Last news in Fakti

3 Юни, 2021 18:21 1 466 0

Първи енергоблок на Беларуската АЕЦ получи лиценз

  • беларуска аец-
  • беларус-
  • аец-
  • атомна централа-
  • лиценз-
  • росатом-
  • русия

Решението се базира на заключението на Департамента по ядрена и радиационна безопасност

Първи енергоблок на Беларуската АЕЦ получи лиценз - 1
Снимка: Shutterstock

Първи енергоблок на Беларуската АЕЦ получи разрешение от Министерството на извънредните ситуации в Република Беларус, което позволява централата да започне промишлена експлоатация. Основен проектант и изпълнител на проекта е инженерното подразделение на руската корпорация „Росатом“ – АСЕ.

Решението се базира на заключението на Департамента по ядрена и радиационна безопасност (Госатомнадзор), положителните резултати от експертизата на документите, обосноваващи безопасността на централата, както и оценката за съответствие на лицензионните изисквания.

Физическото стартиране на първи енергоблок на Беларуската АЕЦ започна на 7 август миналата година. На 3 ноември той бе включен в единната енергийна система на Беларус. На 22 декември 2020 г. енергоблокът влезе в етап на опитно- промишлена експлоатация.

Беларуската АЕЦ с два реактора ВВЕР-1200 с обща мощност 2400 мегавата се изгражда в Островец. За първата АЕЦ в Беларус е избран руският проект от поколение III+, който напълно съответства на международните норми и препоръки за безопасност на Международната агенция за атомна енергия. Енергоблок № 1 на Беларуската АЕЦ е първият действащ блок от най-новото поколение III+, построен по руски дизайн извън пределите на Русия. В момента четири енергоблока от този тип работят в Нововоронежката и Ленинградската АЕЦ.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: