Last news in Fakti

5 Април, 2021 22:34 3 390 18

Международни наблюдатели: използването на държавни ресурси даде предимство на управляващите

  • избори-
  • парламентарни избори-
  • наблюдатели-
  • натиск-
  • партии-
  • политически натиск-
  • съвет на европа-
  • купуване на гласове

Според международните наблюдатели в България на парламентарните избори основните права и свободи са били зачетени. Но са отчетени и “достоверни твърдения” за натиск от партии и купуване на гласове.

Международни наблюдатели: използването на държавни ресурси даде предимство на управляващите - 1
Снимка: БГНЕС

“Изборите бяха оспорвани, но широко разпространеното използване на държавни ресурси даде на управляващата партии съществено предимство”, констатират в становище, публикувано днес, международните наблюдатели на изборите в България. В становището международната мисия за наблюдение констатира, че “на парламентарните избори от 4 април основните права и свободи бяха зачетени”. В наблюдението на изборите в България участваха 92 наблюдатели от 32 страни, сред които представители на Бюрото за демократични институции и човешки права на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ), на Парламентарната асамблея на ОССЕ и на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа.

Медиите са податливи на политическо влияние

В становището място намират сериозни критики към ситуацията на медиите в страната. “Медиите са силно концентрирани в ръцете на няколко собственици и са податливи на политическо влияние, което накърнява разнообразието в отразяването“, четем в становището. "Натискът върху разследващи журналисти, както и липсата на задълбочено разследване на нападения срещу журналисти, допринасят за автоцензура". Според международните наблюдатели липсата на разследваща и аналитична журналистика се е отразила негативно върху "възможността избирателите да направят информиран избор". Предмет на критиката е и поведението на обществената телевизия БНТ: "Въпреки законовото задължение за безпристрастност и обективност на обществените медии, обществената телевизия предостави ограничено отразяване на политическите партии, но в същото време подробно отрази дейностите на високопоставените лица на държавна служба".

"Достоверни твърдения" за натиск от партии и купуване на гласове

По време на предизборната кампания правителството раздаде "като ваучери за 2,1 млн. за пенсионери и надбавки за групи граждани", констатират наблюдателите, "които според някои от събеседниците на ОМНИ СДИПЧ могат да бъдат възприети като финансови стимули за електората". Извънредното разпределяне на тези бюджетни средства, свързани с пандемията и с различни инфраструктурни проекти "дадоха на управляващата партия несправедливо предимство", четем още в становището. Международната мисия за наблюдение на изборите споделя, че е получила "достоверни твърдения за натиск от партии и кандидати върху гласоподаватели, включително от работодатели от публичния и частния сектор", както и че "все още има опити за прилагане на практики за купуване на гласове и "организирано гласуване" в някои икономически и социално узявими общности".

Кампанията - вяла и белязана от обществено разочарование

Според заключенията на наблюдателите “правната рамка осигурява достатъчно адекватна основа за провеждането на демократични избори, но дългогодишните притеснения свързани с ключови аспекти на процеса остават неразрешени”. Също така последните промени, направени в изборното законодателство, които "въведоха машинно гласуване в повечето избирателни секции, премахнаха някои от контролите в секционните протоколи, лишиха някои оспоравния от възможността за бързо разрешаване, както и узакониха даренията от юридически лица" са били направени "без достатъчно широки обществени консултации". Все пак от мисията отбелязват, че “в ограничения брой посетени избирателни секции” изборният процес е бил “прозрачен и процедурите като цяло се спазваха”. "Кампанията бе вяла и фокусирана основно върху личности, а не платформи“, пише още в становището. Според международната мисия за наблюдение на изборите месецът преди вота е бил белязан от "обществено разочарование".


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 23 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Калугин

    4 32 Отговор
    Бойко, писано е било да имаш народната любов, истинска, завинаги!

    Коментиран от #14

  • 2 ttt

    30 0 Отговор
    ... с половин уста такова...под носа измънкано...

    "мъ тооооо...те май ...таковата правиха..."
  • 3 илийката

    2 42 Отговор
    Звънят на Орешарски, готвят ни подмяна на волята на народа. ГЕРБ водят с 10% пред вторите. Народът иска Бойко да е премиер!

    Коментиран от #8, #9

  • 4 2loop

    37 0 Отговор
    Ааа ти да видиш, значи не само ние сме забелязали как ни изчезват парите през прозореца на жипката
  • 5 БКП=герп+дпс

    46 2 Отговор
    В Европа няма такава държава в която властимащата групировка да се разпорежда еднолично с народни пари за агитация в своя полза!
    Няма и мутра, която да е министър.председател....
  • 6 отец Игнатий

    0 37 Отговор
    С подкрепата на народа и Божията помощ, благословен да е четвъртия мандат на господин Бойко Борисов! Алилуя, братя и сестри миряни!

    Коментиран от #10, #18

  • 7 Последния Софиянец

    32 0 Отговор
    Хунтата подмени вота на българите в Арена Армеец с помощта на Мишо Константинов, полицията и мисирките.
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Аве Илийка

    19 0 Отговор

    До коментар #3 от "илийката":

    Оди изгради килийка както се пее в една стара песен,килийка за възлюбления ти Бойку!"Градил Илия килияяяяяя..."
  • 10 Поп Андрей..2

    15 0 Отговор

    До коментар #6 от "отец Игнатий":

    Благословени са вярващите.
    Накрая и дявола ще отиде у казана.
    Амин.
  • 11 Майна

    28 2 Отговор
    50то лева раздаване на пенсионерите , отнеха част от електората на БСП , който стана електорат на ГЕРБ...Най,-лесно се купув безпомощния, който се бори за живота си..

    Коментиран от #17

  • 12 ПКП

    8 0 Отговор
    Толкова пари хвърлихме за 8% по ДОБРЕ да си бяхме били шута щото септември ще ни го бият много яко
  • 13 даааа

    3 0 Отговор
    Така е -- получи мъжката любов.
  • 14 ДГДуха

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "Калугин":

    Дааа - получи мъжката любов
  • 15 Ван дер Любе

    11 0 Отговор
    Ако не бяха купените гласове, сега ГЕРБ щаха да са с резултат около БСП.
  • 16 До 1 Калугин

    3 0 Отговор
    Калугин ,а на тебе ти е писано да получиш цялата мъжка любов на Земята,разбира се ANALNO!
  • 17 Пенсионера може да си взема парите...

    1 0 Отговор

    До коментар #11 от "Майна":

    И да гласува за когото си иска!Трябва да си много найвен за да си мислиш ,че постоянно ще могат да се теглят кредити и да се смучат парите от Европата....
  • 18 Тъпу тролче

    0 0 Отговор

    До коментар #6 от "отец Игнатий":

    всъщност е с подкрепата на народната пара и благодарение глупостта на електоралните миряни, но както е казано; "блажени са нишите и тяхно е царството небесно"