Last news in Fakti

1 Юни, 2021 15:12 6 940 20

Късметлии: цели три години по 1200 евро на месец

  • доход-
  • доходи-
  • евро-
  • германия-
  • пари-
  • заплата-
  • експеримент

Каква е целта на този експеримент?

Късметлии: цели три години по 1200 евро на месец - 1
Снимка: Shutterstock

Повече от 2 милиона души в Германия искаха да получават безусловен доход, но накрая се класираха само 122-ма. От 1 юни 2021 тези късметлии ще получават в продължение на три години по 1200 евро месечно, без да вършат нищо за това. Целта е да се проучат евентуалните ползи от изплащането на безусловен базов доход (ББД).

Участниците в пилотния проект не бяха задължени да доказват, че имат нужда от парите. Освен това през следващите три години те ще могат да работят - каквото и колкото си искат. Но само ако желаят, разбира се. Срещу парите, които получават, те не са длъжни да вършат нищо друго, освен в хода на проекта да попълнят седем формуляра. В проекта участват още 1380 души, които също всеки шест месеца попълват въпросници, но за това сътрудничество те получават само хонорар, а не ББД. Всички участници са избрани по случаен признак.

43 000 евро просто така

Парите, с които ще се изплащат тези 1200 евро месечно, бяха събрани от частни дарители и не подлежат на данъчно облагане. Инициативата дойде от една организация с идеална цел в Берлин, която успя да събере 5,2 милиона евро - именно от тази сума всеки участник в експеримента ще получи финансов подарък на обща стойност 43 200 евро.

Инициаторите на проекта са убедени, че ако на всички граждани в страната се изплаща безусловен базов доход, това би решило много от проблемите на днешния живот в Германия. Идеята гласи приблизително следното: когато отпадне натискът да изкарваш достатъчно пари за оцеляване, всеки човек ще бъде по-свободен, по-креативен и в крайна сметка по-щастлив.

Дали тази утопия може да се осъществи? Това ще стане ясно в рамките на проекта. „Искаме да разберем какво ще правят хората, които знаят, че в продължение на три години имат финансова сигурност. Дали ще харчат парите? Или пък ще изграждат дълготрайна финансова сигурност? Ще престанат ли да работят или ще продължат? Дали ще развият повече социална чувствителност и ще даряват повече пари?“, обяснява ръководителят на изследването Юрген Шуп от Германския институт за икономически проучвания. В проучването е предвидено и това: проби от косите на участниците в експеримента ще илюстрират равнището на стреса им и ще покажат дали благодарение на безусловния доход натискът над тях е намалял.

Дискусията за ББД се води вече от години, но акцентът обикновено се поставя върху идеологията, а това изкривява същината на идеята. Всъщност става дума за въпроса какво биха правили хората, ако не им се налагаше да работят. Противниците на ББД твърдят, че това са просто левичарски фантазии на хора, които искат да мързелуват за сметка на общността. Докато привържениците на проекта изтъкват най-вече неговите социални аспекти и значимостта му за бъдещето. Те очакват, че по този начин повече внимание ще бъде отделяно на възпитанието на децата, на грижата за възрастни, болни или безпомощни хора, на добросъседското подпомагане. Според тях така своевременно ще се разработят модели за едно бъдеще, в което класическите работни места ще стават все по-малко в резултат от дигитализацията и автоматизацията.

Юрген Шуп с интерес ще наблюдава и още един аспект: „А може би получателите на ББД ще станат по-смели при взимането на решения - например да започнат собствен бизнес или пък да сменят професията си“. В тази връзка да припомним, че мнозина от най-успешните днешни предприемачи кат Бил Гейтс, Марк Зукърбърг или Джеф Безос не са изпитвали страхове пред бъдещето в моментите, когато са основали своите бизнеси.

Независимо от всичко това инициаторите на проекта не си правят илюзии. „Разбира се, този пилотен проект може да покаже, че безусловният доход изобщо не дава резултатите, които ние очакваме“, казва Михаел Бомайер, един от организаторите на проекта.

Дали след края на пилотния проект ще можем да водим дискусията около безусловния доход по-освободени от идеологически предубеждения? Това никой не знае. Още повече, че част от критиците изтъкват още един аргумент: проектът продължава само три години и едва ли ще даде благонадеждна информация за това как биха действали хората, ако получаваха този доход не за кратко, а за цял живот.

ББД поражда още редица въпроси, включително и макроикономически. Как ще се развиват цените, ако всички хора получават безусловен доход? Дали при това положение няма да се окаже, че тежко болните хора или хората в сериозна нужда получават по-малко пари, отколкото сега? И какво трябва да бъде равнището на данъците, за да може една държава да изплаща на всички ББД?

Какво правят парите с човека?

„Нашето изследване в никакъв случай няма да отговори на всички въпроси, свързани с безусловния доход“, казва Юрген Шуп. Икономистът обаче отсега се радва, че може би ще намери отговор на един ключов въпрос: „Какво правят парите с човека: това е един изключително вълнуващ научен въпрос, по който досега няма благонадеждни международни изследвания“, казва Шуп.

За въздействието на ББД върху хората вече са правени и други проучвания. Резултатите от подобен експеримент във Финландия не бяха еднозначни. В Канада пък съответният мащабен проект, финансиран с обществени средства, беше преждевременно прекратен от политическото ръководство - по финансови причини.

В Германия политическите сили също са скептични. Досега нито една от големите партии не се е застъпила за проекта. Независимо от това вече е ясно, че след като изтече тригодишният срок на стартиралия на 1 юни проект, ще бъдат подхванати две нови научни изследвания за евентуалните възможности да се финансира ББД.

Автор: Андреас Бекер


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 др Гей Билтс

    13 5 Отговор
    122 от кандидатите се класирали, останалите се ваксинирали.
  • 2 Царь Батюшка

    42 5 Отговор
    Тоя безусловен базов доход в Кочинката още преди 12г го въведохме. Цяла армия гербаджии на народната хранилка си клатят краката и си получават заплатката за нищонеправене.
  • 3 Ддддддд

    14 4 Отговор
    То затова още амуджи ще ви налитат....А и съм сигурен,че от тези 122 -поне 100 са чалмари...
  • 4 Утопия

    7 0 Отговор
    Дори за Германия или КОМУНИЗЪМ ЗА ТРИ ГОДИНИ.
  • 5 Артър

    8 3 Отговор
    Това фотосесия на парите на един депутат ли са
  • 6 смок

    10 2 Отговор
    Инициaтoритe нa прoeктa ca убeдeни, чe aкo нa вcички грaждaни в cтрaнaтa ce изплaщa бeзуcлoвeн бaзoв дoхoд, тoвa би рeшилo мнoгo oт прoблeмитe нa днeшния живoт в Гeрмaния. Идeятa глacи приблизитeлнo cлeднoтo: кoгaтo oтпaднe нaтиcкът дa изкaрвaш дocтaтъчнo пaри зa oцeлявaнe, вceки чoвeк щe бъдe пo-cвoбoдeн, пo-крeaтивeн и в крaйнa cмeткa пo-щacтлив.ПО ПРИНЦИП Е ТОЧНО ТАКА. НО В БЪЛГАРИЯ УПРАВНИЦИТЕ НЕ МИСЛЯТ ПО ТОЗИ НАЧИН. ТЕ СМЯТАТ,ЧЕ С МИНИМАЛНА ЗАПЛАТА ОТ 650 ЛЕВА,КАТО МАХНЕШ ДАНЪЦИТЕ ,ТИ ОСТАВАТ 540 ЛЕВА,ТА ТЕ СМЯТАТ,ЧЕ ЩЕ ЦЪФНЕШ И ЩЕ ВЪРЖЕШ. НО ЖИВОТЪТ ПОСКЪПНА МНОГО И ТИЯ 260 ЕВРО ЗА БЪЛГАРИТЕ СА ЕДНО ГОЛЯМО НИЩО.
  • 7 Един

    6 2 Отговор
    А в България КОГА???
  • 8 црррр

    10 1 Отговор
    Тези 5 пачки на снимката са джобните пари на Бацката.
  • 9 русенец

    11 2 Отговор
    Щом е за науката, аз също бих се жертвал да ги получавам тези пусти 1200 евро! Моля ви, дайте ми шанс да проявя героизма си!:)))
  • 10 5511

    8 0 Отговор
    Този ехперимент стартира преди няколко години и в други държави Канада, Финландия ест....Опитва се вариант за ниско и почти еднакво заплащане на масите....Някои да си спомня че имаше същото и при социализма?
    Когато ехперимента докаже че хората могат и да приживеят с малко, тогава ще се въведе универсалното заплащане.

    Коментиран от #19

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Интересно

    1 1 Отговор
    Защо изтрихте заглавието на песен на Дайър Стрейтс?По темата е...

    Коментиран от #14

  • 13 hmhmhm

    2 4 Отговор
    Айдеее , отидоха на баце пачките, ше трябва да топи и кюлчета ...
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Швабата Шваб

    5 2 Отговор
    Няма да пеитежавате нищо и ще бъдете щастливи. Продължавайте да дремете, 2030 иде.

    Коментиран от #18

  • 16 Вълко Червенков

    3 0 Отговор
    Това го направиха в Финландия,а Швейцария и Люксембург приеха закони за минимален базов доход,който няма нищо общо с нашата минимална заплата.На Запад се подготвят за Обществото на двете трети,което ще настъпи след не повече от 20 години с масовото навлизане на роботите и изкуственият интелект.Не знам дали сте наясно,но повечето от вас ще са от неспоменатата трета част на обществото,която е най-многобройната и евентуално ще се издържа от този тип социално подпомагане.Луузъри и аутсайдери,които в друго време щяха да ви оставят да пукнете от глад.Все пак е по-добрият вариант от този в "Игрите на глада".
  • 17 незнайко

    1 1 Отговор
    122 нови ПЕНСИОНЕРА !!! Голямата работа , няма що !!!
  • 18 Един от вас

    3 0 Отговор

    До коментар #15 от "Швабата Шваб":

    Подкрепям. Още едно парче сиренце в капана.
  • 19 Гледам и виждам

    2 0 Отговор

    До коментар #10 от "5511":

    Има логика. 5.2 милиона евро събрани от олигарси, бизнесмени и раздадени в името на един експеримент. Нещо не се връзва. Никой не дава пари за черни очи. Искат да въведат еднакво средно заплащане уж, че хората щели да са щастливи и креативни. Пробите от косата.... знаете ли, че косата расте 1см. на месец. Тя съдържа пълна информация какво човек е ял, пил, боледувал , алкохол, забранени вещества, наркотици. Това, че щяла да покаже дали човек е щастлив е пълна глупост. С горе споменатите "вещества" , кинти в джоба, тежки коли и леки жени няма нещастни хора. Вероятно е и някой друг медикамент да пробват, напитка абе опитни зайчета с две думи.
  • 20 Гост

    1 0 Отговор
    Да му адете на Баце,абе вие знаете кво
Новини по държави: