Last news in Fakti

8 Юни, 2021 07:40 2 028 12

Атомните централи ще станат икономически по-ефективни

  • атомна енергетика-
  • ядрено гориво-
  • аец-
  • икономика-
  • толерантно гориво

На пазара ще доминира толерантното ядрено гориво

Атомните централи ще станат икономически по-ефективни - 1
Снимка: Shutterstock

Според прогнозите на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), след 10-20 години на пазара на гориво за АЕЦ ще доминира толерантното ядрено гориво (ATF). Това е много кратък срок по мерките на атомната индустрия, където само за реакторни изследвания и подготовка може да са необходими десетилетия. Тези оптимистични прогнози означават, че продуктът е много очакван на пазара. Това пише в свой коментар за World Nuclear News Наталия Никипелова, президент на руската горивна компания ТВЕЛ.

Какво ще бъде ядреното гориво от новото поколение? Отговорът на този въпрос зависи не само от техническите характеристики на разработките, но и от икономическия ефект за АЕЦ при внедряване на новото гориво. Съществуват варианти, при които ATF може да бъде шанс за увеличаване както на безопасността, така и на икономическите параметри на реактора, посочва още Никипелова. И добавя: ТВЕЛ работи едновременно по няколко направления и произвежда експериментални твелове за реактори ВВЕР и PWR, които са преминали два цикъла на реакторни изследвания. Те съдържат четири варианта на съчетание на материали на обвивката и горивната композиция.

По думите на Никипелова има два пътя за подобряване на икономическите характеристики на реакторите без повишаване на обогатяването с уран над 5% - удължаване на горивните цикли и намаляване на себестойността на горивото. Използването на по-плътно гориво за ATF ще направи възможно и двата варианта. Към това може да се добави и уран-молибденовото гориво, което ТВЕЛ вече тества в реактори, както и урановия дислицид, който е перспективен вариант.

Тези композиции притежават не само висока топлопроводимост, но и плътност, което означава, че могат да съдържат повече уран. Това ще позволи или да се намали обогатяването на уран – тоест да се спести на етап обогатяване и да се купи горивото по-евтино, или да се удължи горивният цикъл от 18 на 24 месеца – т.е. АЕЦ ще може да произвежда и продава повече електроенергия. Която и технология да се окаже най-оптималната, сегашните темпове на развитие на изследванията и разработките не оставят съмнения, че благодарение на новото ядрено гориво атомните електроцентрали ще станат и по-безопасни, и по-икономически ефективни, пише в заключение Никипелова.


Поставете оценка:
Оценка 4.8 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Абе какво ще ми стават

    21 0 Отговор
    те открай време СА.Останалото е Грета Тунберг и вятърни мелници..

    Коментиран от #3

  • 2 русенец

    13 2 Отговор
    Нас не ни интересува ядреното гориво защото почти нямаме ядрени мощности. Е, имаме два блока засега... не е ясно кога и тях ще затворим.
  • 3 Неее

    17 1 Отговор

    До коментар #1 от "Абе какво ще ми стават":

    Ааааа, не е така. Я питай оная кривоустата, другарката Пръмова, АЕЦ а е вреден, ние за това затворихме реакторите и не строим нищо. А около нас за последните 20 години има 3 нови централи.

    Коментиран от #5

  • 4 Jacques Yves Moineau

    11 0 Отговор
    То не е необходимо да си ядрен физик, за да предвидиш че аец ще станат икономически ''ефективни''(разбирай изгодни). Като спрат производството на ел енергия от изкопаеми горива, и в същото време като нацвъкат света ел автомобили, е ясно че цената на тока ще се повиши, и.... воала....аеца станал ефективен.

    Коментиран от #6

  • 5 русенец

    5 2 Отговор

    До коментар #3 от "Неее":

    Другарката Пръмова е боркиня за чиста околна среда може би. Между другото на румънците реакторите са КАНДУ, горе-долу технологията е същата както и при чернобилския. Това за протокола.

    Коментиран от #10

  • 6 русенец

    14 1 Отговор

    До коментар #4 от "Jacques Yves Moineau":

    То не е нужно да си счетоводител за да сметнеш колко ПЪТИ ще поскъпне електричеството ако затворим АЕЦ.:) Но пък сме заобиколени от братя и сестри, всеки от тях с удоволствие ще ни продава електроенергия, произведена от ядрени централи.

    Коментиран от #11

  • 7 шуримури

    7 1 Отговор
    "Атомните централи ще станат икономически по-ефективни.
    На пазара ще доминира толерантното ядрено гориво." В България ще отлежават на площадка до края на дните си. Толерантното гориво ще участва на парада на ЛГБТИ. Ще носи многоцветно знаме и ще вика : "-Блак ливс матер!".
  • 8 ГруЮ

    5 2 Отговор
    Ааа-ха-ха. “Толерантно” ядрено гориво?! Тези съвсем изперкаха. И като сложат отпред едно “демократично” или “свободно” и даже вече няма да е радиоактивно горивото. Щото ще е правилно.
  • 9 Ко нещо

    0 1 Отговор
    Те и сега са най-изгодни. Цените на тока от АЕЦ са икономически приемливи за разлика от тези на други централи.
  • 10 Сандо

    1 0 Отговор

    До коментар #5 от "русенец":

    Другарката Пръмова е боркиня за чисто,светло,удобно,безгрижно,спокойно и ведро,богато и задоволено,въобще за бъдещето - мечта.Но за нея!
  • 11 Jacques Yves Moineau

    0 1 Отговор

    До коментар #6 от "русенец":

    Ааа, това е друг въпрос, че България от износител на ток се превръща във вносител. Но това е благодарение на нашите любими политици и техните чуждестранни приятели.
  • 12 Само Левскиии

    0 1 Отговор
    До глупендерите. АЕЦ е супер, ама какво правим с отпадъка и докога ще има уран ?