Last news in Fakti

11 Юни, 2021 11:44 1 640 6

Първи енергоблок на Беларуската АЕЦ бе приет за промишлена експлоатация

  • беларуска аец-
  • беларус-
  • аец-
  • атомна централа-
  • русия-
  • росатом

Етапът на физическото пускане на първи енергоблок на Беларуската АЕЦ започна на 7 август 2020 г.

Първи енергоблок на Беларуската АЕЦ бе приет за промишлена експлоатация - 1
Снимка: Росатом

В град Островец бе подписан приемен протокол за въвеждане в експлоатация на първи енергоблок на Беларуската АЕЦ. Генерален изпълнител на проекта е инженеринговото подразделение на руската държавна корпорация „Росатом“ – „Атомстройекспорт“.

За първата атомна централа в Беларус, която има два реактора ВВЕР-1200 с обща мощност 2400 мегавата, е избран руският проект от поколение 3+, който напълно съответства на международните норми и препоръки за безопасност на МААЕ. Енергоблок №1 на Беларуската АЕЦ е първият действащ блок от най-новото поколение, построен по руски дизайн извън Русия. В момента четири енергоблока от този тип работят в Нововоронежката АЕЦ и Ленинградската АЕЦ.„Предавайки символичния ключ на беларуските колеги за първия в страната атомен енергоблок, мога да кажа, че Беларус вече притежава най-съвременния и безопасен обект. Този ключ ще ви потрябва чак след 80 години, само за затварянето на централата“, подчерта президентът на „Атомстройекспорт“ Александър Локшин, който връчи ключа на генералния директор на предприятието „Беларуска атомна електроцентрала“ Михаил Филимонов.

Етапът на физическото пускане на първи енергоблок на Беларуската АЕЦ започна на 7 август 2020 г. На 3 ноември той бе присъединен към единната електроенергийна система на Беларус, а на 22 декември м.г. премина към етап на опитно-промишлена експлоатация. На 2 юни 2021 г. Колегията на Министерството на извънредните ситуации на Беларус издаде разрешение за промишлена експлоатация на енергоблока.

„Свидетели сме на историческо събитие. Първият енергоблок от ново поколение 3+, изграден от „Росатом“ в чужбина, е предаден в промишлена експлоатация. Това е резултат от огромен обем работа на специалистите от двете страни, свидетелство за надеждността и ефективността на руските атомни технологии и наш общ успех“, отбеляза генералният директор на „Росатом“ Алексей Лихачов.

Главната особеност на ВВЕР-1200 е уникалното съчетание на активни и пасивни системи за безопасност, които правят атомната централа максимално устойчива на външни и вътрешни въздействия. По този начин всички енергоблокове са оборудвани с „уловител на стопилка“, както и с други пасивни системи за безопасност, способни да работят в ситуация на пълна липса на електроенергия и без участие на оператори. Мощността на реакторната инсталация е увеличена с 20%, числеността на обслужващия персонал е намалена значително, проектният срок на експлоатация на оборудването е увеличен два пъти – от 30 до 60 години, с възможност за ново удължаване с още 20 години.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Смех

    7 3 Отговор
    Немците няма ли да ги съдят?
  • 2 GnG

    14 3 Отговор
    Кога ще бъде подновен проекта АЕЦ "Белене" в България, като ДЪРЖАВЕН СТРАТЕГИЧЕСКИ ОБЕКТ, както решиха повече от 60% от гласувалите българи на НАЦИОНАЛНИЯ РЕФЕРЕНДУМ през 2013 г. ?!

    Коментиран от #4

  • 3 Люси

    1 2 Отговор
    Ненормалник!
  • 4 Магарето

    2 4 Отговор

    До коментар #2 от "GnG":

    Гласували български граждани 15%!
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Павел Пенев

    8 0 Отговор
    Браво на руснаците.Те са водещи в това направление.
Новини по държави: