Last news in Fakti

19 Юни, 2021 19:30 3 598 18

Изграждането на този уникален реактор ще струва 1,2 милиарда евро

  • атомна енергетика-
  • русия-
  • реактор-
  • евгений адамов-
  • пробив-
  • аец

Това съобщи научният ръководител на проекта „Пробив“ Евгений Адамов

Изграждането на този уникален реактор ще струва 1,2 милиарда евро - 1
Снимка: Shutterstock

Стойността на първия в света енергоблок на бързи неутрони от ново поколение БРЕСТ-ОД-300 е близо 100 милиарда рубли (1,2 милиарда евро). Това съобщи научният ръководител на проекта „Пробив“ Евгений Адамов. Той подчерта, че високата стойност на проекта се обяснява донякъде с нарастването на цените на материалите.

„За половин година цената на метала, и не само, се увеличи в пъти“, поясни Адамов. Ръководителят на проекта от „Росатом“ Вячеслав Першуков отбеляза, че производството на електроенергия от новия реактор ще се окаже по-изгодно, тъй като се очаква себестойността на произведената електроенергия да бъде по-ниска от цената на електричеството, произвеждано от конвенционалните АЕЦ.

Опитният демонстрационен реактор на бързи неутрони БРЕСТ-ОД-300 е първата АЕЦ в света със затворен горивен цикъл. Той е част от проекта „Пробив“, който се предвижда да реши и проблемите с отработеното ядрено гориво и радиоактивните ядрени отпадъци.


Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 факт

    4 44 Отговор
    Хипотетични глупости.
  • 2 Рошко

    43 2 Отговор
    Да очакваме пак мучене и санкции
  • 3 те са

    34 3 Отговор
    Най добрите !
  • 4 нннн

    34 3 Отговор
    Вижте ги, бе! Толкова ли нямат боклук за горене? Да вземат пример от европейска България!
  • 5 Хаха

    30 5 Отговор
    Тия па мрънкат за 1 милиард, ние колко дадохме за рисунки на самолети...

    Коментиран от #6

  • 6 Счупи тъпомера

    24 2 Отговор

    До коментар #5 от "Хаха":

    Ааааа, не просто рисунки, а рисунки от 1970-та година, това си е винтидж :)

    Коментиран от #14

  • 7 Хо хо хо

    1 19 Отговор
    и как ще реши проблема и ще затвори цикъла
    Само празни приказки.

    Коментиран от #13

  • 8 ДемоКъсане

    17 1 Отговор
    То и сега АЕЦ-а прочивежда киловата на 4 стотинки, но ние защото сме демократични го продаваме на 24 ст. на крайния потребител... ама имало зелени примеси, ама имало счетоводство и т.н. и т.н. Като чуем демокрация - значи трябва да знаем че шоково всичко поскъпва защото всеки иска да скубе.
  • 9 mi6osp

    14 0 Отговор
    Това е реактор на бързи неутрони от ново поколение, който работи със смес уран - плутоний. В него уран 238 се превръща в уран 235, а той в плутоний. Така реакторът от уран 238 произвежда високо активно гориво Съчетан с инсталация за преработка на работилото гориво, където се добавя свеж уран 238 и радиоактивни отпадъци . Така при един цикъл добивът на енергия става 60% от горивото, в сравнение при сегашната схема за цикъл се получава енергия от 3% от горивото. САЩ започват да строят такъв реактор и планират да го пуснат 2027г.

    Коментиран от #10, #11

  • 10 Мъка

    1 3 Отговор

    До коментар #9 от "mi6osp":

    А уран откъде
    Значи пак копане

    Коментиран от #12

  • 11 От страни

    2 1 Отговор

    До коментар #9 от "mi6osp":

    САЩ тепърва мисли за натриев а русняците правят оловен. Франция и то повече е напреднала от краварите т.к. отдавна исползва затворения цикъл. Завода La-Haug преработва горивото от Европа и го връща пак в работа.
  • 12 От страни

    5 0 Отговор

    До коментар #10 от "Мъка":

    Ако го кажем просто - горивото на БРЕСТ е отпадъка на топлинния реактор, а горивото на топлинния е отпадъка на БРЕСТ - затворен цикъл. Все едео да имаш два двигатела на колата единият папа бензин и изхвърля пушек а втория папа пушек и произвежда бензин. Най важното, че може да се исползва уран 238 а не уран 235.
  • 13 От страни

    8 0 Отговор

    До коментар #7 от "Хо хо хо":

    Проблема е там, че от целия природен уран 99,3% е уран 238, който не става за гориво тъй като не подържа реакцията а 0,7% е уран 235, който работи в реакторите. Запасите му са ограничени в света. Възможноста на исползване на уран 238 повишава запасите на гориво 200 пъти. Затворения цикъл дава възможност за исползване на тоя уран. Вкаран в реактора този уран погълва част от неутроните и става на плутоний 239, който става за гориво на стария тип реактори така наречените "топлинни". Във франция го правят отдавна, но тяхната технология позволява връщане в работа до 15% а русняците го докараха до 80%.
    Затворения цикъл позволява да се вържат заедно два реактора с бавни и един с бързи неутрони и за работят в затворен цикъл.
    Друго от екстрите - няма опастност от рязко повишаване на мощноста и олово вместо топлоносител - спира реактора - оловото замръзва и го консервира в безопасна обвивка.
    Така го разбрах така пиша. Може нещо да съм сгрешил - има тук по умни да го напишат.

    Коментиран от #16

  • 14 От страни

    5 0 Отговор

    До коментар #6 от "Счупи тъпомера":

    За това пък най сетне се отървахме от руско оръжие. За кво са ни самолети? И то руски???!!! Ние сме най защитената нация - утре да ни посегне някой краварите и жабарите ще се избият кой да ни защити.
  • 15 От страни

    5 0 Отговор
    Ами сега?? Европа ни накара да спрем част от атомната и сама взе да ги спира ама се оказа, че без атома сме гола вода и кал по гърба. Та сега вкарват атрмните в състав на "зелена енергия" и ще почнат да си отварят техните централи. И България трябва да настои и да пусне всичките блокове - белким тока да стане по евтин.

    Коментиран от #17

  • 16 789

    2 0 Отговор

    До коментар #13 от "От страни":

    Аэ те раэбрах, тук според мен си на голям специялист!
  • 17 Село Козлодуй

    1 0 Отговор

    До коментар #15 от "От страни":

    Е какво да пуснат . Разглобиха ги вече.

    Коментиран от #18

  • 18 От страни

    1 0 Отговор

    До коментар #17 от "Село Козлодуй":

    Така ли стана? Отдавна не съм ходил на Козлодуй. Зет ми работеше в охраната на атомната. Имам и приятел инженер ама никога не съм го питал какво стана с двата блока - предполагах че са спрени и консервирани. Щом са разглобени - още по зле. Лошото че спънаха Росатом в Белене. Никой няма да направи по добре от Росатом. Никъкъв банкрутирал Вестингхауз. ТВЕЛ-овете на Вестигхауз са опасни за нашата централа. Краварите не прибират отпадъците.
    Кво стана с реакторите на Дженерал Електрик във Фукушима го видяхме. След русняците вера имам на французите обаче няма да ги пуснат американците - кой си дава печалбата. Вестингхауз почна да работи с руските АЕЦ в Украина и станаха няколко инцидента с искривяването на пълнителите - та щеще да има втори Чернобил.
    И друго - първия Чернобил стана заради американците - те се намираха на атомната и правеха някъкви ксперименти с спиране и пускане и така много пъти. Тпа накрая гръмна.
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания