на двете държави.

Помощникът на външния министър на Кувейт Насър ал Хаин приветства решението на Багдад и отбеляза, че доставката съдържа архиви от Кувейтския университет, Министерството на информацията и други институции.

Представител на иракското външно министерство съобщи, че преди страната му е получила списък с липсващи неща от Кувейт и на базата на списъка се осъществява предаването на архивите.

Под управлението на Саддам Хюсеин иракската армия нахлу в Кувейт на 2 август 1990 г. и окупира страната за 7 месеца преди да бъде изтласкана от водена от САЩ международна коалиция.

Багдад изплати около 50 милиарда долара репарации през последните три десетилетия. Но заради икономическа криза поиска удължаване на срока за изплащане на последните 3,8 милиарда долара.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Q2z

    2 1 Отговор
    Репарацийте са за друг ,дано с документите получат нещичко.
  • 2 Stéphanie 🎲

    4 5 Отговор
    Е като ги видя такива много радват 🥴🙄🤣🤪милионери ,милиардери не се научиха да се обличат като нормални хора.Със ношницата ,чехлите и🥴🥴🥴

    Коментиран от #6

  • 3 България опрости дълга на Ирак..

    6 2 Отговор
    Към България,към три милиарда долара.Защото България е много богата,а щатите съдраха Ирак и му завлякоха дори музейните експонати...Слугите са винаги в партер...
  • 4 Българските архиви

    9 3 Отговор
    от русия кога? 32 тона злато кога?
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Стефани Зарчева

    2 4 Отговор

    До коментар #2 от "Stéphanie 🎲":

    Мнооого съм зле. И аз съм за бели дрехи, но тип усмирителна риза 😄😄😄👌👌👌

    Коментиран от #7

  • 7 Хасанке

    1 1 Отговор

    До коментар #6 от "Стефани Зарчева":

    От опит ли знаеш 😂 ма ,пуснаха ли те от лудницата ❔Те на тези и усмирителна риза не помага -Кораната ги прави диви и щастливи за цял живот .Няма лекарство
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.