Last news in Fakti

25 Май, 2021 20:05 2 139 19

Остатък от комунизма: домовете за пеленачета в Чехия

  • чехия-
  • бебета-
  • пеленачета

Основният аргумент за закриването на тези домове са тежките поражения върху психиката, които нанася отглеждането в несемейна среда на толкова малки деца

Остатък от комунизма: домовете за пеленачета в Чехия - 1
Снимка: DW

Те са един от последните остатъци на комунистическата диктатура: Чехия е една от малкото страни в ЕС, в които още има домове за сираци под 3-годишна възраст. Последиците от "колективното възпитание" остават за цял живот.

Домовете за кърмачета и малки деца в Чешката република са един от последните остатъци на диктатурата през периода 1948 - 1989 година. Четири години след комунистическия пуч в тогавашна Чехословакия, през 1952 година новият режим спря всички помощи за нуждаещите се от грижи деца и тяхното отглеждане в приемни семейства. На тяхно място въведе домове, в които децата бяха възпитавани "колективно".

Днес Чехия е една от малкото страни в Европа, в които в домове биват настанявани и деца под 3 години. Сега в парламента в Прага бе внесено искане за закриването на въпросните домове.

Но приемането на съответния закон беше отложено, с което намаляват шансовете това да се случи в рамките на сегашния парламент. Съществува опасност цялата процедура да започне отначало след изборите на 8 и 9 октомври тази година.

Следите остават цял живот

Основният аргумент за закриването на тези домове са тежките поражения върху психиката, които нанася отглеждането в несемейна среда на толкова малки деца. Експерти твърдят, че вредите от това остават за цял живот. "По този начин ние като общество създаваме хора в неравностойно положение", казва социоложката Терезия Пемова от Националния институт за децата и семействата.

"Деца под 3-годишна възраст в никакъв случай не бива да живеят в домове", подчертава и Алеш Юхелка от управляващата партия ANO ("Действие на недоволните граждани“) и депутат в парламента в Прага.

Други политици обаче са против закриването на въпросните детски домове. Те смятат, че без тези социални заведения има опасност някои от децата да останат на улицата. "Аргументът, че нямало достатъчно приемни семейства, е фалшив", казва по този повод Юлия Кохова. Експертката в областта на закрилата на децата посочва, че е предвиден преходен период от няколко години, който е напълно достатъчен да бъдат намерени желаещи приемни родители или възможности за настаняване на болни деца в подходящи медицински заведения.

В цялата страна в такива детски домове живеят около 250 деца. "Разполагаме с над 20 000 души, които могат да се грижат за тях, в това число и бабите и дядовците на децата. Отделно от това имаме 732 приемни родители, които биха могли през преходния период да поемат функциите на детските домове", казва той за ДВ.

Въпросът не опира до пари

Държавата намали парите за временен прием на дете в семейство на 20 000 крони (800 евро)€ Някои депутати настояват тя да бъде увеличена на над 1100 евро за първото дете в приемно семейство.

За много приемни родители обаче парите не са най-важният аргумент. "И със сегашната помощ от държавата можем да се справим“, казва 62-годишната Мария Тетхова от град Ухерски брод. Бившата медицинска сестра работи от 1990 като приемна майка и дотук е полагала грижи за 10 деца. "Особено най-малките се нуждаят от много грижи и постоянен интерес. И тъкмо това е, което те не могат да получат в детския дом - дори и при най-голямо желание от страна на персонала. Едно приемно семейство за тях е най-доброто, което могат да получат. Така те остават в близка до естествената семейна среда", казва тя за ДВ.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 6 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Брат Ралчев

    13 2 Отговор
    Какво лошо има в такива домове? Вижте ме мен колко съм успешен, благодарение на "колективното, народно" образование ?
  • 2 Ами да закриват

    13 3 Отговор
    Те вече се закриха като самостоятелна нация тези чехи,сякаш ганьовци са ги майсторили..
  • 3 УЖАСНО

    23 7 Отговор
    "Тe ca eдин oт пocлeднитe ocтaтъци нa кoмуниcтичecкaтa диктaтурa: Чeхия e eднa oт мaлкoтo cтрaни в EC, в кoитo oщe имa дoмoвe зa cирaци пoд 3-гoдишнa възрacт. Пocлeдицитe oт "кoлeктивнoтo възпитaниe" ocтaвaт зa цял живoт."

    Докъде стигна пропагандата на този парцал...може би тези деца е по-добре да бъдат дадени на еднополови двойки...
  • 4 Hggfhh

    14 0 Отговор
    Покажете сега какво е остяняло от Демокрацията ако съществува
  • 5 Атлантик

    6 17 Отговор
    Путин е създателя на тези домове-затвори за пеленачета.
  • 6 ТаУмВзе

    22 2 Отговор
    Комунизъм не е имало, бе овче зеле. А дечица, какво са виновни. Поне някой се Грижи за тях.

    Коментиран от #7

  • 7 Брендица

    12 0 Отговор

    До коментар #6 от "ТаУмВзе":

    Прав си. И наистина е грижа и в двата случая, видно от цифричката дето се плаща на осиновители

    Коментиран от #9

  • 8 Behemoth

    2 4 Отговор
    В България смъкнаха изр.одите от горите при хората да се социализирали.....всеки ден минава покрай едни таквиз гледат кат животни зад плет...никаква социализация само стрес за нормалните...
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Хейнрих Химлер

    2 0 Отговор
    В Германия пък направихме Лебенсборн.
  • 11 Сандо

    2 2 Отговор
    Остатък от нещо,което го е нямало - журналистите,бъдете по-точни в писанията си,пък и било когато трябва да изпълните плана по политическа дезинформация.А тя не е толкова просто нещо и за нея също се изсква майсторлък,все пак не всички са от стадото на Дългия.
  • 12 бай Даньо

    2 0 Отговор
    Чехите са посе.рковци! Щом застават зад "македонците" е добре да даваме трибуна за такива статии.... но не ми се вярва това да е причината в безпътна България...

    Коментиран от #13, #14

  • 13 нашия

    1 0 Отговор

    До коментар #12 от "бай Даньо":

    бъркаш Чехите и Чешките управници...много от които бяха отстранени съвсем скоро.....защо ли....май не са искали да кажат каквото "трябва" .....??????
  • 14 нащия

    2 0 Отговор

    До коментар #12 от "бай Даньо":

    не реагирай първосигнално....имаш си работа с ДОЙЧЕ ЗЕЛЕ те това и целят ...да предизвикват омраза между близки народи

    Коментиран от #16

  • 15 Made inBulgaria

    4 1 Отговор
    "колективното възпитание" остават за цял живот.
    И девиза им е е"дин за всички и всички за един"от което най ги е страх капиталистите които разединяват и фамилиите.всеки сам по себе си
    Факт от реалния живот другари и другарки.
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Теньо

    1 1 Отговор
    В една от "класически" империи, Австроунгария чехите са били управлявани от Австрийците, които са били по-либерални от Унгарците. Словаците са били управлявани от Унгарците. Те не го наричат робство, но не са имали думата . . .
    Резултата е че Чехите са по-напреднали от Словаците.
    И Чехите и Словаците се имат за повече от нас, поради това че там не е имало толкова масирана, продължителна и настойчива политика на унижаване на националното самочуствие каквото упражнява и сега Русия над България.
  • 18 big

    1 0 Отговор
    Когато чуя някой да говори и пише за комунизъм, издивявам! Особено, когато го правят политици, интелектуалци и въобще хора претендиращи за голяма начетеност! Комунизъм никога не е имало досега, това е една утопия създадена още през 16 век и тогава е имало някаква възможност да се осъществи, но сега е абсурд! Най-жалкото е, че за този "комунизъм" се говори от всички, без да се влага някакво съдържание, най-вече в политическите среди. Сигурен съм, че в: НС, правителството, президентството и т.н. не знаят нищо за него и плещят само глупости. За дойче веле е ясно, те са си рупор на западната дезинформация!
  • 19 незнайко

    0 0 Отговор
    Сега нали виждаме последиците от ДЕМОКРАЦИЯТА - ПЪЛНА АНАРХИЯ !!! Престанете с този комунизъм ! Той никога не е съществувал !!!
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания