Last news in Fakti

11 Юни, 2021 15:04 1 833 12

До дни ЕК ще обвърже бюджетните разходи със законността

  • върховенство на закона-
  • ек-
  • бюджет-
  • пари-
  • закони-
  • корупция-
  • ес-
  • българия

Нито един случай на злоупотреба с европейски средства от началото на тази година няма да бъде подминат

До дни ЕК ще обвърже бюджетните разходи със законността - 1
Снимка: Shutterstock

Следващата седмица Европейската комисия ще предложи чернова на насоки за прилагане на новото европейско законодателство, което обвързва осигуряването на бюджет от ЕС със състоянието на законността в европейските държави. Това съобщи днес говорител на комисията.

Той призова Европейския парламент да има това предвид при следващите действия, свързани с отправеното от евродепутатите предупреждение за готовност да предадат ЕК на Европейския съд. ЕП настоява комисията повече да не се бави с прилагането на новите правила, влезли в сила от началото на годината. Комисията засега изчаква решението на Европейския съд по жалбата срещу правилата, внесена от Унгария и Полша, предаде БТА.

Нито един случай на злоупотреба с европейски средства от началото на тази година няма да бъде подминат, поясни говорителят. Той добави, че ЕК желае при изготвянето на насоките да се съобрази със становището на Съда на ЕС. По неговите думи комисията вече работи по определянето на случаи, които попадат в обхвата на новите правила.

Говорителят съобщи, че все още четири държави от ЕС - България, Малта, Холандия и Естония, не са внесли в завършен вид плановете си за икономическо възстановяване, които ще бъдат подкрепени от европейския бюджет. Той поясни, че за това няма краен законов срок, но комисията би се радвала плановете да бъдат представени при първа възможност. По неговите думи, дори и след като са подали плановете, държавите могат да внасят изменения. За пет от държавите в ЕС комисията почти е завършила оценката и се очаква да предложи на Съвета на ЕС да одобри техните планове. Други пет държави са се възползвали от възможността да договорят с ЕК удължаване в разумни срокове на времето за оценка на плановете, уточни говорителят.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 А за

    13 0 Отговор
    миналите години , нима всичко ще бъде подминато и 'квото било - било ? Да си харчат на воля милиардите ли ?!
  • 2 КОТарАК

    3 1 Отговор
    това е добре , защото ако гледаха по-назад във времето , щяхме да имаме да даваме. при добро разпределение на европарите ще дръпнем доста напред , а за предните крадци-Ставри ги чака
  • 3 ДА ИЗМЕТЕМ ГЕРБ

    5 0 Отговор
    Баце е късметлия, няма да разследват за старите кражби...
  • 4 Ще има и още

    2 1 Отговор
    Имам блудкавото усещане, че както във всичко напоследък, така и по отношение на "върховенството на закона" Европа ще е на две че и на повече скорости. Най-праведни както винаги ще са старите членки "водещи икономики" - каквито и злоупотреби да се случват там ( Гърция, Италия и Испания са като за учебник ) , върховенството на закона винаги ще е ОК т.е. няма да бъдат финансово ощетяване. Държавите от Централна и източна Европа постоянно ще са в нарушение и постоянно ще са финансово санкционирани. А за държави като България просто не ми се мисли. "Върховенството на закона" ще е модерния израз на финансово ощетяване на база на двойни стандарти и предрасъдъци.

    Коментиран от #8

  • 5 Тошо

    2 0 Отговор
    Идва още един голям шамар за нас.
  • 6 Кьовеши

    1 0 Отговор
    Кьовеши заля племето със студена вода. А племето се надаше на чудеса. Нищо ново под слънцето, така процедира и ОLAF, получава сигнал, а той /OLAF/ го връща на национално ниво, след което нищо не се случва.
  • 7 БГ крадец

    2 0 Отговор
    Вече че крадем до 50 милиона евро. Кьовеши каза, че ще разследват само кражби над 50 милиона евро. Така че ще требва да намалим малко кражбите.
  • 8 Един от всички

    2 1 Отговор

    До коментар #4 от "Ще има и още":

    Да, така е за съжаление. Вече ще трябва да слушкаме, за да имаме достъп до фондовете. И да си плащаме вноските. Федерализацията е в ход. НО - няма такова животно, наречено европеец. Има италианец, българин, грък. И сега с този опит за федерализация ще последва разпада на ЕС. Първо ще са Полша и Унгария, които са си самодостатъчни. А после сме и ние с Румъния.
    Да не стане после новия мини-съюз Три морета основния играч? На негова територия са разположени голяма част от плодородните земи, които хранят дебелия запад. И тогава ще стане интересно.
  • 9 Ще видите

    1 0 Отговор
    Ще режат България за неспазване на Човешките права от МВР, ДАНС и Прокуратурата, вече има няколко жалби!
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 съмненния

    0 0 Отговор
    И ЕК ще използва това като инструмент срещу неудобните им министър-председатели, а няма да прилага никаква реална обвързаност със закона. Видяхме как се обединиха от ЕНП да защитават Борисов. По Орбан плюят всички, а нашият Боби им е първи любимец. Изобщо как ЕК ще обвърже нещо със закон, след като те са първите нарушители на законите и ръководители на корупцията?!